Connect with us

Prémium cikkek

Nem idén kell nyerni – Jaguars FA-kitekintő

A Jacksonville Jaguars rendelkezik a legtöbb elkölthető pénzzel a ligában, mellé az 1/1-es és több top 100-as pick is rendelkezésre áll – mindezek fényében nagyon könnyű vérszemet kapni. Egy holtszezon alatt ugyanakkor nem lehet csodát tenni: az idei piacnak arról kell szólnia, hogy prémium posztra érkezzenek top játékosok.

A Jaguars korábban elküldte a tight end Tyler Eifertet és a védőfalember Rodney Guntert, így jelenleg 85 millió dollárral van a fizetési plafon alatt. Ez 18 millió dollárral több, mint a második helyezett Jetsé, tehát praktikusan a csapat bárkit megszerezhet a piacról. Kell is igazolni, a keret messze van az ideálistól, de nem szabad beszabadulni a piacra, nem idén kell nyerni.

Nem kell több pénz

Akit 85 millióból nem lehet megvenni, azt nem is érdemes, így praktikusan ennyiből fog dolgozni a Jaguars. Természetesen lehetne még bővíteni a keretet, a két guard, Andrew Norwell és AJ Cann elküldésével, esetleg a center Brandon Linderen is el lehet gondolkozni, ha Urban Meyer mindent új alapokra akar helyezni, de erre egyszerűen nincs szükség.

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Norwell 2018-ban került a csapathoz egy brutális 13,3 milliós fizetésért. Ezt ugyan nem szolgálta eddig meg és 9 milliót lehetne rajta spórolni, de továbbra is jó játékos és egy jobb csapatban ő is jobb teljesítményre lehet képes. Cann 2019-ben igazolt Jacksonville-be, egy erős közepes guard – 5 milliót lehetne spórolni rajta, de ennyiért nem találni hasonló minőségét. Mellettük Lindert lehet még megemlíteni az offense-ből: halott pénz nélkül lehetne elküldeni 8,5 milliót spórolva, de még két évig van szerződése (jövőre 10 milliót keresne) és kiválóan játszik.

Norwell és Cann októberben lesznek 30 évesek, míg Linder jövő januárban tölti be a 30-at: egyikük sem számít már fiatalnak, de egy falember esetében a 30 még távolról sem számít öregnek. Benne van a pakliban a menesztésük, de egy 1/1-es irányítóval a fedélzeten a támadófal legjobbjait nem elküldeni, hanem marasztalni kellene – legrosszabb esetben majd jövőre vált a csapat, Trevor Lawrence-nek a lehető legjobb védelmet kell biztosítani.

Az 1/1-es Jaguars keretében a fentieken kívül effektíve nincs olyan játékos, akit mindenképp el kellene küldeni, a korábbi első körös bust Taven Bryant ellen is a legjobb érv az, hogy ne legyen üres a táblázat. Ha meneszti is a Jaguars, jó eséllyel csak a szezon előtt, miután Meyer alaposabban megnézte.

A legfontosabb szabadügynökök

A liga legrosszabb csapata természetesen nem dúskál a tehetségben, így nem meglepő, hogy nincs sok említésre méltó szabadügynöke sem. A legnagyobb név talán a kezdő LT Cam Robinson, aki soha nem tudott felnőni a második körös voltához: sérülések miatt összesen három szezont játszott végig, ez idő alatt 16 sacket és 137 nyomást engedett, illetve 33 zászlót dobtak rá, vagyis szezononként 5 sack, 44 engedett nyomás és 11 sárga a mérlege. A Raiders korábbi első körös cornere, DJ Hayden sem váltotta meg a világot: 234 snapen volt a pályán, a felé dobott labdák 85 százalékából elkapás lett és 128,8-as passer ratinget engedett.

A Robinson-Hayden páros mellett még két elkapót érdemes megemlíteni. Dede Westbrook még mindig csak 27 éves, de tavaly hol sérült volt, hol csak annyira gyenge, hogy nem került be az aktív keretbe. 2019-ben és 2018-ban összesen 1377 yardot és nyolc TD-t szerzett, legjobb esetben is egy WR3. Cole sem több egy harmadik számú opciónál, 2020-ban pont Westbrookot szorította ki, majd karrierje egyik legjobb szezonját produkálva 642 yardot és öt TD-t szerzett.

Potenciális érkezők/maradók

A saját szabadügynökei közül egyedül Keelan Cole az, akit célszerű lenne megtartani. 5 milliónál aligha lenne drágább, harmadik-negyedik számú elkapónak ideális DJ Chark és Laviska Shenault mellé – inkább több, mint kevesebb célpontja legyen Lawrence-nek. Amennyiben a Chris Godwin-Kenny Golladay-Allen Robinson hármasból valaki kikerül a piacra, akkor érdemes tenni velük egy próbát, de rajtuk kívül senki nem jelentene különösebb minőségi előrelépést, így a poszt további mélyítését a draftról lenne célszerűbb megoldani.

Mint látható, Cole mellett még négy nevet írtam a listára. Lehetett volna többet, de 11 draftpick mellett (köztük öt top 100-assal) nincs értelme minden rendelkezésre álló centet elkölteni (pláne, hogy fiatal és jó FA-ból nincs is olyan sok, 30+ éves veteránokra pedig most még nincs szüksége a csapatnak).

A támadófal belseje rendben van, de a két széle borzalmas. A piac legjobb OT-je Trent Williams, de a veterán klasszis aligha igazolna Jacksonville-be, illetve a Jaguarsnak is hosszabb távon hasznos játékost kell találnia a posztra. Taylor Moton idén lesz 27 éves, rendkívül konzisztens passzblokkoló, az utóbbi időben futáshoz is jól blokkolt. Tökéletes a fal jobb szélére és ha nem is annyira kiváló, mint Lane Johnson, könnyen megkaphatja az ő 18 millió dolláros rekordfizetését, akár még meg is döntheti azt.

Tekintve, hogy Meyer támadófelfogású edző, így az offense további megerősítését nem a piacról kell megoldani, helyette a védelemre kellene fókuszálni. A védőfal két szélén van két első körös pass rusher, kis szerencsével be is érhetnek 2021-ben (vagy legalább szintet lépnek a tavalyi középszerű/gyenge teljesítmény után), ellenben a fal belsejében óriási a lyuk. Ezt a 145 kilós, 27 éves Dalvin Tomlinsonnal könnyen lehetne orvosolni: Motonhoz hasonlóan rendkívül konzisztens, futás ellen kiváló és a méreteihez képest még pass rush-ban is használható. A Jaguars védelme tavaly 153 yardot engedett a földön meccsenként, szükség van egy óriásra a fal közepén.

A meccsenként 264 yardot engedő secondaryre is ráfér az erősítés. Igazán jó és fiatal szélső corner nincs a piacon (amennyiben William Jacksont megtartja a Bengals), ellenben a slotban többen is képesek átlag fölötti teljesítményre. Közöttük talán a 28 éves Brian Poole a legjobb, aki az elmúlt két évben top 15-ös teljesítményt nyújtott és az egyik legjobb slot cornerré nőtte ki magát: tavaly nem engedett TD-t, de lehalászott két passzt és mindössze 64,7-es passer ratinggel dobáltak rá az ellenfél irányítói.

A safety pozíció megerősítésére tökéletes lenne a Saints korábbi második körös kiválósága, Marcus Williams. A még mindig csak 24 éves védő már négy éve van a ligában, leginkább coverage-ben jó, de futás ellen is megállja a helyét. Igazi mélységi safety, óriási területet képes bejátszani, ami könnyen rekordnagyságú szerződést jelenthet neki.

Az említett négy minőségi kezdő már sokat dobna a csapaton. Melléjük még a draft második körében érkezhet egy corner és egy safety is: a védelem minden szintjén lenne egy klasszis játékos, és amennyiben az első körös CJ Henderson (CB), Josh Allen (Edge) és K’Lavon Chaisson (Edge), illetve az újoncok is megfelelően fejlődnek, már idén egy top 15 körüli egység lehetne Jacksonville-ben a korábbi Ravens DL-edző Joe Cullen kezei alatt.

Támadóoldalon az irányítóposztot természetesen az 1/1-es Trevor Lawrence oldaná meg, míg az 1/25-ös pick-kel érkezhetne egy LT, míg a maradék második napos cetlivel vagy egy elkapóval, vagy egy tight enddel lehetne mélyíteni a skill pozíciót. Minden lehetőség adott ahhoz, hogy feltöltse a csapat tehetséggel a rostert.

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!