Connect with us

Draft

Ez már a rebulid? – Texans draftértékelő

A Texansnál Deshaun Watson elcserélésével végre megkezdődhetett az újjáépítés időszaka, ehhez pedig már ezen a drafton is rendelkezett megfelelő tőkével a csapat. Azonban a liga egyik, de inkább konkrétan a legrosszabb rosterével rendelkeztek, nem nagyon volt olyan poszt, ahova ne érkezhetett volna játékos. Ilyenkor nagyon nehéz megmondani, hogy merre kell kezdeni az építkezést, mert nincsenek se rossz, se jó válaszok.

1/3 Derek Stingley Jr., CB, LSU

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Az idei draft harmadik választásával rögtön okoztak egy kisebb meglepetést, mert bár az utolsó napokban lehetett hallani pletykákat, hogy nagyon szeretik Stingley-t és alaposan utána néztek a kórképének, de korábban egyáltalán nem találkoztunk a nevével a top3-ban. Azonban az utolsó héten hangzott is el olyan nyilatkozat tőlük, hogy egy franchise akkor lehet jó, ha van jó cornere, Stingley-ben pedig kétségtelenül megvan a potenciál, hogy ne csak jó, de a legjobb legyen.

Véleményem szerint egyértelműen Stingley volt az idei class legjobbja a poszton, az atletikusság, hajlékonyság, ösztönösség háromszög nála teljesedik ki a leginkább. A kor legjobb cornereinek ismérve, hogy kiválóan tudják letükrözni az ellenfelek mozgását, nem lehet őket megtéveszteni gyors irányváltásokkal és ösztöneik révén sok labdát is lopnak. Stingley ezekben mindenki felett áll.

Amiért sokan bizonytalanok vele kapcsolatban, hogy kiváló első éve után kicsit beragadt és utolsó két évében csalódást keltő teljesítményt nyújtott, ami nem feltétlenül jelenti azt, hogy rossz volt, de nem tudta fenntartani a korábbi teljesítményét. Ami viszont talán még aggasztóbb, hogy sorozatos sérüléseinek hála keveset volt a pályán is, valamint sokakat elriaszt az orvosi kartonja. Az LSU Pro Day-én azonban már bizonyította, hogy egyelőre ezek nem voltak hatással az atletikusságára, így nincs okunk nagyon kétségbe esni.

Kicsit meglepett a Texans a corner pickkel, de nem igazán tudok belekötni. Ők hosszú távon építkeznek, amiben Stingley abszolút beleillik, mert ha csak a közelébe lesz annak a játékosnak, akinek első éve után gondoltuk, akkor a következő évtizedben a Texans ellen nem szeretnek majd passzolni a csapatok.

1/15 Kenyon Green, G, Texas A&M

A kör második választása már kicsit érdekesebb a csapat részéről. Először hátrébb trade-eltek a saját helyükről egy negyedik- és két ötödik körért cserébe, majd kihúzták guard posztra Kenyon Greent. Maga az ellenérték akár rendben is lehetne, de azon a ponton még voltak benn blue chip játékosok, elég magas potenciállal, akik hosszútávon jó választások lehettek volna a Texansnak, így vegyes érzéseim vannak, hogy hátrébb mozogtak.

Az igazi gond azonban az, hogy itt Greent húzták. Nem azért mert Green egy borzasztó játékos. Minimális reachnek ugyan el lehet könyvelni, mert a legtöbb szakíró boardján inkább első kör végi tehetség volt és Zion Johnson után csak a második legjobb a posztján. Ez azonban még nem akkora gond. Ők jobbnak ítélték mint Johnsont és guard prospectből csak ők ketten voltak kiemelkedőek, így nem akkora tragédia.

Ellenben egy újjáépülés elején álló gárdánál a guard húzást viszonylag magasan nem igazán értem. Vannak sokkal fontosabb és meghatározóbb posztok és voltak még jó játékosok értéken. Davis Mills előtt így egy elég korrekt fal lesz egyébként, mert több elsőkörös játékos összeállhat, ami sose gond, csak szerintem jobban ki lehetett volna használni ezt a két picket.

2/37 Jalen Pitre, S, Baylor

A második napot aztán megint egy secondary játékossal nyitották, a Baylor defensive fegyvere, Jalen Pitre érkezett. Ő egy kiváló játékos, aki nagyon érzi a labdát, folyamatosan a közelében van és képes bejátszani a line of scrimmage környékét. Egy igazi chess piece, aki nagyon gyors, robbanékony és jó ösztönei vannak. Ellenben egy alacsony, vékony dongájú játékos, aki nem is biztos, hogy mint safety, hanem inkább mint slot corner lehet jó.

A Texans secondaryben konkrétan Stingley draftolásáig nem volt kezdő szintű játékos, így abszolút védhető a választás, ráadásul egyértelműen látszik, hogy a Texans egy kiváló atlétákból álló, ösztönös hátsó alakzatot akar felhúzni, ehhez pedig nem is találhattak volna két jobb kezdő elemet.

2/44 John Metchie III, WR, Alabama

A nap második húzása aztán már jóval furcsább. Nem is feltétlenül maga a választás, hanem az ellenérték. Ugyanis a Texans nem a helyén húzott, hanem felcserélt a Browns helyére és mindezért feláldozott egy harmadik és két negyedik kört. Ez egy építkező gárdának, amely nem jövőre akar nyerni, borzasztóan sok.

John Metchie amúgy véleményem szerint egy nagyon jó kis elkapó, aki ugyan nem gyors és nem egy igazi WR1 a testfelépítése szerint sem, ellenben nagyon intelligens, jó útvonalfutó és elsőrangúan képzett játékos is. Nem lesz valószínűleg elsőszámú elkapó soha, de stabil kezdő lehet egész karrierjében, amennyiben sérülése engedi. A Texans elkapósora Cooks kivételével elég gyenge, így minden segítség kell Millsnek.

3/75 Christian Harris, LB, Alabama

A harmadik körben aztán újra feltrade-elt a gárda, ezúttal öt helyet mentek fel és adtak egy extra ötödik kört a Denvernek. Megint csak azt tudom mondani, hogy a Texansnak nem feláldoznia kellett volna pickjeit, hanem inkább szerezni még hozzájuk.

Harris egyébként megint csak egy magas padlóval rendelkező, atletikus játékos, ellenben hatalmas potenciált nem látok benne. Tipikus Texans linebacker lehet, aki stabil lesz futás ellen, aktív a rotációban, de nem egy klasszis a posztján.

4/107 Dameon Pierce, RB, Florida

Az utolsó napon aztán orvosoltak egy nagy needet, amit állítólag már a második körben is akartak. A csapatnál nincs jelenleg kezdő futó, a negyedik körben pedig Pierce nagyon jó értéket képviselt. Egy jó mentalitással megáldott erőfutó, aki a class egyik, ha nem a legjobb passzblokkolója is mellesleg. Kicsit keveset használták a Floridán, pedig amikor pályára lépett, akkor nem lehetett rá panasz, rengeteg elhibázott szerelést erőszakolt ki.

5/150 Thomas Booker, iDL, Stanford
5/170 Teagan Quitoriano, TE, Oregon State
6/205 Austin Deculus, OT, LSU

Az ötödik körben előbb Thomas Booker érkezett, aki egy nagyon jó első lépéssel megáldott játékos, különösen a fal közepén, ellenben hihetetlen nyers, nincs sok pass rush move-ja és egyetlen sacket jegyzett egész karrierje alatt, ami nem mutat túlzott hatékonyságot sem.

Őt egy tight end követte, Teagan Quitoriano 2004 óta az első Oregon State tight end, akit draftoltak. Kosaras múltja van, ennek köszönhetően megbízható kezei és hajlandó blokkolni is, ellenben nem tud szeparálódni és nem érzi a zónákat sem. Félő, hogy nem ragad meg a rosteren.

A sort pedig egy nagyon tapasztalat tackle zárta, Deculus öt éven keresztül 61 meccsen segítette a csapatát, ami a legtöbb az LSU történetében. Egy nagy darab, tapasztalt játékos, aki viszont nem túl atletikus és a játékintelligenciája is alacsony.

Összességében a Texans draftja elég vegyes képet mutat nekem. Igazából posztügyileg nem tudtak nagyon melle lőni, mert minden is need volt a rosteren. Ellenben sok picket szórtak el, Stingley és Pitre kivételével nem magas potenciálú játékosokat hoztak és nem használták ki megfelelően a sok tőkéjüket sem. Nyilván nem is várt senki olyat a Texanstól, hogy idén oldják meg az összes gondjukat, de maradt hiányérzetünk.

Értékelés: B-

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!