Connect with us

Szabadügynök

Jöhetnek a nagy nevek a 9ershez – FA-kitekintő

Egy éve még elég kilátástalannak tűnt a 49ers helyzete. Teljesen lerombolt roster irányító nélkül, újonc főedző, újonc, pályaszéli kommentátorból lett general manager. Ehhez képest most merészebb jóslatok (például tőlem) már ott tartanak, hogy a 2018-as szezont csoportgyőztesként zárhatják. Az irányító már adott, ráadásul a személye miatt özönlenek majd a szabadügynökök Friscóba. 

 

Hogy állnak a sapkával?

John Lynchék meg is kezdték a munkát és Cassius Marsh, illetve Daniel Kilgore szerződését is meghosszabbították. Ezen felül Garoppolo idei kifejezetten masszív 37 milliós cap hitjét is számolva körülbelül 70 millió elkölthető dollárnál tartanak, ami mondanom sem kell, rengeteg. Így igazából bárkiért versenybe szállhatnak és nem kell azon aggódni, hogy kinek a kivágásával, szerződésének átalakításával szabadíthatnak fel pénzösszegeket. Úgyhogy én sem aggódom ezen, még ha lehetne is rá néhány jelölt, de igazából szükség nincs rá, mindenki kontraktusa bőven elfér a sapkában.

 

 

Kit kell megtartani, ki mehet?

Senkit és mindenki – szólna a rövid válasz. Igazából két nagyobb nevű szabadügynökük van, Eric Reid és Carlos Hyde. Mindketten az előző rezsim pickjei és feltehetőleg mindketten távoznak majd. Egyik sem egy rossz játékos, úgyhogy lehet majd piacuk (kivéve ha Reidre Kaepernickhez hasonlóan nem lesznek kíváncsiak a csapatok), de nem hiszem, hogy a 49ersnél lenne a jövőjük. Reidet az újonc Adrian Colbert szoríthatja ki, aki jól mozgott első évében, a túloldalán pedig a szintén fiatal Jaquiski Tartt lesz a másik safety. Így egy fiatal, jó kis magja lehet ez a secondarynek – mert ahogy látni fogjuk, a CB-sor elég hiányos.

Hyde élete legjobb szezonját futotta így Shanahan irányítása alatt, amit annak köszönhet, hogy bevonták a passzjátékba is. Ennek ellenére feltehetőleg távozik, hiszen Shanahan nem fog ragaszkodni hozzá, alapvetően nem igazán illik a zónablokkoló rendszerbe, még ha ez nem is feltétlen ütközött ki a szezon során. Szerintem a főedző majd a saját emberét akarja kiválasztani, mert köztudottan fontos ez a poszt számára, e köré építheti a támadósorát. Úgyhogy ne lepődjünk meg, ha egy top szabadügynököt hoznak, vagy magasan draftolnak valakit (ha Barkley lecsúszna hozzájuk, akkor hatalmas öröm lehet a városban).

Rajtuk kívül vannak még kisebb nevű szabadügynökeik, akiket akár meg is lehet tartani olcsón, de nem fog falnak menni senki, ha távoznak. Ilyen például Aaron Lynch (EDGE), Brandon Fusco (OG), Tank Carradine (DE) vagy Garry Gilliam (OT). 

Hova és ki jöhet?

Na itt aztán lehet játszadozni, az biztos. A negyedik legtöbb kerettel rendelkezik a 49ers és azért elég sok lyuk van a rosteren. Most posztonként haladok és úgy mutatom be a helyzetet és a lehetséges célpontokat. Mivel a 49ersnél elég sok közepes képességű játékos van, így főleg a sztárokra kellene rámenniük, mert az bizony hiánycikk a keretben. Ezért én is rájuk koncentrálok a következőkben – pénz van rájuk, szóval nem kell aggódni.

Belső támadófal

A 49ers irányítóit 116-szor ütötték meg az előző szezonban, ami az ötödik legmagasabb szám volt a ligában. A center poszton is lehetett volna fejleszteni, de Lynchék úgy döntöttek, hogy hosszabbítanak Kilgore-ral, így ide nem várható erősítés. A guard posztokra viszont mindenképp, hiszen borzasztó volt ez az egység. Laken Tomlinson, Zane Beadles, Brandon Fusco, mind csereszintű játékosok. Joshua Garnett visszatér majd sérüléséből, de ő is a Baalke-rezsim pickje volt és nem bizonyított semmit, így nem hiszem, hogy mindenképp vele számolnának. Fusco szabadügynök, Beadlest ki kell vágni és lehet erősíteni.

Kyle Shanahan jobb szereti, ha gyors, atletikus falemberei vannak, akik futásblokkolásban jól teljesítenek. No hát ilyen játékosuk nem volt eddig. Shanahan előzményei azt sugallják, hogy inkább veterán játékossal próbálkoznak majd, mintsem újonccal, úgyhogy nézzünk körbe a piacon.

 

 

A legnagyobb név egyértelműen Andrew Norwell, a Panthers guardja. Még csak 26 éves és a legjobbak közt van a ligában. Természetesen elég drága lenne megszerezni, de a 49ersnek van mit a tejbe aprítania, szóval ez nem lesz akadály. Garoppolo megvédésének pedig első számú prioritásnak kell lennie, szóval ha a Panthers nem tudja megtartani Norwellt, akkor egyből bekarikázhatjuk a 49erst, mint esélyes célállomást.

Ha őt nem sikerülne megszerezni, akkor Jack Mewhort (Colts) vagy Justin Pugh (Giants) lehet terítéken. Ha pedig újonc mellett döntenek, akkor az első körben Quenton Nelson lehet akár célpont, aki talán a legjobb játékos az idei classban – nem csak a posztján, összességében. Persze egy guardra nem biztos, hogy top10-ben kell beruházni, de a második-harmadik körben is találhatnak ide delikvenst.

Nem akartam külön részt szentelni ennek, de az offensive tackle poszton is lehet javítani, fiatalítani. Joe Staley már 34 éves lesz a szezonban és hamarosan visszavonul, szóval meg kell találni majd az örökösét.

Passzsiettetés

Robert Saleh egysége mindössze 30 sacket jegyzett tavaly, ami a hatodik legrosszabb volt az NFL-ben. A nagy öreg Elvis Dumervilnek volt a legtöbb sackje 6,5-tel, miközben a három első körös védőfalember (Buckner, Armstead, Thomas) összesen 7,5-öt jegyzett. A Dumervil-Marsh duó egyébként sem kelt félelmet egyetlen támadófalban sem, szóval ez is egy olyan poszt, ahová mindenképp kell az erősítés. Solomon Thomast ugyebár erre hozták tavaly 1/3-on, de az ő jövője lehet inkább a fal belsejében lesz, mintsem a szélen.

A probléma ezzel kapcsolatban az, hogy a nagynevű, szabadügynökké váló passzsiettetőket feltehetőleg megtartja jelenlegi csapata. Demarcus Lawrence legrosszabb esetben egy franchise tagre számíthat a Cowboystól, de Ziggy Ansah sem biztos, hogy teszteli a piacot. Ha mégis kikerülnek a piacra, akkor mindenképp rájuk kell mozdulnia Lynchéknek. Egy jó passzsiettető nem csak jól egészítené ki a kiválóan játszó Bucknert a fal közepén, de a gyenge és fiatal secondarynek is nagy segítséget jelenthetne. Ha a nagy nevekről lemaradnak, akkor foltozásnak Adrian Clayborn vagy Trent Murphy jöhetne, de akkor már szerintem jobban járnak a jelenlegi kerettel és a kivárással, hátha jövőre jobb helyzetben lesznek.

A másik probléma a pass rusher kérdéssel az, hogy nem tehetik meg, hogy zsinórban négyszer védőfalembert húznak az első körben, szóval ezt szinte kilőhetjük. Mondjuk top10-ben Bradley Chubb érné meg egyedül, esetleg Marcus Davenport, ha upside-ot nézünk.

Cornerback

Újabb nagy need. Akhello Witherspoon bizonyított annyit újoncként, hogy az egyik kezdő posztot elvigye magának, de nagy lyuk tátong a túloldalon, úgyhogy ne lepődjünk meg, ha az egyik nagy nevű szabadügynök CB-t leakasztják maguknak. Ez az a poszt idén, ahol tényleg lehet keresnivalója a csapatoknak.

 

 

Első számú opciónak Trumaine Johnsonnak kellene lennie, másodiknak pedig Malcolm Butlernek, majd harmadiknak Kyle Fullernek. Azért első sorban Johnson kellene, mert neki vannak a legjobb méretei, ez pedig fontos Saleh rendszerében, egy fizikális cornerbacket biztosan szeretne a csapatába, ez lehetne Trumaine. De egyébként az sem lepne meg, ha például a slor cornerback posztra bepróbálkoznnak mondjuk Aaron Colvinnál.

Ha nem jön össze senki a piacról (meglepne), akkor a drafton első számú prioritásként kell ezt kezelni, erre pedig jó lehetőségük is lesz, hiszen a top10 végén Denzel Ward vagy Josh Jackson nagy valószínűséggel elérhető lesz. Kettejük közül stílusilag Jackson lenne jobb választás, hiszen Ward alacsony, míg az Iowa cornere prototípus méretekkel rendelkezik.

Elkapók

Annyira nem mutat rosszul a Pierre Garcon – Marquise Goodwin – Trent Taylor trió, mint elsőre hangzik, hiszen Garcon megbízható possession elkapó, Goodwin egy szélvészgyors mélységi célpont, aki bizonyított tavaly, Taylor pedig újonc volt és még fejlődik. Ettől függetlenül egy igazi első számú elkapó elkél a csapatnál, aki a red zone-ban is használható – vagy Taylor helyett egy top slot elkapó.

Milyen érdekes, pont van két szabaddá váló WR, akik ezt a két szükségletet kielégítenék. Allen Robinson az igazi WR1 lehetne a remek méreteivel, rá igazán jól támaszkodhatna Garoppolo a nehéz helyzetekben is. Jarvis Landry pedig a top slot elkapó lehetne, aki kicsi, gyors, terhelhető és produktív. Az viszont kérdés, hogy a térdszalagszakadásból felépülő Robinsont megtartja-e a Jaguars (franchise tag elég valószínű opció lehet nála). Ha nem sikerül rá lecsapni, akkor Sammy Watkinst is ki lehet akár próbálni – ha elengedi a Rams.

Itt említeném még meg Jimmy Grahamet, aki nagy segítség lehetne a célterület környékén, de szerintem ha egy ritmusból, a rendszer keretein belül passzoló Garoppolóval párosítanánk, akkor a 20 yardosok között is hasznos tagja lehetne még a támadósornak.

Futó

Hyde távozásával Shanahan kiválaszthatja a neki tetsző futót. Matt Breida és Joe Williams feltehetőleg nem igazi megoldás, úgyhogy lehet új játékos után nézni. Vessük fel gyorsan Le’Veon Bellt, akire ha nem lesz pénze a Steelersnek, akkor a 49ersnek illene bepróbálkoznia nála és szerintem akár esélyessé is léphetnek elő nála. Pénz van, kilátások is vannak Garoppolóval, szóval Bellnek is jó állomás lehet San Francisco.

 

 

Shanahan szereti, ha a futója elkapni is tud, illetve általában egy one-cut stílusú running backet alkalmaz. Ha nem jön össze Bell, és mondjuk lecsúszna hozzájuk az 1/10-es (vagy 1/9-es, majd a pénzfeldobásnál kiderül) pickig Saquon Barkley, akkor szerintem rohanhatnak is a pódiumra a kártyával, mert tökéletes választás lenne a Penn State futója.

Linebacker

Reuben Foster mellé is kellett volna még linebacker, de Foster letartóztatásai miatt így még nagyobb need lett az LB posztból. Itt mondjuk ne várjunk nagy sztárra, de lehet bővíteni a keretet. Mondjuk nagy választék nincs a piacon, Zach Brown, Demario Davis vagy Jon Bostic jöhet esetleg szóba, de nem ájulok el ezektől a nevektől. A drafton ellenben jöhet ide játékos. Az első körben kicsit meglepne, pedig értéken tökéletes lesz Roquan Smith vagy Tremaine Edmunds is és összességében jó választásnak tartanám mindkettőt, de a tavalyi Foster-pick után szerintem nem erre fognak mozogni a draft tetején.

Összegezve

Rengeteg pénz, rengeteg need, szükség a nagy sztárokra, játékot befolyásoló és eldöntő játékosokra – így lehet nekivágni a 49ers holtszezonjának. Ehhez vegyük hozzá, hogy a 49ers kecsegtetőbb célpont a szabadügynököknek, mint a hasonló helyzetben lévő Jets vagy Browns, egyrészt Garoppolo, másrészt Shanahan személye miatt is. Ne lepődjünk meg, ha 2-3 felkapott szabadügynök is San Franciscóban köt ki. Érdekes lesz figyelni, hogy melyik posztokat gondolják top prioritásúnak az idei holtszezonban.

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!