Connect with us

Minden ami NFL

Megszavaztuk a szezon legjobbjait!

Ugyan az NFL csak a Super Bowl előtti estén osztja ki ezeket a díjakat, mi az alapszakasz lezárultával szerettük volna díjazni a játékosokat – ha már úgyis csak az alapszakasz számít. Úgyhogy fogtuk a szavazólapunkat (egy google spreadsheetet) és megmondtuk, szerintünk ki érdemli meg leginkább például az MVP-címet vagy az Év Edzője elismerést. 

 

MVP: Tom Brady, QB, New England Patriots

Ugyan a szezon vége alapján nem igazán érdemelte volna meg ezt a címet (hat meccsen hat interception), az egész éves teljesítmény alapján neki jár ez leginkább. Érdekes az ő esete, hiszen például tavaly jobban játszott, mint idén, akkor az viszont nem volt elég az MVP-címre, idén ellenben igen (nálunk legalábbis, a hivatalos majd február elején kiderül). Neki lett a legtöbb passzolt yardja (4577) és top5-ben végzett pontosságban, passer ratingben, kísérletenkénti yardokban és TD-kben is. Egyértelműen Brady volt a legjobb irányító a ligában – a nyomás alatti 96,3-as passer ratingje pedig igazán kiemelkedő – és ha más poszton nem hoz valaki korszakos, rekorddöntős szezont, akkor a legjobb irányító lesz a legértékesebb játékos.

 

 

Év Támadója: Todd Gurley, RB, Los Angeles Rams

Gurley kapott három MVP-szavazatot is és aki ott nem rá voksolt, az kivétel nélkül az Év Támadójának választotta, így elég simán zsebelte be azt a kitüntetést. Nem is csoda, hiszen 2093 scrimmage yardot és 19 TD-t pakolt fel a táblára – mindkettőben a legjobb volt az NFL-ben. Gurley volt az egyik legfőbb haszonélvezője Sean McVay érkezésének, aki nagyon kreatívan használja a képességeit és nagyon okosan próbálja minél többször olyan helyzetbe hozni, hogy ne a játékosok tömegén kelljen átcikáznia, hanem legyen egy kis tere, amit Gurley rendkívül jól használ ki.

Véleményem szerint azért nem érhet ez MVP-szezont, mert a scrimmage yardok és a TD-k száma sincs benne az all-time legjobb 25 teljesítményben (a tavalyi David Johnson is jobb számokat hozott), futótól pedig korszakos szezont kell hoznia, hogy megelőzhessen egy (szintén remek szezont záró) irányítót.

Év Védője: Calais Campbell, DE, Jacksonville Jaguars

Itt volt a legnagyobb csata és ez a legkevésbé jósolható díj is. Bobby Wagner és Aaron Donald is 3-3 szavazatot kapott, azonban Campbell négyet zsebelt be, így hazaviheti a trófeát. Campbell 14,5 sackje és 3 kierőszakol fumble-je önmagában kiváló, azonban az emeli a többiek felé, hogy egy elég jó Jaguars védelemből egy elit defense-t csinált. Persze nem egymaga, de láthatóan jobbak tőle a társai – például Ngakoue, Malik Jackson – és az egész védelem kapott egy olyan vezért, ami a következő szintre emelte őket. Összesen 73-szor helyezett nyomást az ellenfél irányítóira, ami ugyan csak a kilencedik helyre volt elég az edge rusherek közt, de az előtte lévők közül csak Chandler Jones vitte földre többször az ellenfél irányítóit és csak Cameron Jordan (74 pressure, 13 sack) és csapata jutott rájátszásba.

Év Támadó Újonca: Alvin Kamara, RB, New Orleans Saints

Az év elején Hunt, az év közepén Watson, az év végén viszont Alvin Kamara érdemli ki leginkább ezt az elismerést, konkrétan az összes szavazatot bezsebelte nálunk. Kamara elképesztő aránnyal dolgozott: 201-szer ért labdához, ezek során pedig összehozott 1554 yardot és 13 TD-t. Ez valami egészen elképesztő. És akkor az utolsó fordulós visszahordott TD-jét még nem is számoltuk. A 201 labdaérintése alatt 57 missed tackle-t erőszakolt ki (28 futások során, 29 elkapásoknál), ami szintén fenomenális. Viszonyításképp: nála csak Kareem Hunt (77) és Melvin Gordon (68) tudott több szerelést lerázni magáról, de ezt Hunt 328, Gordon pedig 342 labdaérintésből tette.

 

 

Év Védő Újonca: Marshon Lattimore, CB, New Orleans Saints

Lattimore ellen az szól leginkább, hogy négy meccset is kihagyott (hivatalosan hármat, de az egyiken 6 snapet volt csak a pályán), tehát a szezon negyedében nem volt bevethető. A pass rusherek közül senki sem nyújtott idén kiemelkedőt, így legnagyobb vetélytársa Tre’ White lehet, de Lattimore nálunk az összes szavazatot bezsebelte. Igazából nem csoda, hiszen egy magasabb szintre emeli a Saints védelmét, ha a pályán van. Az utolsó fordulót nem számolva (nem találtam pontos statisztikát), a Saints defense 97,2-es passer ratinget engedett, amikor Lattimore nem volt a pályán, viszont 74,3-asat, amikor pályán volt. Egyetlen egy TD-t sem engedett idén, ezzel szemben 5 interceptiont is lehúzott, ami oda vezetett, hogy az újonc CB-k közt ő engedte a legalacsonyabb passer ratinget az ellenfeleknek (45,3).

Év Visszatérő Játékosa: Keenan Allen, WR, Los Angeles Chargers

Allen tavaly már az első fordulóban kiesett egy vesesérüléssel és az egész évet kihagyta. Idén viszont top formában tért vissza, a tizedik héttől konkrétan a legtöbb yardot termelte az elkapók közt, illetve ő szerezte a legtöbb first downt csapatának, ezen felül TD-kben és elkapó ratingben pedig csak Antonio Brown tudta megelőzni. Az egész évet tekintve ő volt a harmadik leghatékonyabb WR, megfutott útvonalanként 2,55 yardot szerzett, aminél csak Julio Jones és Antonio Brown volt jobb.

Év Edzője: Sean McVay, Los Angeles Rams

Ha minimális személyi változással a liga legkevesebb pontját szerző támadósorából a legtöbb pontot szerzőt varázsolsz – ami a liga történetében példa nélküli -, akkor ne lepődj meg, hogy az Év Edzőjének választanak. Az egyetlen nagy erősítés Andrew Whitworth volt a támadófal bal szélére, illetve ezen kívül egy harmadik körös elkapó (Kupp) és a Billsből két kiebrudalt WR, akikből az egyik semmit nem mutatott eddig (Woods), a másik pedig nem ért fel az elvárásokhoz a sok sérülés miatt (Watkins). McVay Goffból egy top10 (max 15) irányítót csinált, Gurley-ből pedig majdnem MVP-t. Elképesztően kreatív rendszert használ, ahol kihasználja a játékosai erősségeit és úgy alakítja a sémákat, hogy mindig legyen üres elkapó vagy üres terület a futónak. Tényleg lenyűgöző, amit csinált. Mike Zimmer volt még egyébként versenyben a címért, illetve Doug Pederson kapott még szavazatot tőlünk.

Év koordinátora: Pat Shurmur, OC, Minnesota Vikings

Ha elveszted a kezdő irányítód és a kezdő futód az 5. fordulóig, majd kihozol a szezonból 13 győzelmet, egy második kiemelést és a football outsiders mutatói alapján az 5. legjobb támadósort a ligában, akkor itt a helyed. És akkor még azt hozzá sem tettük, hogy ők költik a támadósorukra a második legkevesebbet a ligában.

 

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!