Connect with us

Prémium cikkek

Nincs fény az alagút végén – Broncos FA kitekintő

Elkezdhetném írni a szokásos bevezetőt, hogy megrekedt a csapat, amely nem jó, de legalább esély sincs rá, hogy jó legyen a következő pár évben, de már úgyis tudjátok a szokásos mantrát, amit nem hisztek el, majd amikor 5 és 15 közt húz valahol a gárda, akkor nem lepődik meg igazán senki. Az egyetlen dolog, ami más lesz az idei holtszezonban, mint az eddigiekben, hogy úgy tűnik irányítót most nem fog keresni a gárda, maximum egy veteránt Lock mögé/mellé. Ami kicsit felkavarhatja az állóvizet, hogy elviekben John Elway helyett George Paton lett az új general manager, de korlátozott lehetőségekből nehéz csodát tenni.

A rendnek megfelelően azért kezdjük a legfontosabbal. Aki nem elvakult szimpatizáns, az valószínűleg nem hisz a Lock projektben, de a vezetőség feltehetőleg ad neki még egy évet (nincs is nagyon más választásuk), hátha bebizonyítja, hogy a sorozatos rossz döntések és szenvedés csak egy véletlen volt és igazából a tehetség utat tör magának. Amíg egy franchise életében az irányító a legfontosabb, addig mindig azt kell keresni, de a Broncos sosincs abban a helyzetben, hogy ezt igazán megvalósítsa, legalábbis hatalmas áldozatok nélkül.

Fizetési sapka, potenciális kivágások

A draftról majd később úgyis eleget beszélünk, így nézzük a piacot, ahol a Broncosnak viszonylag kényelmes, picit több mint 30 millió dollár helye volt az idény végén. Ezen lehet kozmetikázni szokás szerint, de jelentős áldozatok nélkül nagyra nem lehet duzzasztani. Az egyetlen ilyen nyilvánvaló cut már meg is történt, A.J. Bouye-tól egy év után el is köszönt a gárda, amivel 11,7 millió dollár került még a kasszába, halott pénz nélkül. Rajta kívül viszont már csak olyan játékosokon lehetne érdemben spórolni, mint Jurrell Casey, Kareem Jackson vagy éppen Von Miller (utóbbi kettő csapatopció), de régen rossz, ha a legjobb játékosaitól akar megszabadulni a gárda. Potenciálisan cserélni lehet őket, de Milleren kívül a többieknek egyszerűen nincs akkora értéke, hogy érdemes legyen elgondolkozni. Miller is egyedül azért lehet érdekes eset, mert már 31 éves, sérülésből térne vissza és éppen van egy rendőrségi ügye is. Ezek mind az ellen szólnak, hogy a csapat éljen az opciójával, de én mégis azt gondolom, hogy bepróbálkoznak nála egy szerződésátalakítással, amit szerintem nem fogad el, így lehívják az opcióját.

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Persze némi aprót össze lehet szedni a resztlin is, például Nick Vannett kivágásával több mint 2.5 millió dollár folyna be minimális halott pénz mellett, de a közepesnél is rosszabb tight endekre valamiért gerjed a vezetőség. Mellette még Mike Purcelltől vagy DaeSean Hamiltontól is meg lehet válni, de még ha minden ilyen kisebb kaliberű játékost is elküld a gárda, akkor sem lehet 10 millió dollárnál többet összetalicskázni. Mivel a roster tele van fiatalokkal vagy olyan játékosokkal, akik nem nagyon fognak lemondani pénzről csak azért, hogy itt maradjanak, így strukturálásokkal sem lehet játszani. Amiről itt még mindenképpen említést kell tenni, hogy a csapat idény közben hosszabbított a bal oldali tackle-el, Garrett Bollesszal, aki viszont az első évében csak 5 millióval terheli a házat, azt pedig majd az idő eldönti, hogy az első értelmes szezonja után mekkora kockázatot vállaltak. Így legjobb esetben is körülbelül 50 millió dollárja lehet a gárdának.

Szabadügynökök

Rendes lejáró szerződésű játékosból szerencsére nagyon kevés van, talán az egyetlen igazán nagy név Justin Simmons. A kiváló safety a csapat összes védősnapjén a pályán volt idén és azt kell mondani, hogy az egyik legjobb játékossá nőte ki magát a posztján. Balszerencse, hogy ez a poszt pont az egyik legkevésbé értékes a mai ligában. Teljesítménye okán nyilvánvalóan meg kellene tartani, annál is inkább mert nem igazán van bárki a helyére, de nem tudom mennyire okos manapság egy safetyt rendesen megfizetni. Szerencsére a csapat nem igazán szokott elgondolkozni, hogy mi az okos döntés, így menni fognak a nyilvánvalóval és Simmons egy körülbelül 15 milliós átlaggal rendelkező 3-4 éves szerződést kaphat. Ez alatt szerintem nem is igazán írna alá, mert lesznek ajánlatai a piacról is.

Mögötte Shelby Harris említhető még, aki az egyik legalulértékeltebb játékos, nem csak a posztján, de a ligában is. Igazán futás ellen jó, de passzsiettetésben sem tűnik el a védőfal belsejében és manapság az ilyen játékosok aranyat érnek. Én mindenféleképpen megpróbálnám megtartani a csapat helyében, egy 10-12 millió dolláros éves szerződést megérne, hogy a csapatnál maradjon.

A két right tackle már jóval húzósabb kérdés. Se Demar Dotsonért, se Elijah Wilkinsonért nem hullajtana krokodilkönnyeket a gárda, de amíg Ja’Wuan James az elsőszámú lehetőség a posztra, addig folyamatosan késznek kell állni a beugróknak, mert a harmadik meccstől kezdve már kezdőnek számítanak. Mindenesetre sok pénzt nem kell áldozni egyikükre sem, mert hasonló teljesítményű arcokat talán a piacról is lehet szerválni.

Nálam itt nagyjából véget is ért azon emberek száma, akiken érdemes gondolkodni, mert bár Jeremiah Attaochu, DeMarcus Walker vagy épp Will Parks is jelentős snapeket játszott idén, de ez főleg a sérüléseknek köszönhető és leginkább rotációs játékosokként lehet róluk beszélni, így nem élveznek prioritást.

A Broncos esetében a szabadügynökökön belül külön érdemes foglalkozni a korlátozott szabadügynökökkel, mert több nagy név is fontos beszédtémát jelenthet. Először is itt van Phillip Lindsay, aki Melvin Gordon érkezése és kisebb sérülések miatt sokkal kevesebb esélyt kapott idén, mint azt a teljesítménye megkövetelte volna, de még így sem gondolom, hogy szívesen válna meg tőle a gárda. Minden valószínűség szerint tendert fog kapni, mert nehéz elhinni, hogy Gordon mellett egy nagyobb szerződést szeretne most áldozni még egy futóra a csapat.

A másik nagy név Alexander Johnson, aki azért lehet érdekes, mert jelenleg a ligában elég kevés jó linebacker van, Johnson viszont megtartotta tavalyelőtti formáját és megmutatta, hogy érdemes vele számolni a pálya közepén. Őt is viszonylag könnyű lesz megtartani, de a szerződést az ő esetében sem tartom valószínűnek.

Sokkal érdekesebb náluk Tim Patrick helyzete, aki ideális esetben a negyedik számú elkapó lehetne ebben a keretben, de Sutton sérülése és Hamler gyengélkedése miatt inkább második, sőt sokszor első számúnak is tűnt idén. Ő is korlátozott szabadügynök, így elvileg nem lenne olyan nehéz megtartani, kérdés, hogy Sutton visszatérésével mennyit mozgat meg érte a gárda bízva abban, hogy Jeudy és Hamler is fejlődik. Ebben az esetben ugyanis mindenféleképpen luxus lenne megtartani negyediknek, arról nem is beszélve hogy Patrick is kaphatna egy esélyt még valahol.

És akkor még említsük meg Jake Buttot, aki horrorsérülés után került a draftról a csapathoz, de igazán most sem vetette meg a lábát, pedig már hosszú ideje volt a regenerálódásra. Nem tudom érdemes-e vele még foglalkozni. Akivel viszont biztos, az az ERFA (exkluzív jogú korlátozott szabadügynök) Diontae Spencer, aki hosszú idő után tűik megbízható visszahordónak, így nem kérdés.

Hiányposztok

Itt rengeteg posztról beszélhetünk, de reálisan keveset tud megoldani a Denver, ha Simmons, Shelby és az RFA-k nagy része is marad. Talán egy, esetleg két nagy név érkezhet, de gyanús, hogy inkább hasznos iparosokra számíthatunk.

Az irányító posztot szerintem nem kell részletezni. Pénz sincs nagyon rá, valamint nem is lesz olyan QB, aki tényleg kikerül a piacra és érdemes lenne vele próbát tenni Lock mellett, így szerintem ezt a részt szabadon elengedhetjük.

A támadósorban ezen kívül egyedül a támadófallal érdemes foglalkozni, ahol Bolles túloldalával jó lenne kezdeni valamit, mert ahogy említettem James nem túl megbízható opció. Nem kifejezetten right tackle-ök lesznek a piacon, de Taylor Moton vagy Daryl Williams megfontolandó opció lehet, ha top tehetséget akar a gárda, ráadásul mindkét játékos elég sémafüggetlen, így könnyen beilleszthetőek lennének.

A labda túloldalára ugorva már jóval több a kérdés. Ha Shelby Harris és Von Miller is marad, akkor a védőfallal aligha kell foglalkozni, de a linebacker poszt és a cornerback egység mindenképpen segítségért kiállt. Mivel alapvetően Fangio egy jó védőguru (aki azért nem mindenható), így én pénzben nem áldoznék sokat a labda ezen felén, így nem is érdemes nagy neveket említeni egyik poszton sem, pedig lenne pár érdekes alternatíva. Így Desmond Kinget próbálnám meg megszerezni, aki a slotba kiváló lenne, Callahan pedig mehetne ismét szélre, ahol tavaly bizonyított.

Én nem várok nagy mozgást a Broncostól a piacon, elsősorban a lejáró szabadügynökök közül a fontosabbak megtartására van esély és pár közepesebb névre a piacról. Az irányító kérdés nem most lesz megoldva, így a Lock hívők is megnyugodhatnak, hogy kap még egy esélyt a bizonyításra, aztán lehet majd jövőre reménykedni.

[/ppp_patron_only]

16 Comments
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
16 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Csonkaz
Csonkaz
2021-02-22 08:05

Szerintem második, hamardik éve olvasom az FA kitekintőid, és szerintem eleinte még talán írtam is rá, hogy nincs itt olyan nagy gond, jövőre meglesz a PO.
Hát nem lett :D
Sajnos kezdek én is azon a véleményen lenni, hogy elég rendesen beleállt a langyos semmibe a broncos, és ezen nagyon nehéz lesz változtatni. Sajnos nincs karizmatikus tulajdonos, az új GM-ben én se hiszek annyira, mert Elway ugyan lemondott, de aki egész életében vezető volt ilyen, vagy olyan módon, az nem fog teljesen hátralépni (szerintem).
Azon a véleményen vagyok, hogy vagy adjuk oda a fél várost, a stadiont, meg a kabalapacit Watsonért, ha van rá lehetőség, vagy bízzunk benne, hogy valami jövőre nagyon nem klappol, és összejön egy top5-ös pick, mert 1/10 ~1/17-18-ról nagyon nehéz QB-t szerezni, anélkül meg nem igazán lehet egyről a kettőre lépni.
Ha Watson 4 első kör, akkor 4 első kör, az utolsó hat évben Shane Ray, Paxton Lynch, Garett Bolles, Chubb, Fant, Judy hatost sikerült elhozni, akik között ugyan vannak jó játékosok, de én személy szerint mind a hatot odaadnám Watsonért.
Nopersze ehhez kell a Texans is..

JackEasterby
JackEasterby
Reply to  Csonkaz
2021-02-22 08:25

Ez 18-ban lett elcseszve. Tipikus esete volt annak, hogy homokba dugtátok a fejeteket. Mindenki tapsolt annak, hogy Chubb lecsúszott hozzátok, a QB kérdésre meg azt mondtátok, hogy valahogy ez megoldódik. Nem kellett nagy jós tehetség hozzá, hogy lássa valaki nem oldódik meg. Én a helyetekben inkább felmennék az 1/3-ra Wilsonért vagy Fieldsért. Egy plusz első körért nem drága próbálkozás. Watsonban szerintem nem érdemes reménykedni, mert ő is tisztában van vele, hogy bár ígéretes csapat lennétek egy jó QB-val, de ha oda kell érte adni a jó játékosokat (a pick nem elég) akkor máris nem lesztek az.

Danika
Danika
Reply to  JackEasterby
2021-02-22 16:38

Kedves püspök úr! Nem lett el cseszve! A 17-es szezon volt az a 5-11-es rettenet, aminek a visszanézését az ellenségeimnek nem kívánom. A vezetőség is tudta, hogy kell valaki, ezért küldték ki az edzői gárdát Senior Bowlra is scoutolni. Egyedül Mayfielddel voltak megelégedve. De ő esélytelen volt, így kellett egy híd, akivel nem lesz gyalázat és ha úgy adódik ki lehet próbálni Chad Kellyt. A drafton Mayfield elsőként ki is ment, majd vártunk arra, hogy jöjjön ismét a Cleveland, vigye el Chubbot a legjobb védő prospectet, majd jöjjön a trade a billssel a 2 első körért. Csodák csodája Chubb megmaradt és akkor döntés előtt álltak Elwayék: kihúznak egy stabil nagyon jó DE-t vagy egy konszenzusos 4-dik QB, Paxton Lynchnél is rosszabb prospectet. Furkós bottal lettek volna kikergetve a mérföldmagas városból. Így a srác (Isten nyugosztalja), bemondta Chubb nevét. A Bills meg kihúzta később Allent, akin a fél liga nevetett, hogy 5 yardra nem tud pontosan passzolni. Idén meg megtörtént a csoda, és 3 hónapot MVP szinten játszott, (ahogyan előtte való évben Lamar tette). Az, hogy Allen nálunk ilyen fejlődést nem tudott volna bemutatni az biztos, az hogy Lamar köré a futó offenset nem tudtuk volna összepakolni, szintén, így az adott pillanatban ismerve minden körülményt a lehető legjobb döntés született. Amen

JackEasterby
JackEasterby
Reply to  Danika
2021-02-22 18:51

Kicsit konkrétabban fogalmazok. A probléma ott volt, hogy a 17-es szezon után nem az volt a terv, hogy elkülditek Josephet (bár akkor ti letettek volna a rasszisták, amivel engem is vádolnak) és elhozzátok mondjuk Reichet akinek draftoltok egy QB-t, hogy majd építse fel. Hanem belementetek ebbe az elképzelés nélküli projektbe. Mert ez egy elképzelés nélküli projekt ne szépítsük. Fogalmatlanok vezetnek így franchise-t, hogy egy bizonytalan HC-t megtartotok aztán azt mondjátok, hogy a QB posztot majd megoldja az idő.

ahanem
ahanem
Reply to  JackEasterby
2021-02-22 22:21

a tulaj a rasszista, meg a csávó akit Meyernek el kellett küldenie
a QB-kérdés meg legyen az ő bajuk, Manning után ennyi jár is nekik :D

Danika
Danika
Reply to  Csonkaz
2021-02-22 13:03

Pont a tavalyi Texans mutatja meg, hogy mi történik akkor ha van egy remek irányítód de körülőte nincsen csapat. Ha odaadod Jeudyt és vagy Fantet, hasza lesz Buttok és Hamiltonok felé dobálgatni. Miért akarnak az emberek Texans 2.0 – t csinálni a Broncosból. Illetve lehet hogy nagyon nehéz de nem lehetetlen irányítót szerezni hátrébb. Rodgers a 20-dik hely környékén ment ki, lamar a 32-ben. Emlékezz vissza a facebook posztra. 2009-2016 közötti elsőkörös irányítók már nincsenek a csapataiknál és ez lassan folyt köv lesz és a 17-es Draft class 2 elsőköröse is lassan távozik.

Csonkaz
Csonkaz
Reply to  Danika
2021-02-22 13:42

Rosszul fogalmaztam bocsi :D
Nem őket akarom odaadni, csupán úgy vélem, hogyha helyettük lenne egy watson, abban az esetben előrébb lennénk. Meglátásom szerint egy Watson szintű irányítót sokkal nehezebb szerezni, mint akár 3-4 jó, de nem top5-ös elkapót, TE-et, vagy csak akár LT-t. Ha lenne Watson, és cserébe nem lenne 3, nagyon max 4 évig első körös pickünk, akkor én többet látnék a csapatban mint így. Aztán persze símán lehet jövőre kihúzzuk a következő Mahomes, 1/22-re :D

Danika
Danika
Reply to  Csonkaz
2021-02-22 18:31

Persze előrébb lennék. Egyébként Jeudynak rohadt nagy potenciáljs. 50% alatti attemt/catch és 10 drop mellett majdnem 900 yard.

ewzywv
ewzywv
Reply to  Danika
2021-02-22 14:41

mondjuk Texansban az inkompetens edzői gárda meg a nem létező Def jelentette a gondok nagy részét. Denver odaadna 3-4 első kört meg 1-2 top játékost, még mindig lenne egy közepes védelme meg egy ahhoz értő edző, Watson meg Hamlerrel és Patrickkal is kivág egy top10 offenset szvsz

Danika
Danika
Reply to  ewzywv
2021-02-22 16:27

Watsonnak pont azért tetszhet a csapat, mert Jeudynak, Suttonnak, Fantnek tudja passzolni a rövid-közepeket, Hamler pedig a Will Fulleri szerepkörre lenne alkalmas. Tény, hogy Patrik aki jó és el is lehetne cserélni akár.

ahanem
ahanem
Reply to  Danika
2021-02-22 22:16

mondjuk Sutton majdnem Hopkins szint, sokkal több meg Houstonban sem volt

Vicgeordie
Vicgeordie
2021-02-22 08:50

Patrik cikkei Broncos-témában

comment image

Danika
Danika
Reply to  Vicgeordie
2021-02-22 11:00

A 2019-es draftértékelőt jóra mondta még anno :D

Kopi3.14
Kopi3.14
2021-02-22 11:12

Ugyan már, csak egy Fitznyire van a csapat a PO-tól.

ahanem
ahanem
2021-02-22 22:16

WR4 RFA nem luxus, hanem okos döntés, kicsit szokatlan lehet a cikk szerint

d zoli
d zoli
2021-02-23 22:37

Én szeretném Camet és Vont egy csapatban. Locknál jobb lenne. Kapna elkapókat. Bronci meg odázhatná az irányító kérdést még egy évvel.

16
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x