Connect with us

Minden ami NFL

Mi romlott el? – A Matt Patricia-fiaskó

A Detroit Lions elküldte a főedző Matt Patriciát és a GM Bob Quinnt, ezzel lezárva a csapat történelmének egyik legrosszabb periódusát. Az idei szezon már elúszott, megint lehet kezdeni elölről, Barry Sanders és Calvin Johnson után lassan Matt Stafford karrierje is végérvényesen mehet a kukába. Nincs ezen mit szépíteni, a detroiti Patriots-way teljes melléfogás volt – mi romlott el?

A Patriots-way kiépítése egy hosszú és összetett folyamat volt. A csapat még 2016-ban nevezte ki general managernek a patriotsos Bob Quinnt, és nyílt titok volt, hogy előbb-utóbb érkezik valaki főedzőnek Bostonból. Az eredeti tervek szerint feltehetően ennek 2017-ben kellett volna bekövetkeznie, de Jim Caldwellel rájátszásba jutott a csapat, a játékosok is kiálltak mellette, így nem lett volna stílszerű a váltás.

A 2017-es szezon sem volt rossz, a csapat 9-7-tel végzett és csak hajszállal maradt le a rájátszásról, ám erre már fel lehetett húzni azt a narratívát, hogy Caldwellel megrekedt az “átlagon felüli, de még nem top csapat” szinten a gárda és kell a változás. Ezzel nem is volt baj, sőt jogos volt, a legtöbb Lions szurkoló és szakértő szerint is kellett a váltás: a keret összességében PO-esélyes volt (ráadásul a védelmet Pats-kompatibilis, azaz sokoldalú játékosok alkották), a franchise irányító is adott volt, csak egy győztes kultúra és egy magasan kvalifikált edzői gárda kellett a boldogsághoz.

Akkor úgy tűnt, Matt Patricia kinevezése minden kritériumnak megfelel, 2018-ban a legtöbb Patriots közeli ember és rajongó Bill Belichick méltó utódját látta benne. Repülőgép-mérnökként diplomázott, alaposnak és precíznek tartották, aki kiválóan ért a védelmekhez: 2012-ben kapta meg Bill Belichicktől a defense irányítását, és bár nem mindig volt tökéletes az egység, így is a második legkevesebb pontot engedte a Patriots Patricia regnálása alatt és többnyire top 10-es egysége volt a csapatnak.

Messiásként érkezett, többek között én is óriási reményeket támasztottam az irányába, hogy aztán csúnyán arcul csapjon a valóság. Egy győztes kultúrát vártam, a hibák minimalizálására épülő “do your job” filozófia átültetését, egy precíz és olajozottan működő támadó- és védelmi rendszer kiépítését – eszembe sem jutott, hogy Patricia dinasztiát építene, de abban bíztam, hogy összerak egy stabil PO-csapatot, aminek reális esélye van legalább a csoportgyőzelemre és egy-egy győzelemre a rájátszásban. Mi jött össze mindebből? Semmi!

A legnehezebb út a legcélravezetőbb

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

A Patriots-way egyik alapvető eleme, ahogy egy közel 20 éve Patriots-rajongó ismerősom fogalmazta: “Van egy fő f*sz, mindenki másnak pedig kuss a neve”. Ha nem is ennyire radikális a helyzet, de tény, hogy Bill Belichick egyeduralkodó New Englandben, nincs nemhogy felettese, de még csak vele kicsit is egyenrangú ember sem az épületben. A Patriotsban vasszigor uralkodik, ahol többnyire csak bemagolt sablonokat ismételhetsz a médiának, nem késhetsz egy másodpercet sem az edzésről vagy a meetingről, effektíve nem lehet véleményed, nem kérdőjelezhetsz meg senkit és legyél bármekkora szupersztár, ha elszúrsz valamit, azt keményen az orrod alá dörgölik.

Nem egy vidám hely – ahogy Dont’a Hightower mondta egy 2016-os interjúban: “pokoli” –, sokan nem is bírják, de összességében megéri: ha győzni akarsz, rájátszásba jutni és Super Bowlt nyerni, akkor az elmúlt 20 évben nem volt erre jobb lehetőséged a Patriotsnál. Ahogy Marquis Flowers, a Patriots védője írta Twitteren, miután Lane Johnson a Patriotsot egy félelmen alapú szervezetnek nevezte a Patriots-Eagles döntőt követően:

“Az öt Super Bowl szórakoztatóbb, mint az egy.”

És általában itt buknak el a különböző Patriots-wayek. Ha valakit frissen kineveznek egy csapat élére, azt alapvetően okkal teszik: mert rossz a csapat. A morál a padlón, a játékosok többsége nemhogy Super Bowlt, de pozitív szezont sem nagyon élt át, sokan az állásukat is féltik, erre jön egy tag három gyűrűvel a kezén, aki bevezet egy önkényuralmi rendszert, ami másról sem szól, mint a játékosok kínozásáról (például mérföldeket futni a nulla fokban, amikor csak dome-ban játszotok) és betöréséről.

Mindez természetesen lehet sikeres, erre a Patriots tökéletes példa – ugyanakkor ez egy öngerjesztő folyamat. Az áldozatot, a szenvedést kompenzálni kell, mégpedig sikerekkel. Ha azt látod, hogy minél nagyobb áldozatot hozol, annál többet nyersz, akkor a rendszer fenntartható – nem fogja mindenki imádni, másoknál kizáró ok lesz, de mindig lesz annyi minőségi játékos, aki hajlandó bevállalni. Ha viszont nem jönnek a sikerek, vagyis a szigort, a megaláztatást és a rengeteg áldozatot nem kompenzálja semmi, akkor nem vár rád más, csak szenvedés.

Tiszteletlen, arrogáns diktátor

A Patriots-way alapján várható volt, hogy nem lesz egy egyszerű menet az átállás, de mivel a csapat alapvetően jónak tűnt (négy pozitív szezon az elmúlt három évben), így nem tűnt lehetetlennek a feladat.

 “Nem voltunk borzasztók. Jól ment a szekér, 2016-ban rájátszásba jutottunk. Nem arról volt szó, hogy nulláról kellene kezdenünk”

– mondta Zach Zenner, a Lions korábbi futója a BleacherReportnak.

Patricia viszont másképp látta és idén is azzal takarózott a Saints elleni vereség után, hogy “amikor idejöttem, rengeteg problémát kellett megoldani”. Ez azzal kezdődött, hogy extra nehéz edzéseket vezetett, szigorú csapaton belüli szabályokat hozott (például Belichickhez hasonlóan keményen büntette a késést), majd módszeresen elkezdte megaláztatással betörni az öltözői hangadókat, hogy ő legyen az öltöző korlátlan ura.

“Odajött hozzám, és azt mondta, nem vagyok elit. Egy jó corner vagyok, de nem több, nem tartozok a legjobbak közé. Mindezt azok után, hogy előző szezonban All-Pro voltam és nyolc interceptiont szereztem”

– mesélte Darius Slay, miután a Lions elcserélte az Eagleshöz. És ez csak a jéghegy csúcsa: Patricia egy csapatmeetingen is megalázta, mindössze azért, mert egy edzőtáboros edzés után közös képet töltött fel az Instagramra egy olyan elkapóval, aki pár passzt elkapott mellette. Az egész csapat előtt, a közös képet kivetítve mondta azt Slaynek, hogy “fejezze be az ellenfelek szopkodását”.

A főedző nem tisztelt senkit és semmit. A megbeszélésekre egyrészt késve érkezett mindig, ami rendkívül kellemetlenül érte a késésért szigorúan megbüntetett játékosokat, ráadásul általában úgy köszönt be, hogy “Most mindenki fogja be a kib*szott pofáját”. Az edzéseken nem a nevükön, hanem gúnyneveken szólította a játékosokat, tilos volt mezt cserélni az ellenfelekkel vagy ékszereket viselni, sokáig zene sem szólhatott az öltözőben és még rengeteg rigolyája volt (például hegynek fel kellett mérföldeket futni annak, aki hibázott az edzésen). Sok korábbi Lions játékos szerint úgy beszélt és viselkedett a körülötte lévőkkel, mintha gyerekek vagy a tulajdona lennének.

Persze volt olyan, aki szerint ez csak valami elborult humor volt Patricia részéről, amire nem kell odafigyelni, mert ő egyszerűen ilyen, mindenesetre a csapat morálja a padlón volt, az öltözői kultúrát pedig, ha meg is változtatta, akkor a rossz irányba.

“Ha ki kell menned edzeni a hóba, amikor dome-ban játszol, akkor normál körülmények között elfogadod, mert ez van. De ha a főedző folyamatosan érezteti veled, hogy nem tisztel, akkor ezt nem gyakorlásnak fogod fel, hanem büntetésnek”

– mondta a Lionsből Patricia első szezonja után visszavonuló Glover Quin.

Mindezt tovább súlyosbította, hogy Jim Caldwell Patricia szöges ellentéte volt. Őt mindenki imádta az utolsó pillanatig, egy igazi játékos központú HC volt. Kész trauma lehetett a játékosok számára, amikor egy őket egyenrangúként kezelő, tisztességes, higgadt embert lecseréltek egy trágár, tiszteletlen, arrogáns diktátorra.

Lassú kínhalál

Morálisan tehát a csapat a padlón volt, legalábbis a padlón lehetett, ám az első szezon nem volt annyira vészes. A 6-10-es mérleg ugyan visszaesésnek számított, de kezdésnek vállalható volt. A 2019-es szezon pedig 2-0-1-es mérleggel kezdődött, majd a Chiefs és a Packers ellen is végig partiban volt a csapat, sőt még jobb is volt a Lions, de pár véleményes bírói ítélet miatt végül egyik találkozón sem sikerült nyerni.

Mint utólag kiderült, ehhez semmi köze nem volt Patriciának, mindössze Matt Stafford karrierévet tartott, legalábbis addig, míg meg nem sérült. Ezek után egy nagyon hosszú 1,5 szezon következett. A 2019-es szezonban a csapat hat meccset veszített el úgy, hogy vezetett a negyedik negyedben, míg idén például úgy sikerült 0-2-vel kezdeni, hogy a Bears ellen 17 pontos, a Packers ellen pedig 11 pontos előnyben is volt a csapat. Ezzel kapcsolatban egyébként meg is kérdezték Patriciát, aki a szokásos arrogáns módján azt felelte, nem érti a kérdést, hisz még anno ő volt a védőkoordinátora annak a Patriotsnak, ami egy meccsvégi interceptionnel legyőzte a Seahawkot a Super Bowlon, tehát békén lehet hagyni.

A leolvadás mindig edzői felelősség, általában rossz felkészítésnek, játékhívásnak, time managementnek vagy ezek kombinációjának köszönhető. Patricia esetében mindegyik fellelhető. Az analitikát még csak hírből sem ismeri, meg van győződve, hogy sokat kell futni, lehetőleg első- és második kísérletre is, így olyan OC-t talált magának, aki osztja a véleményét, illetve a védelmeit csak az nem ismeri ki a meccsek előtti videózásból, aki még soha nem látott NFL-meccset.

Mindezek következménye az, hogy az irányítása alatt általánosságban a Lionsé volt a liga egyik legkevésbé hatékony offense-e, ami csak és kizárólag akkor működött, ha Stafford az elvártakhoz képest über extrát nyújtott. Ez azonban csak a kisebbik gond volt: Patricia ugyanis kitalált egy olyan emberezés alapú védelmet, aminél rosszabbat nem nagyon láttunk az elmúlt három évben.

Attól, hogy sokat használod, még nem lesz jó

Patricia célja az volt, hogy a Patriots által használt Cover 1 alapú defense-t meghonosítsa Detroitban. Ez egy többnyire emberezés alapú védelem, ami nem igényel elit pass rushereket, ugyanis a siettetést az atletikus linebackerek (mint Jamie Collins, Kyle Van Noy, Dont’a Hightower) és/vagy safetyk oldják meg. Mindez szép és jó, de ehhez egyrészt kellenek atletikus linebackerek, másrészt kellenek kiváló emberező cornerek.

Detroitban egyik sem volt igazán adott. Jarred Davis és Teez Tabor nem vált be, Darius Slayen kívül nem volt igazán jó emberező cornere a csapatnak, ahogy klasszis single-high safety sem. A végeredmény így egy féloldalas, korrekt safety segítség nélküli secondary lett, amit egyáltalán nem támogat pass rush sem a védőfalból, sem a linebacker sorból.

Egyértelmű volt, hogy ez így nem lesz jó, ennek ellenére 2018-ban a Lions 39,2 százalékban Cover-1-ben állt fel a PFF adatai alapján, ami a legtöbb volt a szezonban, miközben hatékonyságot tekintve a 27. volt a koncepció. Egy év alatt azonban nem lehet elit védelmet építeni, így 2019-ben jött a linebacker Jahlani Tavai a második körben, a pass rusher Trey Flowers és Romeo Okwara, illetve a top slot corner Justin Coleman a piacról.

A koncepció egyértelmű volt, de a rendszer nem állt össze. A snapek 46,5 százalékában (legtöbb) használt Cover-1-et a Lions úgy, hogy a felállást alkalmazva a harmadik legrosszabb volt várható engedett pontokban a védelem. Egy valamire való, egészséges egóval rendelkező edző ekkor belátta volna, hogy ez így nem jó és elkezd alternatívákban gondolkozni – Patricia viszont kitartott a saját agymenése mellett.

Miután Slayt elcserélte, jött Jeff Okudah, Jamie Collins, Duron Harmon és Desmond Trufant a holtszezonban, szezon közben pedig Everson Griffen. Ismét vezette a ligát a Lions a Cover-1 snapekben, miközben hatékonyságban csak a 27. volt, várható engedett pontokban pedig a valaha volt legrosszabb Patricia-védelem.

A Lions védelme még csak koncepció tekintetében sem közelíti meg azt a komplexitást, amit a Patriots matchuptól függően folyamatosan változó védelmei képviselnek. Patricia meg sem próbálta elrejteni a szándékát, nemcsak az egyéni jó teljesítmények hiányoztak, de a kreatív blitzek is – az a zsenialitás, amivel Bill Belichick rendelkezik, Patricia viszont nem. A végeredmény: totális káosz és bottom 5-ös védelem – ismét.

A Patricia-projekt teljes kudarc lett: unalmas, konzervatív offense, kiismerhető, gyenge defense, pocsék time management, tönkretett öltözői morál, 13-29-1-es mérleg – ennyit tudott felmutatni kicsivel több, mint 2,5 év alatt. Amikor kinevezték, arra számítottam, hogy

“nem fog belekontárkodni mások munkájába, rendbe teszi a védelmet, illetve az intellektusával és a tekintélyével egy olyan magabiztos légkört teremt, amivel hosszú távon nagyon sikeres lehet a csapat. Végre lesz egy második gerince, egy második tartóoszlopa a Lionsnek arra az esetre, ha Staffordnak esetleg nem megy, aki nemcsak átlátni, de koordinálni is képes (lehet) egy egész franchise-t.”

Életemben nem tévedtem még ekkorát.

[/ppp_patron_only]

17 Comments
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
17 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Fetyke
Fetyke
2020-12-02 11:57

Hogy mi romlott el? Valójában semmi. A Lions már 2016-ban is, de főleg 2017-ben erőn felül teljesített. Nem egy jó csapat volt az oroszlánoké, amelynek csak egy pici hiányzott a kiugró (SB contender) teljesítményhez, hanem egy közepes csapat, amelynek a rájátszásba jutás volt a kiugró teljesítménye. Stafford köré még olyan csapatot sem sikerült az elmúlt években soha építeni, mint mondjuk a csoportriválisnál Cousins (vagy az éppen aktuális irányító) köré MInnesotában. Valóban Patricia nem azt nyújtotta, amit a legtöbben vártak. A támadójátékhoz fogalmatlan, és az elmúlt 2,5 év alapján a védelemhez sem konyít sokat. Hibás volt a teljes koncepció. Újratervezés…

renningan
renningan
Reply to  Fetyke
2020-12-02 12:03

Az a Lions, ami Caldwellel folyamatosan 9-7-et ér el, nem volt rossz. De még ha feltételezzük, hogy csak közepes a csapat, most bottom 10-es :(

És ja, újratervezés…. negyedszerre

atis123Juve
atis123Juve
Reply to  renningan
2020-12-02 12:57

Nem lehet, hogy valami indián átok sújtja őket? Lassan el kellene gondolkodni, valami teljesen új alapról. Akár másik városban.

Pásztor László
Pásztor László
Reply to  atis123Juve
2020-12-02 13:10

Kétlem, hogy a város engedné. Bármennyire is gáz a csapat, a szurkolók imádják.

Kopi3.14
Kopi3.14
Reply to  Pásztor László
2020-12-02 15:52

Másik, amilyen általános állapotok uralkodnak Detoritban, amilyen az emberek hangulata, legalább a csapat adjon nekik valami reményt. Plusz a hoki, plusz a kosár.

d zoli
d zoli
Reply to  Pásztor László
2020-12-02 19:00

comment image

ThySoul
ThySoul
Reply to  renningan
2020-12-02 13:56

Stafford maradjon, vagy trade és teljes újjáépítés?

renningan
renningan
Reply to  ThySoul
2020-12-02 18:59

Ez egy nagyon jó kérdés, erről ha minden jól megy, írok is egy hosszabbat.

Röviden: nem tudom. Öngyilkosság lenne elcserélni, de annyira megnézném már egy normális csapatban, hogy ha bekövetkezne, annyira nem bánnám.

ThySoul
ThySoul
Reply to  renningan
2020-12-02 19:00

Szeritnem ha van iylen terv az az idei évre/előző draftra lett volna oké. Patricia+GM idény előtt kivágva, 1/3ra lehet franchise QB-t húzni, Staffordot előbb lepasszolni (az minimum +1 első kör plusszba). Idén egy ilyen már nehezebb lesz, na meg nem is nagyon akarna szerintem senki egy Stafford szintű QB-t elcserélni egy “talán bejön” újoncra

Lecc Go Pecc
Lecc Go Pecc
2020-12-02 13:38

Huhh nagyon szépen keretbe foglaltad…. Patricia BB zsenijét felhasználva megkapta élete lehetőségét… Egy korrekt kerettel egy közel elit irányítóval és úgy ahogy kellett el is baszta. Nem értem miért nem taunlják már meg ebben a kibaszott NFL ben,hogy hiába dolgozott valaki BB alatt… Hiába látott bele a rendszerbe attól még senki nem lesz BB… Nem fog senki hirtelen mindent eltanulni… Ez kb lehetetlen. Eleve BB nem is tanítja meg őket arra hogy hogyan kell egy csapatot a rendszer köré építeni. Kapnak egy kész terméket aztán azt kell használniuk. Attól mert kapok egy targoncát a kezembe és jól tudom használni, n jelenti azt hogy tudom is hogy kell egyet összeszerleni….

Ezt az egoista bohócot 🤡 meg remélem nem engedik többet még védelem közelébe sem nem hogy csapatot vezessen.

Amúgy mikor lelépett a Patsből csak örültem, mert így BB teljes állásban kellett,hogy figyeljen a védelemre… Ami csak jobb lett mint Patricia alatt volt…

Megawatt Szvetozár
Megawatt Szvetozár
2020-12-02 15:51

“Repülőgép-mérnökként diplomázott, alaposnak és precíznek tartották,…”
Fiktív történet:
Nagy fájdalmaim voltak, a mentő bevitt sebészeti ügyeletre. A rendelőben nagydarab, szakállas orvos fogadott, ceruzával a füle mögött.
-Mi a panasza?
-Doktor úr, szúró, görcsös fájdalmat érzek a jobb alhasi részen, szerintem vakbé…
-Nem vagyok orvos.
-Izé, akkor ápoló?
-Nem, repülőmérnök vagyok.De biztosíthatom, hogy mindenki alaposnak és precíznek tart. Na mutassa, mi a baj a szárnyával?

Vicgeordie
Vicgeordie
2020-12-02 15:52

“(például hegynek fel kellett mérföldeket futni annak, aki hibázott az edzésen)”

ezt is BB-től lopta a foxboroughi practice field-ről. Bár az öreg elsősorban kondícionálásra használja (Edelman mondta a Falcons elleni SB után, hogy a dombnak is köszönhető, hogy ilyen jól bírták szusszal végig), de kanyar nélkül felzavar rá edzőket is a játékosokon kívül:) (az idei OC-ben asszem Mayo-t zavarta fel egy elrontott LB-play után)

renningan
renningan
Reply to  Vicgeordie
2020-12-02 18:58

Nincs ezzel baj szvsz, ha letettél valamit az asztalra. Szar játék és negatív szezonok után viszont ne tegyél úgy, mintha te lennék a helikopter

ducksfan
ducksfan
2020-12-02 18:59

Szerintem azzal önmagában nem lett volna gond, ha a védelmet elsősorban a futás ellen építi fel: a csoportban a Packers akkor a McCarthy féle fut-fut-passzol-punt szekvenciát tolta, Vikingsben old school főedző is futásorientált offense-t nyomta egy átlagos QB-val, a Bears meg…. Sőt, az NFC-ben akkor sem, és most sincs olyan sok QB, akinek a passzaitól félni kellene. A fő gond, hogy nem működött ez sem.

Offense oldalán pedig ti is azt írjátok, hogy egy kompetens futójátékot könnyebb összerakni, mint egy kompetens passzjátékot. Ráadásul, ha megvan a O-Line és a séma, akkor a futók csereszabatosak. Olcsó sokadikkörös vagy nem draftol RB-k is hozzák, amit kell. És ha működik, akkor senki sem fog basztatni: ld. 49rs, Rams, Ravens, Titans. Itt is az volt a gond, hogy nem működött (mondjuk egy 5000 yrd körüli QB-val azért lehetne pass heavy a dolog).

Fanyul23
Fanyul23
2020-12-02 18:59

Kivalo munka!

BennieBoy
BennieBoy
2020-12-02 20:42

Mestermű. Azt hiszem tavaly ősszel Veled beszéltem FB-n patreon-ügyben, akkor mondtad, mi vagyunk az igazi szurkolók :D Hihetetlen nagylelkűek vagyunk a Packers-szel és a VIkings-szal az elmúlt években edzőkérdés terén: Schwartz, Patricia, Trestman, Fox . Caldwell se maradt hosszútávon és szerintem Nagy se fog :D

renningan
renningan
Reply to  BennieBoy
2020-12-03 02:45

És ez mily boldoggá tesz… gondolom téged is :D

17
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x