Connect with us

Szabadügynök

Ebből hogyan jön ki Howie Roseman? – FA-kitekintő

Az aktuális Super Bowl győztesének általában nincs könnyű dolga, hiszen szabadügynökké váló játékosaik fizetési igénye elég rendesen megnő és mivel legtöbb esetben nagyon jó a keretük, de ezzel szemben kevés rendelkezésre álló erőforrásuk van, így nem feltétlen engedhetik meg maguknak a megtartásukat és az ezt követő költekezést. Az Eagles viszont különleges helyzetben van most, ugyanis mindössze két-három fontos szabadügynökük van. Az mondjuk nagy problémát jelent, hogy jelenleg nagyon erősen negatívban állnak a fizetési sapkát tekintve. 

 

 

Hogyan lesz pénz bármire is?

 

Ugyan az overthacap adatai általában kicsit negatívabbak a valódinál, de így is ők a legjobb forrás a fizetési sapka követésére. Az ő számításaik szerint az Eagles mínusz 9 millió dollár környékén áll. Tehát nem hogy költeni nem tudnak, de fel kell szabadítaniuk keretet arra, hogy egyáltalán beférjenek a sapka alá az új ligaév kezdetére. Úgyhogy azzal kell kezdenünk a holtszezonjuk felvázolását, hogy kitől kell megválniuk.

 

Két játékos kivágása is kézenfekvő lehet. Egyrészt a harmadik számú tight end, Brent Celek elküldésével $4 milliót tudnak spórolni. Celek régóta a csapat tagja, és mivel Burton is szabaddá válik, így lehet inkább egy fizetéscsökkentést szeretnének elérni nála. A másik delikvens Torrey Smith, akinek a szerződésére opciós joga van az Eaglesnek, de nagyon meglepne, ha élnének ezzel. Smith ugyanis nem adott annyi pluszt a csapatnak, hogy $5 millióért megtartsák. Volt pár szép és fontos elkapása, de legalább ugyanennyi dropja is. Egy mélységi célpontot mindenképp szeretne a csapatába az Eagles, de feltehetőleg nem Smith lesz az jövőre. Ezzel a két lépéssel már ki is jött nullszaldósra az Eagles.

 

A következő hatalmas kérdés Nick Foles helyzete. Valószínűleg sosem fordult még elő, hogy az aktuális Super Bowl MVP irányítót elcserélje csapata, de akár sor is kerülhet erre a holtszezonban. Az biztos, hogy csak akkor válik meg tőle az Eagles, ha nagy ellenértéket kapnak érte (első kör vége, második eleje, esetleg második+negyedik kör), hiszen Wentz sérülése nem tudni, rendbe jön-e a szezon kezdetre és kell egy jó csereirányító. Viszont a szűkös helyzet a fizetési sapkával kapcsolatban azt eredményezheti, hogy tényleg eladják. Ez esetben még $5,2 milliót szabadíthat fel a csapat.

 

 

Pénzt felszabadítani esetleg Jason Petersszel lehetne még, akinek kérdéses a jövője (folytatja-e pályafutását). Ha visszavonul, $10 milliót is nyerhet az Eagles, de jelenleg úgy tűnik, folytatná a kiváló left tackle, ezzel még erősebb lehet az így is kiemelkedő támadófal. Nagy pénzeket ezen kívül nem nagyon lehet felszabadítani, de például Chance Warmack elküldése $1,6 millióért jó döntés lehet.

 

Van esély bárki megtartására?

Öt olyan szabadügynöke van az Eaglesnek, akik sokat tettek hozzá az idei szerepléshez. Ők Nigel Bradham, Patrick Robinson, Trey Burton, LeGarrette Blount és Beau Allen. Mindannyian használható játékosok, de mindannyian helyettesíthetők. Szerintem Robinson kiváló éve, illetve a fiatal és tehetséges, akár már mélynek is nevezhető cornerback-sor miatt (no meg leginkább a kevés pénz miatt) nem fogják tudni újraigazolni. Beau Allen olcsón valószínűleg visszaigazolható, a védőfal mélyítésére rendben van, futás ellen jól használható rotációs játékos. Blount nagy kérdés, hiszen sokat hozzátett a játékhoz és hasznos futónak bizonyult, de ha ennyire szűkösek az erőforrások, akkor valószínűleg nem lesz prioritás az újraigazolása. Ha nem viszi el senki, akkor a draft után esetleg visszaigazolhatja az Eagles.

 

A két nagy kérdés számomra Bradham és Burton. Bradham egy kiváló linebackerré nőtte ki magát, a problémák vele a pályán kívül voltak korábban, így érdekes lesz figyelni, hogy valaki akar-e nagyobb szerződést adni neki. Tavaly nem akartak, de most ugye Super Bowlt nyert. Burton nagyon hasznos játékosa volt az Eaglesnek és én nagyon örülnék, ha maradna, de meglepne, ha nem kapna egy olyan ajánlatot valahol, amivel az Eagles nem tud versenyezni. És minden bizonnyal ő is örülne több játékidőnek és annak, ha első számú tight end lehetne. Philadelphiában erre természetesen nincs esélye Ertz mögött, még ha tényleg nagyon hasznos játékosa is volt a bajnokcsapatnak.

 

 

Összességében ebből az öt játékosból jó eséllyel 3 legalább távozik. Robinsonért szerintem nem fog különösen versengeni az Eagles, Burtonért szerintem nem fog tudni, és akkor kérdés, hogy Allenért vagy Blountért akarnak-e. Szerintem a legfontosabb Bradham megtartása lenne, utána pedig Burtoné. Ketten viszont szinte biztosan nem férnek bele a keretbe. Érdekes lehet még Darren Sproles helyzete, akit érzelmileg lenne értelme leginkább visszaigazolni, illetve visszahordóként, de futóként Clement már átveszi a helyét, így kétlem, hogy maradna Philadelphiában feltehetőleg utolsó évére.

 

Bárki, akit igazolhatnak?

Ilyen pénzügyi lehetőségekkel kétlem, hogy kvázi bárkit is igazolna a piacról az Eagles. Nagy nevet legalábbis szinte kizárt. A rend kedvéért azért elmondom, hogy melyik posztokon lehetne erősíteni, de erre minden bizonnyal inkább a draftról kerülhet sor, mintsem a piacról.

 

Foles elcserélése esetén egy csereirányító kellene, habár Nate Sudfeldet nagyon szeretik az Eaglesnél, nem hiába nem engedték el a gyakorlócsapatból és adtak neki aktív rosteres fizetést már korábban is. Torrey Smith elküldésével egy mélységi célpont nagyon kell ebbe a támadósorba, habár Mack Hollins akár be is töltheti ezt a posztot, hiszen amikor pályára került, akkor nagyon jól szállt be a fiatal elkapó. Burton és Celek távozásával egy tight end is kelleni fog a csapatba. Korábban nagy hiányposztnak számított a bal oldali tackle, Jason Peters helyettesét kereste volna az Eagles, de lehet, hogy Vaitai eleget mutatott ahhoz, hogy most ne foglalkozzanak ezzel kiemelt feladatként és megnézik, hogy mennyit tudnak kihozni a kimondhatatlan keresztnevű játékosból. Bradham távozásával a linebacker poszt lehet a legnagyobb hiányposzt, de ha marad, akkor is fontos lesz mélyíteni az egységet.

 

Nagyban megnehezíti az Eagles helyzetét, hogy jövőre hosszabbítani kell néhány fontos játékossal. Ilyen Jordan Hicks, a védelem agya, de ilyen Brandon Graham is, a csapat legjobb passzsiettetője. Rajtuk kívül lejár Jay Ajayi és Ronald Darby szerződése is, úgyhogy nem lesz könnyű helyzetben a csapat az elkövetkező időkben a fizetési sapka menedzselésével, hiszen komoly pénzösszegeket kell elkülöníteni az ő szerződtetésükre. És akkor Carson Wentzcel nem is számoltunk még. Mondjuk ha valaki, akkor Howie Roseman képes lehet ezt megoldani.

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!