Connect with us

Érdekességek

Íme, valójában mennyi erőforrása van a csapatoknak a holtszezonra

Csak egy meccs van hátra a szezonból, így 30 csapat már a holtszezonját tervezi, és fél szemmel már mi is kacsintgatunk ebbe az irányba. Ez azt is jelenti, hogy érdemes ránézni arra, hogy a csapatoknak mennyi pénzük és drafttőkéjük lesz az előttünk álló időszakban.

A PFF rakott össze nagyon látványos és sokatmondó grafikonokat ezzel kapcsolatban (az Over The Cap segítségével). Az első azt ábrázolja, hogy a csapatoknak mennyi effektív cap space-ük van és mennyi drafttőkéjük. Az x tengelyen előbbi, az y tengelyen utóbbi látható, tehát jobb fent vannak azok a csapatok, amelyeknek mindkettőből sok van.

Azonban ennél mehetünk egy lépcsőfokkal mélyebbre is, hiszen önmagában a cap space még nem mutat meg mindent. Ahogy a tavalyi Saints, Falcons vagy Eagles példáján is láttuk, nem olyan nehéz cap space-t kreálni szerződések átalakításával. Könnyű lenne azt mondani, hogy a Saints hatalmas bajban van a mínusz közel 80 milliós helyzetével, de ha közelebbről megnézzük a szerződéseiket, akkor láthatjuk, hogy akár 120 milliós is felszabadíthatnak (ennyit azért nem fognak, de bőven van mozgásterük).

Ezt is figyelembe veszi az alábbi táblázat, ahol láthatjuk, hogy igazából a Falcons van a legrosszabb helyzetben a ligában.

A cap space-ből (0,4x súlyozás), az átalakítható cap space-ből (0,1x) és a drafttőkéből (0,6x) pedig kihozott a PFF egy összetett mutatót, amiből pedig az alábbi lista jött ki a legtöbb holtszezonbeli erőforrástól haladva a legkevesebbig.

Ezt pedig hozzákapcsolhatjuk a csapatok győzelmi mutatójához is, hogy a csapatok jövőképét megnézzük – sikeres csapat sok erőforrással értelemszerűen fényes(ebb) jövőt prognosztizál. Ezek alapján a Chargers és a Bengals szurkolói lehetnek a legboldogabbak, a Panthers és a Bears szimpatizánsai pedig a legkevésbé boldogok – bár Chicagóban legalább van egy fiatal, tehetséges irányító.

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!