Connect with us

Draft

A megváltó – Bengals draftértékelő

Könnyű helyzetből várta a Bengals a draftot, mert az 1/1 birtokosaként egy nem túl nehéz kezdő döntéssel szembesültek. Andrew Luck óta a legjobbnak vélt irányítóprospect hullott az ölükbe, lényegében csak az volt a kérdés, hogyan építkeznek köré.

Már hónapokkal a draft előtt tudni lehetett, mi lesz az első választás sorsa, így sok izgalmat nem tartogatott a draft eleje, de ettől függetlenül nem lehet negatívan értékelni a Bengals börzéjét.

1/1 Joe Burrow, QB

Joe Burrow tehát Cincinnatiben kötött ki, így pedig a csapat valószínűleg megtalálta a franchise irányítóját. Rá is fért már a városra a vérfrissítés, mert Andy Dalton bár egy szerethető figura, de semmiképpen sem lehet azt mondani, hogy jelenléte felkavarná az állóvizet.

Burrow tavalyi egyetemi szezonja historikus mértékekkel nézve is egyedülálló volt, minden szempontból kipipálta a prototípus irányító checkboxokat. Ennél azonban sokkal többről van szó az esetében. Nem csak jól játszott, de valódi vezér is volt, akinek az idény végére a kellő magabiztossága is megjött. Erre hatalmas szüksége lesz a profik között is, mert azt nem lehet állítani, hogy a Bengals egyértelmű favorit lehetne bárki ellen is a ligában. Azonban az LSU sem így indult neki a tavalyi idénynek és evés közben jött meg az étvágy a fiataloknál.

Burrow kiválasztása tehát egyértelműen adta magát, ettől függetlenül a Bengals szerencsésnek mondhatja magát, mert nem minden évben jön ki ilyen irányítótehetség az egyetemről. Lehet azzal érvelni az egész ellen, hogy Burrow szezonja teljesen kiugró volt, hogy a társak és az edzők rendkívül jól segítették a munkáját, de jelen pillanatban nem lehetett egyszerűen szemet hunyni a teljesítménye fölött.

2/33 Tee Higgins, WR

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

A második kör elején már sokkal több irányba indulhatott volna a Bengals. Személyes véleményem, hogy a támadófal volt a fő prioritás a csapatnál és csak ezt követte az elkapó, de a lehetőségeket tekintve a posztválasztást nem lehet bírálni a csapatnál. Tee Higgins lett ugyanis a kiválasztott, aki az LSU döntőbeli ellenfelétől, a Clemsontól érkezett.

Ahogy említettem a WR húzás teljesen indokolható abból a szempontól, hogy a támadófalemberekhez képest jobb volt a második kör eleji felhozatal elkapókból. Az már kérdéses, hogy a szerintem Pittman, Higgins, Mims, Hamler négyesből én utóbbi kettőt jobb fitnek gondoltam volna mind Burrow, mind a Green-Boyd duó mellé. Ettől függetlenül Higgins egy jó képességű játékos, akinek egyedül az elszakadási képességét érheti kritika, de ha tudja hozni azt a hatalmas elkapási fesztávot, amit sokszor láthattunk tőle, akkor egy nagyon jó kis possession receiver lehet.

3/65 Logan Wilson, LB & 4/107 Akeem Davis-Gaither, LB & 7/215 Markus Bailey, LB

A harmadik, a negyedik és a hetedik kört most rendhagyó módon együtt értékelem, mert ugyanarra a posztra húzott a Bengals a három körben. A támadófal és az elkapó mellett a csapat legnagyobb hiányossága a linebacker sor volt, mind mennyiségileg, mind minőségileg. A második kör elején már senki nem volt értéken, ezért nagyon jó érzékkel nem is reacheltek be senkit, így viszont a zavarosban halászva próbálták orvosolni a problémát.

A harmadik kör elején aztán mégis sikerült kicsit értéken alul húzni, Logan Wilsont páran kicsit későbbre várták, de itt már kevésbé fájdalmasok a kicsi reachek. Wilson egy elég atletikus linebacker, aki a Combine-on bizonyította be, hogy képes lehet coverage-ben is a pályán maradni. Természetesen itt már nem találni biztos kezdő three down linebackert, Wilsonnak is fejlődnie kell még sok dologban, különösen a játék olvasásán és a zónájába keveredő tight endek/futók levédekezésén kell javítania.

Davis-Gaither egy kicsit pont Wilson ellentéte. Ő sokkal megbízhatóbb coverage-ben, ellenben futás ellen vannak gondjai. Gyakran téveszt lyukat és jó pár lecsúszott szerelés is jellemezte a játékát. Amiért a negyedik körig csúszhatott, az a sérülékenysége. Az egyetem alatt több mérkőzést ki kellett hagynia különböző sérülések miatt. A két linebacker akár már az első évtől kezdve fenn lehet a pályán, de teljes értékűen talán csak évek múlva lehetnek a Bengals kezdő játékosai.

Kicsit más a helyzet Bailey esetében. Ő évekig elég produktív játékos volt, aki főleg futás ellen gyűjtötte a megállításokat, de ezen kívül blitzelni is lehetett küldeni és fáradhatatlan játékos volt. Aztán elszakította az ACL-jét és ennek megfelelően a hatékonysága és a draftértéke is visszaesett. Egy hetedik körös játékoshoz képest ettől függetlenül lehet esélye a kezdőbe kerülésre idővel.

5/147 Khaled Kareem, Edge

A Bengals az egész draft alatt nem akart tágítani a needektől, így az ötödik körben egy edge rushert, Khaled Kareemot húzta. Nem a legdinamikusabb játékos, aki kevésbé a robbanékonyságával, sokkal inkább a nyers erejével fogja megnyerni a párharcait. Vele kiegészülve már több ígéretes, fiatal van a Bengals keretében, de még mindannyian bizonyításra várnak.

6/ 180 Hakeem Adeniji, OT

Végül pedig pár szó a hatodik körös választásról, Adejiriről. A támadófal szélére mindenképp ráfért a mélyítés, mert egyelőre a sérülésből visszatérő Jonah Williamsen kívül nincs hosszútávú megoldás a posztra. Adeniji mind a három szezonját végigjátszotta és egy kellően mobilis, főleg zónablokkolásban elképzelhető játékosról van szó, aki jelenleg elég nyers, főleg a kézhasználatát illetően. Nehéz elképzelni, hogy egyszer majd ő védi Burrow valamelyik oldalát, de legalább rotációban lesz beugró, ha szükség van rá.

Összeségében nehéz negatívan megítélni a Bengals draftját, mert mégiscsak megtalálták a feltételezhető franchise irányítójukat. Burrow személye magában izgalmasabbá teszi a csapatot, nagy kérdés, mennyire tudnak mögé rendszert és csapatot építeni. Higgins egy korrekt kezdő lehet, akire vélhetően Green jövőbeli visszavonulása miatt is szükség volt, de én egy kicsit kevesebbet látok benne, mint a Bengals. A linebackerekről nehéz véleményt alkotni, rettentően küzdelmes az egyetemről a profik közé megérkezni közepes képességű linebackerként, de kétségtelenül needre jöttek. Egy nagyon pici hiányérzetem maradt és ezért nem tudok A-t adni.

Értékelés: B+

[/ppp_patron_only]

37 Comments
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
37 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
RA7
RA7
2020-05-23 08:04

Azt nem tartom kizártnak, hogy hatalmas karriert is befuthat Burrow, de azt hogy Luck óta ő a legjobb prospect azt eléggé merésznek gondolom, már csak azért is mert tavaly ilyenkor jóformán nem os tudtuk ki ő. Csoda szezon ide vagy oda azt kimerem jelenteni hogy Luck közelébe sincs.

katonadani
Reply to  RA7
2020-05-23 09:20

ki volt jobb prospect? Winston? Goff? Baker? Szerintem egyik sem.

euskadi68
euskadi68
Reply to  katonadani
2020-05-23 12:27

Az a Mahomes nevű csóka nem ügyetlen. Hm? :)

katonadani
Reply to  euskadi68
2020-05-23 12:54

prospectről beszéltünk, nem profi karrierről :)

László
László
Reply to  katonadani
2020-05-23 13:24

Szerinted több van benne mint Kyler Murray-ben?

katonadani
Reply to  László
2020-05-23 13:54

Murray jobb helyre került, így ha azt kérdezed, ki lehet sikeresebb, akkor inkább őt mondanám.
Prospectként szerintem Burrow volt a jobb. Overall 2. legjobb játékosnak tartottam idén, Murray-t overall 6. legjobbnak tavaly – nyilván ez így önmagában nem elégséges összehasonlítás

acsdav2
acsdav2
Reply to  katonadani
2020-05-23 20:31

Én azt gondolom, hogy Burrowwal Darnold és Mayfield mindenképpen egy szinten említhető mint prospect. Persze utóbbi a viselkedése miatt azért kicsit kérdőjeles volt. De a játéka alapján szerintem nem volt jobb Burrow. Illetve ha az ember eltekint az old school franchise QB követelményeitől akkor szerintem Murray is közel egy szint velük.

Fetyke
Fetyke
Reply to  katonadani
2020-05-23 14:00

Akkor pedig MVP Trub! :DDD

euskadi68
euskadi68
Reply to  katonadani
2020-05-23 14:18

Jogos, ezt adom. :)

Fetyke
Fetyke
Reply to  katonadani
2020-05-23 14:00

Csak halkan kérdezem, hogy Wentz? :D

katonadani
Reply to  Fetyke
2020-05-23 15:41

Wentz sem volt jobb prospect, bármennyire is szerettem :D

Kopi3.14
Kopi3.14
Reply to  katonadani
2020-05-26 23:08

Már nem szereted?

katonadani
Reply to  Kopi3.14
2020-05-27 07:21

de szeretem most is, de még mindig prospectekről beszéltünk :)

pritek
pritek
Reply to  katonadani
2020-05-23 14:48

Mariota? Ugy vartak evekig, hogy vegre kijojjon a draftra, mint zsidok a messiast.
Raadasul, durvan hasitottak is az Oregonnal.
Amugy Baker szerintem kb ugyanez volt, csak a karaktere miatt volt aki lehuzta

katonadani
Reply to  pritek
2020-05-23 15:41

Winston jobb prospect volt abban a classban.
Az megint másik kérdés, hogy kit mennyire és mióta vártak

pritek
pritek
Reply to  katonadani
2020-05-24 01:40

Szerintem nem. Nekem meglepetes volt raklab kivalasztasa 1/1re es mellesleg nem is cafolt ra. Elozo evben rola nemzeti mediaban rakfaszt nem lehetett olvasni, Mariota mar akkor is orias tehetsegkent volt nyilvantartva.
Az meg hogy vartak hogy draftra jojon mit jelent ha nem azt, hogy nagy tehetseg?
Minden esetre szuper melyre nem merultem a draftokban, tehat nem tudon a tehetsegeket osszahasonlitani, foleg nem mertekadoan, de a hypebol, videokbol nekem Burrow abszolut egy mazlistanak jon le Mariotahoz kepest, akit ugyan a rendszer extra mod segitett de legalabb konzisztensen top kategorias volt.

katonadani
Reply to  pritek
2020-05-24 09:54

“Az meg hogy vartak hogy draftra jojon mit jelent ha nem azt, hogy nagy tehetseg?”

itt arra gondoltam, hogy attól, hogy a hype-ja nagy, még nem biztos, hogy valójában jó prospect is, tehát a szakértők is úgy gondolják, hogy top tehetség

RA7
RA7
Reply to  katonadani
2020-05-23 15:36

A válasz egyik sem. Luck óta várt tökéletes prospect Lawrence lesz jövőre. :) Nekem az 1 évvel van a bajom. Ennyi idő után nem lehet senkire azt mondani hogy a legjobb prospect, szerintem..😊

katonadani
Reply to  RA7
2020-05-23 15:36

ha egyik sem a válasz, akkor igaz, hogy Burrow a legjobb prospect Luck óta.
Ami egyébként nem egyenlő azzal, hogy olyan jó, mint Luck.

RA7
RA7
Reply to  katonadani
2020-05-23 15:45

Továbbra is azt mondom ezt a csoda szezon miatt mondják rá. Ne értsd félre nem kötekedni akarok mindenáron, de egyenlőre szkeptikus vagyok vele szemben. Ha nincs Tua sérülése akkor mindenképp jobb prospect lett volna.

Fetyke
Fetyke
Reply to  katonadani
2020-05-23 17:03

Borrowért nem adtak két első kört, van akiért igen… 😊😊😊

bjeela
bjeela
Reply to  Fetyke
2020-05-24 19:40

Mert mi tudjuk, mik az igazi értékek!

Bélabá a csótány
Bélabá a csótány
Reply to  RA7
2020-05-23 20:19

Burrow-nál végzős középsulisként (2015)18 jobb QB prospekt volt.PL:1 .Rosen,3. Murray,4.Stidham,10.Lock,12.Darnold

Luck-nál(2008) 4 PL:1.Terrelle Pryor,3.EJ Manuel,4.Blaine Gabbert

Lawrence meg első volt(2018), és all time is csak Vince Young volt nála jobb QB prospect,
Mondjuk a többi posztot véve is 6. all time.

Fetyke
Fetyke
Reply to  katonadani
2020-05-23 19:23

A viccet félre téve végignéztem 2014-ig (régebbre már nem lehet) visszamenőleg az irányító prospectek értékelését az nfl.com -on. Tudom, ahány lista, annyi megítélés és értékelés.
Burrow idén 7,07-es értékelést kapott. Nos 2014-ig visszamenőleg egyetlen irányító prospect kapott ennél jobb értékelést a portálon, két évvel ezelőtt Darnold 7,1-el vezette a listát. Ezt leszámítva egyébként papíron is mindenki gyengébb prospect volt. ráadásul többnyire nem is kicsivel. A 7-et is csak hárman érték el ez idő alatt (Goff, Winston, Trub).

Kristóf Győrffy
Kristóf Győrffy
2020-05-23 12:27

Szegény Burrownál benne van, hogy egy ilyen Matt Stafford-szerű karrier vár rá. Klassz irányító, egy közepesnél aligha jobb csapatban, egy stabilan erős divízióban játszva, remek egyéni számokkal, de bármiféle komolyabb siker nélkül. A Bengals és a Lions pont ugyanazt a középszert tudja hozni, csak a másik konferencia északi végén.

László
László
Reply to  Kristóf Győrffy
2020-05-23 13:13

Egy Stafford szintű karrier azért annyira nem is rossz ha belegondolunk mekkora melléfogások is voltak az utóbbi 20 év draftjain az első három választásként QB poszton szereplő játékosokért. Csak egy pár példa:

2002 David Carr 1/1, Joey Harrington 1/3
2006 Vince Young 1/3
2007 Jamarcus Russell 1/1
2012 Robert Griffin 1/2
2014 Blake Bortles 1/3
2015 Jameis Winston 1/1, Marcus Mariota 1/2(mondjuk ők talán nem voltak annyira reménytelenek)

Szerintem az ő esetükben kb a nagy csodát várták tőlük, de csak mérsékelt produkció vagy totális csőd lett belőle.

euskadi68
euskadi68
Reply to  László
2020-05-23 14:18

RGIII a sérülés miatt nem jó példa, én abszolút nem tartom melléfogásnak. Az újonc éve zseniális volt (én meg merem kockáztatni, hogy jobb volt, mint Luck), de jött a sérülése. Soha nem fogjuk megtudni, hogy milyen karriert futott volna be.

Kristóf Győrffy
Kristóf Győrffy
Reply to  László
2020-05-23 15:10

Abszolút nem rossz egy Stafford szintű karrier egyénileg, sőt, olyan képességű irányítóból viszonylag kevés van a ligában. De csapatszinten gyakorlatilag semmit sem tudott elérni, és arra sem látok sok esélyt, hogy a következő néhány évben ez változzon. Burrow kapcsán is attól tartok, hogy ez vár rá – a körülményeik hasonlóak.

László
László
Reply to  Kristóf Győrffy
2020-05-23 16:28

Egy fényes karrierhez jó helyen kell lenni jó időben, nem elég csak jónak lenni, ez a csapatjátékoknál már csak így szokott lenni. Valószínűleg joggal tartasz attól, hogy Cincinnati jelenleg nem az a hely ahol ő brutális magasságokba emelkedhet a franchise-al együtt.

LG
LG
Reply to  László
2020-05-24 13:37

+MVP Trub

Kopi3.14
Kopi3.14
Reply to  László
2020-05-26 23:08

Szerintem Carr sem feltétlen lett volna annyira bust, ha nem egy csont új csapatba kerül, hanem olyanba, ahol már van szervezet, a csapatnak váza, neki csak a bele való virágnak kellett volna lennie.

László
László
Reply to  Kopi3.14
2020-05-27 08:52

Szerintem is nyilvánvaló, hogy nagyon fontos, hogy egy játékos hol és mikor kezdi meg a karrierjét, de csak a megtörtént dolgokból lehet következtetést levonni, a mi lett volna csak fantáziálás.

Kopi3.14
Kopi3.14
Reply to  László
2020-05-27 14:43

Jó, csak bustnak tekinteni és azt a teljesítményt mind óment felemlegetni valaki másnál nem tartom helyénvalónak. Eléggé irreleváns a rengeteg egyéb paraméter miatt.

Kántor Tamás
Kántor Tamás
2020-05-23 14:59

Fura kicsit, hogy a O line-t szinte semennyire nem erősítették meg Burrow-nak, inkább hoztak három LB-t is, egy olyan védelmekkel ellátott csoportban, mint a Ravens, Steelers, Browns.

László
László
Reply to  Kántor Tamás
2020-05-24 01:58

Az első szezonjában rámennek arra, hogy megtanuljon rendesen menekülni és ha ezt a szezont túléli akkor bármi lehet.

LG
LG
Reply to  László
2020-05-24 13:37

Bob indít egy ilyen továbbképzést! Van még üres hely, lehet jelentkezni rá…

Kopi3.14
Kopi3.14
Reply to  LG
2020-05-26 23:08

Caroll akkor már a Master képzést tartja?

37
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x