Beharangozó

Át kell lépnie a Texansnak a saját árnyékán

Published on

A Houston Texans és Bill O’Brien három csúfos playoff-részvétel után a holtszezonban minden követ megmozgatott a keret erősítéséért, most pedig a gárda ismét nekirugaszkodik a rájátszásnak, hogy megpróbáljon átlépni saját árnyékán. 

Watt és Fuller, azaz a két sérült lehet a legfontosabb láncszem

Akár el is döntheti a meccset a két sérült Texans-játékos állapota.

JJ Watt a hírek szerint visszatér, azonban kérdés, milyen állapotban van és mennyit tud majd játszani. Egy egészséges Watt nyilvánvalóan óriási fegyvertény, nélküle a Texans 27. volt sack rátában és 20. nyomásgyakorlási rátában. Ha nem sikerült turnovereket szerezni, simán kifeküdt ez a defense a legnagyobb sztárja nélkül. És hogy mennyire is játszott jól idén Watt, arra itt egy egészen hihetelen statisztika a PFF jóvoltából: mindössze három játékosnak (Aaron Donald, Chris Jones, Myles Garrett) volt jobb értékelése egy az egyben idén, mind JJ Wattnak double teamek ellen. A liga egyik, ha nem legjobb pass rushere volt a szezon első felében – ez idő alatt több nyomásgyakorlást hajtott végre, mint bárki más a Texansból a teljes szezon alatt -, így még mondjuk 80%-osan is óriási pluszt adhat a gyengélkedő védelemnek.

Will Fuller játéka ellenben kérdéses jelen pillanatban (egyesek szerint valószínűtlen, mások szerint valószínű pályára lépése), vele pedig egyértelműen több esélye lenne a Texansnak a győzelemre. Ha ő a pályán van és sebességének hála meg tudja nyújtani a pályát, akkor Deshaun Watson passer ratingje 104,3, ami majdhogynem a legjobb mutató a ligában, miközben nélküle 89,8 csak a ratingje. A Texans offense játékonként több, mint egy yarddal többet átlagol, ha Fuller a pályán van, ami egészen hihetetlen különbség. Nem túlzás azt állítani, hogy ő az X-faktor a Texans támadósorában, így rendkívül fontos lenne az ő játéka. Ráadásul a sérüléssel bajlódó Levi Wallace ellen nagy mismatch lenne az ő jelenléte a Texans javára.

Texans offense vs Bills defense

A Texans legnagyobb előnye nyilvánvalóan ott lehet, hogy Deshaun Watsonnak hívják a csapat irányítóját és DeAndre Hopkinsnak az elsőszámú elkapóját. Ez a két ember bármikor félelmet kelt az ellenfelekben és bármikor képes lehet megnyerni egy mérkőzést. Nem lesz egyszerű dolguk a Bills nagyon jól összerakott és fegyelmezett védelme ellen, de a Texansé volt a hatodik legjobb támadósor a szezonban EPA mutatót alapul véve.

Ráadásul azt sem mondhatjuk, hogy ne lenne tesztelve az egység, hiszen a szezon második felében nem játszott olyan védelemmel, ami a liga második feléhez tartozna hatékonyságot tekintve. És ugyan Sean McDermott tényleg jól összerakta ezt a buffalói védelmet (6. legjobb hatékonyság alapján), azt azért hozzá kell tenni, hogy a 2. legkönnyebb sorsolással kellett csak szembenéznie. Legutóbb még a Patriots is szét tudta futni ezt a védelmet és át tudott masírozni McDermott fiain, ezt pedig akár a Texans is megteheti, ennek pedig Bill O’Brien nagyon is örülhet.

A Bills védelme futás ellen eléggé kétarcú volt idén. Voltak kiváló meccsei az egységnek (pl Ravens), de voltak borzalmasak is (pl Eagles, Patriots). Összességében a 18. helyet csípte meg a gárda DVOA és yards per carry alapján is, de ahogy mondtam, ez elég kétarcú teljesítményekből tevődött össze, aminek fő komponense az elhibázott szerelések (12%, ez a 4. legtöbb a ligában), amikből rengeteget hozott össze a csapat, ez pedig nagy probléma. Ennek hozománya, hogy a második szinten és nyílt terepen rengeteg yardot engednek – 10. legtöbbet 10+ yardos futásokból és 8. legtöbbet 20+ yardos futásokból.

A probléma a Texans oldaláról az, hogy ugyan Carlos Hyde elég jó szezont tudhat magáénak, a kierőszakolt missed tackle-ök nem az erősségei, leginkább megszerzi a yardmennyiséget, amit a fal blokkol neki, majd előreesik plusz 1-2 yardért, de arra ne számítsunk, hogy lerázza magáról a védőket. Így jó lenne Duke Johnson kezébe adni többször a labdát, reméljük Bill O’Brien olvassa ezeket a sorokat és átvariálja eredeti elképzeléseit – mert szinte biztos vagyok benne, hogy Hyde-ot akarja nyomatni, ahogy tette egész évben.

A futójátéknál kérdés még, hogy mi lesz a Bills felfogása a mérkőzésen. Tele akarja tömni a boxot McDermott? Ez alapvetően jó taktika lehet, mert O’Brien “mesterien” futtatja bele a tömegbe első kísérletre a futóját, hogy aztán második és hosszú legyen, ahonnan már hátrányban van az offense, majd harmadik és hosszúra még nagyobb hátrányban, ahol meg jönnek a sackek. Viszont a Billsnek minimum tisztelnie kell a Texans passzjátékát, így összességében óvatosan kell bánnia ezzel a box-túltöltéssel. Hiszen ha nagyon a futás megállítására koncentrálnak a védők, akkor passzjátékkal szét lehet szedni őket a secondaryben lévő kevesebb játékos miatt. Szerintem első kísérletre a Bills gondolkodhat úgy, hogy teletölti a boxot, viszont O’Briennek erre készülnie kellene és a meccs elején többször passzolnia első kísérletre – kíváncsi vagyok, képes-e erre.

Egy utolsó dolog, amit kiemelnék még ebben a matchupban: a Bills linebackerei, Matt Milano és Tremaine Edmunds rendkívül gyorsak, valósággal repülnek a pályán, azonban gondjaik akadnak a blokkokról való lejövetelről, így érdemes lenne a falembereknek, vagy tight endeknek (akiket kvázi fullbackként is alkalmaznak) gyorsan megtalálni őket a blokkolásnál, ezáltal nagy előnyt kialakítva az offense-nek.

A passzjáték pedig hozza a párosítás legjobban várt matchupját: DeAndre Hopkins vs Tre White, All-Pro WR All-Pro CB ellen, akár a meccs is múlhat ezen. Legutóbbi találkozásukkor Nuk szerzett egy TD-t, két fontos first downt és három sárga zászlót is kiharcolt White-on. A matchup inkább az elkapónak kedvez összességében, mivel White kicsit rosszabb teljesítményt nyújt nagyobb darab, fizikális WR-ek ellen – már csak testfelépítéséből adódóan is -, ilyenből pedig nem igazán van jobb Hopkinsnál.

Ez a fölény pedig sokat jelenthet a Texansnak a meccsen, érdemes is tömni Nukot labdával, viszont nem biztos, hogy ez lesz a legnagyobb fölény, hanem a beharangozó elején említett Will Fuller esetleges játéka, akinek a jelenlétével szerintem még ez a kiváló Bills secondary is verhető. A Buffalo passzvédelme az 5. legjobb mutatót kapta a Football Outsiderstől idén, elég jó és mély a pass rush, a cornerbackek is kiválóak, ahogy a két playmaker safety is, az edzői stábnak hála pedig nem igazán hibáznak nagyokat, nem lesznek teljesen üresen hagyott elkapói a Texansnak, az szinte biztos. Így a győzelem felé vezető út rögös és szenvedős lesz, de nem megoldhatatlan.

Ha Fuller játszik, akkor szerintem nyerni fog a Texans, nélküle kicsit nehezebb lesz a képlet. Ebben az esetben nem tudja annyira megnyitni a pályát a csapat, Watsonnal pedig sokszor a nagy játékokra épül a támadósor. Így viszont szét kell osztani a labdát egyrészt Kenny Stillsnek, aki akár X-faktor is lehet a meccsen, másrészt a tight endeknek és Duke Johnsonnak, mindenkit be kell vonni a játékba – amikor ez sikerül, kiismerhetetlenebbé és levédekezhetetlenebbé váik az offense.

Texans defense vs Bills offense

Nincs mit szépíteni, ez a Texans defense gyenge. Idén a 26. helyet érdemelte ki a Football Outsiders DVOA mutatója alapján a ligában, játékonként pedig a legtöbb yardot engedte a szezon során (6,1). A secondary borzasztóan fegyelmezetlen és sok nagy játékot tud engedni, Watt nélkül pedig pass rush is alig volt. Azt viszont tegyük hozzá, hogy az ötödik legnehezebb sorsolással kellett szembenéznie az egységnek. Szerencséjükre most nem lesz ennyire nehéz feladatuk, habár azért különösen könnyű sem, a Bills ugyanis a statisztikák ellenére magára talált az év végén.

A Bills támadósora a Broncos elleni mérkőzés előtt nagyban változtatott a felfogásán és játékán. Brian Daboll támadókoordinátor felment a nézőtérre játékokat hívni, így jobban átlátta az ellenfelek védelmeit, emellett átállt egy erősen 11 personnelt futtató sémára, ráadásul elég sok no huddle-t alkalmaz, aminek köszönhetően hamarabb feláll az offense és így ő többet tud segíteni rádión keresztül Josh Allennek a védelem olvasásában. Ez pontokban egyébként annyira nem mutatkozott meg az év végén, azonban a Bills offense kapta a liga messze legnehezebb sorsolását decemberben (Ravens, Steelers, Patriots).

Nem ez lesz a legnagyobb kihívás a Texans számára idén, de legyinteni sem lehet a Josh Allen vezette alakulatra. Az viszont egyértelmű plusz a houstoniaknak, hogy rájátszás szempontból újonc irányító ellen kell kimenni a pályára. A jelenleg is aktív irányítók közül 32-en játszottak már a playoffban, közülük pedig 22-en elvesztették első rájátszásmeccsüket (31,3%-os győzelmi mutató).

Emellett azt is ki kell emelni, hogy ugyan a Texans eléggé sebezhető hosszú labdákkal, Josh Allen ágyúkarja ellenére a liga legrosszabbja ilyen tekintetben, így tehát kisebb eséllyel fogja tudni kihasználni a secondary hibáit. Pedig elkapója lenne ennek kamatoztatására, John Brown ugyanis a liga egyik legjobb mélységi elkapója. Ugyan ez a legfőbb erénye, azért ezen kívül is fontos tagja az offense-nek, őt pedig minden bizonnyal Bradley Roby fogja őrizni a mérkőzés nagy részében, és kettejük párharca különösen fontos lesz. A másik fontos feladat pedig Cole Beasley semlegesítése kell, hogy legyen a passzjátékban, a slotból induló elkapó sokszor tudja üresre játszani magát, Allen pedig a középtávoli passzoknál kifejezetten hatékony, így Beasley megállítása is fontos feladat lehet, elsősorban Vernon Hargreaves III állhat fel vele szemben, aki a Texans első számú slot cornerbackje. Nem lesz könnyű dolga, maradjunk annyiban.

A passz levédekezése mellett azonban talán még fontosabb a futás megállítása ezen a találkozón, hiszen a Bills azért elsősorban erre épít. Ez sem lesz egyszerű feladat, mert Devin Singletary kiválóan játszik, főleg a szél felé megiramodva, ami problémákat okozott az utóbbi időben a Texansnak, habár azt is tegyük hozzá, hogy JJ Watt visszatérése ebben a vonatkozásban is óriási segítség lesz. Singletary mellett az irányító Josh Allenre is figyelni kell, aki bármikor megiramodhat a labdával, még egy tényezőt bevonva a játékba.

Na akkor mi is lesz ebből ma este?

A Bills egy nagyon jól összerakott, korrekt csapat, minimális bust-, de szintén kevés boom mérkőzéssel, tehát magasabb padlóval, de alacsonyabb plafonnal, mint a Texansé. Több matchup szólhat talán a Bills mellett, jobban edzett csapat is, viszont nem tudok elmenni amellett, hogy az offense egyértelműen fontosabb a mai NFL-ben, ebben pedig jobb a Texans, no meg az irányítók közti különbség is zongorázható.

Nagyon kiélezett, szoros meccsre számítok, talán a várakozásokon felüli pontmennyiséggel, ahol JJ Watt pusztítása mellett az dönthet, ki tud több jó játékot összehozni offense oldalon – ennek kapcsán pedig egy kicsit jobban bízom a nagy meccseken kiváló Deshaun Watsonban és a Houston Texansban.

[quote]Új olvasóink kedvéért mondjuk, hogy sokéves hagyomány az FK!-nál, hogy minden rájátszás-meccs elé mindkét oldalról írunk beharangozót, így ha ez a cikk túl egyoldalúra sikerült, akkor az nem véletlen.

Van egy párja is, azt pedig ERRE A LINKRE kattintva találjátok. Vagy keressétek fel a KIEMELT cikkünket, ahol minden mai meccshez találtok beharangozót, illetve a bold predictionjeinket is ott találjátok, ráadásul a meccsek alatt a kibeszélő is ott lesz.[/quote]

1 Comment

Popular Posts

Minden jog fenntartva. © 2024 FK Media Group