Connect with us

Minden ami NFL

5 gondolat: A Colts, a Rams és a Packers jövője, Fields megérkezett, plusz egy playoff jóslat

Jim Irsay megelégelt mindent, ami a Coltsnál folyik, és feje tetejére állította a franchise-t – na de hogyan tovább? És mit tartogat a Packers, illetve a Rams jövője? Rosszabbak a kilátások, mint gondolnánk? Ezeken a kérdéseken kívül lesz még szó Justin Fields pálfordulásáról, az Eagles védelmének legfontosabb tagjáról (a válasz meglepő lehet!), a szezon felezőpontjánál pedig megpróbálkozok egy playoff és Super Bowl jóslattal is, ami egész biztosan egy ponton sem fog megváltozni a következő hónapokban. 

A Colts jövője – hogyan tovább?

Jim Irsay berúgott berágott és kirúgott mindenkit, akit hibáztatni tud. Előbb Matt Ryant, aztán a támadókoordinátort, aztán Frank Reich-ot. Összességében mindegyik indokolható lépés volt önmagában, habár Reich-ot abszolút egy jó főedzőnek tartom az idei év ellenére – de ez egy másik cikk témája lehetne. Az viszont egyáltalán nem volt indokolható, hogy a mindenféle edzői tapasztalat nélküli Jeff Saturdayt nevezte ki ideiglenes főedzőnek. Aki biztosan egy jó ember, meg tök jó lesz vele leülni ebédelni, és még akár a támadófal megjavításához is érthet, de hogy főedzőnek jelen pillanatban nem való, az is biztos.

Afelől ne legyen kétségünk, hogy ezek mind-mind Irsay döntései voltak és senki másé. És végülis Irsay egy dollármilliárdos csapattulajdonos, szóval abszolút megteheti. Sőt, ha nekem lenne csapatom, én is biztosan bele akarnék szólni a focival kapcsolatos ügyekbe is – bár én biztos nem Saturdayt nevezném ki, még ha a 20-16-os gimis mérlege és egy rájátszás-részvétele tényleg kifejezetten impresszív is. (nem az)

Persze ha az a mögöttes indok, hogy mennek az 1/1-hez minél közelebb, akkor oké, de akkor meg még viccesebb számomra az egész köré szervezett sajtótájékoztató, ahol ezerszer bizonygatva volt, hogy Irsay mennyire tudja a dolgát, mennyire jól tud csapatot építeni és egyébként is, ez a Colts a liga top5-ös franchise-a.

Na de mi lesz a továbbiakban? A Colts szezonja valószínűleg megy le a lefolyón. A kérdés, hogy mennyire mélyre és milyen magasan fognak tudni választani a drafton. Nem lesz egyszerű az 1/1 elérése, ehhez minden meccs elvesztése mellett kellene két győzelem a Texanstól, a Pantherstől, a Steelerstől, a Lionstől, illetve 1-1 még nyolc csapattól (ez utóbbiak jó eséllyel meglesznek azért).

[ppp_patron_only level=”1400″ silent=”no”]

Akárhogy is lesz, kelleni fog egy új főedző, és kelleni fog egy irányító. Ha Irsay bármit is tanult a Colts elmúlt 25 évéből, akkor az az, hogy kell egy fiatal irányító, akire aztán építenek. Az egyik nagy kérdés az, hogy ezeket a döntéseket Chris Ballard general manager fogja-e meghozni vagy sem. Mivel már az utóbbi hetek döntéseit sem ő hozta meg, hanem Irsay, az új főedzőt is ő hozta, ez azt súgja nekem, hogy nem Ballard lesz ez az ember – bármit is mond Irsay, nem lehet neki hinni, tekintve hogy egy héttel ezelőtti elmondása szerint Reich kirúgása még csak fel sem merült a fejében.

De ha Irsay így folytatja, simán lehet, hogy ő fogja az irányítót is kiválasztani. Elmegy majd a Pro Dayekre, találkozik velük, megnézi ki hasonlít leginkább Peyton Manningre és kiválasztja őt. Mert megteheti. Hogy aztán ez az irányító beválik-e, arról fogalmunk sincs, és jelenleg épp akkora esélye van annak, hogy totális bustot húz, mint hogy ismét beletrafál és harmadjára is megtalálja a franchise az arcát. Más irány viszont nincs, és ez talán már mindenki számára egyértelmű Indianapolisban, még Ballard számára is, aki jobban féltette az állását, minthogy megpróbálkozzon egy irányító draftolásával.

Kedves Saints és Colts, itt az ideje megnyomni a reset gombot!

Fields megérkezett

Justin Fields a legtöbbek szemében a 2021-es irányítóclass második legjobb irányító prospectje volt Trevor Lawrence mögött – ennek ellenére csak a negyedikként kelt el a drafton. Lawrence kapcsán az én szememben sosem volt kérdés a profi karrierje során sem, hogy minimum egy kompetens kezdő lesz a jövőben, de inkább jó játékos. Fieldsre azonban ez nem volt teljesen igaz.

  • Fields 2021-ben: 58,9%-os pontosság, 6,9 YPA, 7 TD, 10 INT, 73,2-es passer rating (5. legrosszabb)

Nála voltak azért olyan időszakok, amikor nem álltam volna ki emellett teljes mellszélességgel. Úgy nézett ki, hogy a rossz edzői stáb – amely egyáltalán nem épített az erősségeire –, a gyenge fal, a nulla skill személyzet tönkreteszik, mint sok más fiatal QB-t. Nagyon rövid azon irányítók sora, akik tudnak fejlődni borzasztó körülmények közt is.

Hogy fejlődni tudj például olvasásban, ami a legnagyobb kritika volt Fields felé, abban nagyon sokat segít, ha van egy jó falad és jó elkapóid. Nézzétek csak meg Jalen Hurtsöt, aki általában tök nyugodtan nézelődhet a zsebben és pásztázhatja a védelmet, hogy hol nyílik meg rés a pajzson. Ha ezek a körülmények nagyon nincsenek meg, tehát ha nem véd meg a fal és nem szakad el senki, akkor nem jutsz el egyáltalán odáig, hogy lehetőséged legyen olvasni, hogy mit kell jól csinálni, mert azon kell agyalnod, hogy egyáltalán életben maradj. Fieldsnek pedig ilyen körülmények között kellett dolgoznia első évében.

Ráadásul a holtszezonban sem úgy nézett ki, hogy ez javulni fog, hiszen még rosszabb lett a kisegítőszemélyzet a falban és az elkapók közt is, egyedül az új edzőkben lehetett bízni. Azonban eleinte nekik sem sikerült megoldást találniuk.

  • Fields 2022 első hat hetében: 54,8%-os pontosság, 7,6 YPA, 4 TD, 5 INT, 72,7-es passer rating (3. legrosszabb)

Úgy tűnt, minden maradt a régiben. Azonban a Washington elleni csütörtöki meccs után jött egy mini bye week, ahol aztán minden a feje tetejére állt, jó értelemben.

  • Fields az utóbbi három fordulóban: 65,3%-os pontosság, 6,5 YPA, 6 TD, 1 INT, 104,7-es passer rating (9. legjobb)

Ha fejlettebb mutatókat akarunk nézni, akkor Fields 7. volt EPA/dropbackben, 6. sikerességi rátában, bár ezek azért részben csapatszintű mutatók. DE! Hatodik volt PFF értékelésben és 13. volt várhatón felüli pontosságban. Ez utóbbi nagy kritika volt vele kapcsolatban, a liga végén kullogott, most pedig a felsőházba tartozik.

Az edzői stábot mindenképp meg kell dicsérni, hiszen a mini bye week után többször mozgatták ki a zsebből, egyrészt így a támadófal gyengeségét is el lehet fedni kicsit, másrészt ez Fieldsnek is fekszik, itt is látható milyen jól kezeli a labdát a play fake-nél és hogy jól dob futtából (még ha ez nem is volt nehéz passz egyáltalán):

A legnagyobb fejlődése viszont az, hogy gyorsabban gondolkodik, gyorsabban dönt, mint korábban. Ha fut, akkor is, ami szintén fontos, de szigorúan a zseben belül maradva is igaz ez rá. Látszik, hogy jobban lát a pályán, jobban érti, mit akarnak az edzők az adott játékokkal elérni, így lelassult neki a játék (a legtöbb irányító számára is szokott kelleni egy év, neki ráadásul edzői stábot is kellett cserélnie). Határozottabban tudja megcsinálni a játékokat, nem hezitál a fal mögött, ami sackekhez vezetne, hanem gyorsabban elengedi a labdát. Azt pedig mindig is tudtuk, hogy nagyon erős és pontos karja van. Ez a Mooney-nak kiosztott TD is jól mutatja mindezt.

Ha csak a most hétvégét nézzük, konkrétan több pontot tett fel a táblára, mint a Dolphins rettegett támadósora Tyreek Hillestül, Jaylen Waddle-östül, Tua Tagovailoástul. Egy blokkolt punt utáni visszahordás jelentette a különbséget, ráadásul a végén még volt esélye megfordítani a meccset, de hát ha a társa kezébe dobott passzát elejtik negyedikre, azzal nehezen tud mit kezdeni az ember…

Ha még bővebben szeretnétek elemzést nézni Fields játékáról, akkor ajánlom ezt a videót JT O’Sullivantől:

Biztos észrevettétek, hogy eddig direkt csak a passzjátékról beszéltem, nem véletlen. De emellé futott 320 yardot és három TD-t a három kör alatt. Amire lehet legyinteni, ha valaki le van maradva és azt akarja az irányítójától, hogy csak a zsebben állva dobálgasson szépen. De aki még így gondolkodik, annak ébresztő, 2022 van! Konkrétan nincs értékesebb támadójáték az NFL-ben az irányító futásoknál.

Ezzel persze nem azt mondom, hogy mindig futnia kell az irányítónak, mert ez nyilván nem így működik és jóval komplexebb az egész, de ha az irányítód nem tud futni, nem tud menekülni, akkor rengeteg yardot és pontot hagy a táblán.

És természetesen ilyen játékokra ha rajta kívül két irányító képes a ligában, lehet sokat mondtam, és ne mondja nekem senki, hogy ez nem egy értékes és hasznos tulajdonság, amit bátorítani és dicsérni kell:

Ráadásul Fields nem is pocsék védelmek ellen játszott ilyen jól, hiszen a Cowboys és a Patriots a legjobbak közt van a ligában (és a Dolphins is tud kellemetlen lenni, bár ők azért idén átlag alattiak). A pocsék védelmek majd most jönnek a Lions és Falcons személyében, ahol folytatódhat a jó széria.

Itt van a Packers és a Rams szezonjának vége – és nem biztos hogy ennyivel megússzák

A Packers 3-6-os mérleggel, a Rams 3-5-össel kezdte a szezont, és ugyan matematikai esély nyilván van még a rájátszásra, egyre inkább úgy néz ki, hogy ez a szezon megy a levesbe, főleg a mutatott játék képét is figyelembe véve. De csak egy rosszul sikerült évről lesz szó, vagy hosszabb ideig tartó problémák következnek?

A Packers esetében Aaron Rodgers köré szerveződik a kérdéskör. Egyrészt akar-e még játszani. Másrészt akar-e még a Packersben játszani. Harmadrészt akarja-e még a Packers, hogy náluk játsszon Rodgers. Egyikre sem mernék 100 százalékos igennel válaszolni jelenleg. Az irányító simán megelégelheti ezt a helyzetet, elmehet a Packerstől a kedve, és akár a focitól is, látva az idei szenvedést, ami nem lesz jobb (a következő három meccs a Cowboys, Titans, Eagles ellen lesz, és még Doubs is kiesett). Egy teljes idényt lenyomni úgy 38 évesen, hogy a hócipőd tele van a csapattársaiddal, az edzőiddel, mindennel, és még közben folyamatosan vereségeket is szenvedsz gyenge csapatok ellen, biztos nem túl motiváló. A visszavonulás gondolata már felmerült benne korábban, ezt ő maga mondta el, és nyilván tudjuk azt is, hogy a Packersszel való kapcsolata sem mindig felhőtlen, ezek után sem gondolom, hogy ez jobb lesz.

R-E-L-A-X helyett P-Á-N-I-K? Miért szenved a Packers?

És ezzel együtt a Packers is megelégelheti, hogy Rodgers minden héten panaszkodik a Pat McAfee show-ban és beszól valakinek a csapatból, miközben magát csak minimálisan teszi felelőssé, ha egyáltalán. Nem tudtak köré egy SB-győztes csapatot építeni, a pénzügyek jövőre is elég nehézzé teszik ennek megoldását (ráadásul még csak nem is lesz jó FA elkapó), lehet meg akarják nézni még utoljára, mi lehet a Love gyerekben és nem húzzák tovább még két évig az egyértelműen közelgő (és szükséges) újjáépítést. Nem mondom, hogy nagyobb összeget tennék arra a forgatókönyvre, hogy jövőre Rodgers nem lesz a Packers játékosa, de egyáltalán nem tartom elképzelhetetlennek.

A Ramsnél pedig talán még nagyobbak a problémák. Ugyan Stafford biztos nem akar távozni, de azért a játékával és korával kapcsolatban itt is felvetődnek kérdőjelek. De ettől most tekintsünk el, mert azért ez még nem 2023-as kérdés. Ellenben az, hogy a keret tele van lyukakkal, drafttőke és pénz meg nincsen, az nagyon is. Ez a csapat arra lett felépítve, hogy amíg még Aaron Donald játszik, addig minél többet nyerjenek. Egy Super Bowl összejött, ami több mint a legtöbbeknek, szóval összességében elégedett lehet mindenki, de ettől még a következő években nagy szenvedés jöhet. Az SB óta csak rossz döntések születtek, rossz igazolások, és elindult egy spirál, ami az eddig működő dolgokat is maga alá terítette.

A címvédő kálváriája – amikor az all in nem jön be

Idén már nem lesz ebből semmi. És azt sem látom még, hogy jövőre hogyan tudják eléggé megerősíteni a keretet ahhoz, hogy ismét lehessen valami. Oké, a falba visszatérnek sérültek, de egészségesen sem nézett ki jól az egység az év elején. Elkapóban nem lesznek jobbak, mert Allen Robinsont nem lehet kivágni, még egy agyonfizetett WR-t pedig nem tudnak hozni (meg nem is lesz ilyen a piacon). Aaron Donald mellett nincs senki a védőfalban, ide égető szükség lenne egy pass rusherre, és persze be lehet dobni az összes első kört 2030-ig bezárólag (nem lehet, a szabályok tiltják), de ez még mindig csak egy probléma megoldása. Mert amúgy a CB sorban sincs senki Ramsey-n kívül, ennyi lyukat pedig tényleg nem látom, mégis miből tudnának befoltozni. Persze mindig lehet összegeket felszabadítani a sapkában, de akkor is.

És ha jövőre sem jönnek az eredmények, akkor Aaron Donald és vele együtt Sean McVay is jó eséllyel visszavonul, onnan pedig már tényleg nincs visszaút belátható időn belül.

Jordan Davis az Eagles legfontosabb védője

Hot take-nek hangzik, hogy egy 25 snapes játékos lenne egy veretlen csapat védelmének legfontosabb láncszeme, de megindoklom.

Davis ugyebár elég megosztó volt prospectként. A kritikák szerint egy hatalmas darab nose tackle, ami nem fontos poszt, keveset is van a pályán, egy DT-nek passzsiettetésben kell jónak lennie, nem ér ez semmit. Ez volt ugyebár az utóbbi 5-10 év gondolkodásmódja és ez rögzült be a fejekbe. Igen ám, de a foci változik, a védelmek változnak. Ezt a gondolkodásmódot megelőzően 5-10 évvel meg épp hogy fontosak voltak a nose tackle-ök. És ugyan nem pont ugyanolyan szerepben, mint akkor, most újra fontosak a trendi Fangio-féle védelmekben, az öt emberes Bear frontokban. Még nem áll át az agyunk erre igazán, kelleni fog ennek egy kis idő, de ezek a játékosok ezekben a védelmekben nagyon is fontos szerepet töltenek be – és akkor Davisre egyelőre csak egy run stuffing NT-ként tekintünk és egyelőre nem vesszük figyelembe a földöntúli atletikusságát.

Ehhez jön hozzá, hogy Davis skill setje nagyon ritka. Tele van a liga 3tech DT-kkel, akik berontanak a támadófal lyukai közt és támadják az irányítót. Kis túlzással minden sarokban, de legalábbis minden csapatban találni ilyet. Nyilván nem Aaron Donald szintűt, de sok jó játékost találunk. Jordan Davis és Vita Vea viszont nagyon ritka egyedek.

És az egész játékos ideája valójában nem az, hogy fogja meg a futást, hanem hogy kényszerítse bele az ellenfelet harmadik és hosszú szituációkba. Ez azért rendkívül értékes képesség, mert a védelem ott nagy előnyben van a támadókhoz képest. Viszont ha Davis nem játszik a korai downokon, akkor a támadóknak harmadik és rövideket kell megoldaniuk, ahol viszont ők vannak előnyben.

Nézzük meg a különbséget a tavalyi és az idei Eagles defense között. 2021-ben gyakorlatilag bármelyik kicsit is komolyan vehető csapat átgyalogolt a védelmen. Idén ellenben a liga legjobbjai közt van az egység (DVOA szerint 3. volt még a Texans elleni meccs előtt). És persze nem Davis volt az egyetlen erősítés, fontos James Bradberry, Haason Reddick és CJ Gardner-Johnson is, de ha egy embert kell választani (persze nem kell), akkor szerintem az elsőkörös újonc az, aki a legnagyobb különbséget jelenti.

Láttuk a Texans elleni csütörtök esti rangadón, hogy mennyire kell Davis ebbe a védelembe. Nélküle a futás elleni védekezés nagyon gyenge. Fletcher Cox és Javon Hargrave nem jók a játék ezen aspektusában (hogy a cserékről ne is beszéljek), ők inkább berontanak a backfieldre, ami önmagában még nem a világ vége, de mögöttük a másodvonalban nem jók futás ellen sem a linebackerek, sem a besegítő secondary játékosok. Nem veszik fel a blokkokat, sok szerelést rontanak, amit jól mutat, hogy az Eagles ellen szerzik a legtöbb kontakt utáni yardot a running backek – ha a fal nem állítja meg őket, akkor hátrébb már könnyen tudnak szaladgálni.

És igen, szeretném, ha Davis többet lenne fenn a pályán, használnák négy emberes frontokban is, hiszen így még több hozzáadott értéke lenne. Ezt az edzői stáb egyelőre nem akarta megtenni, bár épp a bye week után a Steelers ellen kísérletezgettek ezzel, csak Davis pont megsérült, szóval visszatérése után remélhetőleg többször lesz fent így a pályán.

Addig is ki kell találnia valamit a csapatnak, mert egy az egyben helyettesíteni nem lehet Davist, így jó eséllyel át kell alakítani a struktúrát (esetleg Hargrave lehet még NT, játszott ilyet Pittsburghben is, a Texans ellen is próbálgatták párszor). Ilyen struktúra átalakító hatása pedig legfeljebb a két kiváló cornerback kiesésének lenne, mert nélkülük jóval kevésbé lehetne emberezést használni, amikor erre szükség van. Ezért gondolom, hogy Davis a legfontosabb védője az Eaglesnek, és csak a Slay-Bradberry duó szállhat be ebbe a versenybe.

Az már egy másik kérdés, hogy mennyire is jó az a védőkoordinátor és védelmi struktúra, ahol egy védő kiesése ekkora problémákat okozhat. Meglátjuk, hogy Jonathan Gannon hogyan tud ehhez a helyzethez alkalmazkodni a továbbiakban.

Playoff jóslat a szezon felénél

Lement a szezon fele, bepróbálkozok egy jóslattal a rájátszásra. Biztosan minden pontosan így fog alakulni.

AFC-ben a Bills-Chiefst kiemelkedőnek gondolom, még ha a legutóbbi hétvége nem is feltétlen ezt bizonyította – illetve meglátjuk mi lesz Josh Allen könyökével, azért ott elmehet a csoportelsőség is. Igazából a hetedik hellyel voltam csak bajban a konferenciában – többi bejutót viszonylag magabiztosnak gondolom –, itt pedig legyen a Jets a bivalyerős védelme hátán és hátha Zach Wilson le tud hozni még pár ilyen 5 yardnál nem dobok messzebb, de legalább nem csinálok nagy hülyeségeket meccset, ez pedig akár elég is lehet a Chargers megelőzésére.

Legalább egy meglepőt az NFC-ben is akartam húzni, így a Falcons az utolsó fordulóban megveri a Buccaneerst és bejut a PO-ba. Ebben a konferenciában az Eagles-Cowboys-49ers triót gondolom a legjobbnak, és jelenleg a Seahawksban is többet látok, mint a 7-1-es Vikingsban. A nagy kérdés számomra az, hogy a 49ers vagy a Seahawks nyeri a csoportját, ez pedig sok mindent befolyásolhat a playoff lefolyásában. A Giantstől pedig már nehéz lesz elvenni a wild card helyet egyébként, mert ha csak két győzelmet hoznak a továbbiakban (pl. a Texans és a Lions ellen a következő két körben), kinek lesz 9 győzelme a konferenciában hogy megelőzze őket?

A végén pedig a liga három legjobb csapatából kettő megmérkőzik, Bills-Eagles Super Bowl, buffalói győzelemmel.

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!