Connect with us

Beharangozó

FK! Preview #10

A héten négy csapat van bye weeken, mindegyik pozitív mérleggel áll (Ravens, Patriots, Bengals, Jets), szóval ha topcsapatok összecsapásait keresitek, akkor csalódást kell okoznunk… főleg hogy a legjobb összmérleges találkozón úgy néz ki nem játszik az MVP-esélyes irányító.

Ezen a héten is tippelek minden meccsen a spreadre, újra pozitív hetem volt, szóval nincs megállás!

Múlt héten: 5-4-3
Szezonban (5. héttől): 29-35-1

München, baby!

Seattle Seahawks @ Tampa Bay Buccaneers (-2,5)

Nem teljesen értem, miért a Buccaneers a favorit a meccsen. Aki látta az utóbbi egy hónapban ezt a két csapatot játszani, annak egyértelműnek kellene lennie, hogy a seattle-iek a jobbak (ami nem jelenti 100 százalékosan, hogy nyerni is fognak, de nekik kellene favoritnak lenniük). Ráadásul még hazai pálya sincsen, nem is kellett többet utazniuk Münchenbe (csak egy fél órával hosszabb az út), szóval nem értem miért esélyesebb a Buccaneers, biztos valami csali, de én azért ráharapok.

A Seahawks támadósora egész évben jól muzsikált, Genóék az ötödik legtöbb pontot szerzik támadásonként, ráadásul a védelem is feléledt, ugyanis az utóbbi négy héten a legalacsonyabb százalékban engednek pontszerzést a drive-jaikból (az első öt héten a legmagasabb arányban engedték). A futójáték megint működhet, ugyanis a Buccaneers engedi a nagy rohanásokat – a harmadik legtöbb 20+ yardosat engedték idén.

A Buccaneers esélye leginkább az lehetne, ha elhagyná a futásokat, mert borzasztó benne, a Seahawks pedig az utóbbi négy hétben korai downra a legalacsonyabb sikerességi rátát engedi, így harmadik és hosszúba kényszerítve az ellenfeleket. Ez Bradyéknek pedig nem megy, hiszen a harmadik és 7+ yardos helyzeteknek csak a 10,9 százalékát oldják meg, ami minden Brady vezette offense közül a legrosszabb arány. Ellenben ha korai downokon is passzolnának, akkor ritkábban kerülnének ilyen helyzetbe.

Tipp: Seahawks +2,5

19 órás sáv

Minnesota Vikings @ Buffalo Bills (-5,5)

Ez lehetett volna a Vikingsnak a bizonyító vagy épp megcáfoló meccse, azonban úgy néz ki Josh Allen nélkül kénytelen kiállni a Bills, így más a leányzó fekvése. Persze ha korábbi játékosuktól, Case Keenumtól kikapnak, akkor a “cáfolás” még meglehet. Keenum mellett ugye Stefon Diggs is volt csapata ellen játszik, összeáll tehát a Vikings ellen a Minnesota Miracle két főszereplője. Ó, és lehet hogy havas meccs lesz, azért is érdemes nézni!

A Bills egyébként nagyon jó szokott lenni vereségek után, 195-81 a pontarányuk a tavalyi év elejétől számítva, volt öt kiütéses győzelmük, plusz az idei nehéz Ravens elleni siker. Kérdés Allen nélkül ez mennyire fog menni, hiszen idén senki nem szerzi a csapata yardjainak és TD-inek nagyobb százalékát, mint ő – mondjuk talán a liga legtöbb turnoveréből is sikerül visszavenni Keenummal a kezdőben.

Sok nagy játékra ne számítsunk, a Bills nem enged ilyeneket, a Vikings nem szerez ilyeneket (csak a Steelers és a Giants rosszabb), és ugyan a Billsnek ez szokása (3. legtöbb), Allen nélkül én nem hinnék ebben. A kulcs talán az lehet, hogy Von Millerék mennyi nyomást tudnak helyezni Cousinsra, aki ilyen helyzetekben csak a passzai 39 százalékát dobja jó helyre.

Egyébként szerintem Allen nélkül és a sok sérült ellenére is van esélye a Billsnek, akár nyerhetnek is, de field goalnál nagyobb különbséget nem adnék nekik – bár ez a spread még bőven változhat a sérülések kiderülése után.

UPDATE Tipp: Bills -6,5

Detroit Lions @ Chicago Bears (-2,5)

Ha sokpontos meccset akartok, akkor ide kapcsoljatok! Mindkét támadósor jó és mindkét védelem gyenge. Mivel ez a két csapat a két legrosszabb harmadik kísérletes védelmet nézve, így kevés lesz a punt, emellett a Bears az engedett pontszerzései második, a Lions ötödik legnagyobb arányában enged TD-t, így kevés field goal is lesz, úgyhogy jöhet a touchdown-eső. Ugyan a Lions védelme kicsit felszívta magát az utóbbi hetekben, a Bears offense viszont annyira elkezdett hasítani, hogy az utóbbi négy meccsen már top10-es és az utóbbi három héten a drive-jai legnagyobb arányában szerez pontot. Ugyan a chicagói védelem elég borzasztóan néz ki, jelenleg bízok Justin Fieldsben, hogy elég pontot rak fel a táblára.

Tipp: Bears -2,5

Cleveland Browns @ Miami Dolphins (-3,5)

Még egy sokpontos meccs, hiszen ez igazából mindkét csapatra jellemző. A Dolphins támadósorát nem kell bemutatni a 2000 yardra törő Tyreek Hillel és a vele partnerségben a legjobb WR-duó címre pályázó Jaylen Waddle-lel ez a liga legjobb passzjátéka (7,8 yard passzonként). Oké, a futójátékuk nem valami jó, és ezért a Browns legnagyobb gyengeségét, az átjáróház futás elleni védelmet talán nem használják majd ki, de a clevelandi passzvédekezés sem sokkal jobb. Viszont a Browns is fogja tudni hozni a pontokat, hiszen a futójátékuk a liga legjobbja (running back futások által generált EPA-ben elsők). Ugyan a Dolphinsnak a passzvédelme átjáróház és futás ellen összességében átlag felett teljesítenek, de nem találkoztak még ezzel a támadófallal és Nick Chubbal.

A Dolphins támadósorában lehet bízni, hogy 30+ pontot szinte minden meccsen feltesz, főleg egy rossz védelem ellen, és ugyan a Brownsnak is menni fog a támadójáték, itt azért több megingási lehetőséget látok.

Tipp: Dolphins -3,5

Jacksonville Jaguars @ Kansas City Chiefs (-9,5)

A Jaguars alapvetően jobb, mint a mérlege mutatja, hiszen az 5. legjobban mozgatja a láncokat és 1-7-es mérleget tudott elérni egy labdabirtoklással eldőlő meccseken. Ez persze nem jelenti azt, hogy a Chiefsnél is jobbak lennének, még ha sokat ki is vett Mahomesékból fejben és fizikálisan is a Titans elleni hosszabbításos csörte. A Chiefs be fogja húzni ezt a meccset, a kérdés leginkább az, hogy mennyivel. Mivel idén még nem hozták hazai pályán a spreadet, tehát talán a fogadóirodák túlértékelik ezt, így 10 ponton belüli győzelmet jósolok, akár egy meccsvégi visszajövetellel.

Tipp: Jaguars +9,5

Houston Texans @ New York Giants (-4,5)

Év elején azt gondoltuk, hogy ez két rossz csapat összecsapása lehet, de csak egyikük tartotta magát ezekhez az elvárásokhoz. Oké, a Giants mondjuk a legkevesebb yardot átlagolja passzjátékonként a ligában, de itt pont a futójátékra érdemes majd hagyatkozniuk. A Texans ugyanis a legrosszabb futásvédelemmel rendelkezik DVOA alapján, a második legnagyobb arányban enged 5+ yardos és a legnagyobb arányban 10+ yardos megiramodásokat. Saquon Barkley tehát lubickolhat majd. A túloldalon is a futójátékban bízhatnak leginkább, bár inkább azért, mert csak ott tudnak haladni. Kíváncsi vagyok Davis Mills mihez kezd majd Wink Martindale blitz csomagjaival, mert érdekes módon a másodéves QB jobb idén blitzek ellen, mint simán.

Jól be van lőve a spread, mert field goalnyi különbséggel egyértelműen a Giantsre tennék, de TD-nél nagyobbal meg egyértelműen nem, annyira nem meggyőzőek, így a kettő között nehéz az ember dolga. Legyen Giants, de nem magabiztosan.

Tipp: Giants -4,5

New Orleans Saints (-1,5) @ Pittsburgh Steelers

A Steelers nem szerzett még idén 20 pontnál többet egyetlen meccsen sem, és ami még viccesebb, hogy a legtávolabbi touchdownjuk a szezonban 8 yardról született – mindenki más szerzett már legalább egy hatpontost a red zone-on kívülről. Nem tudnak nagy játékokat összehozni, konkrétan a legkevesebb yardot átlagolják sikeres passzonként (9,2). A “rossz nézni” ranglistán a támadósor nagyon előkelő helyen szerepelne és mindenki alig várja már a szezon végét, hogy kirúgják Matt Canadát. TJ Watt visszatérésében bízhatnak, hogy majd megjavítja a védelmet, ami pedig a legtöbb yardot engedi sikeres passzonként – reményeik szerint a Watt okozta terror ezen tud majd segíteni. Hogy a Saintről is essen szó: számomra teljesen kiismerhetetlenek továbbra is, vannak egész jó meccseik meg kritikán aluliak is. Legutóbb borzasztóak voltak, most hátha korrektek lesznek – az elég lehet. Azért is jó a Saintsre tippelnem, mert ha nem jön be, legalább az Eagles javuló draftpozíciójának örülhetek.

Tipp: Saints -1,5

Denver Broncos @ Tennessee Titans (-2,5)

Ha nem szeretitek a pontszerzéseket, akkor ez a ti meccsetek! Hatalmas betűkkel van ennek a mérkőzésnek a homlokára írva, hogy kevés pont, ami félig teli poharat nézve kiváló védőfocit, félig üreset nézve szörnyű támadójátékokat sejtet. Két baromi jó védelemről van egyébként szó, amik ennél jobb támadósorokat is két vállra tudnak fektetni, de a támadósorok is kritikán aluliak: ez a két csapat puntol a legnagyobb százalékban a ligában, majdnem minden második támadásból. A Titans a futásaiban bízhat, hiszen ebben jó és a Broncos is itt a gyengébb. A denveriek viszont nem építhetnek a futásokra, mivel a Titans ligaelit szinten fogja ezt, úgyhogy Russell Wilson kezébe kell adni a labdát, ami idén nem sok jót eredményezett. De vajon a bye week alatt sikerült megjavítani a dolgokat?

Én arra tippelek, hogy nem, és a Titans behúzza – ha Malik Willis lesz a QB, akkor viszont megfordítom a spread tippem.

Tipp: Titans -2,5

22 órás sáv

Dallas Cowboys (-4) @ Green Bay Packers

McCarthy vs. Rodgers bosszú párharc! Ráadásul a Packers-Cowboys összecsapásnak is van történelme. Kár, hogy a Packers ekkora lejtmenetben van, mert amúgy ez egy nagyon jó kis parázs mérkőzés lenne. Illetve ez továbbra is lehet, de jelenleg a dallasiak sokkal jobb erőt képviselnek, ráadásul a Sajtfejek még tele is vannak sérültekkel. A futásban bízhatnak esetleg, mert abban sebezhetőbb a Cowboys, de az LoS-en túlra menő passzoknál lehet félteni a Packers offense-t, amely egyébként az utóbbi négy hétben a drive-jai legalacsonyabb arányában szerzett pontot, tehát bizonyos értelemben a liga legrosszabb támadósora.

A Cowboys a tavalyi évvel együtt 13-4-es mérleget tud felmutatni a spreaddel szemben favoritként (3-0 idén), míg a Packers idén a legrosszabb csapat a ligában a spreaddel szemben (-63 pont). Szóval a Dallas magabiztos sikerét várom.

Tipp: Cowboys -4

Arizona Cardinals @ Los Angeles Rams (-3)

A Cardinals szerzi a legkevesebb yardot első kísérletre. Ha kibővítjük első és második kísérletre, akkor a Rams átveszi a vezetést. A Cardinalsnak kell a legtöbb játék ahhoz átlagban, hogy pontot szerezzen. A Ramsnek kell a második legtöbb. Ez a Los Angeles-i támadósor működésképtelen ezzel a támadófallal, ráadásul könnyen lehet, hogy Matt Stafford sem lesz bevethető, így még nagyobbak a problémák és John Wolforddal még kevésbé látom, milyen lesz a támadósor – bár talán a lábaira lehetne építeni. Igazából a legtöbb dolog azt mondatja velem, hogy a Cardinalsra tegyek (ahol egyébként szintén kérdőjeles Kyler Murray), de Sean McVay uralja Kliff Kingsburyt, 7-1 az egymás elleni mérleg a Rams mesterének javára, így még egy utolsó alkalommal beléjük vetem a bizalmam – legalábbis ha sima győzelem a kérdés, de így hogy kapok 3 pontot a Cardinals mellé, spreaddel szemben már rájuk teszek)

Tipp: Cardinals +3 (az irányítók bevethetőségének függvényében a változtatás jogát fenntartom)

Indianapolis Colts @ Las Vegas Raiders (-4,5)

Nem tudom van-e mérkőzés idén, ami vetekedhet ezzel narratíva szempontból. Talán a Wilson vs. Seahawks az első körből, meg biztos volt más is, amit elfelejtek, de zseniális ez a sztori. Egyrészt itt van nekünk a Colts, ahol Jeff Saturday nulla tapasztalattal lett főedző, nemrég pedig még arról tweetelt tévés elemzőként, hogy a Raiders nem valami jó csapat – akkor még mit sem sejtve és minden bizonnyal az ötletre is sírva nevetve, hogy főedző lesz ellenük két hét múlva. Mellette a 30 éves, pár éve még asszisztensi munkát végző (tehát kávét főző, gameplant nyomtató) Parks Frazier hívja majd a támadójátékokat annak a Sam Ehlingernek, aki harmadik kezdő meccsére megkapta a harmadik támadókoordinátorát. Zseniális.

A másik oldalon pedig ott van Josh McDaniels, aki anno lemondta a Colts főedzői állását, miután már elfogadta azt – azt pusmogták egyébként, hogy leginkább azért, mert rájött, hogy Jim Irsay alatt nem annyira akar dolgozni. Végül mondhatná, hogy ez okos döntés volt, de nem sokkal megy jobban neki Las Vegasban, ahol sokan már a menesztését várják. Ráadásul most nem lesz Waller és Renfrow sem, úgyhogy minden labda Adams felé mehet – vagy előveszi megint Hollinst.

Statisztikailag nagyon vicces a Colts offense vs. Raiders defense matchup. A Colts szerzi a második legkevesebb pontot támadásonként, emellett a Raiders engedi a második legkevesebb pontot védekezésenként. A Colts átlagolja a legtöbb eladott labdát és benyelt sacket, miközben a Raiders szerzi ezekből a legkevesebbet. DVOA mutató alapján a Coltsé a legrosszabb támadósor, a Raidersé pedig a legrosszabb védelem. Igazi roncsderbi lesz.

Nem tudok Jeff Saturday-re fogadni, így a Raidersre teszek, de leginkább messziről elkerülöm ezt a találkozót – mindenesetre nagyon várom már, hogy beszéljünk erről a hétfő esti összefoglaló podcastben Patrikkal.

Tipp: Raiders -4,5

Sunday Night Football

Los Angeles Chargers @ San Francisco 49ers (-7)

A 49ers jobb mint a mérlege mutatja, a Chargers viszont rosszabb mint a mérlege mutatja. Ráadásul a matchupok sem néznek ki olyan jól a Los Angeles-ieknek. A San Francisco-iak elég jól futnak, amit a vendégek nem tudnak levédekezni. Emellett a hazaiak nagyon jól védekeznek a futás ellen, amit a vendégek amúgy sem csinálnak jól. A 49ers védelme egyébként is nagyon magas szinten teljesít, Nick Bosa is visszatér és terrorizálhatja bármelyik tackle-t a Chargersből, ahol még a legjobb elkapók sem bevethetők. A túloldalon meg Shanahan bye weekről jön, ahol felrajzolhatott egy csomó játékot a McCaffrey, Deebo, Kittle, Aiyuk négyesre, ami talán a legfélelmetesebb skill sor a ligában.

Mindezek mellett Shanahan 11-17-es mérleget tud felmutatni a spreaddel szemben, ha 3,5 pontnál nagyobb favorit, Garoppolo pedig 17-19-1-est, ha simán favorit. A 49ers amúgy sem a kiütéseiről híres játékstílus alapján, Herbert pedig játszik olyan jól, hogy meccsben tartsa, vagy a végén garbage time-ban közelebb hozza a Chargerst.

Tipp: Chargers +7

Monday Night Football

Washington Commanders @ Philadelphia Eagles (-11)

A két csapat játszott már idén egymással, akkor DeVonta Smith és AJ Brown 254 yardot és 2 TD-t jegyzett, illetve az Eagles defense franchise-rekordot jelentő kilenc sacket ért el. Most a zsákolások nem fognak ilyen ütemben jönni, mert ugyan a Washington már 7 fajta kezdő támadósort tett fel a pályára, de Heinicke jobban mozog el a nyomás elől mint Wentz. Ellenben a turnoverek benne vannak a játékban, hiszen a Commanders irányítójának szokása feldobni három védő közé a labdát, az Eaglesnek pedig a legjobb a turnover-mutatója idén. Akár már az első félidőben is eldőlhet a dolog, hiszen az Eagles szerez a legnagyobb arányban pontokat az első félidős támadásaiból, míg a Commanders a legkisebb arányban. Jordan Davis kiesésével a futásban bízhatna a Washington, de a Sasok idén még mindig hozták a spreadet hazai pályán, így kiütésre számítok.

Tipp: Eagles -11

Magabiztosabb spread tippek

  • Seahawks +2,5
  • Cowboys -4
  • Bears -2,5
  • Dolphins -3,5

Múlt héten: 2-2-1
Szezonban: 23-25-3

Szerkesztőségi tippverseny állása

Straight up:

  1. Höri 88-48
  2. Támogatók 84-52
  3. balentin 82-54
  4. leonidasz 82-54
  5. chester 81-55
  6. jarred 81-55
  7. alatriste 78-58
  8. katonadani 78-58
  9. kronikk 78-58
  10. renningan 77-59

Oddsokkal kiigazított: 

  1. Höri 140,73
  2. balentin 131,15
  3. Támogatók 130,92
  4. leonidasz 129,49
  5. jarred 129,2
  6. chester 128,32
  7. alatriste 126,1
  8. katonadani 125,8
  9. kronikk 121,96
  10. renningan 118,48

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!