Connect with us

Minden ami NFL

Edzőtábori csaták – NFC North

Szűk egy hónapja van a csapatoknak, hogy a jelenlegi 90 fős rosterüket leszűkítsék 53 főre, azaz megkezdődtek a pozíciós harcok a csapatok játékosai között. Ám sok helyen nem csak az a kérdés, hogy kik férnek be a végső keretbe, de az is, hogy a kezdőt kik kaparinthatják meg. Erre próbálunk most rájönni az NFC Northban.

Chicago Bears

Mi számít a legnagyobb csatának?

Nagyon szeretném azt hinni, hogy a kezdőirányító kiléte. A nyilatkozatok alapján ugyanis itt nincs kérdés, Matt Nagy Andy Daltonnal számol a kezdőben, de remélem ez csak a kötelező bólogatós sablonválasz volt az újságírói kérdésekre. Továbbra is megingathatatlan vagyok abban, hogy a Bearsnek az újonc Justin Fieldsszel kell kiállnia már az első héttől kezdve, és nem pazarolni időt arra a Daltonra, akinél lehet már most jobb az Ohio State-ről érkező csapattársa.

Így hogy lesz három preseason találkozó is, élesben is láthatjuk majd, hogy mire képesek az irányítók a vörös trikó adta védettség nélkül. Fieldsnek ugyanis a nyomáskezelés az egyik legnagyobb kritikája, amit az edzésen nem feltétlen fog kinőni, így vélhetően sok snapen láthatjuk majd őt a Bears meccsein. Ha a nyilatkozatok dacára nyílt a verseny, akkor szerintem nem kérdés, hogy őrségváltás fog történni a Saints elleni nyitómeccsre.

Hol várható még versengés?

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

A támadóknál maradva, egyelőre a slot elkapó még kérdéses. A két szélen a Robinson-Mooney duó biztos, és remek opció lesz majd az aktuális quarterbacknek, a harmadik kiadó helyre viszont több versenyző is pályázik. Hivatalos depth chartot még nem adtak ki a chicagóiak, az Ourladsen Damiere Bryd szerepel a slotban, de nem fogadnék arra, hogy ez az edzőtábor végére is így lesz. Már csak azért sem, mert szinte alig játszott a slot pozícióban karrierje során. Szintén igaz ez egy másik veteránra, Marquise Goodwinra, így őt is kizárnám. Ez három opcióra szűkíti a rostát:

  • Mooney fog többet a slotban játszani 3 WR szettben, míg a fent említett kollégák a szélről indulnak
  • Javon Wims lesz a slotban
  • az újonc Dezz Newsome lesz a slotban

Mooney lenne a legvalószínűbb, Newsome a legmeglepőbb, hiszen wide receiver létére az elkapásokkal gyakran voltak gondjai, a sebessége viszont kiemelkedő.

Szintén az offense-t érinti a támadófal jobb oldalának kiléte. Az Ifedi-Wilkinson-Borom hármas ugyanis nagyon egy szinten mozog az én megítélésemben, viszont csak ketten kezdhetnek a guard és tackle posztokon. Jelenleg egyedül az szól Borom ellen, hogy újonc, és nincs meg az a rutinja, mint veterán csapattársainak, de a tehetség hamar utat törhet magának, a léc pedig nem túl magas.

A védőknél rögtön a nose tackle adhat egy érdekes körítést a történetnek, Eddie Goldman körül ugyanis nem tiszta a levegő. A remek nose tackle tavaly kiülte a szezont a pandémia miatt, idén meg a visszavonulást pletykálták nála, miután nem jelent meg a csapat edzőtáborában. Végül ő is megérkezett, viszont azóta Covid listára került, így nem tud edzeni. Ha formán kívül lesz, annak ismét Bilal Nichols lehet a haszonélvezője, és akár végleg kiszoríthatja Goldmant, főleg ha nem sikerül formába hoznia magát.

Kyle Fuller távozásával a cornerback sor szegényebb lett egy remek játékossal, akinek a helyét egyelőre nem tudni ki fogja pótolni – az opciók ugyanis nem túl jók. Artie Burns tavaly érkezett, de keresztszalag-szakadás miatt kihagyta a teljes 2020-as szezont, Pace-ék viszont adtak neki még egy esélyt, mellé Desmond Trufant jött riválisnak. A két játékosban az a közös, hogy mindketten a már eltemetett karrierjüket próbálják újjáéleszteni, ami nem túl kecsegtető opció. Könnyen lehet, hogy a tavaly leginkább slotban játszó Duke Shelley kijátssza mindkettejüket a szélről base felállásoknál.

Detroit Lions

Mi számít a legnagyobb csatának?

Köszönhetően az újjáépítési terveknek, ez a detroiti roster olyan szinten legatyásodott, hogy konkrétan alig van bérelt hely a kezdőben. Ha egyet kéne kiemelni, akkor az elkapókat hoznám.

Szinte vadiúj felhozatal áll Jared Goff rendelkezésére, a tavalyi garnitúrából a méltán ismert Quintez Cephus és Victor Bolden maradt hírmondónak – na meg Geronimo Allison, aki opt out miatt nem játszhatott tavaly. Mondanám, hogy nekik esélyük sincs pályára kerülni, de ha az érkezőkre pillantunk, egyáltalán nem zárnánk ki a lehetőségüket. Tyrell Williams amióta eljött a Chargerstől, gyakorlatilag szétesett a karrierje sérülések miatt, Breshad Perriman pedig sosem fogja magáról lemosni a bust státuszt, de még mindig egy használható opció. Ketten pályáznak a legnagyobb eséllyel a kezdőkre már csak a rutinjuk miatt is, Kalif Raymond csak szituációs játékos lehet.

Ritka az, hogy a legtöbb potenciált egy negyedik körös újoncban látod, pedig kétségtelenül Amon-Ra St. Brown tűnik a legjobb játékosnak a poszton, így az ő helye érzésem szerint biztosított. Hogy a többiekkel mi lesz, az majd kiderül az edzőtáborok után – nem érne váratlanul, ha a Williams-Perriman-Raymond trióból akár ketten is a cut sorsára jutnának, mert a fiatalokban többet látnak a training camp végén.

Hol várható még versengés?

A right guard poszt lehet még érdekes a támadóknál. Penei Sewell érkezésével ugyanis a tavaly agyonfizetett Vaitai kiszorult a tackle posztról, és egy ilyen drága játékost luxus lenne padoztatni, így elsődlegesen őt gondolnám a kezdőbe. Ha viszont a vezetőség úgy gondolja, hogy ezt a szerződést az előző rezsim kötötte meg, így lehet zokszó nélkül benyelik az utána keletkező temérdeknyi halott pénzt is, és megszabadulnak tőle. Van ugyanis két fiatal, Logan Stenberg és Tyrell Crosby, akik olcsóbbak és lehet jobbak is lehetnek nála guardként, bár ha választani kell, valószínűleg Stenberg lesz a fő kihívója.

A védelemben gyakorlatilag kevés dolog biztos, így menjünk szépen sorba egységenként. A védőfalban jó eséllyel a két “drága” játékos, Michael Brockers és Trey Flowers helye biztos, illetve a friss szerződést kötő Romeo Okwara is talán biztonságban lehet. Hogy ki lesz a másik DT, az jó kérdés. Összesen hatan pályáznak arra az egy helyre, jelenleg Da’Shawn Handet tippelném favoritnak, de a két újonc is jó eséllyel rohamoz.

Egy sorral feljebb a linebackereknél Jamie Collins tűnik biztosnak, így felállástól függően egy vagy két hely is kiadó még. Jahlani Tavai tűnik befutónak, de inkább a draftcetlije, sem mint a teljesítménye miatt, így itt is nyílt verseny lehet a kezdőért. Az újonc Derrick Barnes például komoly veszélyt jelenthet, de Alex Anzalone a Campbell-Glenn edzőpáros kérésére érkezett előző állomáshelyükről, így vélhetően vele is komolyabban számolhatnak, special teamernél azért jobb játékos ő. A szezon elején tehát még Tavai lehet a pályán, de simán lehet, hogy pár forduló után kijátssza őt Barnes, és a Collins-Anzalone-Barnes base felállással állnak ki.

Végül a cornerbackekre térjünk ki, ahol egyedül Jeff Okudah az, aki megingathatatlan – de ő sem a tavalyi játéka miatt. Hogy a többi két-három helyre kik lesznek, az majd az edzéseken fog kiderülni, bérelt helyet ugyanis senkinek sem látok. Quinton Dunbar ha vissza tud térni a washingtoni formájához, akkor ő komoly esélyes a kezdőre, illetve az újonc Ifeatu Melifonwu is okozhat meglepetést. A slotban egyelőre Corn Elder neve szerepelne, de az sem egy életbiztosítás, sokkal szívesebben látnám ott a Billstől igazolt safetyt, Dean Marlowe-t.

Green Bay Packers

Mi számít a legnagyobb csatának?

Én a támadófalat hoznám, mert ott több fronton is érdekes lehet a végső ötös kiléte.

Viszonylag egyszerűbb dolgom van, hiszen Green Bayben hagyomány, hogy az újoncokat fokozatosan építik be a kezdőbe, szóval akár le is zárhatom annyival, hogy a veteránok fognak kezdeni. Csakhogy több rutinos róka sem feltétlen hozott olyan teljesítményt, hogy ne legyen félnivalójuk akár már az első héten is. Már csak azért is, mert David Bakhtiari lehet nem épül fel a nyitányra, így extra módosítások kellenek majd.

Kockáztatni nem hiszem, hogy a tackle poszton fognak, így ha Bakhtiari nem lesz bevethető, szerintem Elgton Jenkins vagy Lucas Patrick fog kimozogni oda, a másik oldalt pedig megtartja Billy Turner. Ha valamelyikük ki lesz vonva középről, akkor ott őskáosz keletkezhet. Ahogy a breakout cikkünkben is írtam, Jon Runyannek jó éve lehet – és kell is, mert elég telített a poszt, így ha nem teljesít, akkor hamar a kispadon találja magát. Kérdésesebb lehet Patrick helyzete, aki ha mindenki egészséges, és a második körös újonc center, Josh Myers hozza az elvártakat, akkor simán kiszorulhat a kezdőből.

Persze a telítettség sem garancia a versenyhelyzetre, tavaly ugyanezt eljátszotta a csapat, amikor három iOL is érkezett a harmadik napon, de köztük csak Runyan élte túl a rookie idényt az aktív rosteren.

Hol várható még versengés?

Wide receiver fronton nem túl jó jövőképe van a franchise-nak, hiszen csak az újonc Amari Rodgers, illetve a frissen hazahozott Randall Cobb rendelkezik szerződéssel, így sokan nem csak a helyükért, de a pénzükért is fociznak 2021-ben. A fenti kettő speciel pont egy posztért verseng, de Davante Adams túloldala is kiadó, ahová a Valdes-Scantling – Lazard – Funchess trió verseng, de jobbára ők is adott szituációban, sem mint állandó jelleggel lehetnek hasznosak. Talán Lazard mondható most favoritnak.

Védőfalban most már illene Kingsley Kekének a kezdőbe kerülni, mert véleményem szerint jobb, mint az előtte lévő Lowry vagy Lancaster, de talán ez az idei edzőtáborban megtörténhet. Tavaly a sérüléseknek hála láthattuk őt relatíve sok lehetőséget kapni, és szerintem rászolgált a bizalomra. Rashan Gary szintén előtérbe kerülhet harmadik évére, miután már tavaly is lejátszotta Preston Smith-t a pályáról, az ő esete az iskolapéldája, hogyan építi fel fiataljait a Packers.

Immár sokadik éve a belső linebackerek azok, akik folyamat fejvakarást okoznak a szurkolóknak, ez idén sincs másképp. Most sem feltétlen az a gond, hogy van négy jó játékos a poszton, hanem ki az a kettő, aki a legkevésbé rossz. Mert bár Krys Barnes draftolatlan újoncként tavaly meglepett mindenkit, nem feltétlen várható el, hogy ez nála tartós teljesítmény lesz, Kamal Martin (a személyes favoritom) pedig nem igazán tudta megmutatni tehetségét. Oren Burksnek pont ez lett a veszte, és immáron a speciális egységen túl nem fog jutni Green Bayben, remélem Martin nem erre a sorsra jut. 2021-ben az aktuális veterán tucaterősítés De’Vondre Campbell lesz, és egyelőre favoritnak tűnhet a kezdőre Barnes mellett, míg a már említett Burks és Ty Summers az utolsó kiadó helyért küzdhet meg a rosteren, és egyelőre utóbbi tűnik befutónak.

Kevin King helye sem feltétlen biztosított a kezdőben, de a rutin miatt egyelőre ő tekinthető favoritnak Eric Stokesszal szemben CB poszton – kérdés meddig?

Minnesota Vikings

Mi számít a legnagyobb csatának?

Hogy ne ismételjem magam az előző blokkhoz képest, így a szélső passzsiettetőket hoznám.

Danielle Hunter megbékélt a helyzetével, és egy szerződésmódosításnak köszönhetően hadra fogható állapotban van, hacsak le nem sérül addig. Amennyiben ez nem történik meg, úgy az egyik edge rusher kiléte megoldódott, a túloldala viszont eléggé kérdéses. Papíron Stephen Weatherly lehet a kezdő, de ez nagyon hamar megváltozhat a kickoffig.

Kérdés Zimmer mennyire akar poszthű maradni, mert szélső passzsiettetőkből hivatalosan két újonc, Patrick Jones és Janarius Robinson, illetve a másodéves DJ Wonnum áll rendelkezésre, ami nem éppen komoly konkurencia. Viszont ha Sheldon Richardsont kimozgatja az amúgy eléggé telített fal közepéről, akkor az már érdekes lehet, és akár Anthony Barr is beszállhat rushernek. Ha mondjuk átállna egy 3-4-es alapra, még jól is nézne ki, de Zimmernek vénásan van bejuttatva a 4-3-as filozófia. Az is alapelv nála, hogy a négyes fal elegendő nyomást gyakoroljon, ami miatt szükség lesz arra a hiányzó láncszemre a szélen minél hamarabb.

Hol várható még versengés?

A támadófal közepe nincs lefektetve a liláknál, így ott lehet izgulni valója a játékosoknak. Papíron a Cleveland – Bradbury – Dozier hármas kezdene, de közel sem biztos, hogy ez így lesz. Cleveland meglepne ha kiszorulna, de tavaly sem feltétlen önszántukból tették be, nem tudom mennyire kedvelik – pedig jó játékos. Ez Bradburyről de főleg Dozierről már nem mondható el, mindkettejük mögött van egy komoly kihívó, szerettek volna ugyanis versenyhelyzetet teremteni. A center poszton talán nem lesz változás, ellenben Wyatt Davis lehet már első héten kezd RG-ként.

Bár két ilyen elkapó mellett kvázi lényegtelen ki lesz a harmadik számú/slot elkapó (főleg, hogy Thielen és Jefferson is le tudja hozni), ráadásul a Vikings alig játszik három elkapóval egyszerre, mégis egy bekezdést megérhet. Chad Beebe élvezte eddig az előnyt ha a tavalyi snap countokra pillantunk, mellőle Olabisi Johnson kiesett erre az évre, de hátradőlnie így sem szabad. KJ Osbornról csupa jó híreket olvasni, és Dede Westbrook is okozhat némi rivalizálást.

A védelemben sok kérdés nincs az edge rusheren kívül, belső linebacker fronton a Barr-Kendricks duó betonbiztos, ha előbbi nem válik edge rusherré, így csak a gyenge oldali LB már a kérdés. Gyakorlatilag tiszta lappal indul mindenki, mert korábban az Eaglesbe távozott Eric Wilson töltötte be ezt a szerepet, a mögötte lévők pedig alig játszottak eddig a defense-ben. A “bevetődő” név a harmadik körben kiválasztott Chazz Surratt lehet, Troy Dye és Ryan Connelly mellett az szólhat, hogy ők már tavaly is itt voltak, Nick Vigil pedig a legrutinosabb mind közül, de valószínűleg ő a végső keretszűkítés áldozata lesz.

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!