Connect with us

Draft

Kezd jó lenni az irány – Giants draftértékelő

A Giants hosszú évek sikertelensége után egy egész filozófiaváltásra szánta el magát és a stáb nagy részét kicserélte az offseasonben. Ellenben Daniel Jones úgy tűnik kapott még egy utolsó utáni esélyt, így a New York-iak úgy vágtak neki a draftnak, hogy az új vezetőség megtalálja az embereit, de Jones is megkapja a segítséget. Felemás lett a végeredmény.

A Giants két magas pick birtokában kényelmes helyzetből várta a draftot, de az elmúlt évtizedben elég sok fura döntést hoztak a top10-ben, így nem lehettünk biztosak abban, hogy kihasználják a lehetőségeket. Végül a draft elejének az egyik legnagyobb nyertesei lettek, ellenben a következő két napban mégis sikerült eloszlatni a pozitív hangokat.

1/5 Kayvon Thibodeaux, Edge, Oregon

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Az ötödik pickhez érkezve egy negatív, de több pozitív hír várta a csapatot. A rossz hír az volt, hogy a draft két messze legjobb cornerbackje kiment, így ez az opció már nem állt fenn az Óriások számára, ellenben ez azt is jelentette, hogy a három kimagasló pass rusher közül az egyik, valamint mind a három top tackle bent volt még az első húzásuknál.

Ők végül nagyon helyesen az Oregon passzsiettetőjét, Kayvon Thibodeaux-t választották, így pedig egyik lehetőséget sem taszították el maguktól. A fiatal pass rusher sokáig az 1/1 beszélgetések tárgya is volt, aztán felröppentek pletykák, hogy nem a foci az élete és hogy motivációs gondjai vannak. Később azért ezeket részben eloszlatták, Thibodeaux pedig egy olyan prospect, akinek ezen felül nehezen tudunk negatívumokat találni. Egy hihetetlen robbanékony játékos, talán a leggyorsabb első lepéssel a classban, egy igazi pass rusher, akinek a potenciálja hatalmas.

A Giants védelme tavaly meglepett mindenkit, alaposan felülteljesítettek, de egy ilyen elsőszámú játékos mindenféleképpen kellett még az egységbe (Ojulari teljes felépülésével az egyik legjobb fiatal duó lehetnek).

1/7 Evan Neal, OT, Alabama

A következő választásnál így adódott a lehetőség, hogy vagy kihúzzák a bent maradt két offensive tackle egyikét (Ekwonut a Panthers kiválasztotta) vagy ha tudnak kicserélnek. Végül vagy nem tudtak vagy nem is akarták elhagyni a helyüket, hanem kihúztak az Alabama tackle-jét, Evan Nealt. Ő azért volt különösen jó választás a Giants számára, mert a fal mindkét szélén tud játszani és guardban is volt már jó idénye, így a csapat szabadon variálhatja, hogy melyik legyen a kezdő pozíciója és még adhat esélyt a rosteren lévőknek.

Neal egy hatalmas termetű játékos, akinek jó a technikája, ellenben lateral nehézkesen mozog, könnyen veszti el az egyensúlyát. Az biztos, hogy a legmagasabb padlója neki volt az idei classban, így Daniel Jones elé őt lehet a legbátrabban betenni.

2/43 Wan’Dale Robinson, WR, Kentucky

A második napon aztán egy olyan reach hullámba kezdett a garda, amit nehéz megmagyarázni. Előbb Wan’Dale Robinson érkezett, akit legtöbben a negyedik körbe vártak és nem is véletlenül. Egy alacsony, vékonydongájú elkapó, kicsi kezekkel, aki nagyon nyers az útvonalfutások terén is. Egy igazi gadget player, aki az egyetemen jó playmaker volt, de se a sebessége, se az ereje nincs meg ahhoz, hogy ne kételkedjünk abban, hogy a profik között ezt meg tudja-e ismételni.

Az egyértelmű, hogy a Giants akar magának egy playmakert, akinek a kezébe juttatod a labdát és sok missed tackle-t várnak tőle, erre a szerepre jött volna tavaly Toney is, de voltak itt még Robinsonnál bőven jobb játékosok erre a posztra. Az elkapó húzást nyilván nem lehet kritizálni, Toney-tól és Slaytontól is igyekszik megszabadulni a gárda, Golladay nem vált be, Shepard pedig sokat sérült. Ettől függetlenül jobban is fel lehetett volna használni ezt a picket akár más típusú elkapókkal ezen a helyen, akár hasonlóval később (Robinson is vélhetően bent lett volna még később, a hasonlóan gadget player Calvin Austin pedig a negyedik körben kelt el).

3/67 Joshua Ezeudu, OG, North Carolina

A nap következő húzása szintén kicsit reach szagú, de sokkal racionálisabb, mint Robinson volt. A belső támadófal poszt sokkal kelendőbb volt a drafton, mint az előzőleg sejtettük és magasabban mentek ki játékosok, mint az előzetesen projektált értékük. Ezeudu draftolása a harmadik körben így nem tűnik akkora reachnek, mint elsőre tűnt.

Egy atletikus játékos, aki gyorsan indul meg a line of scrimmage-ről és szeret kezdeményezni. A kezeit aktívan használja és jól használja a kezdeti előnyöket is. Megfordult tackle poszton is, de a profik között valószínűleg guard lesz. A Giants támadófalában így elég tehetség van és kellő flexibilitás is, hogy megtalálják a legmegfelelőbb összeállítást.

3/81 Cordale Flott, CB, LSU

A nap utolsó húzása egy LSU corner, Cordale Flott, aki többek között Stingley és Eli Ricks (aki a jövő évi drafton egyelőre 1. körbe várt corner) mellett/helyett játszott a csapatnál. Egy jó termettel és hosszú karokkal rendelkező játékos, aki viszonylag gyors, ellenben nem túl nagy a játékintelligenciája és mindössze egyetlen interceptiont szedett egész egyetemi karrierje alatt.

Ő is reachnek tűnik ezen a ponton, mert nem tekinthető sem egy stabil magas padlóval megáldott kezdőnek, sem pedig egy hyperatlétának, akinek vannak kimagasló skilljei, amiket lehet fejleszteni. Egy iparos, aki egy nagyon jó védelemben, jó társakkal talán egyszer jó lehet és bár a Giants rendszer pont segítheti, de a harmadik körben nem szívesen húznék ilyen játékost.

4/112 Daniel Bellinger, TE, San Diego State

A harmadik napot aztán egy tight end választással kezdte a csapat. Bellinger egy magas (193 cm), izmos felépítésű játékos, aki előszeretettel használja a testét blokkolásnál, de contested elkapásoknál is. Szeret és tud is ütközni, erős kezei vannak és jó az egyensúlyérzéke. Ezek alapján akár egy elit TE prospect is lehetne, csak az a baj, hogy itt megáll a pozitívumok listája. Ugyanis egy kis iskolából érkezik, a technikája elég kezdetleges, sokszor nem jól választ szögeket és nem is olvassa jól a játék folyását. Ezek mellé pedig nem is jó útvonalfutó és nem is igazán gyors.

A Giants tight end szekció borzasztó, Seals-Jones és Akins van rosteren így még az sem kizárt, hogy több lehetőséget kap már rögtön az első évében, de túlzottan lelkesedni így is nehéz ezért a pickért.

4/114 Dane Belton, S, Iowa

Belton már egy jobb húzásnak tűnik ezen a ponton, egy nagyszerű képzésből jön, ahol Phil Parker defensive koordinátor kezei alatt nagyon sokat tanult. Főleg a játék részleteinek megértésében fejlődött sokat, előszeretettel olvassa az irányítókat és a kialakult szituációkat. A tavalyi évben ő szerezte a legtöbb interceptiont csapatán belül és viszonylag jó futásmegállító is.

Nem egy atletikus alkat és kicsit alacsonyabb is a kelleténél, de a Giants rendszerébe tökéletesen illik, mint rotációs ember.

4/146 Micah McFadden, LB, Indiana

Hasonlóan rokonszenves pick a negyedik kör utolsó választása, Micah McFadden is. Ő az Indiana védelmének volt a csapatkapitánya két éven keresztül. Egy ösztönös játékos, aki igyekszik olvasni a playeket és nagyszerűen érkezik a backfieldre. A probléma, hogy annak ellenére, hogy jól olvassa a játékot, sokszor rossz szöget választ vagy egyszerűen csak nem elég gyors, hogy odaérjen. Továbbá coverage-ben nem sok tapasztalata van. Plusz adalék a játékához, hogy a speciel teamben is sok időt töltött.

5/147 D.J. Davidson, iDL, Arizona State
5/173 Marcus McKethan, OG, North Carolina
6/182 Darrian Beavers, LB, Cincinnati

Az utolsó három választással aztán három fontos poszton mélyített a garda, előbb egy nose tackle érkezett, aki kiváló futás ellen, de elég egydimenziós, passz ellen nem bevethető. Majd egy újabb guard, a harmadik körben kiválasztott Ezeudu csapattársa is megérkezett a támadófalba. McKethan méretei egyértelműen NFL készek, egy gap sémában bevethető jó futásblokkoló, de passzblokkolása elég kezdetleges, így első éveiben fejlesztésre szorul.

A draft utolsó választása aztán a Bearcats védelmének egyik vezére, Darrian Beavers lett, aki hatalmas méretű, izmos középső linebacker, akit nem lesz egyszerű elmozgatni blokkoknál, ellenben tipikus régi stílusú LB, aki coverage-ben elveszik.

Giants draftértékelő

Összességében a Giants első napja csillagos ötös, majd jött pár érthetetlen és pár rokonszenves, de project húzás. A védelemnél nagyon bíznak a rendszerben, mert minden draftoltjuk inkább egy jó kiegészítő, mint egyéni potenciállal rendelkező játékos. A támadóoldalon viszont azon kívül, hogy a támadófalat igyekeztek rendbe tenni és sokoldalú, több poszton bevethető játékosokat igazoltak, igazából a skill személyzet továbbra is gyengének tűnik.

Értékelés: B

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!