Connect with us

Minden ami NFL

Újra támad a Covid, mi lesz most az NFL-lel?

Egyre nagyobb koronavírus-para van az NFL-ben: sorra érkeznek a pozitív tesztek, a Washington, a Rams és a Browns is lassan 20 embert tett Covid-IR-re fejenként és ki tudja, hol lesz a vége. Fel is merült rengeteg releváns kérdés és szükség is van a változásra, mert amennyiben az omikron variáns beüt, akkor komoly veszélyben lehet a szezon vége. Nézzük, miről is van szó és mit tehet a liga.

Kezdjük a legfontosabbal: a koronavírus-járvány még mindig itt van velünk és jó eséllyel még évekig velünk is lesz köszönhetően annak, hogy Covid folyamatosan mutálódik és sorra jönnek az új variánsok (most épp az ötödik hullám kezdődik, már ha még számoljuk). A legújabb sztár az omikron névre keresztelt variáns, ami ugyan a szakértők szerint szerencsére enyhébb lefutású a többinél, viszont kétszer olyan gyorsan terjed.

Ennyivel le is zárjuk ezt a dolgot, többet nem kell tudnunk – nem vagyunk virológusok, nem is akarjuk vagy tudjuk megmondani tutit, így maradunk a tényeknél és az NFL-t érintő kérdéseknél. Mivel az omikron variáns brutálisan gyorsan terjed (Nagy-Britanniában két napja duplázódnak a számok és az Egyesült Államokban is most kezd lassan beindulni), így abszolút elképzelhető, hogy pár nap leforgása alatt kiüt egy egész franchise-t. Erre jó példa például a Washington, ahol már 18 játékos került Covid-IR-re, de a Browns és a Rams sem áll sokkal jobban.

Nem nehéz belátni, hogy ez nem jó a sport szempontjából. Tavaly láttuk a Saints-Broncos meccset, ahol a Denver egy elkapóval állt ki QB-poszton, mert mindenki kidőlt, és az a meccs egy szégyenfolt az NFL történetében. És tavaly ilyenkor még egy békésebb variánssal volt dolgunk, amit nagyjából kordában lehetett tartani, most viszont nem ez a helyzet. Elég érdektelen lenne például egy Bucs-Packers NFC-döntő, ahol mondjuk a címvédőnél nincs ott Tom Brady, Mike Evans, Chris Godwin, Rob Gronkowski, a fél támadófal és a fél védelem, meg még 10 edző is karanténba került. A ligának tennie kell valamit, mégpedig sürgősen.

Milyen forgatókönyvek vannak?

Alapvetően három megoldás létezik, ha tényleg elszabadul a pokol: halasztás, minden marad a terv szerint és a törlés. Utóbbi kvázi kizárt, mivel egyrészt anyagilag még egy pocsék, gyakorlócsapatos játékosokkal lejátszott meccs is jobban megéri, másrészt a törléshez az kellene, hogy egy oltatlan játékos okozza a súlyos Covid-parát a csapatnál, amit kvázi lehetetlen bizonyítani.

A halasztás egy vállalható dolog lenne, tavaly is voltak eltolt meccsek. A probléma ezzel az, hogy pont a legrosszabbkor jön az új hullám: már egyik csapatnak sincs bye weekje és nem valószínű, hogy a liga ezt igazságosan le tudná menedzselni. Persze ha sok a Covidos-csapat, akkor elméletben el lehet például tolni egy héttel a rájátszást és rendezni egy pótló fordulót, de ez rengeteg logisztikai és egyéb problémába ütközne, ráadásul tényleg nem lehet tudni, hogy lesz-e 10 fertőzött csapat a következő 2-3 hétben, vagy megállunk háromnál.

Így a legvalószínűbb döntés az lehet, hogy “oldjátok meg”. Ezt támasztják alá a legfrissebb riportok is, melyek szerint az NFL illetékesei még csak nem is gondolkoznak egy esetleges halasztáson. Mint mondják: pont azért vannak a rugalmas IR- és gyakorlócsapatos szabályok (amit a tulajok hivatalosan is kiterjesztettek a rájátszásra is), hogy a csapatok ki tudjanak állni egy kezdőnyi játékossal. Hogy most hiányzik a fél támadósorod és a kezdő irányítód? Hát így jártál.

A liga egyértelműen ebben az irányban gondolkozik. Persze ahogy fentebb írtam, senki nem akar egy dögrováson lévő csapatot nézni a rájátszásban, így érdemes megfontolni olyan szabályokat, amik segítenének kordában tartani az omikron okozta káoszt (vagy legalábbis el lehetne adni a nyilvánosságnak).

Szigorítás helyett újabb engedmény?

A tavalyi szezon úgy nézett ki, hogy alapvetően rengeteget tesztelte a játékosokat az NFL, mindenkinek maszkot kellett hordania, kijárási tilalom és házi karantén volt. Aztán jött a Pfizer és társai, mindenki az oltást ajánlotta, ez pedig kapóra jött az NFL-nek: ha oltási igazolvánnyal lehet maszk nélkül étterembe meg stadionba menni, lehet koncerteket és egyéb rendezvényeket tartani, akkor bármilyen para is van, nem érheti szó a ház elejét, ha mindenki be van oltva.

Ennek megfelelően a liga páros lábbal szállt bele a játékosokba és a szakszervezetbe: oltasd be magad, különben szenvedni fogsz. Az oltott játékosok rengeteg kedvezményt kaptak: nincs napi teszt, járhatnak maszk nélkül bárhol, közeli kontakt után nem kell karanténba vonulniuk, ráadásul még egy megbetegedés után sem kell 10 napot karanténban tölteni, elég két negatív teszt a szabadsághoz. Ezzel szemben az oltatlan játékosokat folyamatosan vegzálták, és nem csak az előbbi kedvezményeket nem kapták meg, de a leigazolásukat is megnehezítették (kötelező karantén szerződtetés előtt), illetve ha ők okoznak egy Covid-parát, ami miatt nem lehet megtartani egy meccset, akkor az automatikus vereséget jelent a csapatnak.

Most viszont úgy néz ki, hogy ez így nem lesz elég. A játékosok szakszervezete például szigorítást szeretne és ha így lenne, akkor az oltott játékosok is elveszíthetnék a kedvezményeiket: ismét kötelező lehet mindenkinek a napi teszt, a maszkviselés és társaik. Ezzel csak az a baj, hogy az amerikai nem a legélesebb kés a fiókban, elég nagy az országban az oltásellenesség, sok játékos csak a kedvezmények és a munkabiztonság miatt oltatta be magát, így ez eléggé kapufa döntés lenne.

Mi lehet akkor a megoldás? Szigorítás helyett további kedvezmények az oltottaknak: a döntéshozók jelenleg arról tárgyalnak, hogy mennyire lenne megvalósítható az, ha az oltott játékosok visszatérése nem a negatív PCR-tesztektől függne.

“Mindig azt nézzük, hogy mikor lehet valakit biztonságosan visszaengedni. Mindig a biztonságot tartjuk szem előtt, épp ezért folyamatosan monitorozzuk, mikor nem jelent már valaki kockázatot magára és a többiekre nézve. A pandémia új szakaszában vagyunk és úgy gondolom, hogy a 2020-as megoldások nem alkalmazhatóak 2021-ben. Át kell gondolnunk a stratégiánkat és a megoldásainkat”

– mondta Dr. Allen Sills, az NFL vezető egészségügyi tisztje (via PFT).

Ezen potenciális megoldások között szerepel az, hogy azon oltott játékosok, akik tünetmentesek, hamarabb visszatérhessenek, ha van negatív tesztjük, ha nincs. A jelenleg covidos játékosok 2/3-ada tünetmentes, de a tapasztalatok szerint így is kell várniuk 7-10 napot, mire visszatérhetnek – tehát kvázi tünetmentes oltottként is addig kénytelenek karanténban lenni, mint a tünetmentes oltatlanok. Amennyiben orvosilag megmagyarázható, akkor ez a 10 nap lerövidíthető lehetne 3-5 napra például, pláne úgy, hogy a Covidon átesetteket nem is tesztelik fél évig (hacsak nincsenek tüneteik).

Másik jónak tűnő elképzelés az a riportok alapján, hogy a harmadik oltáshoz kössék a szabályokat. Az NFLPA felmérése szerint még az oltott játékosok nagy részének is alacsony az antitestszintje, így az emlékeztető oltás orvosilag is indokolt lenne. Az NFL pedig mondhatja azt, hogy a kutatások szerint meccsszituációban nem nagyon lehet átadni a Covidot, az oltottak pedig amúgy is jobban átvészelik a vírust és kevésbé fertőzőek, így végül is mi értelme van tesztelni azokat, akik már három oltást is megkaptak? Teszt nélkül nehéz covidos beteget találni, így mindenki élhetné a világát és csak azokat kellene kiszedni, akinek tünetei vannak.

Összegzés

Nagyon valószínűtlen, hogy az NFL meccseket fog halasztani bárki kedvéért is, a megelőzés pedig különben is jobb stratégia. A szigorítás nem tűnik járható útnak és nem is túl racionális azokat büntetni, akik mindent megtettek, amit megkövetelt a haza. Ellenben az oltottak extra kedvezménye sok szempontból is jó elképzelésnek tűnik, már csak választani kell, a fentiek közül melyik megoldás lenne a legjobb.

Szigorúan a sport érdekeit figyelembe véve a harmadik oltásos megoldás tűnik a befutónak: orvosilag is abszolút indokolt, és ahogy a híres mém is mondja: “Nem lehetsz Covidos, ha nem tesztelnek le”. Persze ebbe etikailag jócskán bele lehet kötni, bár talán még mindig több a pozitív hatása, mint annak, hogy a fertőzötteket hamarabb pályára engedjék, ha tünetmentesek. Persze a semminél ez is jobb, de így vagy úgy, az egyértelmű, hogy valamin változtatni kell.

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!