Connect with us

Draft

Készen állunk! – Browns draftértékelő

A Cleveland Browns éveken át nevetség tárgyát képezte, és a nagyközönség előtt még nem is sikerült ezt teljesen levetkőznie a franchise-nak. Pedig a hozzáértők már láthatják, hogy itt bizony elindult valami. Van terv, a döntések logikusak, a folyamat kidolgozott, és ez számít igazán. A Browns pedig idén tényleg az AFC bajnoki címéért küzdhet. 

Jó helyzetből várta a csapat a draftot, hiszen a támadósorban egyetlen hiányposzt sem volt, a tavalyi teljes kezdőt és fontos kiegészítő-embereket tudja használni idén is a gárda, az év második felében pedig az új főedző kezei alatt már nagyon jól nézett ki az egység. A védelem tavaly nagyon problémás volt, de a sérültek visszatérnek és rengeteg erősítés érkezett a piacon is, a secondaryt szinte teljesen sikerült újjáalakítani. Kvázi egyedül a linebacker számított neednek a csapatban, és mivel az kevésbé értékes pozíció, az első kört nem is kellett erre áldozni.

A Browns elérkezett arra a pontra egy franchise fejlődésében, ahol a drafton nem a hiányposztokat kell orvosolni, hanem a jövőre kell gondolni, azaz a következő szezon után lejáró szerződésű játékosok olcsóbb, fiatalabb utánpótlását kell megtalálni és kinevelni, hiszen most már foglalkozni kell a fizetési sapkával is. Igazából az idei drafton mélyíteni kellett a csapatot, hiszen a sérülések elkerülhetetlenek, és januárban azok a csapatok tudnak minél tovább menetelni, amelyeknek mély a keretük.

Ez a Browns pedig készen áll a csoportgyőzelemre és arra, hogy a konferencia bajnoki címéért küzdjön.

1/26 Greg Newsome II, CB, Northwestern

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Newsome bent maradt a Brownsig, így elég no-brainer volt a kihúzása, főleg hogy kellett is a mélyítés a CB-sorba. A Northwesternről érkező játékos rendkívül atletikus, nagyon lazán mozog, így könnyedén vált irányt és jól tartja a lépést az elkapókkal. Emellett fejben is nagyon rendben van, jó a karaktere, ami szintén fontos volt a csapatnak. Egy hibája van: hogy vékonyka a felépítése, amiből adódóan gyengébb játékos és a sérülések sem kerülik el: az egyetemen 17 mérkőzésen lépett pályára és 14-et hagyott ki.

A Browns elsősorban emberezős rendszerébe jól illik majd Denzel Ward túloldalára, megversenyezhet Greedy Williamsszel a kezdőért az edzőtábor alatt, idővel pedig ki is fogja szorítani. Szuper választás.

2/52 Jeramiah Owusu-Koramoah, LB, Notre Dame

A Browns nem tudta tovább nézni JOK csúszását és felcserélt hét helyet, hogy kivigye a különleges védőt. Állítólag szívproblémák miatt csúszott, illetve hogy a legtöbb csapat nem tudta elhelyezni a rendszerében a linebacker / safety / slot corner hibrid játékost.

A probléma vele az, hogy rendes tackle-ök közti linebackernek alulméretezett, így a blokkokról nem tud lejönni. Ez nyilván nem segíti majd a profik közt, főleg korai downokon, de szerintem Will linebackerként megállja majd a helyét, passzszituációkban pedig kifejezetten hasznos lesz, hiszen coverage-ben kiváló, a Notre Dame-en slot WR-eket is simán levett a pályáról. Azonnal kezdő lehet Anthony Walker és Jacob Phillips mellett, és jó eséllyel a Lamar Jackson elleni védekezésben is kulcsszerepe lesz, mint spy a védelem közepén.

Óriási steal volt ő itt 50-en kívül, miközben konszenzus top20-as játékos, ráadásul még a csapat legnagyobb hiányposztjára is érkezett.

3/91 Anthony Schwartz, WR, Auburn

Az egyetlen reach húzása a Brownsnak, Schwartz a konszenzus boardon a 125. helyet foglalta el. Persze a sebessége miatt várható volt, hogy hamarabb fog elkelni, ugyanis a Pro Dayen futott 4,25-ös ideje mutatja, hogy valósággal repül a pályán, azonnal a liga egyik leggyorsabb játékosa lesz. Nagyjából ennyi az ütőkártyája egyébként, mert más erőssége nem igazán akad. Produktivitásán persze nem segített, hogy elég gyenge irányítójáték mellett kellett tevékenykednie, jól mutatja ezt, hogy több futott TD-je (7) van karrierje során, mint elkapott (6).

Kellett a sebesség ebbe a támadósorba, ugyanis nem igazán volt, aki megnyújtsa a pályát. Habár Schwartz lehet inkább 2022-nek szól már, ugyanis rajta kívül csak a tavalyi hatodik körös Donovan Peoples-Jones helye garantált a rosteren, Beckham és Landry körül is vannak kérdőjelek, hogy a következő évet is Clevelandben kezdik-e meg. Schwartz újoncként a pálya megnyújtására mindenképp alkalmas lehet, előre felrajzolt hosszú passzoknál lehet majd pályán, illetve jet sweepeknél, quick screeneknél is hasznos lehet.

4/110 James Hudson III, OT, Cincinnati
4/132 Tommy Togiai, iDL, Ohio State

A negyedik kör igazi BPA-zás volt a Brownstól, két top100-as játékost sikerült húzniuk (konszenzus szerint Togiai 92., Hudson 101. volt, bár utóbbi nálam egyértelmű második napos tackle-nek számított).

Hudson kiváló méretekkel és karhosszal rendelkezik, emellé taníthatatlanul jó az atletikussága és a mozgékonysága. A pozitívumai itt szinte ki is merülnek (oké, a mentalitása is szuper), hiszen technikailag borzasztóan képzetlen és tapasztalatlan is. Egy igazi formálható agyagtömb, és szuper helyre kerül, hiszen Bill Callahan személyében egy kiváló támadófaledzőtől tanulhat. Egyetlen kivetnivalóm van, méghozzá hogy középtávon sem látom a helyét a csapatban, mert Wills és Conklin hosszú éveken át megoldja a két tackle posztot. Esetleg bemozoghat guardba, de én egyértelműen egy projekt tackle-nek gondoltam őt. Bár ha két év múlva nem akarják meghosszabbítani Conklin szerződését, akkor beugorhat a helyére, de nem gondolom, hogy Conklintól meg kellene majd válni. Mindenesetre a liga legjobb támadófala tovább mélyült.

Togiaitól sok sacket ne várjunk, ugyanis a passzsiettetés a gyengéje, viszont rendkívül erős játékosról van szó, 40-szer nyomta ki a 102 kilót fekvenyomásnál, ami felső 2 százalékot jelent a posztján. Alulméretezett játékos és a felmérőkön kiváló atletikussági eredményeket produkált, így akár pass rushban is lehet benne upside, de egyelőre ezt azért nem láttuk tőle. A karjai viszont rövidek, amik a tackle rádiuszát csökkentik, ez nem előny a falban. A védőfal belsejébe egyébként elfért az utánpótlás, hiszen a tavalyi két kezdő távozott, habár érkezett Malik Jackson és visszatér az opt outból Andrew Billings, ettől függetlenül a rotációba már újoncként beférhet Togiai.

5/153 Tony Fields II, LB, West Virginia
5/169 Richard LeCounte III, S, Georgia
6/211 Demetric Felton, RB/WR, UCLA

Fields egy nagyon alulméretezett linebacker, így futás ellen a line of scrimmage környékén a blokkokról való lejövetelnél gondjai vannak, ellenben nagyon jó ösztönökkel rendelkezik, gyors és jó coverage-ben. Vélhetően a special teamben a kick coverage egységben lesz nagy szerepe újoncként.

LeCounte is főleg special teamer lesz, korábbi csapatkapitányként tetszhetett a Brownsnak a vezéregyénisége. Ő is eléggé alulméretezett, ráadásul nem is túl atletikus, így a védelemben kevésbé látom a szerepét. JOK mellé talán nem kellett volna még Fields és LeCounte is, kicsit redundánsnak érzem így hármójukat.

Felton a UCLA első számú futója volt tavaly, de a Senior Bowlon már elkapóként edzett. A Browns viszont szerintem leginkább a visszahordóját találta meg a személyében, aki Landry mögött egy csere slot elkapó lehet, ha egyáltalán beverekszi magát a keretbe – nyilvánvalóan projekt játékos a posztváltással együtt, így lehet, hogy lerakják egy évre a gyakorlócsapatba.

Összegzés

A tavalyi holtszezonban a Browns a támadósorát pörgette fel a maximumra tehetségekkel, hogy Baker Mayfieldnek ne legyen kifogása a szintlépésre. Idén a védelmen volt a hangsúly, és most a védőkoordinátor Joe Woodsnak nincs kifogása, hogy jó defense-t rakjon össze – a tavalyi produktumért nem hibáztatnám, lehetetlen dolga volt a személyzettel. Ide érkezett utolsó építőkockaként Newsome és Owusu-Koramoah is, így igazából az offense és a defense is késznek tekinthető. Ezen kívül már csak a special team maradt, amit meg kellett erősíteni, erre lehetnek hivatottak a hátsóbb körös újoncok valamilyen szinten.

A Browns nagyon jó draftot hozott össze ismét, a folyamat kiváló Andrew Berry kezei alatt, és ez a legfontosabb, főleg egy olyan szervezetben, amely hosszú éveken át arról volt híres, hogy mindent borzasztóan csinált. Schwartzon kívül az első négy körben csak jó, vagy szuper értéken érkeztek játékosok, innentől kezdve pedig úgy kell beszélnünk a Cleveland Brownsról, mint az AFC egyik első számú contenderéről.

Értékelés: A-

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!