Connect with us

Draft

Mit jelent valójában a Jets-Colts csere?

Hatalmas cserét hajtott végre tegnap este a Jets és a Colts, amivel a New York-i csapat felmozgott a harmadik helyre a 2018-as NFL Drafton, míg a Colts a hátramozgás mellé három második körös picket is kapott. Elég sok kérdést vet fel ez a csere és elég sok mindent megváltoztat. Most megpróbálunk mindent tisztába tenni és megvizsgálni, hogy mit is jelent valójában ez a trade. 

 

 

Túl sokat adott a Jets? Inkább túl keveset.

Ezt nézhetjük ezt két szemszögből is. Egyrészt a hagyományos alapnak tekinthető Trade Value Chart alapján túlfizetett a Jets és a Colts több “pontot” kapott a hátramozgásért, mint “kellett volna”. Azonban ha a múltba tekintünk, akkor igazából nem is volt olyan magas ez az ár. Ha például az RGIII trade-et nézzük, akkor nagyon olcsón megúszták. A Reskins a 6. helyről mozgott fel a 2.-ra és ezért két első és egy második kört kellett még beáldozniuk pluszban. A Jets ellenben megtarthatta a jövő évi első körösét, ami kulcsfontosságú volt a számukra. Persze azt hozzá kell tenni, hogy a Jetsen még rengeteg lyuk van, így három második körös picket beáldozni biztosan fájó volt, viszont áldozatok nélkül nem tudtak volna franchise irányítót szerezni.

 

Akkor ez most jó a Coltsnak, vagy sem?

Ezt is két szemszögből nézhetjük. Illetve az egyértelmű, hogy ez így jó a Coltsnak, a kérdés csak az, hogy lehetett-e volna még jobb. Ez a három helyes hátramozgás nekik tökéletes, hiszen még mindig kapnak egy elit játékost (Chubb vagy Nelson) és emellé még behúztak három második körös picket is, amikből Chris Ballard – aki kiváló szemmel szúrja ki a tehetségeket – építheti tovább a csapatát. Egy ilyen gyenge kerettel rendelkező csapatná ez rendkívül fontos.

 

A Jetsnek most akkor jó lesz az az irányító, aki marad?

Nem, minden bizonnyal nem úgy gondolkodnak, hogy jó lesz nekik a harmadik irányító is, bárki is marad. Ha felmozogsz és ilyen sokat beáldozol, akkor jó eséllyel tudod, kit fogsz húzni. Biztos, hogy nincs a Jetsnek három irányítója, akit ugyanolyan jónak értékel és akikkel ugyanannyira meg lennének elégedve. Ilyen egyszerűen nem létezik, valaki felé mindig húznak. Olyan filozófiával pedig nem lehet irányítót húzni a draft tetején, hogy “jó az, aki marad”.

 

 

De akkor miért cseréltek fel? Egyrészt azért, hogy a Bills nehogy megelőzze őket és kivigyen előlük egy irányítót, illetve egy lehetőséget a felcserélésre. Másrészt pedig, és ami a fontosabb:

 

A Jets tudja, hogy mi fog történni az első két picken

Még ha nem is 100%-osan, de azért egy nagyon jó sejtésük van róla. Az Eagles is így cserélt fel két éve az 1/2-re: tudták, hogy a Rams Goffot fogja választani. Persze most egy kicsit bonyolultabb a helyzet, de akkor is. A Browns irányítót fog húzni minden bizonnyal, aki szintén minden bizonnyal, de Sam Darnold lesz. A Giants itt a nagy játékos és a nagy kérdőjel, legalábbis számunkra, a média számára. A Jets viszont minden valószínűség szerint tudja, hogy mi fog ott történni. Ők megpróbáltak felmozogni a Giants helyére is (sőt, az 1/1-re is), és mivel látjuk, hogy ez nem jött össze, így két dolog lehetséges. Egyrészt lehet, hogy nagyon magas volt az ár. De ha franchise irányítóért mész, akkor kifizeted.

 

Sokkal valószínűbb viszont, hogy a Giants nem akart hátracserélni, ami viszont azt jelenti, hogy tudják, hogy kit akarnak húzni, ráadásul nagyon is akarják őt. Ez viszont elgondolkodtatott. Ha nagyon nem akarnak kicserélni, és tudják, kit akarnak, akkor az a várakozásokkal ellentétben irányító lesz? Ez lehet a leglogikusabb magyarázat arra, hogy miért nem akarnak onnan kicserélni. Vagy tényleg annyira imádják Barkley-t, hogy semmi pénzért nem mondanak le róla.

 

De mi van akkor, ha mégsem tudja Jets, hogy mi lesz? Abban a valószínűtlen esetben, hogy addig netalántán változnak az erőviszonyok és kimegy a Jets előtt az, akit ki akartak húzni, még akkor is hátra tudnak majd cserélni jó eséllyel, ha tényleg minden kötél szakad. Vagy még mindig fel tudnak cserélni 1/2-re, ha úgy alakul. Egyik sem valószínű, de mint opció, még mindig lehetséges megoldások arra az esetre, ha félreinformálták a Jetset vagy valami igazán váratlan történik.

 

Mit kezd a Jets a sok irányítójával?

A logikus eljárás az lenne, hogy Bridgewatert kezdetik a szezon elején, az újonc pedig tanul és fejlődik. McCown kezdetésének semmi értelme nem lenne, Bridgewatert viszont ki kell próbálni. Ha jól játszik, akkor legrosszabb esetben magas egy kompenzációs picket kaphatnak érte (ha nem lesznek aktívak a következő piacon), de akár elcserélhetik szezon közben egy esetleges contendernél történt sérülés esetén, vagy a szezon után egy tag-and-trade is játékban lehet. Az viszont biztos, hogy ki kell próbálniuk. Az újoncnak pedig egyébként is jót tesz azért egy kis tanulás, mielőtt bedobják a mély vízbe – bármelyik idei újoncot is választják.

 

Értékeljünk

A Jets a hagyományos alapnak tekinthető értéktábla alapján túlfizetett, viszont ha az irányítókért történt cseréket nézzük, akkor még olcsón is megúszták. A múltban biztos volt rá példa, de tanultam a hibáimból és mostantól soha nem fogok lehúzni egy olyan felmozgást sem, ami arra irányul, hogy egy csapat franchise irányítót húzzon. Mert egy igazi franchise irányító szinte bármennyi picket megér.

A Coltsnál ugye pont fordított a helyzet: tök jól jártak, de lehet, hogy járhattak volna még jobban, ha kivárnak. Vagy az is lehet, hogy teljesen hoppon maradtak volna. Így tehát:

Jets: B+

Colts: A-

 

Mini Mock

Lesz majd teljes mockunk is a közeljövőben, viszont azt nem én fogom írni, úgyhogy ez a csere tökéletes alkalmat nyújtott arra, hogy leírjam, most hogyan mockolnék, hogyan látom a draft elejének alakulását:

  1. Cleveland Browns – Sam Darnold, QB, USC
  2. New York Giants – Saquon Barkley, RB, Penn State
  3. New York Jets – Baker Mayfield, QB, Oklahoma
  4. Buffalo Bills (TRADE) – Josh Rosen, QB, UCLA
  5. Denver Broncos – Josh Allen, QB, Wyoming
  6. Indianapolis Colts – Bradley Chubb, EDGE, NC State

A Giants a nagy kérdőjel, ahogy fentebb is említettem. Nagyon úgy tűnik, hogy nem akarnak irányítót húzni. A csapból is ez folyik, akár direkten az ő szájukból, akár a médián keresztül belsős információként. Ők bíznak Eliban és inkább neki segítenének még 1-2 évig, amire Saquon Barkley vagy Quenton Nelson lehet a megoldás. Azonban az is lehet, hogy hatalmas kamu az egész és a logikus lépést teszik meg és kihúzzák a franchise következő irányítóját. Egyelőre maradtam Barkley-nál, de nagyon vacilláltam…

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!