Connect with us

Játékos Portré

Adam “Pacman” Jones – A bengáli bűnöző

Egy rendkívüli tehetség, akit csak másodévesként négy alkalommal tartóztattak le, a sztriptíz bárokban szokása volt a nőket köpködni és Rodger Goodell több meccsről tiltotta el, mint az összes játékost együttvéve. Ő Adam “Pacman” Jones, akit karrierje során 10-szer is letartóztatott a rendőrség.

Jones 1983-ban született, gyermekkora nagy részét édesanyjával és nagyanyjával töltötte Georgiában. Édesapja egy rablás során életét vesztette, amikor a fiú csak nyolcéves volt, így a felnőtté válást apa nélkül kellett átélnie. A gimnáziumban, mint ahogyan az lenni szokott, beleszeretett a sportokba és nagyon jól is ment neki.

A West Virginia University felfigyelt a tehetséges fiatalra, ahol kick- és punt returnerként, valamint defensive backként játszott – és remekelt. Három éve alatt mindössze egyetlen mérkőzést hagyott ki, akkor is csak azért, mert a nagymamája rákban elhunyt.

Statisztikáit tekintve egész jól játszott, egyetemi évei alatt két touchdownt szerzett visszahordásból és egyet interceptionből, összesen pedig nyolcszor halászta le az ellenfél passzait. Harmadik szezonjában a secondary kapitánya lett, és az is csak javított az értékén, hogy nem félt bepiszkítani a kezét – vezette is a csapatát tackle-ökben. Kivételes tehetség volt, máig ő a West Virginia legmagasabb helyen draftolt játékosa.

Hobbija: arcon köpni másokat

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Jones a 2005-ös draft első körének hatodik helyén került be az NFL-be, a Tennesse Titans választotta ki. A nagy napon egy olyan pólót viselt, ami nagymamáját ábrázolta – így emlékezett meg rá élete egyik legfontosabb napján. Ezek alapján azt hihetnénk, hogy egy rendes, jó magaviseletű srácról van szó, még az általa használt Pacman becenevet is az anyukájától kapta, mert kisfiúként annyira lelkes és energikus volt. Mint kiderült, ezt a sok energiát nem tudta kellőképpen levezetni.

Már újoncként gondok akadtak vele, ugyanis nem tudott megegyezni a fizetését illetően a csapattal, amely aggódott a játékos magaviselete miatt. Ekkor még nem voltak komolyabb balhéi, de az intő jel volt, amikor még az edzőtábor előtt fenyegetőzés és vandalizmus vádjával elvitték a rendőrök a csapat központjából, mivel egy szórakozóhelyen összeveszett jó pár emberrel, köztük a biztonsági őrökkel is. Ebből végül nem lett komolyabb ügy, de a Titans csak olyan szerződést volt hajlandó adni, ami minden garantált tartalmat semmissé tesz, ha bűnt követ el.

Úgy tűnt, ezzel el is intéződött a dolog. A pályán egyszerűen remekelt, 15 meccsen szerzett 53 tackle-t és 10 leütött passzt, emellett volt 1127 yardja kick returnből. Élvezte a játékot, járt edzeni és mindent megtett a győzelemért, azonban a 2006-os év úgy elvitte őt, mintha csak egy tehervonat ütötte volna el.

Másodévesként négy alkalommal került összetűzésbe a rendőrökkel, három esetben letartóztatás lett a történet vége. Először február elején elkapták marihuána birtoklásért, amiért még nem vezették volna el bilincsben, de ezt gyorsan orvosolta azzal, hogy megtámadott egy rendőrt. Augusztus 26-án az esetét tárgyaló bíró fél évnyi próbaidőre ítélte Jonest, miután részegen történő rendzavarásért megint elkapták: egy szórakozóhelyen arcon köpött egy nőt, aki viszonozta a kedvességet, amiből természetesen balhé lett.

Az edzők és csapattársak megpróbáltak beszélni Jones fejével és úgy tűnt egy egészen rövid pillanatig, hogy felfogta mit is művel, ez a pillanat azonban csak októberig tartott. Ekkor szintén egy nashville-i night clubban fenyegetőzött, majd ismét arcon köpött egy nőt, akit még az egyetemről ismert. Ezután már a Titans is lépett: egy meccsre eltiltotta.

Szezonjára a balhék ellenére nem igazán lehetett panasz, hozta a formáját és azon az egy mérkőzésen kívül mindegyiken pályára lépett. Jobban teljesített első évéhez képest: négy interceptiont jegyzett, amiből egyet hatpontosra tudott váltani, és bár kickoffnál kevesebbszer kapott labdát, punt returnerként három TD-t is tudott hozni.

Jobb volt, amikor csak köpködött

Ha valaki azt hitte, Jones leszokik a baromkodásról és helyes útra tér, nagyobbat nem is tévedhetett volna. Történetünk ismételten egy sztriptíz bárban kezdődik, a Minxx-ben: Jones verekedésbe keveredett, amit állítólag ő szított és iszonyat nagy következménye lett az éjszakai csetepaténak. Felment a színpadra, lerángatta az ott táncoló nőt, ami tömegverekedésbe torkollott a biztonságiakkal. Egy ismeretlen pasi a zavarodás közepette valamiért leadott pár lövést, az egyik pedig eltalált egy ártatlant, aki lebénult ennek következtében.

A rendőrök természetesen a helyszínen találták a védőt és ez elég indok volt arra, hogy ismét bevigyék. Az eset után Rodger Goodell, az NFL komisszárja bejelentette: Jones egyéves eltiltást kap és figyelmeztette, nemigen lesz több dobása, ha folytatja ezt a fajta viselkedést.

“Nem teljesen értek egyet a felfüggesztésemmel, de úgy fogom viselni, mint egy férfi”

– nyilatkozta Pacman a büntetés kiszabása után.

Miután egy kicsit felforralta a kedélyeket az előző nyilatkozatával, valószínűleg a menedzsere hatására nyílt levélben elnézést kért a szurkolóktól, a csapatától és a ligától is, és kijelentette, hogy hajlandó változtatni és jobban viselni magát. Természetesen ez is a visszájára sült el.

Jones testőrét és a nyilatkozataiért felelős hölgyet letartóztatták, miután állítólagosan szerepet játszottak a 2007 elején történt lövöldözéses balhéban, illetve ősszel ismét egy night klubban történt lövöldözés részesei voltak. A védő szerencséjére utóbbival nem tudták kapcsolatba hozni: nem volt köze a balhéhoz, legalábbis nem tudták bizonyítani, hogy ott volt, mivel a zűrzavar kitörése előtt távozott (többen látták őt beszélgetni egy Edward Morris nevű gengszterrel a lövöldözés kitörése előtt).

Ha nem elég kacifántos a történet, Morrisnak hála Jones olyan sötét ügyekbe keveredett, amilyenbe sose lenne szabad. Az International Robbing Crew – vagyis a Nemzetközi Rablóbanda – embereivel tárgyalt elég sokat. Többet, mint az összes NFL játékos együtt véve. Egy szó mint száz, mivel Jonest közvetlenül szóba tudták hozni az IRC-vel, ami a Minxx-ben történt lövöldözésért is felelős volt, így nem maradt más lehetősége, minthogy a büntetése mérséklése érdekében segítse a rendőri munkát.

A hatalmas port kavaró balhé és az egy év kihagyás után a Titans elcserélte a Cowboyshoz egy negyedik körös pickért, ő pedig mindenáron bizonyítani akarta mindenkinek, hogy maga mögött tudja hagyni a zűrzavaros múltat. Áprilisban történt meg a váltás, azonban áprilistól egészen júniusig várnia kellett Rodger Goodell jóváhagyására, hogy részt vehessen a csapat bármilyen programján.

Mindössze egy szezont töltött a Cowboysnál és kilenc meccsen játszott. Ennek oka – mily meglepő – egy újabb balhé egy dallasi hotelben. Október hetedikén verekedésbe keveredett egy biztonsági őrrel, többek között egy szétvert fürdőszoba maradt utánuk. A rendőrök kiérkezése után senki nem akart vádat emelni és mindenki hazamehetett, azonban a védőnk nem úszta meg ennyivel. Látva a semmiféle hajlandóságot a javulásra, Rodger Goodell ismét eltiltotta Jonest hat hétre, a szezon végén pedig a Dallas kirúgta.

A bűnözők és balhés játékosok Mekkája

Ekkoriban mindössze egy olyan csapat volt, amelynél komolyan szóba jöhetett volna: a Vontaze Burfictet és hozzá hasonló balhés játékosokat előszeretettel alkalmazó Cincinnati Bengals, ahol a tehetség mindent felülírt. Első két évében összesen 13 mérkőzésen vett részt. A csonka szezonok okai kivételesen futballal kapcsolatosak voltak: egy nyak- és egy térdsérülés.

Persze a kötelező balhé nem maradhatott el: 2011 nyarán rendőrök vezették el bilincsben, mivel ellenállt a rendőri intézkedésnek. A vád rendzavarás és nyilvános részegség volt, nem sokkal különbözött a korábbi gondjaitól. Még lábadozott korábbi nyaksérüléséből, ebből kifolyólag merevítőt viselt és így nyilatkozott:

“Most volt műtétem, mi a francért állnék ellen a letartóztatásnak? Egyszerűen nevetséges, a feleségemmel csak a születésnapját akartuk megünnepelni. Ugyanazon a dolgon megyek keresztül újra és újra, semmi értelme az egésznek.”

Jones mindenesetre egy fél éjjelt ült a börtönben, majd kiengedték. A történtek nem teljesen tisztázottak, sokan állítanak mást, de ezúttal nem került a védő egyetlen mérkőzésébe sem a kis botlása, és nem sokkal később nemcsak új szerződést kapott, de végre a pályán is hozta a tőle elvártakat.

A 2012-2016-os korszak hozta el számára a várva várt kiteljesedést. Négy év alatt mindössze két meccsen nem lépett pályára és visszatért egyetemi önmagához. Száguldott a pályán, nem bírták a földre vinni visszahordóként, és amelyik támadó szembe került vele, az elmondhatott egy gyors imát magában. Egyszer Pro Bowler, egyszer pedig első csapatos All-Pro lett ez idő alatt.

A következő (2017-es) évben megint sikerült egy súlyos sérülést elszenvednie Jonesnak, szerencsétlen módon pont egy Steelers elleni interception közben. Ágyéksérülés miatt végül csak kilenc meccsen lépett pályára, 2018 tavaszán pedig a csapat kivágta a védőt. A Denver Broncos volt az, amely adott neki még egy esélyt, de csak hét meccsig bírta, mielőtt elküldték, majd nem sokkal később visszavonult.

Ez tehát Adam Jones története. Egy rettentő ígéretes és kiváló játékos, de sajnos egész karrierjét beárnyékolta az őt körülvevő balhék hada. 2020 áprilisában egy interjúban bevallotta, hogy bipoláris zavarral küzd és valószínűleg emiatt voltak dühkitörései korábban. Karrierje alatt visszautasította az orvosi segítséget, nem akarta, hogy bármi befolyásolhassa a játékát. Nehezen tudta kezelni őket és nem akarta mindet a pályán leadni, ezért volt a sok gond vele: összesen 10-szer tartóztatták le, többször, mint bárkit a 2000-es évek kezdete óta. Ma már mindenesetre remekül érzi magát, elkerülik a balhék, terápiával és gyógyszerekkel igyekszik a jó úton maradni.

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!