Connect with us

Beharangozó

Vérszag – Chiefs @ Broncos

Két fordulóval ezelőtt alighanem a forduló egyik legjelentéktelenebb mérkőzését várhattuk volna a két csapat találkozásakor. A Chiefs 4-0-val állt, Mahomes a legfőbb MVP várományos volt, a Broncos pedig talán történelme egyik mélypontján, 0-4-gyel botorkált, és katasztrofálisan nézett ki a védelem. Sokat változott a világ azóta, és bár esélyes azóta se lett a Broncos, most könnyen megérezhetik a vérszagot.

 

A Chiefs ugyanis azóta elveszített két mérkőzést, mind offense, mind defense szinten látszik a gyenge pontja, a Broncos ellenben nyert két mérkőzést, a védelem összeállt, de a támadójáték is víz felé képes kerülni ideiglenesen.

 

Elméletben megvan a megoldás a Chiefs ellen

 

Az elmúlt két mérkőzésen – sérülések ide, sérülések oda – láthattuk, hogy a Chiefsnek mik a gyenge pontjai. Mahomesékat úgy lehet a legjobban lelassítani, ha nem is engedjük őket fel a pályára. A Colts ellen 23 percet, a Texans ellen pedig csak 20 percet volt a Chiefs offense kezében a labda, mert az ellenfelek folyamatosan futatták az órát, hosszú drive-okat vezettek sok futással, így nem hagyták, hogy Mahomes pontokat pakoljon fel a pályára.

 

Elméletben a Broncos támadósor is képes lehet erre, de sok mindennek kell összejönnie a dologhoz. Jelenleg a vendégek futásvédelme a harmadik legtöbb yardot engedi mérkőzésenként és az ötödik legtöbb yardot összességében, de az elmúlt két mérkőzésen mindkettőben a legrosszabb két alakulat közt voltak. A Colts 180 yardot, a Texans pedig 192 yardot futott ellenük, tehát az eleve rossz futásvédelem tovább romlott. A Broncos egyetlen esélye, ha ezt a sormintát tovább tudja folytatni.

 

 

A hazaiak rendszere lassan melegedett be, de az tisztán látszik, hogy a futójátékra alapozhatnak. Az elmúlt két mérkőzésen összesen 294 yardot futottak, ez pedig a Chiefs ellen csúcsosodhat ki. A két másodéves futó, Freeman és Lindsay többnyire igazságosan osztja el a snapeket, de utóbbi hatékonyabb. Ő 4.7 yardos átlaggal fut, 19 first downt csinált már meg, míg Freeman 4.3 yardos átlag mellé inkább a kontakt utáni yardokban jeleskedik. A Chiefs futásvédelem, mint fentebb láthattuk, igencsak szenved, így abszolút megverhetik földön a Főnököket, ezáltal pedig lent tarthatják Mahomest a pályáról.

 

A Kansas gondjait tetézi, hogy az amúgy sem túl acélos linebacker sor sérülésekkel szenved. Anthony Hitchens játéka kérdéses, de valószínű, hogy a héten nem játszik, a beugró LB-k közül pedig mindenki borzasztóan szerepel. A linebackerekösszesen már több, mint 15 elrontott szerelésnél tartanak a ProFootallFocus adatai szerint, így nem csoda, hogy nem tudják a futást eredményesen megállítani.

 

Minden játékban két playt kell levédekezned

 

Ezt a mondatot Vic Fangio, a Broncos főedzője mondta hétfő délután egy sajtótájékoztatón, hogy miként lehet felkészülni Mahomes ellen. A válaszában azt mondta, hogy minden playben két playt kell levédekezned ellene, egyet amit hívtak és egyet amit Mahomes megteremtett.

 

 

Ez az állítás igaz, de a Broncos defense legjobbját nyújtva képes lehet megállítani a regnáló MVP-t. Az utóbbi hetekben a Chiefs számára nem megy a futás, a két vereség alkalmával összesen 89 yardot termelt a csapat a földön. Ez elég kiszámíthatóvá teszi a játékukat, sok az 11 personal, így a védelem fel tud készülni. Valószínűleg ez lesz a mostani mérkőzésen is, hiszen a Broncos Purcell és Alexander Johnson beszállásával hihetetlen hatékony lett a futás ellen, közel 60kg plusz súly került a védelembe, ami elsősorban a futásvédekezést segíti. Mellesleg mindketten nagyon jól teljesítenek, összesen 13 darab first downt akadályoztak már meg a PFF szerint.

 

A Chiefs két héttel ezelőtti mérkőzésén a Colts ellen azt is láttuk, hogy ideiglenesen az emberezés segített Mahomes ellen, mert az összes playmaker kiesett az offense-ből, a többieket pedig egy az egyben megoldotta az ellenfél. Most a Broncos azért van nehezebb helyzetben, mert Tyreek Hill visszatért, és gyorsan két touchdownnal jelezte, hogy nem lassított, valamint a denveri corner sor Harris mellett azért nem túl veretes. A legvalószínűbb forgatókönyv, hogy Harris az egyik oldalon emberezni fog, a többiek pedig a pálya másik részén zónáznak.

 

 

További fontos kérdés, hogy a Broncos mit kezd Travis Kelce játékával. A kiváló tight endnek is voltak jobb napjai, de a hazaiak védelmének régóta Achilles pontja a tight endek levédekezése. És még a kicsit haloványabb Kelce is azt jelenti, hogy közel 500 yardot termelt és 160 elkapás utáni yardjával a harmadik a tight endek között. A legjobb fegyver Kareem Jackson lehet ellene, az ő párharcuk mindenképpen érdekes és szórakoztató lehet. Jackson amióta visszamozgott safetybe az egyik legjobb teljesítményt nyújtja a csapatban és a posztján is, de Kelce szintű ellenféllel még nem találkozott. Ha most Kelcét is limitálni tudja, akkor könnyen lelassíthatják a Chiefs offense-t.

 

A leírtak ellenére továbbra is a Chiefs a találkozó egyértelmű esélyese, de már koránt sem lehet azt kijelenteni, hogy egy hazai győzelem elképesztő meglepetés lenne. A Chiefst mindenképpen hajtani fogja a bizonyítási vágy és egy esetleges vereséggel nyílt lehetne a csoport is, így ismét kiemelten fontos találkozót láthatunk.

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!