Connect with us

Minden ami NFL

Ritka az olyan csere, ahol csak győztesek vannak

A Cowboys egy első körös picket adott a Raidersnek Amari Cooperért. A lépés elsőre talán furcsának tűnhet, pedig ez a csere olyan, mintha a nagykönyvben lenne megírva. Egyszerűen mindenki csak nyert.

 

 

Az emberek többségében van egy beidegződés, hogy a draftpickek sokat érnek, hogy például egy top újonc irányítóért három első kört is oda kell adni, aztán csodálkoznak (köztük én a legjobban), amikor Brandin Cooksért két csapat is első kört adott. Azonban be kell látni, hogy az új kollektív szerződéssel, fizetési sapkával és fixált újoncszerződésekkel sokat változott a mentalitás, ma már talán a top3 picken kívül nincs a pickeknek olyan különösen nagy értéke. Ennek sok oka van, és el kell fogadni, hogy egy Jacoby Brissett ára már egy második körnél kezdődik, egy Amari Cooperhez hasonló tehetségesebb elkapó pedig egy első kört ért.

 

A Raiders ezt nem utasíthatta vissza

 

Azon nagyon sokat lehetne vitatkozni, hogy Jon Gruden jó vagy rossz edző. Egyelőre nem jönnek be a húzásai, de nem véletlenül kapott ő 10 éves szerződést: az első 2-3 év az építkezésről szól és ezen a Raidersen van mit átépíteni.

 

Alapvetően nem is a játékosok kvalitásaival vannak problémák, hanem az öltözői hozzáállással. Gruden sem hülye: tudja, hogy Mack egy top játékos, de ha ő nem tud vele együtt dolgozni vagy nem látja benne azt a mentalitást, amit ő a siker kulcsának tart, akkor fölösleges őt agyonfizetve megtartani. A Patriots is elengedte Chandler Jonest és Super Bowlt nyert utána a statisztikák alapján top1 védelemmel. Ez abszolút rendben van.

 

 

Amari Cooperrel sem az a baj, hogy nem tehetséges. A kvalitásokon túl azonban fontos az, hogy egy játékos konzisztens legyen, mentálisan kiegyensúlyozott, az öltözőben, ha nem is vezér, de ne is legyen métely, illetve az sem árt, ha szereti a focit. Ha Gruden őt nem tudja motiválni, nem tudja kihozni belőle a maximumot (sok játékos van, akinek egy váltással indul be igazán a karrierje), akkor el kell őt engedni.

 

[quote]Fontos azonban kiemelni, hogy a Raiders nem azért cseréli el Coopert, mert tankol, és szeretne minél magasabb helyen húzni![/quote]

 

Ez egy nagyon európai felfogás, amit el kell felejteni. A Raiders nem azért cseréli el Coopert, hogy gyengítsen magán, hanem azért, hogy összességében erősítsen. Nincs egyetlen olyan retardált GM vagy HC-sem, aki megválna egy olyan játékosától, amelyik mindent egybevéve (fizetés, mentalitás, egészségügyi állapot stb.) effektíve hasznos. Ellenben ostobaság meg- és fenntartani egy autót, ha tudod, hogy évente csak egyszer használod, és akkor is csak két háztömbnyit mész vele.

 

Cooper egyszerűen nem játszott jól az elmúlt időben, nem felelt meg az új edző elképzeléseinek és elvárásainak, ilyen kor pedig hiába a potenciál. Épp ezért egy a csapat számára kvázi értéktelen, de amúgy önmagában értékkel bíró játékos értékesítése semmiképpen sem lehet negatív (persze van, aki szerint Mack és Cooper többet ér, mint száz Gruden, de az edző a saját szempontjából racionálisan járt el).

 

Az elkapóért kapott első kör hihetetlenül nagyon jó ár, már csak azért is, mert a Cowboys minden bizonnyal közelebb lesz a top10-hez mint a PO-helyekhez. Igaz, hogy az idei class nem lesz erős a skillplayerekből, de a Raidersnek már három első körös pickje is van, amikben az a legjobb, hogy lehet őket fialtatni, hiányposztból pedig bőven akad. Grudennek pedig ez kell és a lehető legtöbbet hozták ki az utóbbi években szenvedő Cooperből.

 

Értékelés: A+

 

Kockázatos, de nagyot szólhat

 

A Cowboys legnagyobb problémája Romo visszavonulása óta a passzjáték. Dallasban van a liga talán leggyengébb elkapószekciója, a WR volt a csapat messze legnagyobb hiányposztja. Cooper persze nem tökéletes, de több tehetség van benne, mint az összes többi, rosteren lévő elkapóban és még mindig csak 24 éves. A Raiders nem véletlenül adott érte 1/4-es picket 2015-ben, elfogadható ár érte az 1. kör.

 

 

 

Cooper idén 700 ezer dollárjába kerül a Dallasnak, jövőre pedig 13 milliós bónusszal játszik (ami mondjuk elég sok). A Cowboysnak tehát van 1,5 szezonja, hogy megnézze, érdemes-e hosszú távon a fiatal elkapóba invesztálnia és még azt is megteheti, hogy 2019 után franchise taget tegyen a játékosra. Ez kifejezetten számottevő szabadság, arról nem is beszélve, hogy jövőre nem lesz tele a draft elit elkapóval, vagyis

 

[quote] aCowboys úgy töltötte be a legnagyobb hiányposztját a legjobb pickjével, hogy arra nem lett volna lehetősége a drafton.[/quote]

 

Ráadásul Coopernek kifejezetten jót tehet a környezetváltás: Dallasban sztárolni fogják, messiásként érkezik és a Cowboys öltözői kultúrája amúgy is olyan, ami semmilyen módon nem próbálja meg korlátozni az egyéniségeket. Jelen állás szerint továbbá szakmailag is jól járt, hisz a Raidersnél erősebb, PO-ra is némiképp esélyes csapatba jutott. Persze lehet belőle egy új Dez Bryant, aki nem tud elszakadni, nem kapja el a labdát és az öltözőt is bosszantja, de az utóbbi évek első körös elkapóit elnézve még mindig Cooper a kisebb kockázat.

 

Értékelés: A-

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!