Connect with us

Prémium cikkek

Vízválasztó – Panthers FA-Kitekintő

Amióta David Tepper megvette a Carolina Pantherst, alapos ráncfelvarráson esett át az egész szervezet szakmai és játékos személyzete egyaránt, aminek még 3 évvel a vásárlás után is vannak utórezgései. Az idő eldönti, hogy ez a projekt végül jó irányba halad-e vagy sem, de a kirakós utolsó darabjait rakta, és igyekszik lerakni most a Panthers, ami egy nagyon izgalmas offseasonnel kecsegtet.

Kezdjük azzal, ami alapjaiban határozhatja meg ezt az időszakot, és ha most az irányító-vadászatra gondolsz, ki kell ábrándítsalak, hiszen előtte volt egy másik, hasonlóan fontos lépés az organizációban. Ez nem más, mint Marty Hurney menesztése, aki immáron másodjára tüntetheti fel a CV-jében, hogy a Panthers kirúgta general managerként. Mint ahogy minden kollégájának, neki is voltak jobb és rosszabb döntései, de egy kirúgás után inkább az utóbbiakra emlékszik az ember. Merthogy ezek hatással vannak az előttünk álló tavaszra is.

Érdekes adalék az egészhez, hogy anno Gettleman pont azért került lapátra 2017 nyarán, mert a cap-helyzet elég rossz irányba tartott. Ezt Hurney ideig-óráig sikeresen tudta koordinálni, de 2020-ra épp ebbe fulladt bele. Az ugyanis számomra elképesztő, hogy egy ennyire lecsupaszított roster, amely szinte minden fontos és/vagy drága játékosától valamilyen formában megvált, hogy nem dúskál a költőpénzben? Azon túl, hogy ő és Rhule szemmel láthatóan ellentétesen képzelik el a játékoskeret felépítését, ez is döntő szempont volt a menesztése mellett.

Na de ki az utód? Merthogy ez sem elhanyagolandó tényező: Scott Fitterer dolga lesz az, hogy ebből a szituációból kikormányozza a Pantherst. Az edzőknél szeretünk végigmenni a coaching treen, ami segít behatárolni, hogy mit várhatunk a kinevezett szakembertől, ezt ebben az esetben sem érdemes kihagyni, hiszen remek ajánlólevelekkel érkezett interjúkra. Fitterer a teljes 21. századot a Seahawks kötelékében töltötte, két teljesen más csapat Super Bowl-részvételét is a páholyból nézhette, ahol a pozíciójából adódóan inkább a Pete Carroll-éra volt rá hatással. Az utóbbi öt évet John Schneider egyik legfőbb bizalmasaként látta el a franchise-nál, szóval nagyobb részben az ő, és kicsit a nemrég elhunyt Ted Thompson filozófiái találhatók meg benne.

Mit jelenthetnek ezek? Hát rommá költekezést a szabadon igazolható játékosok közül semmit, az biztos. Mindkét GM inkább a draftra, és ezzel együtt a saját FA-ira építkezett. A Green Bay legendája csak nagyon ritkán, de indokolt esetben nyitotta ki a bukszát egy nagyobb nevű játékosért cserébe, Schneider jóval több embert hozott a free agencyről, viszont kimondott sztár, és a vele járó gázsi inkább cserék útján, azaz meglévő szerződésekből érkeztek a capbe. Ezzel a tudattal vágjunk akkor bele a Panthers idei offseasonjébe.

Teddy Bridgewater nem kell, félnetek jó lesz?

Kezdjük akkor a szokásoknak megfelelően az elköltendő pénzzel, amely jelenleg ~15,5 millió dollár. És akkor a tényekkel, az objektív dolgokkal végeztünk is. Az, hogy ez végül mennyi lesz, az nagyban függ attól, hogyan oldja meg az irányító-helyzetet Fitterer.

A cikk folytatódik! Mindössze havi 3$ (+ÁFA) és több tucat extra cikket olvashatsz el, illetve korlátlan hozzáférést kapsz minden korábbi anyagunkhoz. Vagy légy a támogatónk további előnyökért! Ha már előfizető vagy, ne felejts el bejelentkezni (fent a menüben)!

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!