Connect with us

Hír

Carrollnak meg sem fordul a fejében, hogy nekimenjen negyedikre

Az állás 13-13, a Seahawks pedig a Ravens 36 yardosán áll épp, negyedik és három szituációban. És mire gondol Pete Carroll? Első sorban arra, hogy Jason Myers majd berúgja a mezőnygólt az esőben. Az agya hátsó részében ott motoszkál még a gondolat, hogy puntolni is lehetne, beszorítani a Ravenst a gólvonalához. A leglogikusabb, és legjobb nyerési esélyt tartogató döntés viszont meg sem fordul a fejében egy pillanatra sem, nem fog nekimenni az MVP-várományos irányítójával ennek a helyzetnek.

Myers kihagyta, a Ravens végigvitte a drive-ot, ráadásul megoldott közben egy negyedik és kettőt a 8 yardosról, és vissza sem nézett, megnyerte a mérkőzést.

Épp ez az a hihetetlenül konzervatív hozzáállás, ami meccsekbe kerülhet. A Rams ellen ugyanez volt a helyzet az első félidőben, negyedik és egyre nem ment rá a Seahawks, Myers kihagyta a mezőnygólt, a Rams pedig végigmasírozott a pályán TD-t szerezve. Ott nem volt következménye, mert a meccs legvégén a Rams is kihagyott egy mezőnygólt, így nyert a Seahawks. Ettől függetlenül az is egy rossz döntés volt Carrolltól.

Totálisan megbíztam Jasonben, hogy be fogja rúgni. Nem olyan távoli az a rúgás, a bemelegítésnél bőven belefért. Valaki azt mondta, hogy a másik lehetőség az, hogy nekimegyünk negyedikre. Nos, a másik lehetőség az volt, hogy puntolunk. Az alternatívám az volt, hogy beszorítjuk őket hátra. De ebben a helyzetben mi rúgunk. Ezek vagyunk mi. Jason egy remek rúgó és meg fogja nekünk oldani. Ez a mentalitásunk, és semmi okunk ezen változtatni

– mondta Carroll egy rádióműsorban.

Természetesen semmi garancia nincs arra, hogy ha nekimegy, akkor sikerült volna megoldani a helyzetet, de nem is ez a lényeg elsősorban. A valószínűségek azt mutatják, hogy sokkal jobban jársz, ha ebben a helyzetben nekimész. De ha még nem is hiszünk a számoknak: kiben bízol jobban? A relatíve sokat hibázó rúgódban az esőben – még ha nincs is szél -, vagy az MVP-esélyes irányítódban? Akinek ráadásul elképesztően jól megy negyedikre!

[quote]Rájátszással együtt a Seahawks Wilsonnal a pályán 88%-ban megoldotta a negyedik és 1-3 yardos helyzeteket az ellenfél térfelén. 2017 óta hibátlan 8/8-as a mérlege, hazai pályán pedig 16/17-es. (via Warren Sharp)[/quote]

És még csak nem is arról van szó, hogy mindig egy yardról oldotta meg a helyzeteket Wilson:

  • 1 yard hiányzik: 15/17 (88%)
  • 2 yard hiányzik: 5/6 (83%)
  • 3 yard hiányzik: 10/11 (91%)

Ehhez képest Myers karrierátlaga 40+ yardos mezőnygólok esetén: 72%.

Az utóbbi években az NFL-edzők egyre többször hozzák meg a logikus döntést és mennek neki negyedik kísérletekre, ahol a számok azt mutatják, jobbak az esélyeik a győzelemre, vagy a pontszerzésre, ha megpróbálják a negyedik kísérletet, és nem rúgnak, vagy puntolnak (ami a legrosszabb). Pete Carroll azonban nem csatlakozik ehhez a trendhez, hanem továbbra sem választja az optimális döntéseket.

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!