Connect with us

Playbook

Ez csapda!

Ugye mindenkinek megvan Ackbar Admirális a Star Warsból? Az ő elhíresült mondata a cím, de sokszor az NFL-ben is előjöhet ez a megvilágosulás, mikor a védők kicsit későn eszmélve jönnek rá, hogy bizony át lettek verve, behúzták őket a csőbe, csapdát állítottak nekik a támadók. A playbook rovatunk idei első kiadásában a Trap, azaz a Csapda játékról lesz szó. 

Azért hívják így ezt a koncepciót, mert egy (vagy akár kettő) védőt először átenged a támadófal a line of scrimmage-en, de csak azért, hogy aztán egy húzó guarddal, vagy épp tight enddel megblokkolják és kizárják a játék folyamából. A védőfalember ilyenkor elhiszi, hogy leviheti a futót, azonban váratlanul kap egy blokkot oldalról és már esélye sincs, a futó pedig berobbant a lyukba, ahol a fellépő támadófalember tisztítja neki az utat és blokkolja meg a linebackert a második szinten.

Ha ez kicsit bonyolultnak tűnt, akkor nézzünk most egy szemléletes példát. A fenti egy klasszikus trap játék, ahol a támadók szempontjából bal oldali, 3-technique DT-t (bekarikázva) engedi át a támadófal, neki készítik elő a csapdát. A vele szemben lévő guard (LG) elhagyja a saját helyét és befelé vág, majd blokkolja a linebackert. A center is előrefelé blokkol és kiveszi a másik DT-t a játékból. Mindeközben – és ez a kulcs – a jobb oldali guard (RG) átmegy, “húz” a túloldalra és vakoldaláról kiveszi a “csapdába húzott” védőfalembert. A 72-es számú védő a játék első pillanataiban azt hiszi, hogy szabad útja van a futóhoz, azonban utána rá kell jönnie, hogy semmi esélye, mivel a húzó guard teljesen elzárja a játék folyamától. A futónak pedig az a dolga, hogy hezitálás nélkül bevágjon a lyukba és jelen esetben bevigye a TD-t.

Mielőtt megmutatnék még néhány példát, nézzük meg, mi a fontos a játékosok szempontjából. A támadófalembereknek nagyon robbanékonynak és agilisnek kell lenniük. Nem meglepő, hiszen a szokásosnál többet és gyorsabban kell mozogniuk, a fenti esetben a jobb oldali guardnak gyorsan át kell érnie a túloldalra, mielőtt túlságosan a backfieldre érne a csapdába húzott védő. A fenti esetben bal oldali guardnak pedig gyorsan fel kell lépnie a második szintre és megblokkolnia a linebackert, hogy mögötte szabadon futhasson a futó.

A running backnek pedig nem szabad gondolkodnia ennél a játéknál és egyszerűen be kell robbannia a lyukba a húzó guard mögött, majd a fellépő guard mögött továbbhaladva mehet is egyenesen tovább.

A csapda játékok azért nagyon jók, mert a védelem agresszivitását használják fel és kovácsolnak előnyt belőle, azaz saját maga ellen fordítják a védelem stílusát. Jól mutatja ezt az alábbi videó is, ahol a Colts húzza csőbe a Jaguars védelmét. Itt a jobb oldalon állítanak csapdát és a bal oldalról jön a húzó guard, aki kikapcsolja az agresszíven fellépő defensive tackle-t. Az RG kiveszi a linebackert, a futó előtt pedig hatalmas terület nyílik meg.

Van olyan eset is, ahol nem guard húzás történik, hanem egy tight end blokkolja meg a csapdába húzott védőt. Erre jó példa az alább felrajzolt játék a Patriotstól, ahol a bal oldali guard fellép a második szintre, a helyére belépő védőt pedig Rob Gronkowski zárja ki az útból, hogy Blount berobbanjon az üres területre.

A trap játékok királya idén a Philadelphia Eagles. Összesen 43 alkalommal használták ezt a játékot (héttel többször, mint bárki más), ebből 280 yardot szereztek (94-gyel több, mint bárki más) és mindeközben 199 yardot szereztek kontakt után (109-cel több, mint bárki más). Ha átlagolunk kicsit, akkor ez meccsenként kicsit több, mint két játékot jelent egyenként 6,5 yardért.

A legkülönlegesebb trap játék az Eaglestől az alábbi volt, ahol mindkét DT-t csapdába húzták, tehát átengedték őket a falon, majd a jobb oldali guard, illetve a tight end vette ki őket a játékból. Erre szinte lehetetlen felkészülni, a linebackerek azt sem tudják, mi történik. Annyira megzavarodtak a sok mozgástól a falban, hogy egyetlen lépést sem mernek előre lépni, így a fellépő centernek (Kelce) és bal oldali tackle-nek (Vaitai) könnyű dolga van ellenük.

Az Eagles futójátéka a legsokoldalúbb az NFL-ben, amiben nagyon fontos szerepet játszik az, hogy az egész támadófal nagyon gyors és agilis játékosokból áll. Kiemelkedik a liga legjobb futásblokkoló centere, Jason Kelce, akinek a játékát egész egyszerűen élmény nézni. Lenyűgöző, amilyen jól mozog nyílt terepen és amilyen könnyedén ér fel a második szintre, vagy a támadófal bármelyik végére, vagy akár az oldalvonal közelébe is. Mellé pedig két, szintén remekül mozgó és húzásoknál kiválóan használható guard került Stefen Wisniewski és Brandon Brooks személyében.

De nem csak a falemberek, hanem a futók is jól alkalmazhatók ennél a játéknál. LeGarrette Blount és Jay Ajayi is fizikális futók, akik jól robbannak be a lyukakba és kontakttal együtt vagy kontakt után is képesek yardokat szerezni – Blount idén 3,49, Ajayi pedig 3,41 yardot átlagolt kontakt után, ezek a 3. és 4. legjobb mutatók voltak a ligában (via PFF). A trap játékok fekszenek nekik, hiszen nem kell nagyon gondolkodniuk, egyszerűen be kell vágni az előre kijelölt lyukba és ha valaki rájuk tud akaszkodni, akkor le kell rázni őket – ebben pedig nagyon jó mindkét játékos.

Egy jó időben ellőtt Csapda játék tökéletes arra, hogy a védelmet megingassa és hogy a következő futójátékoknál elbizonytalanodjanak, hogy mi is fog jönni, mire kell figyelni. És még ha először jól is gondolnák, akkor is ott lehet az a kis hezitálás, hogy mi van, ha csak át akarnak verni. Az NFL-ben pedig ha a másodperc törtrészével is elkésel vagy meginogsz, máris elvesztheted az adott játékot.

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!