Connect with us

Prémium cikkek

Nincs fény az alagút végén – Broncos FA kitekintő

Elkezdhetném írni a szokásos bevezetőt, hogy megrekedt a csapat, amely nem jó, de legalább esély sincs rá, hogy jó legyen a következő pár évben, de már úgyis tudjátok a szokásos mantrát, amit nem hisztek el, majd amikor 5 és 15 közt húz valahol a gárda, akkor nem lepődik meg igazán senki. Az egyetlen dolog, ami más lesz az idei holtszezonban, mint az eddigiekben, hogy úgy tűnik irányítót most nem fog keresni a gárda, maximum egy veteránt Lock mögé/mellé. Ami kicsit felkavarhatja az állóvizet, hogy elviekben John Elway helyett George Paton lett az új general manager, de korlátozott lehetőségekből nehéz csodát tenni.

A rendnek megfelelően azért kezdjük a legfontosabbal. Aki nem elvakult szimpatizáns, az valószínűleg nem hisz a Lock projektben, de a vezetőség feltehetőleg ad neki még egy évet (nincs is nagyon más választásuk), hátha bebizonyítja, hogy a sorozatos rossz döntések és szenvedés csak egy véletlen volt és igazából a tehetség utat tör magának. Amíg egy franchise életében az irányító a legfontosabb, addig mindig azt kell keresni, de a Broncos sosincs abban a helyzetben, hogy ezt igazán megvalósítsa, legalábbis hatalmas áldozatok nélkül.

Fizetési sapka, potenciális kivágások

A draftról majd később úgyis eleget beszélünk, így nézzük a piacot, ahol a Broncosnak viszonylag kényelmes, picit több mint 30 millió dollár helye volt az idény végén. Ezen lehet kozmetikázni szokás szerint, de jelentős áldozatok nélkül nagyra nem lehet duzzasztani. Az egyetlen ilyen nyilvánvaló cut már meg is történt, A.J. Bouye-tól egy év után el is köszönt a gárda, amivel 11,7 millió dollár került még a kasszába, halott pénz nélkül. Rajta kívül viszont már csak olyan játékosokon lehetne érdemben spórolni, mint Jurrell Casey, Kareem Jackson vagy éppen Von Miller (utóbbi kettő csapatopció), de régen rossz, ha a legjobb játékosaitól akar megszabadulni a gárda. Potenciálisan cserélni lehet őket, de Milleren kívül a többieknek egyszerűen nincs akkora értéke, hogy érdemes legyen elgondolkozni. Miller is egyedül azért lehet érdekes eset, mert már 31 éves, sérülésből térne vissza és éppen van egy rendőrségi ügye is. Ezek mind az ellen szólnak, hogy a csapat éljen az opciójával, de én mégis azt gondolom, hogy bepróbálkoznak nála egy szerződésátalakítással, amit szerintem nem fogad el, így lehívják az opcióját.

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Persze némi aprót össze lehet szedni a resztlin is, például Nick Vannett kivágásával több mint 2.5 millió dollár folyna be minimális halott pénz mellett, de a közepesnél is rosszabb tight endekre valamiért gerjed a vezetőség. Mellette még Mike Purcelltől vagy DaeSean Hamiltontól is meg lehet válni, de még ha minden ilyen kisebb kaliberű játékost is elküld a gárda, akkor sem lehet 10 millió dollárnál többet összetalicskázni. Mivel a roster tele van fiatalokkal vagy olyan játékosokkal, akik nem nagyon fognak lemondani pénzről csak azért, hogy itt maradjanak, így strukturálásokkal sem lehet játszani. Amiről itt még mindenképpen említést kell tenni, hogy a csapat idény közben hosszabbított a bal oldali tackle-el, Garrett Bollesszal, aki viszont az első évében csak 5 millióval terheli a házat, azt pedig majd az idő eldönti, hogy az első értelmes szezonja után mekkora kockázatot vállaltak. Így legjobb esetben is körülbelül 50 millió dollárja lehet a gárdának.

Szabadügynökök

Rendes lejáró szerződésű játékosból szerencsére nagyon kevés van, talán az egyetlen igazán nagy név Justin Simmons. A kiváló safety a csapat összes védősnapjén a pályán volt idén és azt kell mondani, hogy az egyik legjobb játékossá nőte ki magát a posztján. Balszerencse, hogy ez a poszt pont az egyik legkevésbé értékes a mai ligában. Teljesítménye okán nyilvánvalóan meg kellene tartani, annál is inkább mert nem igazán van bárki a helyére, de nem tudom mennyire okos manapság egy safetyt rendesen megfizetni. Szerencsére a csapat nem igazán szokott elgondolkozni, hogy mi az okos döntés, így menni fognak a nyilvánvalóval és Simmons egy körülbelül 15 milliós átlaggal rendelkező 3-4 éves szerződést kaphat. Ez alatt szerintem nem is igazán írna alá, mert lesznek ajánlatai a piacról is.

Mögötte Shelby Harris említhető még, aki az egyik legalulértékeltebb játékos, nem csak a posztján, de a ligában is. Igazán futás ellen jó, de passzsiettetésben sem tűnik el a védőfal belsejében és manapság az ilyen játékosok aranyat érnek. Én mindenféleképpen megpróbálnám megtartani a csapat helyében, egy 10-12 millió dolláros éves szerződést megérne, hogy a csapatnál maradjon.

A két right tackle már jóval húzósabb kérdés. Se Demar Dotsonért, se Elijah Wilkinsonért nem hullajtana krokodilkönnyeket a gárda, de amíg Ja’Wuan James az elsőszámú lehetőség a posztra, addig folyamatosan késznek kell állni a beugróknak, mert a harmadik meccstől kezdve már kezdőnek számítanak. Mindenesetre sok pénzt nem kell áldozni egyikükre sem, mert hasonló teljesítményű arcokat talán a piacról is lehet szerválni.

Nálam itt nagyjából véget is ért azon emberek száma, akiken érdemes gondolkodni, mert bár Jeremiah Attaochu, DeMarcus Walker vagy épp Will Parks is jelentős snapeket játszott idén, de ez főleg a sérüléseknek köszönhető és leginkább rotációs játékosokként lehet róluk beszélni, így nem élveznek prioritást.

A Broncos esetében a szabadügynökökön belül külön érdemes foglalkozni a korlátozott szabadügynökökkel, mert több nagy név is fontos beszédtémát jelenthet. Először is itt van Phillip Lindsay, aki Melvin Gordon érkezése és kisebb sérülések miatt sokkal kevesebb esélyt kapott idén, mint azt a teljesítménye megkövetelte volna, de még így sem gondolom, hogy szívesen válna meg tőle a gárda. Minden valószínűség szerint tendert fog kapni, mert nehéz elhinni, hogy Gordon mellett egy nagyobb szerződést szeretne most áldozni még egy futóra a csapat.

A másik nagy név Alexander Johnson, aki azért lehet érdekes, mert jelenleg a ligában elég kevés jó linebacker van, Johnson viszont megtartotta tavalyelőtti formáját és megmutatta, hogy érdemes vele számolni a pálya közepén. Őt is viszonylag könnyű lesz megtartani, de a szerződést az ő esetében sem tartom valószínűnek.

Sokkal érdekesebb náluk Tim Patrick helyzete, aki ideális esetben a negyedik számú elkapó lehetne ebben a keretben, de Sutton sérülése és Hamler gyengélkedése miatt inkább második, sőt sokszor első számúnak is tűnt idén. Ő is korlátozott szabadügynök, így elvileg nem lenne olyan nehéz megtartani, kérdés, hogy Sutton visszatérésével mennyit mozgat meg érte a gárda bízva abban, hogy Jeudy és Hamler is fejlődik. Ebben az esetben ugyanis mindenféleképpen luxus lenne megtartani negyediknek, arról nem is beszélve hogy Patrick is kaphatna egy esélyt még valahol.

És akkor még említsük meg Jake Buttot, aki horrorsérülés után került a draftról a csapathoz, de igazán most sem vetette meg a lábát, pedig már hosszú ideje volt a regenerálódásra. Nem tudom érdemes-e vele még foglalkozni. Akivel viszont biztos, az az ERFA (exkluzív jogú korlátozott szabadügynök) Diontae Spencer, aki hosszú idő után tűik megbízható visszahordónak, így nem kérdés.

Hiányposztok

Itt rengeteg posztról beszélhetünk, de reálisan keveset tud megoldani a Denver, ha Simmons, Shelby és az RFA-k nagy része is marad. Talán egy, esetleg két nagy név érkezhet, de gyanús, hogy inkább hasznos iparosokra számíthatunk.

Az irányító posztot szerintem nem kell részletezni. Pénz sincs nagyon rá, valamint nem is lesz olyan QB, aki tényleg kikerül a piacra és érdemes lenne vele próbát tenni Lock mellett, így szerintem ezt a részt szabadon elengedhetjük.

A támadósorban ezen kívül egyedül a támadófallal érdemes foglalkozni, ahol Bolles túloldalával jó lenne kezdeni valamit, mert ahogy említettem James nem túl megbízható opció. Nem kifejezetten right tackle-ök lesznek a piacon, de Taylor Moton vagy Daryl Williams megfontolandó opció lehet, ha top tehetséget akar a gárda, ráadásul mindkét játékos elég sémafüggetlen, így könnyen beilleszthetőek lennének.

A labda túloldalára ugorva már jóval több a kérdés. Ha Shelby Harris és Von Miller is marad, akkor a védőfallal aligha kell foglalkozni, de a linebacker poszt és a cornerback egység mindenképpen segítségért kiállt. Mivel alapvetően Fangio egy jó védőguru (aki azért nem mindenható), így én pénzben nem áldoznék sokat a labda ezen felén, így nem is érdemes nagy neveket említeni egyik poszton sem, pedig lenne pár érdekes alternatíva. Így Desmond Kinget próbálnám meg megszerezni, aki a slotba kiváló lenne, Callahan pedig mehetne ismét szélre, ahol tavaly bizonyított.

Én nem várok nagy mozgást a Broncostól a piacon, elsősorban a lejáró szabadügynökök közül a fontosabbak megtartására van esély és pár közepesebb névre a piacról. Az irányító kérdés nem most lesz megoldva, így a Lock hívők is megnyugodhatnak, hogy kap még egy esélyt a bizonyításra, aztán lehet majd jövőre reménykedni.

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!