Connect with us

Szabadügynök

A legjobb szabadügynök rúgók és punterek

Végül, de nem utolsó sorban elérkeztünk a szabadügynökök krémjéhez is, a speciális csapategység játékosaihoz!

 

Általánosan elmondható, hogy hiába kerülnek gyakran meccseket eldöntő szituációba, sem a punterek, sem a kickerek nem kapják meg az őket megillető megbecsülést és bizalmat csapataiktól, a bérköltségeken való spórolásnak gyakran esnek áldozatul akár Pro-Bowler játékosok is. A fluktuáció ezeken a posztokon viszonylag magas, ám ha valakinek sikerül találni egy átlagosnál kicsit jobb és egészséges játékost, azt általában szerződéshosszabbítással jutalmazzák – maximum kivágják ha sokat hibázik és/vagy találnak egy fiatalabb/olcsóbb vetélytársat.

 

Nézzük kik lehetnek a legdrágább szerződést kapó UFA játékosok (hat fiatal, 24-25 év közötti játékos RFA vagy ERFA státusszal rendelkezik, ők minden bizonnyal maradnak jelenlegi csapatuknál, ám kérdéses, hogy ki kaphat közülük igazán komoly szerződéshosszabbítást)

 

TOP3

 

Jason Myers (New York Jets) – 28 éves, 33 teljesített mezőnygól (91.7%), 30 extra pont (91%)

Robbie Gould (San Francisco 49ers) – 37 éves, 33 teljesített mezőnygól (97.1%), 27 extra pont (93%)

Stephen Gostkowski (New England Patriots) – 35 éves, 27 teljesített mezőnygól (84.4%), 49 extra pont (98%)

 

 

Nem csak a 2018-as, de karrier számaik alapján is megérdemlik a milliókat, Myers új állomáshelyén eddigi legjobb szezonját hozta és a posztján még kifejezetten fiatalnak számít, így vele akár 10-15 évre is lehet tervezni. Gostkowski 2015-ben négy évre, 17,2 millió dollárért írt alá, ezzel a legjobban fizetett rúgók közé tartozott. Az infláció nem érinti kifejezetten erősen a posztot, így ha Josh Lambo szerződéséből indulunk ki (4 év, 15,5M), a fenti hármas is az évi 3-5 millió dollár közötti összegre számíthat jelenlegi csapatától.

 

Inkább ne kockáztassunk

 

Sebastian Janikowski (Seattle Seahawks) – 41 éves, 22 teljesített mezőnygól (81.5%), 48 extra pont (94%)

Dan Bailey (Minnesota Vikings) 31 éves, 21 teljesített mezőnygól (75%), 30 extra pont (97%)

 

Mindkét csapat szurkolótábora tudna mesélni borzasztó élményekről, melyeket különböző ideiglenes megoldásoknak köszönhettek ezen a poszton, így az ő esetükben talán érdemesebb a már ismert veteránokban bízni. A fényük ugyan már megkopott, az évi 1-2 millió dollárt azonban még így is megérik a bizonyítatlan fiatalokkal szemben.

 

Kik kerülhetnek új csapathoz?

 

Matt Bryant (Atlanta Falcons) – 44 éves, 20 teljesített mezőnygól (95.2%), 49 extra pont (98%)
Cairo Santos (Tampa Bay Buccaneers) – 27 éves, 14 teljesített mezőnygól (77.8%), 22 extra pont (96%)
Kai Forbath (Jacksonville Jaguars) – 31 éves, 4 teljesített mezőnygól (80%), 3 extra pont (100%)

 

A legnagyobb név kétségkívül Bryant, akit nagy meglepetésre februárban bocsátott el a Falcons, mint a franchise legtöbb pontot szerző játékosát. Az eredeti szerződéséből még két év volt hátra és a tavalyi számai alapján ennyi még bőven lehet benne, így ha valaki kevésbé kockázatos megoldást keres, ennyi időre évi 2-3 millióból megúszhatja ezt a posztot.
Santos és Forbath is viszonylag ismert, rutinos veteránnak számít, így az esélyt minden bizonnyal megkapják valamelyik edzőtáborban, hogy kezdő helyet harcoljanak ki maguknak, a nagy szerződést viszont nem idén fogják megadni nekik.

 

Képtalálat a következőre: „matt bryant falcons”

 

A punterek “piaca” egy kopár sivataghoz hasonlít, mindösszesen öt darab UFA státuszú játékos van és a papírforma szerint mindegyikük hosszabbítani fog jelenlegi csapatával.

Ryan Allen (New England Patriots) – 29 éves

Jordan Berry (Pittsburg Steelers) – 28 éves

Pat O’Donnell (Chicago Bears) – 28 éves

Donnie Jones (San Diego Chargers) – 39 éves

Bradley Pinion (San Francisco 49ers) – 25 éves

Képtalálat a következőre: „ryan allen patriots”

 

Az átlagokat tekintve nagyjából évi 1,5-2 millió dollár körül kereshetnek, a poszt sajátosságából adódóan azonban ezek nem kifejezetten hosszú távú szerződések, gyakoriak az egy szezonra szóló kontraktusok is.

 

Összegezve a fentieket, nagy mozgás ezúttal sem várható a speciális csapategységek játékosaitól, de a kicker/punter hiányban szenvedő csapatoknak így sincs félnivalójuk, hisz nem csak a drafton, de akár a szeptemberi keretszűkítéseknél is lehet kezdő játékosokat szerezni, így legalább az idő nem sürget.

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!