Connect with us

Draft

Majd jövőre! – Giants draftértékelő

2017. 01.02. A dátum, amikor az elhíresült “boat photo” készült a Giants wild card találkozója előtt. Ez az a nap, amikor a franchise utoljára playoffban járt, majd egy olyan verembe került, ahonnét azóta sem tud kimászni. Rövid távon pedig nem ettől a drafttól fog.

A zsinórban harmadik negatív mérlegű szezon ismét fejek hullását vonta maga után, egy nyak azonban megúszta a hóhér John Mara ítéletét: ez Dave Gettlemané. Pedig szerencsétlen többnyire logikus lépésekkel igyekezett építkezni, de szinte minden amihez nyúlt, nem jött be. Felmerül a kérdés, hogy akkor mégis miért él még a bizalom felé, de ezt csak a tulajdonosi kör tudná megválaszolni. Az viszont biztos, hogy voltak kitételek az idei offseasonre, amiket teljesítenie kellett. Ha tippelnem kell, akkor ez három dolog volt.

I. Biztosítsa Daniel Jones játékát

Immáron semmennyi kétely nem merül fel abban, hogy ki fogja a csapatot vezetni a pályán. Jones jó tanulóéven van túl szerintem, de bár a mostani trendek szerint egy másodéves irányító lesz az MVP, ez valószínűleg nem ő lesz. A fejlődéshez nem csak az ő játékának javulása elengedhetetlen, de a körülötte lévőké is. Nem kell nagy tudornak lenni ahhoz, hogy az első gondolat a támadófalon legyen, főleg ha megnézzük, hány sacket nyelt be tavaly. A helyzet egyébként nem annyira kritikus, mint amennyire ránézésre tűnik, de tény, hogy sokat lendíthet egy fiatal irányító magabiztosságán, ha félelem nélkül tud passzolni. Vagy legalább nem ejti el a labdát.

Két hiányposzt volt a falban, és sejteni lehetett, hogy a legjobb draftpickjét ide szánja Gettleman. Mivel center prospectből nem volt top 5-ös szintű, ezért a jobboldali tackle kapott boostot Andrew Thomas személyében. Sokan, sokszor, sok helyen mondtuk, írtuk már, hogy Thomas hol helyezhető el a classban: a blue chip tackle-ök közül őt lehet a legmagabiztosabban a kezdőbe állítani már a virtuális offseason első másodpercétől kezdve. Lehet nem lesz belőle sose All-Pro játékos, viszont a Giantsnek nem is feltétlen erre volt szüksége, hanem hogy valaki azonnali megoldást nyújtson.

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Ha szeretnénk kicsit szurkálódni (márpedig hogy a viharba ne szeretnénk?!), akkor feltehetjük a kérdést: Thomas melyik franchise játékos statisztikáit fogja segíteni, Jonesét, vagy Barkley-ét? A Georgia neveltje ugyanis nem csak pass protectionben hozott megbízható szintet, de a futásblokkolásban is. Az egyeteme rendre termeli ki a remek statisztikai mutatókkal bíró running backeket, akik nem csak a saját tehetségüknek, de az O-Line-nak is köszönhetik sikerüket. Három évig volt kezdő a Bulldogs falában, és olyan játékosoknak blokkolt, mint Nick Chubb, Sony Michel, vagy az idei draft egyik kiemelkedő RB-prospectje, D’Andre Swift. A stáb reményei szerint ezt a hatékonyságot a profik között is tudja majd hozni, ezzel pedig Barkley is túllendülhet a tavalyi évén.

Ha már a center poszt szóba jött, az idén igazolt Spencer Pulley véleményem szerint csak átmeneti megoldást nyújthat, lehet már az alapszakasz végén sem lesz kezdő – de ehhez kell egy méltó vetélytárs. Ez akár az ötödik körös Shane Lemieux is lehet, ha a szakmai stáb jónak látja. Egyetemi pályafutását végig baloldali guardként játszotta le, így adhatná magát, hogy Zeitler esetleges kivágásával (amivel nagyon szép summát lehetne megtakarítani) vagy ő, vagy Hernandez vehetné át a helyét. Az viszont egyelőre valószínűbbnek tűnik, hogy megprobálják centerré képezni, mert bár 4 évnyi tapasztalattal bír kezdőként, a technikája kevés egyelőre a profik közé. A karaktere viszont olyan, amibe egy Gettleman azonnal beleszeret: okosan, de kellően agresszíven játszik, remek csapattárs, igazi katona az NFC East elleni háborúhoz.

II. Töltse fel a rostert

Asztalt borítanék: ez a Giants roster szerintem nem rossz. Tavaly sem volt az, idén sem az. Legalábbis annyira biztos nem, hogy a Dolphins – amely kerete ténylegesen a leggyengébb volt – jobb mérleget érjen el. Ami a leginkább szétzilálta az esélyeket, azok a sérülések.

A sérülés olyan dolog, amivel nem tudsz mit kezdeni. Tavaly igazán peches volt a csapat, a labda mindkét oldalára kiterjeszkedett a kórság, egyes csapatrészeket, mint mondjuk a belső linebacker, szinte teljesen lecsupaszított. Ez ellen a világ legmélyebb rostere sem segít, de kétszer talán nem történik meg ekkora dögrovás. Az meg sose baj, ha ezt megelőzendő feltöltöd a keretet. Gettleman is így gondolhatta, hiszen 10 játékost is draftolt, összesen négy linebackert is, külsőt-belsőt egyaránt. Más kérdés, hogy 6-7. körös arcokról beszélünk, így a helyük a végső rosteren egyáltalán nem biztos.

III. Javítsa ki a hibáit

Az előző blokk rövidebb volt, mert minden naftát erre a szekcióra tartogattam. Gettlemannek voltak logikus és kevésbé logikus döntései is, beválni csak nagyon kevés vált be. Nem feltétlen csak az ő hibájából, viszont neki kell ezeket javítani.

A liga legrosszabb támadófalába elhozta a legjobb elérhető játékos Nate Solder személyében, a piac diktálta szabályok kényszere miatt nagyon drágán. Meg kellene vesszőzni ezért? Nem hinném. Viszont nem jött be, így megoldást kell találni a problémára.

Ő lenne Matt Peart? Az biztos, hogy a helyiek számára közel állhat, hiszen Bronxban nőtt fel Giants szurkolóként, miután 4 évesen Jamaikából ideköltözött a családja. A franchise hivatalos honlapján lévő nyilatkozatban elmondta, hogy szinte Eli Manningen nőtt fel, és sajnálja, hogy gyermekkori bálványa pont akkor távozott, amikor ő a ligába került. Peart négy évet húzott le a UConn kezdőjében, és gyakorlatilag mindegyik poszton megfordult pályafutása során. 23 évesen tehát elég sok tapasztalata van, mégis a legnagyobb hiányosságának azt gondolják, hogy ez sem volt elég idő ahhoz, hogy profi szinten tudjon focizni. A testfelépítése viszont abszolút ideális az NFL-szintre, ha sikerül jól mentorálni, a jövőben stabil kezdő lehet. Ha ez összejön, akkor Solder brutális 2021-es cap hitjétől meg lehet szabadulni örökre.

Nem hosszabbította meg Landon Collins lejáró szerződését, aki a csoportrivális Redskinshez igazolt. Hibáztatható azért, mert nem fizetett meg egy safetyt évi 14 millió dollárral egy gyenge szezon után? Szerintem nem, még ha két évig kimagasló teljesítményt is nyújtott, de pótolni sem sikerült.

Hogy feledtesse valamennyire, arra Jabrill Peppers érkezett, de hát nem tudott a prime Collins szint közelébe sem érni, Julian Love-ot meg a jelek szerint félnek egyből a mély vízbe dobni a poszton. Egy Alabama safetyt mivel pótolhatnál jobban, mint egy Alabama safetyvel? Xavier McKinney az egyetem hagyományaihoz hűen megfordult free safetyként, slot cornerbackként és a boxban is – pont úgy, mint Collins New Yorkban. Úgy gondolom ezzel sikerülhet feledtetni ezt a hibát, de biztosítékként azért a csapat lehívta Peppers ötödik éves opcióját.

DeAndre Bakerért felcserélt tavaly az első körben Gettleman. Hibáztatható azért, amiért ekkora értéket szánt egy cornerre? Nem érzem hibának, ám azt már akkor is sokan vitatták, hogy erre nem őt kellett volna választani.

Baker azóta sikeresen letartóztatta magát, és erősen a levegőben lóg profi karrierje mindössze egy borzalmasan gyenge szezon után. Ám ezt a csapat nem tudta akkor, amikor a negyedik körben kiválasztotta Darnay Holmest. A UCLA-ről érkező játékos is azért csúszhatott a negyedik körig (többek között), mert a 2019-es éve gyengébb volt, mint az előző kettő. Az, hogy 5 TD-t engedett 2019-ben az csúnya, de ebből hármat egy meccsen, így egy idényre vetítve már árnyaltabb a kép. Az sem feltétlen előnye, hogy emberezésben nem jeleskedik, így szituációs játékosként láthatjuk őt kezdésként. Bakerrel ellentétben ő nem karakterproblémás, sőt, igazán kedvelhető figura, aki sakkozással fejleszti a játékintelligenciáját.

Őt tartják az egyik legkonzervatívabb general managernek a ligában, ami a mai NFL-ben nem túl nagy előny. Látva a 49ers vagy a Ravens sikereit, könnyen lehet, hogy pár éven belül az általa elképzelt futás elleni víziókkal szerezhet előnyt, de ez nem mentség néhány lépésére.

Éppen ezért az idei évtől sokkal nagyobb hangsúlyt fektet a csapat az analitikára, a “computer folkok” tanácsát pedig a jelek szerint meghallgatja. Mi sem példa erre a Holmes pick, ami nem volt indokolt szemben mondjuk egy pass rusherrel, amiből hiányt szenved a roster, de a passzjáték védekezésére nagyobb ráhatással van egy cornerback. Hiába van vele és a 7. körös Chris Williamsonnal telt ház a poszton, több lehetőségből nagyobb esély van kettő stabil kezdőt találni, de ugyebár manapság három kell a boldogsághoz.

Összegzés

Bár sok vaj van a füle mögött Gettlemannek, ha ez az offseason sikeres lesz, akkor jövőre a lehetőségek tárháza nyílhat meg a Giants előtt.

Az Over The Cap számításai szerint bővelkedhet majd cap space-ben a csapat, amit nagyon könnyen növelhetnek közel 60-70 millió dollárra, ha akarják. Mindezt úgy, hogy Rosason kívül nem lesz létfontosságú lejáró szerződésű játékos a keretben. De ehhez az kell, hogy összejöjjön legalább a pozitív mérlegű szezon, különben egy új szakember költheti el ezt az összeget.

Úgy gondolom egy átlagos draftot sikerült összehozni New York kék felén, ahol leginkább az első két pick volt az erős, a többi az erősen projekt választás. És az utóbbi pár évet látva nem vagyok benne biztos, hogy ezekből ki fogja tudni hozni a stáb a maximumot, akkor pedig az egész draft a kukában landolhat. Majd pár év múlva kiderül, de egyelőre inkább szekptikus vagyok mintsem optimista.

Értékelés: C+

[/ppp_patron_only]

22 Comments
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
22 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kristóf Győrffy
Kristóf Győrffy
2020-05-25 10:33

Kicsit minden évben meglep a Giants mélyrepülése, ez a roster egyszerűen nem ennyire rossz. Ha csak annyiban szerencséjük lenne, hogy nem esnek ki komplett csapatrészek sérülés miatt, mint történt az tavaly a linebackerekkel, vagy korábban az elkapókkal, vagy épp Barkley-val, az máris egészen más helyzet lenne. Azóta a hajós kirándulás óta ennyi pechje kevés csapatnak volt. Azzal, hogy sikerült a falat most feljavítani, és Jones sem az első meccseit játssza a ligában, sokkal jobban fog kinézni az offense. A tehetség így megvan a keretben egy nem negatív szezonhoz (még ha a Cowboys-szal nem is lehetnek meccsben) és ez jövőre csak javulni fog.

acsdav2
acsdav2
Reply to  Kristóf Győrffy
2020-05-25 19:42

Azért nem kell messzire menni, elég megnézni az Eagles tavalyi sérülés hullámát, hogy lássunk óriási balszerencsét egy csapatnál. Én azt gondolom, hogy ez a Giants keret nagyjából ennyire volt képes. A nem negatív szezont nagyon optimistának érzem, mert a Cowboys-Eagles duó egyértelműen erősebbnek tűnik.

Gábor Ujvári
Gábor Ujvári
2020-05-25 12:38

Szerintem a 3-4-5. koros jatekosok egy B, B- ertekelest talan megerhetnek. Nyilvan evek mig kiderul, de szerintem van bennuk annyi potencial. Osszessegeben szerintem egy eros B ez a draft.

Az elmult evek melyrepulese szerintem azert Gettleman hibaja, mert Shurmur oriasi bakloves volt. Judgera meg nagyon kivancsi vagyok. Szerintem a szezon feleig meg a csoport masodik helyere lesz esely, utana fognak elverezni. Nem sorsolas alapjan, csak kbra tippelem.

acsdav2
acsdav2
Reply to  Gábor Ujvári
2020-05-25 19:33

Szerintem Shurmur kirúgása volt inkább a hiba. Én nem hiszem, hogy ebben a keretben sokkal több lett volna, mellette pedig Jonessal jó munkát végzett. Ráadásul nem történt előrelépés a HC poszton. Egy ST specialistát szerződtetni eléggé WTF húzás egy fiatal QB mellé. Ha mondjuk Bieniemyt szerződtették volna azt megértem.

Gábor Ujvári
Gábor Ujvári
Reply to  acsdav2
2020-05-25 20:38

Az offenseben egyedul annyi volt ertekelheto, hogy Jones nem volt nagyon rossz. Sirni tudtam volna annyi 3&vegtelen szituacioban futottunk kozepen. 🤣

Kristóf Győrffy
Kristóf Győrffy
Reply to  acsdav2
2020-05-25 21:35

Azért ha egy offense-ben a skill pozíciókban Barkley és Lewis fut, Engram a TE, és a Shephard, Tate, Slayton hármasnak dobálhat egy egyáltalán nem elveszett rookie irányító, akkor ott az emberanyag teljesen oké, még a csoportriválisoktól sem marad el nagyon (kivéve Dallas WR sor). Nem elit, persze, de egy kreatív koordinátorral még akár a közelében is lehetne, a játékosok tehetsége alapján. Shurmur pedig ebből konzisztensen semmit nem tudott kihozni, sajnos.

Ha az idén lesz végre támadófal és oké játékhívások a stábtól, Jones már nem rookie-ként beugró, és csak egy kicsit kevesebb sérülés van (értsd van pl. elkapója és linebackere a csapatnak), akkor a tavalyihoz képest +4 győzelem teljesen reális.

acsdav2
acsdav2
Reply to  Kristóf Győrffy
2020-05-25 22:38

Lewisról életemben nem hallottam még, Barkley futó tehetsége ilyen fal mögött kihasználatlan maradt. Az elkapó szekcióban mindenki egy korrekt wr2 max. Egy újonc QB-val, gyenge fallal, átlagos elkapó sorral a max ebből a támadósorból a középmezőny vége. Ezt Shurmur hozta is. Majd elválik, hogy Shurmur alatt Lock vagy Garrett alatt Jones fejlődik-e jobban.

Gábor Ujvári
Gábor Ujvári
Reply to  acsdav2
2020-05-26 11:15

Bieniemy jo lett volna szerintem is, de en hiszek Judgeban. Megneztem a bemutatkozo interjujanak egy reszet es nagyon jo benyomast keltett. A szakmai tudasa szerintem megfelelo lehet, bar teny hogy sokat tud meg tanulni TapsiHapsitol (akitol epp csak egy fokkal jobb teljesitmenyt varok play hivasok teren mint Shurmurtol). Golden Tate szerintem sem jobb egy WR2nel es sosem fogom megbocsajtani Gettlemannek h elcserelte Odellt, a fal is valoban szar volt, de meg igy is meccsek mentek el pusztan Shurmur balfaszkodasan. Kivancsi leszek, hogy a pocsek defense fejlodik e iden.

acsdav2
acsdav2
Reply to  Gábor Ujvári
2020-05-26 13:47

Pont ezzel van a baj, amit te is írsz. Ő tanul Garett-től? Hogy lesz így tekintélye? Ez így nagyon nem fenntartható szerintem hosszútávon, hogy egy sikeresebb és a csapat teljesítményéhez sokkal többet hozzá adó edző lesz a beosztott. Gettlemannek vagy adnia kellett volna még 2 évet Shurmurnak vagy kinevezni Bieniemyt 3 évre, hogy eredménykényszer nélkül felépíthesse Jones játékát. Ez a lehető legrosszabb megoldás lesz, hogy Judge eredménykényszerben lesz és nem olyan stratégiát fog választani ami az optimális Jones fejlődésének.

Gábor Ujvári
Gábor Ujvári
Reply to  acsdav2
2020-05-26 14:04

Gettleman lesz erdemenykenyszer alatt. Judge elso evetol szerintem senki nem varhat csodat. Amit a tanulasra mondtam, azt alapvetoen az offensere gondoltam. Nyilvan tanulhat tole HC trukkoket is akar, de azert Judge nem rossz edzokkel dolgozott egyutt eddig. Szerintem a tekintellyel nem lesz gond. O valogatta a stabjat, szoval eleg furcsa lenne ha a beosztottjai nem tisztelnek.

U.i.: En se Judge-ot vartam/valasztottam volna, de az eselyt szerintem megerdemli a bizonyitasra.

acsdav2
acsdav2
Reply to  Gábor Ujvári
2020-05-26 14:23

1.Ha új GM van az általában új HC-t is hoz. Hidd el Judge is eredménykényszerben lesz.
2. Abban az egyben biztos lehetsz, hogy a Giants robbantotta a bombát azzal, hogy a két jobb kisebbségi jelöltet Salehet és Bieniemyt nem választotta ki és egy ST edzőre esett a választásuk

Gábor Ujvári
Gábor Ujvári
Reply to  acsdav2
2020-05-26 15:09

Az 1. pont tobbnyire igy van, ezt nem vitatom, megis elofordulhat hogy az edzo nem lesz aldozat, plane ha nem teljesen homaly.

A 2-ban is egyetertunk, mint mondottam en sem ot valasztottam volna, de mivel meg nem lattuk dolgozni, nem is mondhatjuk hogy szar 😁

Ádám Váradi
Ádám Váradi
2020-05-25 20:15

4.pickre én Jerry Jeudy-t van Kinlawot vittem volna.. második körben josh jones-t vagy Clevelandet

AwesomeOne
AwesomeOne
2020-05-26 10:20

C+ miközben minden lépést dicsérsz? Hááát nem tudom, én elfogult vagyok nyilván, de azért nálam egy egy B-t minimum megér. Az összes játékosra dobtál egy C+, azt jóccakát. Peart és Lemieux mindkettő steal volt, ráadásul mind2 meg is magyaráztad, hogy jó okkal hosszútávon a kezdőbe érkezett. Jó value, jó pick, logikus választás, és csak C? Holmes-ról nem is beszélve, aki kb a legjobb nickel corner volt a drafton (majdnem), abszolút kezdőbe, 4. körben és akkor ez is egy tömeges C+….

A 6. körtől egyetértek a zavarosban halászásról más úgyse montható el, de az első 5 pick szerintem sokkal jobban sült el, mint ahogy azt lefested. De ezek szerint ez egy rosszabb draft volt mint a Raiders-é, akik alig húztak, abból is a legjobbat jókora reach-el, rosszabb volt mint a Chargers-é, ahol Herbertet a legtöbben lehúzták, egy plusznyival volt csak jobb mint a szintén kinevetett Texans draft és csak 1 fokkal jobbant mint a totál WTF Seahawks draft. Arról nem is beszélve, hogy a csalódott Katonadani, akik végig jó véleménnyel volt a Giants húzásokra, még az Eagles draft-ját lehúzta, is C-t adott a saját csapatnának ezzel az utolsó mondattal: “Mindenesetre nem sok rosszabb draft volt idén az Eaglesénél”

Ezek szerint a Giants-é majdnem olyan rossz volt… egyszerűen nem értem hol itt az egységesség, amikor az egyik szerkezsztő lehúz egy csapatot és az egyik legrosszabb draft-nak értékel egy C-vel, míg a másik szinte csak dicsér, majd odadobja az egyik legrosszabb értékelést amit csapat kapott idén. Vicc…

Gábor Ujvári
Gábor Ujvári
Reply to  AwesomeOne
2020-05-26 11:09

Bar a velemenyem a draft kapcsan szinte teljesen megegyezik a tieddel, azt ne feledd, hogy a cikk irojanak velemenye szubjektiv. Szerintem is B, nagyon talan B+ lenne a grade, de a C+ mar majdnem B, az A- meg majdnem B+. 😁 Olvastam vagy 5 Giants draft ertekelot, az atlag kb. B, de lattam A- t es C+ t is. A tobbi cikk irojanak velemenye is szubjektiv. Nyilvan objektiv szempontok menten. 🤣

22
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x