Connect with us

Összefoglaló

Pocsék bíráskodás, parádés meccs

Őrült meccset játszott egymással a Chiefs és a Raiders. Voltak óriási védőjátékok, hihetetlen futások, zsenális elkapások, fantasy gyilkos egyedi teljesítmények, és néhány nagyon furcsa bírói ítélet. Megérte fennmaradni. 

A meccset a Raiders kezdte, de egy chop block hamar véget vetett a drive-nak. A túloldalon sem indult jobban, a végérvényesen a liga elitjébe tartozó Maxx Crosby ugyanis bezsákolta Patrick Mahomest -13 yardért, így két gyors 3&outot látott az, aki fennmaradt. Nagyon úgy tűnt, hogy meg lesz a harmadik is, de 4&1-re Josh McDaniels nekiment a saját 42 yardosán, Derek Carr pedig kiosztott egy parádés TD-passzt Davante Adamsnek.

Második nekifutásra már a Chiefs is tudott haladni (leginkább Patrick Mahomes lábainak köszönhetőn), de a red zone-hoz közel a csererúgó Matthew Wright kihagyott egy könnyű 41 yardos kísérletet (ezt jegyezzük meg). Ezt meg is büntette a Raiders egy 69 yardos TD-drive-val, bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy ebből 48 yardot a bírók hoztak össze pass interference büntetésekkel.

A hazai csapat erre sem tudott válaszolni, a Raiders pedig az ihletett formában lévő Josh Jacobsszal hasított és el is jutott a Chiefs 34 yardosára. Ott viszont 14 pontos előnyben 4&1-re nem mert nekimenni McDaniels, pedig abszolút dominánsnak tűnt a Las Vegas-i támadósor, így a drive-ból csak mezőnygól lett. Ugyanezt ráadásul még egyszer eljátszotta a félidő végén is, a két gyáva döntést pedig 10 ponttal büntette meg a hazai csapat (a mezőnygólt 17 másodperc alatt sikerült összehozni, miután Wright 59 yardról beverte), így a félidő végén 20-10-es vendég előnnyel mehettek pihenni a csapatok.

Az első játékrészben tehát láttunk rengeteg pazar támadást, kiváló passzokat és nagyszerű futójátékokat, kihagyott könnyű- és belőtt rekordközeli rúgásokat, a legérdekesebb jelenet viszont a bírókhoz köthető. Történt ugyanis, hogy Chris Jones sackelte Carrt, ráadásul még az irányító kezéből kivert labdát is összeszedte. A parádés megmozdulást azonban a játékvezetők szükségtelen durvaságnak ítélték, merthogy Jones “a teljes testsúlyával ráesett Carra”, így végül a Raiders punt helyett mezőnygólt lőhetett a drive végén.

Ez nem egy új szabály, még az Anthony Barr-Aaron Rodgers incidens után döntött úgy az NFL, hogy nem szabad a védőnek ráesnie az irányítóra úgy, hogy nem próbálja meg tompítani az esést. A szabályban van ráció, ugyanakkor úgy tűnik, hogy nem könnyű megkülönböztetni a szükségtelen durvaságot a szándékos nyomorgatástól. A hétvégén egy ilyen kamu sárga miatt nem támadhatott a győzelemért a Falcons a Bucs ellen, most pedig a Chiefsnek került sokba a szabály.

Ezzel fontos lenne kezdeni valamit, mert az irányítók nem ülnek a fenekükön, ha jön a nyomás, ráadásul rá is játszanak a dologra. Például Mahomes több nagy játékot csinált a lábain szorult helyzetben ma is, és akkor ott van Josh Allen, Lamar Jackson vagy Kyler Murray, akiket akkor is nehéz megállítani a földön, ha a védők teljes erőbedobással próbálják szerelni őket. Persze érthető, hogy az NFL nem akar még több Tua esetet, de a védők sem azért vannak a pályán, hogy simogassák az irányítókat, az hátha rendes lesz és leül a földre magától.

 

A szünet egyértelműn a Chiefsnek tett jót, ami a kisebb-nagyobb kihagyások (dropok, összeomló fal) ellenére a második félidőben indított első három drive-jából TD-t szerzett, miközben a Raiders a labda mindkét oldalán csak asszisztált. Ugyanakkor sajnos itt is bekavartak a játékvezetők. A harmadik KC drive volt a legzavaróbb ilyen szempontból.

Az össze-vissza repülő zászlók tengerében a Chiefsnek sikerült eljutni a vendégek red zone-jába, de ott a Crosby-Jones duó vezette pass rush megállította a menetelést, így jöhetett egy 37 yardos mezőnygól-kísérlet. Wright – aki korábban berúgott egy 59 yardos FG-t – kihagyta a rúgást, de a játékvezetők észrevettek egy holdingot a “védőknél”. Igazából az történt, hogy az egyik Raiders játékos húzni kezdte magához az Cheifs egyik támadófalemberét, ezzel egy lyukat kreálva a blokkoláshoz, ami egy 5 yardos büntetést és automatikus first downt jelent, így Mahomesék visszakapták a labdát. Technikailag be lehetett fújni, de gyakorlatilag sosem dobnak be ilyenre sárgát mezőnygóloknál, ez a túlbíráskodás tipikus esete.

A KC köszönte szépen és Mahomes ki is osztotta a negyedik TD-passzát Travis Kelce-nek (a meccset hét elkapással, 25 yarddal és négy touchdownnal fejezte be, ami hihetetlen statisztika, tekintve hogy 4 TD-vel eddig a történelem során csak egy játékos maradt 100 yard alatt, Marvin Jones 93-mal), de Andy Reid úgy döntött, hogy az extra pont és potenciális nyolc pontos előny helyett inkább neki megy a kétpontosnak (bár Wright rúgásait látva valahol érthető). Crosby viszont ezúttal megcsinálta a játékot, így a Raiders az egyenlítésért támadhatott. Sikerült is, az egész második félidőben egyetlen labdát sem kapó Adams egy 48 yardos bombával jelezte, hogy itt van még a meccsben (a Chiefs fiatal védőinek esélyük sem volt, de a gameplan megint úgy hozta, hogy kevés targetet kapott).

A Raiders viszont egyenlítés helyett a kétpontos kísérletet választotta, ami 4:27-tel és három Chiefs időkéréssel indokolatlannak tűnt. Josh Jacobst persze meg is fogta a hazai védelem, de a KC nem tudta lepörgetni az órát, így 2:26-tal a meccs vége előtt a győzelemért támadhatott a Raiders. Sikerült is haladni, de 47 másodperccel a meccs vége előtt Adams nem csinált meg egy nehéz, de az ő szintjén kvázi kötelező elkapást, így 4&1 következett a félpályánál.

Érdekes volt McDanielstől, hogy nem bízta rá ezt a 21 futásból 154 yardot termelő Josh Jacobsra, hanem egy hosszú passzt hívott, hátha Adams (akinek mindössze három elkapása volt, igaz abból 124 yardot és két TD-t szerzett) vagy valaki alá tud szaladni. A Raiders elkapók (és a Chiefs védők) viszont egymásnak szaladtak, így a játék sikertelen lett, így mindössze egy ponttal, de kikapott a Las Vegas.

Las Vegas Raiders @ Kansas City Chiefs 29-30

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!