Connect with us

Történelem

A Immaculate Reception története

Az NFL történelmében számos olyan playoff meccset láthattunk, ahol az utolsó pillanatban egy nagy játék döntötte el a győztes kilétét. Az sem ritka, hogy egy erősen vitatott jeleneten múlott, ki nyer. Az 1972-es Steelers-Raiders meccsre mindkét eset igaz, ugyanis egy utolsó másodperces őrült játék döntött, amivel kapcsolatban azonban máig viták vannak, és egyáltalán nincs egyetértés abban, pontosan mi is történt a pályán. Ez az Immaculate Reception története.

immaculate reception

A meccs

1972 sorsfordító év volt a Pittsburgh Steelers életében. Oly’ sok sikertelenség, és negatív szezon után végre összeállt egy olyan csapat, mely egyik győzelmet halmozta a másik után, és 11-3-mal megnyerte a csoportját. Ez a siker két dolognak volt köszönhető. Elsősorban a Chuck Noll által kiépítette védelemnek, azon belül is a védőfalnak, mely a „Steel Curtain” becenevet kapta, ugyanis úgy zárta el az utat az ellenfél futói előtt, ahogyan a vasfüggöny választotta ketté Európát. Másrészt az újonc futó Franco Harris hatalmas lendületet vett, 1055 yardjával és 10 TD-jével a támadósor húzóembere lett, aki nagyon hamar a szurkolók szívébe lopta magát.

Hasonlóan sikeres évet tudhatott magáénak az Oakland Raiders is ’72-ben, ami 10-3-1-gyel szintén megnyerte a csoportját, igaz ebben semmi meglepő nem volt. A Raiders tapasztalt playoff csapat volt, ami 1967-72 között mindösszesen egyszer nem jutott csak be a rájátszásba. John Madden csapatában minden csapategység a liga élmezőnyébe tartozott, de talán a legjobban a támadófal, és annak bal oldala emelkedett ki. Ez az egység ugyanis olyan széles lyukakat nyitott, hogy a futóknak csak át kellett csusszanniuk rajta. Madden nem is volt rest szinte mindig bal oldali futást hívni, hiszen ha egyszer működik, akkor miért változtatna rajta.

A ’72-es évben először mérkőzhetett meg egymással rájátszásban ez a két csapat, és ekkor még senki nem gondolta, hogy az elkövetkezendő évek legnagyobb és legdurvább rivalizálásának első felvonását láthatják. Általános vélekedés szerint a Raiders volt a meccs esélyese, de a Steelerst sem írta le senki. Továbbá mindenki kíváncsi volt rá, hogy a Raiders Oline és a „Steel Curtain” összecsapásából ki fog győztesen kikerülni. Sokat nem kellett gondolkodni ezen a válaszon.

A cikk folytatódik!Mindössze havi nettó 1500 forintért több tucat prémium cikket olvashatsz el, illetve korlátlan hozzáférést kapsz minden korábbi anyagunkhoz.Vagy légy a támogatónk további előnyökért! Ha már előfizető vagy, ne felejts el bejelentkezni (fent a menüben)!

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!