Connect with us

Beharangozó

Jön az év meccsének a visszavágója – Falcons @ Panthers

Két héttel ezelőtt nem mindennapi mérkőzést láthattak Atlantában és a képernyők előtt a szurkoló az NFC South két résztvevőjétől, a hosszabbításba torkolló mérkőzésen végül a hazai Falcons aratott sikert. Aki nem látta a meccset annak mindenképpen ajánlom, főleg az utolsó negyedet és a hosszabbítást, a csütörtöki rangadó előtt jó lehet hangolódáshoz, mert nem kizárt, hogy hasonló pontzuhatagot és izgalmakat láthatunk.

Kevés mérkőzés van idén, ahol igazán hullanak a pontok, de ez abszolút azon kevesek közé tartozhat majd és nem csak azért, mert az előző mérkőzésen 71 pontot tettek fel összesen a csapatok, hanem azért is mert a statisztikák szerint egyik csapat sem a védekezéséről híres.

A Falcons 24,1 pontot átlagol mérkőzésenként, ami a kilencedik legtöbb a ligában, míg a Panthers is közel 20-at, ami ugyan csak a 23. mutató, de talán ezzel a játékosállománnyal ez is szép eredmény. Nézzük, mi az öt pont ami garantálhatja a pontokat és ami eldöntheti akár a találkozót is.

Nincs orvosság a Falcons futójátékára

A Falcons 162,9 yardot átlagol mérkőzésenként a földön, ami a negyedik legtöbb a ligában, miközben a Panthers 139,3 yardot enged, ami pedig az ötödik legtöbb, tehát a földön a vendégeknek nagyon is lehet keresnivalója. Az első mérkőzésen ez meg is valósult, ugyanis 167 yardot tettek fel a táblára, pedig legjobb futójuk, Cordarrelle Patterson azon a mérkőzésen nem is tudott pályára lépni.

Patterson 5,4 yardot átlagol futópróbálkozásonként, ami a nyolcadik legjobb a ligában a futók között és annak ellenére, hogy mindössze 87 futósnapet töltött idén a pályán, már 384 yardnál és öt touchdownnál jár. Rajta kívül is teljesen biztató a futószekció, két újonc is nagy szerepet vállal eddig és mind Caleb Huntley, mind Tyler Allgeier kiválóan játszik, mind a ketten három yard felett átlagolnak kontakt után és mindkettőjüknek volt már legalább öt darab 10+ yardos futása.

A Falcons támadófala több mint jó

A jó futószámokhoz persze hozzájárul az is, hogy a támadófal kiválóan játszik. A Falcons futói 1,8 yardot átlagolnak az első kontakt előtt, ez pedig a hatodik legtöbb az egész ligában, tehát már közel két yardot megtesz mindent futó mire az első ütést kapják.

Kimondottan jók a játékok a fal két széle felé, a tackle-ök külső vállának az irányába a futók közel négy yardot átlagolnak. Nehéz bárkit is kiemelni ebből az egységből, de talán Chris Lindstromöt és Kaleb McGaryt lehet az élen emlegetni, akik ketten együtt összesen egyetlen büntetést szedtek össze és egész évben megbízhatóak.

static.www.nfl.com/image/private/t_editorial_lands...

A gyenge pont talán Drew Dalman lehet a fal közepén, aki már 14 nyomást engedett idén, a Panthersnek abszolút itt lehet esélye feltörni ezt az egységet. Erre nem is lehetne megfelelőbb ember találni, mint Derrick Brownt a Panthers fiatal defensive tackle-jét, aki eddigi karrierje folyamán kisebb csalódást okozott, de idén abszolút szárnyal. Már 19 nyomásgyakorlása van a fal közepéről, de ami a Falcons ellen fontos lehet, hogy nagyon kevés elrontott szerelése van, mindössze kettő darab, így benne bízhatnak a hazaiak.

A Panthers futójáték McCaffrey távozása után is él

Christian McCaffrey távozása után sokan leírták a Panthers támadójátékot, de azóta 26 pontot átlagolnak meccsenként és amúgy is egész évben elég jól megy a futás. Több mint 100 yardot termelnek a földön mérkőzésenként, ami 124-re ugrott CMC távozása után. Köszönhető ez elsősorban a második számú futónak D’Onta Foremannek.  A hatodéves futó 4,9 yardos átlaggal fut, ami top20-as mutató a ligában, de van már 191 kontakt utáni yardja, de ami még beszédesebb, hogy ő is több mint három yardot átlagol próbálkozásonként.

Ez azonban nem csak neki, de a feljavult támadófalnak is köszönhető. Az újonc Ikem Ekwonu egyre jobb formába lendült. Azt eddig is tudtuk, hogy nagy erőssége lehet a futástámogatás, egy nagy darab fizikális játékos. Az ő irányába közel három yardot átlagolnak a Panthers futói.

A Falcons pass rush továbbra sem létezik

A passzjáték egyik oldalon sem dominál, de a Panthersnél az előző meccsen PJ Walkernek sikerült 317 yardot feltennie és ez ezen az összecsapáson sem lenne feltétlen meglepetés. Ugyanis ezen a meccsen nem kell attól rettegni majd a Panthers irányítójának, hogy sokat lesz nyomás alatt, mert a Falconsnál ez jóformán nem létezik. A Chargers ellen mindössze három nyomást harcoltak ki, a legtöbb nyomással a belső védőfalember Grady Jarrett rendelkezik és neki is mindössze 27 darab van.

media.pff.com/2022/05/USATSI_17480454_168392721_lo...

A Panthers támadófal pedig ilyen szinten is feljavult (bár a Bengals ellen ezt nem láttuk), Ekwonu mellett Taylor Moton is megbízható, összesen 12 nyomást engedett eddig, ami a tackle-ök között kiemelkedő teljesítmény. Aki talán a legközelebb lehet a szélen a nyomásokhoz az az újonc Arnold Ebiketie, aki éppen elérte a húsz nyomásgyakorlást, de ez is édeskevés egy csapattól.

Mindkét csapat játéka magában hordozza a nagy játékokat

Nagyon furcsa a két csapat támadójátéka, mert a futójáték mellett főleg a hosszú átadásokra építenek. Marcus Mariotának 10,6 yard az átlagos passzmélysége, ami a második legmagasabb a ligában, PJ Walkernek pedig 8,8 yard, ami szintén top15-ös mutató. A baj csak az, hogy nagyon inkonzisztens a két irányító hosszú labdáknál, egy csodás játékra általában jut két borzasztó megmozdulás. Ennek tükrében nem is meglepő, hogy mindkét csapat elkapói több mint 10 yardot átlagolnak elkapásonként.

Amit kihasználhat a két csapat, hogy a cornerback sorok borzasztóan felemások. Kevés interceptiont szednek, sok elkapás utáni yardot engednek és nagy százalékban születik elkapás az őrizetükben. A gyenge pont Panthers oldalon C.J. Henderson, aki már két touchdownt engedett és három büntetést is magára húzott. A túloldalon pedig az lesz érdekes, hogy a friss szerzemény Rashad Fenton mennyit játszik, mert a Chiefs rendszerében voltak csodás pillanatai, ellenben nem ő lenne az első Chiefs corner, aki máshol besül.

Összeségében én egy nagyon szórakoztató, sok pontos meccset várok, ami nem lesz mentes a hibáktól és nem feltétlenül fogjuk az évtized irányító teljesítményeit látni. De egyrészt meg kell becsülni idén a támadófoci fémjelezte meccseket, másrészt bármilyen hihetetlen is, de mindkét csapat versenyben van a csoportelsőségért is, így ez egy valódi téttel bíró meccs mindkét fél számára.

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!