Connect with us

Prémium cikkek

A múlt gúzsba köt – Rams FA-kitekintő

Mozgástér nincs, draft nincs, kérdőjel viszont annál több. Az all-in nem jött be és a vesztes Super Bowl után nagy meglepetésre tavaly még csak a rájátszásba sem jutott be a Rams. Az összevásárolt sztárkeretet nem lehet évekig fenntartani az NFL-ben, aminek a böjtje utolérheti 2020-ban a Los Angeles-i csapatot is.

Cap helyzet

Nehéz offseason vár Les Snead general managerre. Csapata ugyanis nem rendelkezik túl sok mozgástérrel a cap alatt, ráadásul nem is tudják ezt az összeget túlságosan növelni. Mint látható, mindössze két lehetséges cutot tudtam előszedni, azonban még ezekkel is csak alig tudnak valamivel több, mint 26 millót összegereblyézni, miközben a hiányposztokat csak növelnék.

A csapatalakítás azon szakaszába lépett a Rams, ahol a nemrég megfizetett játékosait vagy gazdasági vagy csapatépítési szempontok miatt nem tudja elküldeni. Goff a maga 36 milliós cap hitjével a 2020-as szezon legtöbbet kereső játékosa lesz bármilyen posztot nézve. Vele együtt pedig a Donald, Gurley, Cooks, Ramsey sor összesen a salary cap több mint 50%-át viszi el. Még egyszer mondom, 50% mindössze 5 játékosra. Ezen pedig változtatni sem lehet nagyon.

Ramsey-n kívül minden játékos esetében több halott pénz keletkezne az elküldésükkel, mintha maradnának, ergó nem spórolna velük semmit a csapat. Egyedül egy Gurley elcserélés jöhet számításba, de még ezzel is csak alig pár milliót nyerne a csapat és nemhogy draftpicket kaphatnának a futóért, de még valószínűleg be is kellene áldozni párat, ahogy azt korábbi cikkünkben már kifejtettük. Ramsey elküldése után ugyan keletkezne 13,7 millió cap space, de ennek az esélye nulla, miután két első kört adtak fel érte nagyjából fél évvel ezelőtt.

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Tehát a valódi lehetőségek elküldeni a csapat egyik kezdő passzsiettetőjét és nickel cornerét. Matthews már 34 esztendős lesz az új szezon kezdetekor és bár nem volt olyan rossz a tavalyi szezonja, mint a 2018-as, kifejezetten emlékezeteset se alkotott. Nickell Robey-Coleman esete már nehezebb. Mindössze fél millió halott pénz mellett ugyan fel lehetne szabadítani 4 millió dollárt, de Coleman nem egy rossz játékos, még csak nem is túl idős és ha a piacon szeretnék pótolni, ennél lényegesebben olcsóbb megoldást aligha találna a csapat. Elkeseredettségemben írtam csak fel a nevét, de én nem küldeném el a csapattól, sőt még Matthews esetét is érdemes átgondolni, hiszen ha távozik, akkor Samson Ebukam marad papíron a csapat első számú pass rushere, bár ezen lehet házon belül is segíteni.

Szabadügynökök

Elküldeni nem sok játékost tudnak, viszont akad bőven olyan, akivel foglalkozi kellene.

Bortlest csak a státusza miatt tettem fel a listára, megtartására 0% esélyt látok és nagyon fogok nézni, ha a 36 milliós Goff mögé ennyi lyukkal a rosteren igazolnának több millióért bármilyen veterán backup QB-t egy 6-7. körös rookie draftolása helyett.

Sokkal égetőbb már Blythe és Whitworth esete. A veterán bal oldali tackle még 38 évesen is tud egy kezdő szintet hozni, míg Blythe a meglepően jó ’18-as szezonja után tavaly már csúnyán visszaesett, de így is a kezdő jobb oldali guardnak számít.

A labda másik oldaláról a Fowler, Brockers, Littleton sor benne van abba a 6 játékosban, akik 2019-ben a legtöbbet pályán lévő védők voltak. Ráadásul mivel Weddle visszavonult, ebből a hatosból mindössze ketten (Donald és Rapp) rendelkeznek szerződéssel.

A lista alján pedig ott van Greg the leg, akinek bár akadtak problémái a field goalokkal, továbbra is a liga jobb rúgói közé tartozik.

Maradók, érkezők

A csapat szerencséje, hogy a támadósor sok figyelmet talán nem is fog igényelni. A távozókat kell valahogy pótolni a falból és kész McVay támadósora. Ehhez pedig a legkézenfekvőbb megoldás, ha a fiatal HC leül a veterán left tackle-lel és még egy év maradásra bírja. A piacról se biztosan jobb, se olcsóbb megoldást nem találna nála a csapat – rövid távon legalábbis. Whitworth Super Bowlt akar nyerni, ráadásul nem is túl fiatal már, így picit piaci ár alatt lehetne talán marasztalni még egy utolsó évre.

Mint a cikk elején már említettem, Ebukam lehet a csapat legjobb, szerződéssel rendelkező edge rushere, ami aggasztó. Fowler tavaly kapott egy egyéves prove it szerződést és sikerült is bebizonyítania, hogy megérdemli a nagy pénzt. 2019-ben a liga 6. legtöbb sacket szerző edge rushere volt és nyomásgenerálásban is az élmezőnyébe tartozott. A nagy átlagú szerződés lehetőséget ad arra, hogy a könyvelésben 2020-ban ennél jóval kisebb összeggel szerepeljen, ezzel helyet hagyva más érkezőknek is.

Egy super bowl-ra hajtó csapat nem kockáztathat meg magának kétes szituációt a rúgó poszton. Zuerlein karrierjének nem a legjobb évén van túl, de bőven tett annyit már, hogy kiérdemeljen egy jónak minősülő rúgó szerződést.

A Ramsey újraigazolás talán meglepő lehet, hisz nem jár le a szerződése a cornernek. Jalen újoncszerződésének 5. éves opciós évébe lép, ami idénre 13,7 millió dollárt jelent. Ugyanakkor, ha most hosszabbítanak vele szerződést, akkor talán pár millióval olcsóbban alá tudják íratni, mint jövő ilyenkor, továbbá az új szerződést lehet csapatbarát módon alakítani, akárcsak Fowler esetében, így pedig további fontos milliókat adva a csapatnak 2020-ban.

A visszaigazolási hullámot Trevathan töri meg. Eddig csak a saját lejárósok között válogattam. Szívesen visszahoztam volna a csapat saját ILB-jét is, de mérlegelni kellett. A LT, pass rush sokkal fontosabbak, mint egy középső LB, ráadásul Littleton fiatal, remek éven van túl, ő most top pénzt is kérhet a piacon, ami a Ramsnek nem fér bele. Trevathan már korosodik és egyre több gondja van a sérülésekkel is. Ezek kicsit lenyomhatják az árát, azonban ha egészséges tud maradni még 30 évesen is egy remek játékosa a ligának. Kockázatot rejt magában ez az igazolás, de egy kezdő kaliberű, tapasztalt játékosra szükség van a poszton és a top nevek nem jöhettek számításba.

Összegzés

A csapat a Ramsey trade miatt nem rendelkezik első körös cetlivel az idei drafton. Így azon posztokat helyeztem előtérbe, ahova mindenképp kellett egy első számú ember, akit nem biztos, hogy lenne esélyük a draft második körében szerezni. A LT mindenképp ez a poszt, akárcsak az első számú pass rusher. A Ramsey resign inkább gazdasági döntés volt, míg Trevathanra azért volna szükség, hogy legyen veterán ember is a linebacker sorban, aki mögé lehet hozni a középső körökben fiatal társat.
A draftra úgy kanyarodik rá a csapat, hogy kiadó még a csere irányító személye, a támadófalban a jobb oldali guard poszt és egy safety, ami a fontos kezdő posztokat illeti. Természetesen azonban a mélyítés több posztra is ráférne majd.

[/ppp_patron_only]

4 Comments
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
4 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
frankovics.andras
frankovics.andras
2020-03-03 14:56

A múlt Snead gúzsba köt.

4
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x