Connect with us

A 7 játékai

A 7 játékai – Egy furcsa új Jameis, a Pout kombináció és a 49ers QB sweepje

Tegnap a védőkkel foglalkoztam (konkrétabban a Panthers védőivel), most viszont jöhet pár támadójáték a hétvégéről, amit jól kielemzek. Megnézünk majd egy tökéletesen megoldott Pout kombinációt és egy QB Sweepet is, de előbb Jameis Winstonnal kezdünk, akit bizonyos szempontból mintha kicseréltek volna. 

Mi van veled, Jameis?

Mi az, ami először eszünkbe jut Jameis Winstonról? Fura, goofy személyiség, és a mélyebb labdák gondolkodás nélküli megdobása (lásd 33 TD-s és 30 interceptionös szezon). A Saintsnél viszont úgy tűnik sikerült tompítani utóbbi tulajdonságán és vissza tudja fogni magát. Na jó, azért a Panthers ellen többször is előjött belőle a kisördög (meg a Patriots ellen is egyszer), de nagyrészt odafigyel arra, hogy ne vállaljon feleslegesen nagy rizikókat, és sokszor inkább kidobja a labdát oldalra, mintsem megpróbáljon valami őrült nagy játékot. Ennek a visszafogásnak azonban megvan a negatív hatása is, méghozzá az, hogy a nagy játékok sem jönnek úgy, mint a Buccaneersben pár éve. Az alábbi játék tökéletes példa rá.

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

A Saints egy vertikális játékot hívott be, ahol egy oldalról három mélyre menő útvonalat látunk (az egyik keresztbe megy), a túloldalról pedig egy shallow cross megy biztonsági opciónak, ha a három mélyet leveszik. Plusz ott van Kamara is checkdownnak.

A Patriotsnál single high safetyt látunk, egyébként emberezést, de csak három emberes pass rusht, tehát ketten is felvesznek egy underneath zónát. Mivel nem volt motion a snap előtt, így Winston most bizonyosodik meg róla, hogy emberezést lát, méghozzá abból, hogy a neki bal oldali CB követi a shallow crosst futó elkapót.

Ha emberezés és single high safety, akkor ennél a koncepciónál nincs nehéz dolga az irányítónak. Két opciója is van, amit meg tud játszani, csak annyit kell csinálnia, hogy a safetyt elmozgatja az egyik irányba (vagy legalább középen tartja) a szemével, és megdobja a másiknak a labdát.

Ráadásul a safety nagyon mélyen védekezik, igazából egyik opcióra sem tudna rendesen odaérni, szóval mindkét elkapója üresen van Winstonnak. Megdobhatja a seamet is és a keresztezőt is, ráadásul egy cseppnyi nyomás sincs rajta, tehát még csak védők sem zavarják.

Érthetetlen módon azonban egyiket sem dobja meg, hanem tovább vár, kimozog és a keresztbefutó WR lábához dobja a labdát végső elkeseredésében. Nem dobott csúnya interceptiont, ami nyilván jó, de azért ez nem volt egy bonyolult játék, és nem igazán értem, miért nem indította el a passzt. Tényleg ennyire kinevelte belőle Payton a mélyebb játékokat?

A Pout kombináció

Ugorjunk Matt Staffordra és a Ramsre, hiszen a Los Angeles-iek parádésan teljesítettek a Buccaneers ellen. Sok játékot ki lehetne emelni, most egy olyan kombinációt hozok, amit talán még nem elemeztem a 7 játékaiban, de most tökéletesen működött.

Ez pedig a Pout, azaz a Post és az Out route kombinációja. A Rams négy elkapót állított az egyik oldalra és csak egyet a másikra, emellett empty formationben álltak fel. Az empty egyébként arra is jó, hogy a védelem megmutassa, mit akar játszani, ami jelen esetben egy Cover6, vagy másik nevén Quarter-Quarter-Half. Itt az egyik oldalon Cover2-t látunk, azaz az egyik safety felel a hátsó rész feléért, a másik oldalon pedig Cover4-et, azaz két mély védő van és egy-egy negyedért felelnek. Ezt az oldalt támadja most a Rams a Pout kombinációval.

Azért működik ez nagyon jól, mert a szélső elkapó vertikális útvonalát fel kell vennie a szélső CB-nek, hiszen nem engedheti be maga mögé, azt meg nem tudja, hogy befelé fog vágni egy postra. Az out útvonal pedig pont erre a megüresedett helyre megy, ahová nyilvánvalóan nem tud kiváltani az adott oldali safety. Ez jól látszik ezen a pillanatképen:

Ráadásul most nem csak az out route-ot futó Kupp volt szabadon, hanem a post útvonalat is megdobhatta volna Stafford, hiszen a safety elindult Kupp felé, a szélső CB-t pedig megverte az elkapó, így akár még ennél nagyobb játék is összejöhetett volna.

Persze nincs oka panaszkodni a Rams szurkolóknak egy ilyen győzelem után.

Lance QB Sweep

A vasárnap esti rangadóról is lehetett volna több játékot elemezni (majdnem az Adams TD-t választottam, ahol a pre-snap motion gyönyörűen játszotta üresre a visszaforduló elkapót), de a sok passzjáték közé szeretek néha becsempészni egy-egy futást is, úgyhogy végül Trey Lance futott TD-jét hoztam.

Ez egy QB Sweep játék, ahol a fal igyekszik mindenkit kisöpörni a bal oldalról, ahová fut majd az irányító.

A felállást és snap előtti motiont érdemes először kiemelni. A 49ers feltett három elkapót a jobb oldalra, ahová ugyebár nem fog menni a játék, így ez csak a védők elhúzása miatt kellett. A bal oldalon van egy tight end (Kittle) és egy futó (Sermon), utóbbi kint a szélen eredetileg, de onnan ő a snap előtt elindul motionben a túloldalra. Ez azért jó, mert behúzza a szélső védőket középre, így a támadófalemberek dolga egyszerűbbé válik a kifelé söprésnél.

A fenti képen berajzoltam, a lentin pedig hátulról látható, hogy az egész fal elindul balra. A center egyből fellép a második szintre kivenni a linebackert az útból, a tackle Trent Williams pedig gyorsan kivág a szélre, hogy eltakarítsa a legszélső védőt. Az eredetileg Williamsszel szemben felálló edge rushert pedig a tight end Kittle blokkolja meg és zárja ki a játékból, hogy ne tudjon berontani a backfieldre vagy épp Lance után eredni.

Mindenki tökéletesen végzi a dolgát: a védőfalembereket teljesen kizárják a támadók, Alex Mack sikeresen megblokkolja a második szinten lévő védőt, Williams pedig a világból is kilöki a cornerbacket, így Lance teljesen nyugodtan galoppozhat be a célterületre.

A hét útvonalfutásai:

Legutóbb hét passzát hoztam, most hét útvonalfutását, ráadásul két mesterien jó elkapótól, akik zseniálisan bonyolítják meg a route-jaikat és többszörös fake-eket vetnek be annak érdekében, hogy szabadra játsszák magukat és ellehetetlenítsék a defensive backek munkáját. Cooper Kupp és Hunter Renfrow a négy részből összetett útvonalakkal, Hölgyeim és Uraim!

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!