Connect with us

Draft

A megváltó – Bengals draftértékelő

Könnyű helyzetből várta a Bengals a draftot, mert az 1/1 birtokosaként egy nem túl nehéz kezdő döntéssel szembesültek. Andrew Luck óta a legjobbnak vélt irányítóprospect hullott az ölükbe, lényegében csak az volt a kérdés, hogyan építkeznek köré.

Már hónapokkal a draft előtt tudni lehetett, mi lesz az első választás sorsa, így sok izgalmat nem tartogatott a draft eleje, de ettől függetlenül nem lehet negatívan értékelni a Bengals börzéjét.

1/1 Joe Burrow, QB

Joe Burrow tehát Cincinnatiben kötött ki, így pedig a csapat valószínűleg megtalálta a franchise irányítóját. Rá is fért már a városra a vérfrissítés, mert Andy Dalton bár egy szerethető figura, de semmiképpen sem lehet azt mondani, hogy jelenléte felkavarná az állóvizet.

Burrow tavalyi egyetemi szezonja historikus mértékekkel nézve is egyedülálló volt, minden szempontból kipipálta a prototípus irányító checkboxokat. Ennél azonban sokkal többről van szó az esetében. Nem csak jól játszott, de valódi vezér is volt, akinek az idény végére a kellő magabiztossága is megjött. Erre hatalmas szüksége lesz a profik között is, mert azt nem lehet állítani, hogy a Bengals egyértelmű favorit lehetne bárki ellen is a ligában. Azonban az LSU sem így indult neki a tavalyi idénynek és evés közben jött meg az étvágy a fiataloknál.

Burrow kiválasztása tehát egyértelműen adta magát, ettől függetlenül a Bengals szerencsésnek mondhatja magát, mert nem minden évben jön ki ilyen irányítótehetség az egyetemről. Lehet azzal érvelni az egész ellen, hogy Burrow szezonja teljesen kiugró volt, hogy a társak és az edzők rendkívül jól segítették a munkáját, de jelen pillanatban nem lehetett egyszerűen szemet hunyni a teljesítménye fölött.

2/33 Tee Higgins, WR

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

A második kör elején már sokkal több irányba indulhatott volna a Bengals. Személyes véleményem, hogy a támadófal volt a fő prioritás a csapatnál és csak ezt követte az elkapó, de a lehetőségeket tekintve a posztválasztást nem lehet bírálni a csapatnál. Tee Higgins lett ugyanis a kiválasztott, aki az LSU döntőbeli ellenfelétől, a Clemsontól érkezett.

Ahogy említettem a WR húzás teljesen indokolható abból a szempontól, hogy a támadófalemberekhez képest jobb volt a második kör eleji felhozatal elkapókból. Az már kérdéses, hogy a szerintem Pittman, Higgins, Mims, Hamler négyesből én utóbbi kettőt jobb fitnek gondoltam volna mind Burrow, mind a Green-Boyd duó mellé. Ettől függetlenül Higgins egy jó képességű játékos, akinek egyedül az elszakadási képességét érheti kritika, de ha tudja hozni azt a hatalmas elkapási fesztávot, amit sokszor láthattunk tőle, akkor egy nagyon jó kis possession receiver lehet.

3/65 Logan Wilson, LB & 4/107 Akeem Davis-Gaither, LB & 7/215 Markus Bailey, LB

A harmadik, a negyedik és a hetedik kört most rendhagyó módon együtt értékelem, mert ugyanarra a posztra húzott a Bengals a három körben. A támadófal és az elkapó mellett a csapat legnagyobb hiányossága a linebacker sor volt, mind mennyiségileg, mind minőségileg. A második kör elején már senki nem volt értéken, ezért nagyon jó érzékkel nem is reacheltek be senkit, így viszont a zavarosban halászva próbálták orvosolni a problémát.

A harmadik kör elején aztán mégis sikerült kicsit értéken alul húzni, Logan Wilsont páran kicsit későbbre várták, de itt már kevésbé fájdalmasok a kicsi reachek. Wilson egy elég atletikus linebacker, aki a Combine-on bizonyította be, hogy képes lehet coverage-ben is a pályán maradni. Természetesen itt már nem találni biztos kezdő three down linebackert, Wilsonnak is fejlődnie kell még sok dologban, különösen a játék olvasásán és a zónájába keveredő tight endek/futók levédekezésén kell javítania.

Davis-Gaither egy kicsit pont Wilson ellentéte. Ő sokkal megbízhatóbb coverage-ben, ellenben futás ellen vannak gondjai. Gyakran téveszt lyukat és jó pár lecsúszott szerelés is jellemezte a játékát. Amiért a negyedik körig csúszhatott, az a sérülékenysége. Az egyetem alatt több mérkőzést ki kellett hagynia különböző sérülések miatt. A két linebacker akár már az első évtől kezdve fenn lehet a pályán, de teljes értékűen talán csak évek múlva lehetnek a Bengals kezdő játékosai.

Kicsit más a helyzet Bailey esetében. Ő évekig elég produktív játékos volt, aki főleg futás ellen gyűjtötte a megállításokat, de ezen kívül blitzelni is lehetett küldeni és fáradhatatlan játékos volt. Aztán elszakította az ACL-jét és ennek megfelelően a hatékonysága és a draftértéke is visszaesett. Egy hetedik körös játékoshoz képest ettől függetlenül lehet esélye a kezdőbe kerülésre idővel.

5/147 Khaled Kareem, Edge

A Bengals az egész draft alatt nem akart tágítani a needektől, így az ötödik körben egy edge rushert, Khaled Kareemot húzta. Nem a legdinamikusabb játékos, aki kevésbé a robbanékonyságával, sokkal inkább a nyers erejével fogja megnyerni a párharcait. Vele kiegészülve már több ígéretes, fiatal van a Bengals keretében, de még mindannyian bizonyításra várnak.

6/ 180 Hakeem Adeniji, OT

Végül pedig pár szó a hatodik körös választásról, Adejiriről. A támadófal szélére mindenképp ráfért a mélyítés, mert egyelőre a sérülésből visszatérő Jonah Williamsen kívül nincs hosszútávú megoldás a posztra. Adeniji mind a három szezonját végigjátszotta és egy kellően mobilis, főleg zónablokkolásban elképzelhető játékosról van szó, aki jelenleg elég nyers, főleg a kézhasználatát illetően. Nehéz elképzelni, hogy egyszer majd ő védi Burrow valamelyik oldalát, de legalább rotációban lesz beugró, ha szükség van rá.

Összeségében nehéz negatívan megítélni a Bengals draftját, mert mégiscsak megtalálták a feltételezhető franchise irányítójukat. Burrow személye magában izgalmasabbá teszi a csapatot, nagy kérdés, mennyire tudnak mögé rendszert és csapatot építeni. Higgins egy korrekt kezdő lehet, akire vélhetően Green jövőbeli visszavonulása miatt is szükség volt, de én egy kicsit kevesebbet látok benne, mint a Bengals. A linebackerekről nehéz véleményt alkotni, rettentően küzdelmes az egyetemről a profik közé megérkezni közepes képességű linebackerként, de kétségtelenül needre jöttek. Egy nagyon pici hiányérzetem maradt és ezért nem tudok A-t adni.

Értékelés: B+

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!