Connect with us

Összefoglaló

Miért mentek oda? Miért mentek oda!?

Érdekes volt az AFC/NFC döntő. Pontosabban a Jaguars-Patriots meccs volt érdekes és izgalmas, a Vikings-Eagles viszont olyan volt, mint amikor egy Zs-kategóriás horrorfilmben a csini, északi szőke lánycsapat bemegy az elhagyott philadelphiai házba körülnézni, hogy aztán valami szörnyeteg módszeresen darabokra tépje őket. Mi pedig szomorúan csak annyit kérdünk magunktól: hogy miért mentek oda?

 

Jaguars@Patriots 20-24

 

Két abszolút egyenlő csapat kiegyenlített mérkőzése volt ez, ahol a Patriots 11 pontos hátrányból jött vissza és nyerte meg a meccset. Nem mondom azt, hogy nem érdemelte meg a csapat, mert megérdemelte. Azt azonban szerintem nem lehet vitatni, hogy a bíráskodás eléggé egyoldalúra sikeredett. Biztos voltak olyan szituációk, amikor a Patriots kárára nem ítéltek meg valamit, de az is biztos, hogy legalább 5-6 olyan hívás/nem hívás is volt a meccsen, amivel nagyon csúnyán megszívatták a Jaguarst.

 

A legszembetűnőbb talán az volt, hogy a Patriotsra összesen egyetlen büntetést dobtak be, azt is egy speciális egység holdingra. Pedig akkora holdingok voltak a támadófalban, hogy szerintem az sem lenne meglepő, ha utólag az NFL bocsánatot kérne a bíráskodásért. És itt most tök mindegy, hogy kiütötték Rob Gronkowskit, nem a bírónak kell kompenzálnia, legalábbis nem így. Félreértés ne essék, nem mondom azt, hogy a bírók miatt nyert a Patriots, mert a végén teljesen bedarálták a Jaguarst. Én csak annyit mondok, hogy nem feltétlenül voltak konzisztensek a fújások (a meg nem adott fumble recovery TD-ről – mert az az lett volna – nem is beszélve), a Patriotst pedig hátszéllel is nagyon nehéz megverni, nemhogy szembeszéllel, és most a Jaguarsnak talán lett volna rá esélye.

 

 

Magukat a csapatokat azonban csak dicsérni lehet. A Patriots fel tudott állni a liga egyik legjobb védelme ellen, az offense nem érezte meg Gronk hiányát, mindig volt valaki, aki megcsinálta a játékot. Futójáték nem nagyon volt, Bradyéknek kellett mindent megoldaniuk és ez sikerült is: Brandin Cooks  az idei szezonja harmadik 100 yardos teljesítményét hozta, Danny Amendola pedig egy Joe Flacco elkapóban. Hihetetlen, hogy az amúgy gyakran meccseken, vagy akár egy teljes szezonon keresztül semmit nem mutató elkapó milyen jó tud lenni akkor, amikor nagyon kell, most is 84 yarddal és 2 TD-vel fejezte be a meccset.

 

Ami a védelmet illeti, Matt Patricia nagyon összekapta a második félidőre: megfogták a futást, blitzelték Bortlest, aki így egyáltalán nem tudott kibontakozni és mindössze hat pontra volt képes az egész félidőben. Egyébként a Jaguars irányítója sem játszott rosszul, a lehetőségekhez képest hozott egy olyan szintet, mint Tom Brady, egyedül az a clutchság nem volt meg benne, ami a különbséget jelenti vereség és győzelem között. Pedig minden adott volt, a védelem is majd három negyeden keresztül megfojtotta a Patriotst. Egyedül azt nem értem, hogy mi a halálnak kellett minden egyes első kísérletre középső futást hívni. Ezt valaki magyarázza el nekem.

 

Minnesota Vikings@Philadelphia Eagles

 

Még mielőtt belekezdünk, hadd idézzem magamat:

 

[quote]Ha posztonként, csapatrészenként vagy egységenként vizsgálnánk az NFL franchise-ait, akkor messze az Eaglesé lenne a legteljesebb, legjobb keret a ligában. Ez a csapat annyira jó minden téren, hogy a világ igazságtalansága, hogy kiesett a kezdő irányító, pedig bármi lehetett volna ebből a szezonból és talán meg is érdemelné már Philadelphia.[/quote]

 

Én nem osztottam katonadani hurráoptimizmusát, legalábbis Wentzcel kapcsolatban nem, és amikor szóba jött, hogy esetleg Wentz MVP-e vagy sem, akkor általában (többek között) azzal érveltem ellene, hogy az Eaglesé messze a legjobb csapat a ligában, ami simán elbírná, ha kiesne a kezdő irányító. Azt azonban én sem hittem, hogy ez a rájátszásban is bejön, pedig így van és ez a csapat Carson Wentzcel sem lenne jobb.

 

Az az érzésem, hogy azért volt viszonylag sima a Falcons elleni meccs és most a Vikings elleni is, mert egyszerűen tényleg lenézték az Eaglest a többiek. A csapatnak pedig talán jót is tett Wentz kiesése, mert mindenki 120 százalékot tesz bele és dominálják az ellenfeleiket. A Patriots ellen is underdog lesz az Eagles, talán harmadszor is bejön ez a taktika.

 

A mérkőzésről egyébként nincs sok mit mondani. Az Eagles minden téren hibátlan volt, minden egyes játék ült, Nick Foles 141-es passer ratinget hozott a liga másik legjobb védelme ellen 352 yarddal és három TD-vel. Remekül ment a futás is, az elkapók és a TE-ek is hozták a magukét, a védelem pedig köpni-nyelni nem hagyta a Vikingst. Ez a mérkőzés két drive-ig volt érdekes, a Keenum pick6 után (amin nem az ő hibája volt) azonban megroggyant a Minnesota és onnantól kezdve az Eagles drukkereken kívül senkinek nem volt érdekes a meccs.

 

A Vikings nem ennyire rossz csapat, egyszerűen valami eltört bennük, és ezek után azt mondom, hogy jobb lett volna, ha a Saints jut tovább (megérdemelten), mert Breesék biztosan nem olvadnak ennyire le. Ráadásul még nem is az offense-zel volt a legnagyobb baj, mert ha nem lett volna folyamatos TD-kényszer, akkor elég hatékony tudott volna lenni a csapat. Azonban a védelem egy nagy kupac szar volt, millió elrontott szerelés, rossz hívások, 71 százalékos engedett 3. downos mutató, ami csak azért nem volt magasabb, mert az Eaglest a végén már nem érdekelte.

 

A leggázabb azonban az volt, ahogy a Vikings viselte a vereséget. Amilyen szimpatikus volt egész évben a csapat, annyira ellenszenvesen viselkedtek végig, pedig a New Orleanstól tanulhattak volna, annál keservesebb módon nem lehet veszíteni, mégis tisztességgel viselték. Minden téren borzalmas vége egy csodás szezonnak.

 

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!