Connect with us

Prémium cikkek

Amikor Nick Foles lelépte Tom Bradyt – Super Bowl LII

Ha a Patriots játszik a Super Bowlon, az garantáltan izgalmas lesz. Így volt ez az 52. Super Bowlon is a Philadelphia Eagles ellen, ahol az utolsó másodpercekig izgulhattak a csapatok szurkolói, hisz a Falcons elleni csoda óta tudjuk, hogy Tom Bradyéknek minden lehetséges. Végül azonban a jobb csapat és a jobb coaching nyert.

 

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Két sima út a döntőig

 

Nem mondatnánk, hogy sokat kellett izgulnia a két csapatnak az alapszakaszban. Igaz, egyikük szezonja sem kezdődött tökéletesen, hisz az akkor még bombaformában játszó Chiefs az első (@Patriots) és második fordulóban (vs Eagles) mindkét gárdát legyőzte.

 

A Philly heverte ki gyorsabban a sallert: legközelebb már csak decemberben kapott ki, akkor is Seattle-ben, illetve az utolsó héten a Cowboys elleni teljesen tét nélküli meccsen egy combos 0-6-ra. A Patriots azonban kicsit lassan rázódott bele a szezonba, az újonc Watsonnal felálló Texans is majdnem megverte a bajnokot, a Panthers pedig abszolválta is a feladatot, így négy hét után 2-2-vel álltak csak (a Saintst győzték le még a második héten). Ez után már csak egy meglepetés Dolphins elleni vereség csúszott be a 14. héten, vagyis mindkét csapat 13-3-as mérleggel fejezte be az alapszakaszt. Ez egyúttal azt is jelentette, hogy mindkét franchise első kiemelt lett a konferenciájában.

 

A rájátszásban már picit azért meg kellett izzadniuk. Az Eagles rögtön az első meccsén szenvedett a Falcons ellen és csak az utolsó drive-ban sikerült megnyerniük (kivédekezniük) a meccset. Igaz, ekkor már Carson Wenzt csak a lelátóról segíthette a csapatot, de Foles lassan belejött a dologba, a Vikingst pedig már félelmetesen simán sikerült legyőzni. A Patriots ellenben lazán kezdett, simán szétkapta a Titanst, azonban a Jaguars ellen nagyon nyögvenyelős volt, és nem is biztos, hogy a jobb csapat jutott a döntőbe.

 

Történelmi

 

Soha nem nyert még az a csapat Super Bowlt, melynek az irányítója a legtöbb yardot passzolta az alapszakaszban, illetve ebben az évezredben még nem nyert Super Bowlt az adott év MVP-je. Tavaly mindkettő Tom Brady volt. Ennek ellenére nem sokan gondolták, hogy az Eagles és pláne Nick Foles megfoghatja a legendát.

 


Tom Brady MVP-hez méltóan játszott, 505 passzolt yardja rekord (ahogy a 10 ezer PO-ban szerzett yardja is az), mellé még dobott három TD-t is, ennél többet nem nagyon tehet egy irányító. Persze voltak hibái, pont úgy, ahogy az 500+ yardot benyelő védelemnek és a négy pontot is elszórakozó speciális egységnek. Azonban a hibák benne voltak a meccsben, az Eagles is hibázott (szerencsétlen INT, kihagyott extra pont és sikertelen kétpontos kísérlet), de talán ők egy picivel jobban akarták a diadalt.

 

Különösen Nick Foles, aki bár az alapszakasz végén borzalmas volt, a pihenőhét elegendő volt ahhoz, hogy rászabják az offense-t, felépítsék az önbizalmát és semmivel, egyetlen yardnyival nem nyújtott kevesebbet, mint amire Wentz képes lett volna. A döntőn kijött belőle a 110 százalék, mert azt a 373 yardot és három TD-t ő dobta meg, nem screenekből és öt yardos passzokból, hanem saját erőből és meglátásokból. Persze ehhez nyilván kellett Doug Pederson zsenialitása, a liga legjobb támadófala, ami mellett 6,1 yardot átlagolt futásonként a csapat és még sok más is,

[quote]de 33-32-es Patriots vezetésnél ő csinálta meg negyedik kísérletre a first downt, ő dobta meg a győztes TD-t, ő volt az, aki nem omlott össze a nyomás alatt. Nem véletlenül ő lett a mérkőzés MVP-je.[/quote]

 

Mindent egybevetve kiváló mérkőzést játszott egymással a két csapat, és a végén csak odatette magát az Eagles defense a strip-sackkel (ez volt a meccs egyetlen sackje egyébként). Azonban nem vagy nem csak erről lesz emlékezetes a mérkőzés, hanem Tom Brady elejtett first downjáról és Nick Foles negyedik kísérletes TD-elkapásáról. Ugyanaz a játék, de azért lássuk be: negyedik kísérletre, a Super Bowlon, az ellenfél red zone-jában ilyet csak a legnagyobb hősök mernek meghúzni:

 

 

Ez egy zseniális játék és egy zseniális elkapás volt, vitathatatlanul szabályos. Azonban nem lehet elmenni a mellett, hogy volt legalább egy, de inkább két olyan Eagles TD, ami nem biztos, hogy minden esetben szabályos volt (meg lehetett őket adni, de láttunk már olyat, hogy hasonlót nem adtak meg). Végül pedig említsük meg azt, hogy Malcolm Butler egy percet nem töltött a pályán, pedig Gilmore-on kívül mindenkit csúnyán megégettek CB-poszton, ennél rosszabb ő sem lehetett volna. Az ő Super Bowlja ért véget a legcsúnyábban.

 

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!