Connect with us

Összefoglaló

A Buccaneers és a Chiefs simán, a 49ers kaotikus módon jutott tovább

A Buccaneers és a Chiefs nagyon simán intézte el az adott konferencia 7. kiemeltjét, a 49ers azonban igazán kaotikus módon jutott be a legjobb nyolc közé. 

San Francisco 49ers @ Dallas Cowboys 23–17

Nézőpont kérdése, hogy milyen meccset láthattunk: egy utolsó másodpercig izgalmas rangadót, egy agyonnyert meccset, amit majdnem elbénázott a 49ers, vagy egy olyat, ami megint a bírókról fog beégni az emlékezetünkbe.

Az első félidő után úgy tűnt, hogy itt is leosztották a lapokat, hiszen Shanahan egy művészi nyitódrive-ot rajzolt fel a pályára, aminek hatpontos lett a vége, ráadásul minden támadás pontszerzéssel zárult, soha rosszabb kezdést idegenben. Garoppolo hiba nélkül hozta a rá hívott feladatokat, a futójátékkal a hazai védelem nem tudott mit kezdeni, és nem is volt benne a turnover ebben a biztonsági, de hatékony játékban. A kérdés az volt, hogy ezt vajon meddig lehet fenntartani, de erre nagyon hamar választ kaptunk.

Prescotték ezzel szemben szinte alig jártak ellenfelük térfelén, a futójátékot teljes egészében lenullázta a 49ers egysége, Elliott és Pollard kemény 3,05-ös átlagot hoztak össze a meccs során, így minden az irányítóra (és Kellen Moore-ra) hárult, akik nem igazán tudtak ezzel a szituval mit kezdeni. DeMeco Ryans, a 49ers védelmének fő feje ezzel szemben elég sok pluszpontot szerzett magának a közelgő interjúkra, elképesztő volt látni, hogy a Bosa nélküli védőfal is milyen nyomást tudott helyezni a Cowboys blokkolóira, nem ritkán szimpla négy emberes siettetéssel, de a jól időzített blitzekkel sem tudott mit kezdeni a hazai alakulat.

16-7-es állással fordultunk a nagyszünetre, ami a játék képe alapján nem fedte a valóságot, viszont egyáltalán nem ledolgozhatatlan hátránnyal nézett szembe a Cowboys. A nyugodtság azonban nagyon gyorsan kétségbeesésbe fordult, amikor a mérkőzés első turnoverét a 49ers védelme hozta össze, és rögtön az azt követő első playből Deebo Samuel befutott a célterületre a labdával. Innentől jött elő a momentum kérdéskör, hogy vajon a Cowboys képes-e felállni ebből, vagy a 49ers le tudja végleg zárni a meccset – a vicc az, hogy érzésem szerint egyik sem történt meg, mert egy rendkívül kaotikus második félidőt láttunk.

A 49ers ugyanis nem tudta sem lezárni a meccset, sem fenntartani az első félidőben látott közel hibátlan támadójátékát. Garoppolo sorra hibázott, olykor bántóan üres elkapónak nem tudta odadobni a labdát, de ironikus módon pont egy ilyen hiba mentette meg egy borzasztó kellemetlen turnovertől, amikor a Kittle-nek, hát, passznak nem nevezhető labdája végül földet ért, így elkerülték a fumble-t.

Ezekkel a hibákkal lehetőséget adtak Prescottéknak, hogy visszajöjjenek a meccsbe, de itt is túlzás lenne azt mondani, hogy ez jól sikerült. 23-7-nél a harmadik negyed végén nem mentek neki saját térfélen a negyedik és kettőnek, aztán 10 perccel a vége előtt mezőnygólt rúgtak, és csak az isteni szerencsének (egy saját térfeles Garoppolo INT-nek) köszönhették, hogy TD-t tudtak szerezni és ténylegesen nyílttá tették a végjátékot.

A Cowboys egyébként nagyon fegyelmezetlen volt a meccsen, összesen 14 büntetést szereztek az egységeik, és ebből nem is a yardveszteség a szörnyű, hanem a szituációk, rendre olyan esetekben sikerült amatőrnek tűnő hibát ejteni, amikor vagy menni kellett volna az eredmény után, ehelyett második vagy harmadik és hosszú következett, vagy nagy nehezen megállították az ellen offenzívát, de egy buta baki miatt mégis 1st downt szerzett a 49ers. Sikerült a végletekig izgalmassá tenni a meccset, de erős túlzás lenne azt állítani, hogy jól játszottak, a védelem túl későn lépett fel, így nem maradt már idő a fordításra. Ugyanakkor Shanahannek majdnem sikerült elszórakoznia egy biztos vezetést ismét – hogy egy negyedik és inches szituációban QB sneakre hogy lehet false startot összehozni, amivel le tudnák zárni a meccset, ne kérdezzétek.

Az utolsó jelenetről érdemes még szót ejteni. A Cowboys kapott még bő fél percet egy meccsnyerő drive-ra, ahol a 49ers furcsa védekezésének is köszönhetően jól sikerült haladni. Aztán mikor a Frisco rájött, hogy az oldalvonalat kell védeni, akkor meg a ‘Boys csinált egy érthetetlen játékot. Behívtak Prescottra egy középső futást bő 10 másodperccel a vége előtt a két hail mary próbálkozás helyett. A játék önmagában sikeres volt, sokat haladt az irányító, de miután lement a földre, rohanni kellett spike-olni, hogy még egy dobás beleférjen. A dallasiak azonban ezt meg akarták oldani maguk, gyorsan lerakták a labdát és el akarták indítani a játékot, csakhogy nem várták meg a bírót, akinek a szabály szerint meg kell érintenie a labdát és a helyére raknia, csak utána indulhat a következő play. A helyes mozzanatsor az lett volna, hogy gyorsan odaadják a sporinak a labdát, ő leteszi a megfelelő helyre, mehet a spike és lett volna még 2 másodperc, tehát idő egy utolsó játékra. Ezzel a szerencsétlenkedéssel viszont pont lejárt az óra és véget ért a mérkőzés.

(chester)

Pittsburgh Steelers @ Kansas City Chiefs 21-42

Emocionális szempontból jó volt ez a találkozó, ugyanis az elmúlt közel 20 év egyik legjobb irányítója kapott még egy utolsó lehetőséget, még egyszer utoljára láthatták őt a rajongók a pályán. Ezt leszámítva viszont a mérkőzés leginkább azoknak ad majd muníciót (a Bucs-Eagles meccs mellett), akik szerint hiba volt kibővíteni az alapszakaszt.

Ahhoz képest, hogy 63 pontot tettek fel a csapatok, az első negyedben nem történt semmi. A Steelers akkor sem tudott volna haladni 10 yardot, ha nincs ellenfél a pályán, míg a Chiefs nem tudott mit kezdeni a TJ Watt jelentette fenyegetéssel. Sőt, olyannyira dominálta Watt egyedül a támadósort, hogy a Steelers első pontjait is ő szerezte egy fumble return TD után.

@fuzovelkifele Mondjuk még pár top játékos azért elférne 😅 #playoff #wildcard #steelers #chiefs #tjwatt #fyp #amerikaifoci #fűzővelkifelé #americanfootball #nfl ♬ Remember the Name (feat. Styles of Beyond) – Fort Minor

Egy rövid ideig reménykedhettünk is benne, hogy izgalmas lesz a meccs, de aztán gyorsvonatként érkezett a valóság. A Chiefs pillanatok alatt feltett 21 pontot, majd a második félidőben is három TD-drive-ot vezetett egymás után, így egy pillanatig nem volt kérdés, hogy melyik csapat fog győzni. A Pittsburgh és Big Ben becsületére legyen mondva, hogy azért a körülményekhez képest legalább a tisztes helytállás sikerült, ennél egy sokkal csúnyább végeredmény is benne volt a levegőben.

Sajnos túl sok messzemenő következtetést nem lehet levonni a találkozóból. A Steelers offense teljesen kuka. A csapat az első kilenc labdabirtoklásából hét puntot, egy fumble-t és egy térdelést tudott kihozni. Az első negyedben 12 total yard volt Big Benék neve mellett, majd a második negyedben még sikerült 32-t szerezni, így az első félidőt 42 yarddal abszolválta a Steelers.

Futójáték nem létezett, míg Roethlishberger vagy nagyon mellé dobta, vagy elejtették a passzát (néha az elkapók, máskor a védők) – és ez nem véletlen. Najee Harris tök jól játszott a szezonban, Pat Freiermuth a liga egyik top tight endje lehet, tehát a 2021-es drafton jó játékosokat draftolt a csapat az első két körben, csakhogy cserébe nincs támadófal. Így bárki is lesz az irányító, vagy agyonverik, vagy Harris fog a mostanihoz hasonlóan 2,4 yardos átlaggal szaladgálni. Az pedig csak hab a tortán, hogy új irányítót kell keresni, a rosteren lévők ugyanis még ezt a gyenge Big Ben szintet sem kéepsek hozni.

@fuzovelkifele 😥😥 #bigben #roethlisberger #last #utolsó #nfl #americanfootball #fűzővelkifelé #amerikaifoci #fyp #chiefs #steelers #playoff #wildcard #utolsó ♬ See You Again (feat. Charlie Puth) – Wiz Khalifa

JuJu Smith-Schuster visszatért, de nagyjából azt a szintet hozta, amit a szezon első öt meccsén – átlag alattit. A szerződése is lejár, nem kell marasztalni, viszont hiába néz ki papíron jól a Diontae Johnson, Chase Claypool duó, azért bőven van hová fejlődni, pláne úgy, hogy Johnson megint a dropjai miatt maradt emlékezetes.

Végül pedig itt ez a furcsa védelem, ami TJ Wattot leszámítva nagyon vakon volt. A liga legrosszabb futás elleni védelme nem tudta megállítani Jerick McKinnont és abszolút tehetetlen volt Patrick Mahomes ellen. A pass rush rendben van, hisz Watt mellett Cam Heyward is elit, illetve a rendszer a többieknek is generál lehetőségeket, de egy legalább közepes futás elleni védelem és coverage nélkül ez nem sokat ér. Az a Watt TD is egy elrontott trükkös játék után született, amit egymás után hat TD-drive követett, ami védhetetlen. (Persze lehetne mutogatni a Patriotsra, ami top 5-10-es védelemmel szaladt bele a péniszerdőbe és nyilván nagyon kínos védelmi teljesítményt tett le az asztalra, de mindenkinek lehet egy rossz napja, a Steelers esetében kis túlzással ez volt a várható.)

@fuzovelkifele Hoppá 😅 #wildcard #playoff #steelers #chiefs #fyp #amerikaifoci #fűzővelkifelé #americanfootball #nfl #kelce #touchdown #mahomes ♬ Annihilate – HIRAPARK

A Chiefsnek természetesen tökéletes meccse volt. Amíg kicsit is volt tétje a találkozónak, addig a védelem hibátlanul hatástalanította a Steelerst (még ha nem is ez volt a világ legnehezebb dolga). A jobb offense-ek ellen ugyanakkor lehet majd probléma, ez a szintű pass rush garantáltan nem fog működni Josh Allen vagy Joe Burrow ellen, és ugyan jó eséllyel nem most lőtte el a legjobb játékait a defense (illetve Big Ben is hamar szabadult a labdától), de a következő körben valami kreatív nyalánkság nem fog ártani.

Bár Patrick Mahomesnak volt egy szerencsétlen INT-je az első negyedben, azt követően úgy játszott, mint az MVP-szezonjában. A meccset 404 yarddal és öt TD-vel fejezte be, a földön is szerzett 39 yardot, a hosszú passzok is működtek, öröm volt nézni. De meg kell dicsérni Andy Reidet is, aki megint a legjobb formáját hozta, gyönyörű playeket rajzolt fel, volt például támadófalember TD és egy Travis Kelce passzolt TD is. A Wild Card kör után nagyon nehéz lenne megmondani, hogy a Chiefs vagy Bills játssza-e a legszebb futballt a konferenciában – de ezt le is boxolhatják majd egymás közt a következő körben.

(renningan)

Philadelphia Eagles @ Tampa Bay Buccaneers 15 – 31

Idén a 6. héten már korábban találkozott a két csapat, és most a playoffban lényegében megismétlődött mindaz, amit akkor láthattunk. A Buccaneers gyorsan magához ragadta a kezdeményezést, és már a legelső drive-ban könnyedén átgázolt az Eagles védelmén. Még az sem zavarta meg a hazaiakat, hogy a támadófal legjobb tagja Tristan Wirfs megsérült, és a helyét Josh Wellsnek kellett átvennie. A Bucs így is eljutott a célterültre, és Giovani Bernard 2 yardos TD futásával megszerezte a vezetést.

Az Eagles ezzel szemben borzalmasan kezdett, gyakorlatilag first downt nem tudtak szerezni. A futásokat a Buccaneers defense rendre megfogta és Hurtsre is folyamatosan odaértek, aki nem tudta megjátszani a célpontjait. Három drive alatt összesen 12 yardot tudtak megtenni, és az egyetlen first downt is egy védő szabálytalanságból szerezték. Mindez azért is volt nagy baj, mert ezen idő alatt a Buccaneers további 10 pontot pakolt fel a táblára, és már a 2. negyed közepén 3 labdabirtoklásnyi hátrányba került az Eagles.

Sirianni offense-e nem arról volt híres idén, hogy nagy hátrányból fordítson. Ez az Eagles elsősorban a futójátékkal jutott be a rájátszásba, viszont 17-0-s állásnál ezt teljesen el kellett engedni (igaz a meccs elején sem működött), és minden bizalmat Hurtsbe kellett helyezni. A másodéves irányító azonban sokat hibázott. Nem könnyítették meg a társak sem a dolgát, de rengetegszer hozta magára a bajt. Nem érezte a zsebet, sokszor akkor is menekült, mikor nem lett volna rá szükség, és olyat is bevállalt, amit nem kellett volna. Tökéletes példa erre a félidő vége. Az Eagles ekkor szépen haladt előre, és már a pontszerzés határán volt, mikor Hurts eladta a labdát.

A playnél az irányító rosszul mérte fel a helyzetet, és rosszul is állt bele a dobásba. Ugyan egy pillanatig DeVonta Smith teljesen üresen volt, de mire Hurts eldobta a labdát, már Mike Edwards odaért az elkapó elé, és elcsípte a passzt. Az Eagles legígéretesebb drive-ja így ismét pont nélkül ért véget, és nagyszünetre 17-0-s hazai vezetéssel vonultak a felek.

A második félidőt az Eagles kezdte, viszont ismételten nem tudott semmit csinálni az offense. Viszont a védelem 3&outot hozott össze, ami lendületet adhatott volna a támadóknak. Csakhogy a puntnál Jalen Reagor elejtette a labdát, és jöhetett ismét a Bucs, Brady pedig nem kegyelmezett, végigvitte a drive-ot, és a végén Gronkowskit teljesen üresen találta meg a célterületen belül.

24 pontos hátrányban az Eaglesnek már nem sok esélye maradt, és az a maradék is eloszlott, mikor Hurts ismét eladta a labdát. Ez a turnover már inkább egy bravúros játék volt Shaq Barrett részéről, aki hihetetlen súlypontemelkedéssel húzta le az irányító passzát. Újabb turnover, amire egy újabb TD érkezett a hazaiak részéről. Brady ezúttal nem várt sokáig, már a legelső játékból büntetett. Megtalálta Mike Evanst, és egy 36 yardos TD-t szerzett.

31-0 után a meccs eldőlt, és a teljes 4. negyed garbage time volt (bár valójában már a 3. is). Az egyetlen izgalmat az tartogatta, hogy vajon az Eagles tud-e egyáltalán pontot szerezni. Végül tudott, de ez már csak az eredmény kozmetikázására volt elég.

A Buccaneers amíg számított, mindent jól csinált, és esélyt sem hagyott az ellenfélnek. A védelem egész meccsen zavarba hozta Hurtsöt, labdákat is szereztek, a támadók pedig minden Eagles hibát kihasználtak. Az egyetlen kritika, ami érheti a hazai csapatot, hogy teljesen feleslegesen visszaküldték a sérült Wirfst a meccsbe, aki láthatóan nem bírt rendesen ráállni a lábára (aztán miután látták, hogy nem bírja a terhelést lehozták, de eddig eleve nem szabadott volna eljutni).

Az Eagles részéről sok pozitívumot nem lehet kiemelni. A végén szereztek 15 pontot, de ekkor már minden mindegy volt, a Buccaneers sem akart már játszani. Ez egy rossz meccs volt Hurtstől, de az egész offense gyengén teljesített. Ha valamit jól is csináltak, akkor arra biztosan jött egy szabálytalanság, így mentálisan is összeroppant az egység egy idő után. A védelem néha odaért Bradyhez, de összességében nem nagyon tudták megzavarni a veterán irányítót, aki a legjobb célpontjai nélkül is osztogatta a jó passzokat. Főleg Mike Evansnek, aki ellen az Eagles tehetetlen volt (9 elkapás, 117 yard, 1 TD). Szép teljesítmény volt az Eaglestől, hogy eljutott idáig, de ezen a meccsen sem volt ellenfele a címvédőnek.

(jarred)

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!