Connect with us

Minden ami NFL

Mi romlott el? – A Matt Patricia-fiaskó

A Detroit Lions elküldte a főedző Matt Patriciát és a GM Bob Quinnt, ezzel lezárva a csapat történelmének egyik legrosszabb periódusát. Az idei szezon már elúszott, megint lehet kezdeni elölről, Barry Sanders és Calvin Johnson után lassan Matt Stafford karrierje is végérvényesen mehet a kukába. Nincs ezen mit szépíteni, a detroiti Patriots-way teljes melléfogás volt – mi romlott el?

A Patriots-way kiépítése egy hosszú és összetett folyamat volt. A csapat még 2016-ban nevezte ki general managernek a patriotsos Bob Quinnt, és nyílt titok volt, hogy előbb-utóbb érkezik valaki főedzőnek Bostonból. Az eredeti tervek szerint feltehetően ennek 2017-ben kellett volna bekövetkeznie, de Jim Caldwellel rájátszásba jutott a csapat, a játékosok is kiálltak mellette, így nem lett volna stílszerű a váltás.

A 2017-es szezon sem volt rossz, a csapat 9-7-tel végzett és csak hajszállal maradt le a rájátszásról, ám erre már fel lehetett húzni azt a narratívát, hogy Caldwellel megrekedt az “átlagon felüli, de még nem top csapat” szinten a gárda és kell a változás. Ezzel nem is volt baj, sőt jogos volt, a legtöbb Lions szurkoló és szakértő szerint is kellett a váltás: a keret összességében PO-esélyes volt (ráadásul a védelmet Pats-kompatibilis, azaz sokoldalú játékosok alkották), a franchise irányító is adott volt, csak egy győztes kultúra és egy magasan kvalifikált edzői gárda kellett a boldogsághoz.

Akkor úgy tűnt, Matt Patricia kinevezése minden kritériumnak megfelel, 2018-ban a legtöbb Patriots közeli ember és rajongó Bill Belichick méltó utódját látta benne. Repülőgép-mérnökként diplomázott, alaposnak és precíznek tartották, aki kiválóan ért a védelmekhez: 2012-ben kapta meg Bill Belichicktől a defense irányítását, és bár nem mindig volt tökéletes az egység, így is a második legkevesebb pontot engedte a Patriots Patricia regnálása alatt és többnyire top 10-es egysége volt a csapatnak.

Messiásként érkezett, többek között én is óriási reményeket támasztottam az irányába, hogy aztán csúnyán arcul csapjon a valóság. Egy győztes kultúrát vártam, a hibák minimalizálására épülő “do your job” filozófia átültetését, egy precíz és olajozottan működő támadó- és védelmi rendszer kiépítését – eszembe sem jutott, hogy Patricia dinasztiát építene, de abban bíztam, hogy összerak egy stabil PO-csapatot, aminek reális esélye van legalább a csoportgyőzelemre és egy-egy győzelemre a rájátszásban. Mi jött össze mindebből? Semmi!

A legnehezebb út a legcélravezetőbb

A cikk folytatódik! Mindössze havi 3$ (+ÁFA) és több tucat extra cikket olvashatsz el, illetve korlátlan hozzáférést kapsz minden korábbi anyagunkhoz. Vagy légy a támogatónk további előnyökért! Ha már előfizető vagy, ne felejts el bejelentkezni (fent a menüben)!

Legfrissebb cikkeink

Facebook

Legutóbbi hozzászólások

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!