Connect with us

Szabadügynök

FA-kitekintő – NFC West

Visszatér a helyes útra a Rams vagy egy átmeneti év következik? Sikerül a szintlépés a Seahakwsnak? Egyben tudja tartania a bajnokesélyes csapatát a 49ers? Rebuild vagy feltámadás lesz Arizonában? A tavalyi szezon egyik legpotensebb és egyben legbalszerencsésebb csoportjával, az NFC Westtel folytatjuk az FA-kitekintő sorozatunkat.

Arizona Cardinals

Teljesen új stábbal vág neki a Cardinals a 2023-as szezonnak, ami egyrészt üdvözölendő, másrészt azért elég sok kérdés van az új edzői gárda kvalitásaival kapcsolatban. Emellett a roster sem néz ki különösebben jól, miközben elvileg most kellene megpróbálni nyerni (Kyler Murray idén csak 16 millió dollárt foglal el a fizetési plafonból, jövőre és az azt következő években viszont 45-50+ millió dolláros cap hitje lesz). Rebuild, win now vagy valami a kettő között?

Nem öngól, de kihagyott ziccer – A Jonathan Gannon kinevezés

Cap helyzet és rugalmasság

A csapat jelenleg 13,7 millió dollárnyi cap space-szel rendelkezik, ami nem valami sok. Túl sok mozgástere sincs a csapatnak, ugyanis csak DeAndre Hopkins (WR), Budda Baker (S) vagy Zach Ertz (TE) szerződésének átalakításával lehetne komolyabb összegeket felszabadítani. Előbbit viszont jó eséllyel inkább elcserélné a csapat (amivel 8 millió dollárt lehetne spórolni), utóbbi túl öreg és túlságosan középszerű már ahhoz, hogy ennyire elköteleződjenek mellette, így egyedül Baker tűnik ilyen szempontból reális opciónak.

Kivágható játékosokból sincs nagy választék, legalább két millió dollárt csak a csere LT Josh Jones, illetve a két veterán pass rusher Markus Golden és Dennis Gardeck menesztésével lehetne felszabadítani. Őket viszont pótolni kellene, így nem valószínű, hogy mindenki repülne, sőt. Valószínűbb, hogy a menedzsment megelégszik majd az elkapó Robbie Anderson kivágásával, akin 12 millió dollárt lehetne így megspórolni. Jó eséllyel persze lesznek rajta kívül is menesztések, de kivágási hullámra nem kell számítani, így cserékkel és strukturálásokkal együtt reálisan nézve nagyjából 28-30 millió dollár körüli összeget szabadíthat fel a Cardinals, vagyis 40-43 millió dollárral várhatja a piac nyitását.

Legfontosabb szabadügynökök

A csapat rosterének minősége a liga utolsó harmadába tartozik, és bár van pár pályát viszonylag sokat látó szabadügynök Arizonában, egyikük sem képvisel olyan minőséget, akiért érdemes lenne licitháborúba bocsátkozni.

[ppp_patron_only level=”1400″ silent=”no”]

Zach Allen, DL

A korábbi harmadik körös játékos pont a szerződése utolsó évében kezdett el villogni. Tavaly 660 snapen volt a pályán, ezeken 35 nyomást generált és hat sacket jegyzett, ami egy korrekt teljesítmény, illetve kivételesen futás ellen sem volt teljesen haszontalan. Csak a tavalyi évét nézve kaphat a piacon 8-10+ millió dollárt, pláne hogy Roy Robertson-Harrisnek is 10 milliót adott nemrég a Jaguars, de nem biztos, hogy a Cardinalsnak pont rá kellene elkölteni a nehezen felszabadított milliókat. Évi 8 millió dollár alatt még rendben lenne, de ha feljebb megy az ára, akkor el kell engedni.

Byron Murphy, CB

Zach Allen kortársa a 2019-es drafton második körös volt, de soha nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Pozitívum vele kapcsolatban, hogy még csak 25 éves, a szélen és a slotban is tud egy gyenge közepes szintet hozni, ami sok csapat számára növelheti az értékét. Az ő ára is valahol 8-10 millió dollár körül mozoghat, de mivel mély az idei class cornerekből, a Cardinals helyében az ő visszaigazolását sem erőltetném.

Ezzel véget is ért a fontosabb FA-k listája. Tavaly 800-1000+ snapen volt a pályán a veterán OT Kelvin Beachum és a G Will Hernandez is, de egyikük sem minőségi vagy hosszú távú megoldás. Ennek megfelelően nem is lesznek 3-4 millió dollárnál drágábbak, akár vissza is lehet őket hozni, de a hosszú távú sikerek érdekében talán érdemesebb lenne fiatal és tehetséges játékosok kezdetését erőltetni, hátha sikerül gyémántot találni (sokkal rosszabb azért nem lehet a helyzet).

Hova kell erősítés?

Szinte mindenhová. Ertz, Conner és Murray helye biztos a támadósorban, de előbbi kettő nem potens hosszú távú megoldás és mindenképp kellene mélyíteni a futó- és tight end posztokat. A támadófalból egyedül DJ Humphries jó, mindenki más vagy gyenge, vagy lejár a szerződése, vagy visszavonul (Rodney Hudson), míg az elkapósorban DeAndre Hopkins elcserélése után csak Hollywood Brown képviselne minőségét, és ő sem túl magasat. A védőoldalon visszavonult vagy lejárt a szerződése JJ Wattnak, Zach Allennek és Byron Murphynek, így effektíve kell egy teljesen belső védőfal, legalább egy fiatal és tehetséges pass rusher, egy linebacker, illetve egy, de inkább két jobb corner.

Probléma tehát van bőven és nem valószínű, hogy ezeket sikerül mindet orvosolni. Ha mindenképp megpróbál most nyerni a csapat vagy csak valamivel többet csinálni egy sima rebuild évnél, akkor a corner Jamel Dean, a pass rusher Marcus Davenport, a guard Ben Powers vagy a center Ethan Pocic lehetne érdekes a piacon – mindegyikük fiatal, elég magasan van a padlójuk és van hely a fejlődésre is. Esetleg még egy-két veteránt lehet érdemes elhozni olcsón a morál és az öltözői kultúra javítására: az Eagles legenda Brandon Graham például nagyon jó fogás lehetne 5-6 millióért, mivel nemcsak, hogy együtt dolgozhatna a korábbi védőkoordinátorával, de a fiatalok fejlesztésében és az öltöző rendbe tételében segíthetne.

Los Angeles Rams

A tavalyi szezonja borzalmasan alakult az akkor még címvédő Ramsnek, a rengeteg sérülés és sikertelen igazolások miatt a csapatnak nemhogy a Super Bowlra nem volt esélye, de még a rájátszás is hamar elúszott. Pénz és draft tőke azóta sincs, viszont így sem lesz unalmas a csapat holtszezonja.

Cap helyzet és rugalmasság

A Rams egyelőre nem kezdett bele komolyabb manőverekbe és átalakításokba, így továbbra is 14,8 millió dollárral van a fizetési plafon felett. Ezen könnyen lehet segíteni Aaron Donald (iDL), Cooper Kupp (WR), Leonard Floyd (Edge), Jalen Ramsey (CB), Jonathan Noteboom (LT) vagy Allen Robinson (WR) szerződésének átalakításával, de az nem evidens, hogy mennyire akarja tovább erőltetni a win now-t a csapat.

Donald, Floyd, Kupp és Noteboom szerződésének módosításával simán fel lehetne szabadítani az idei évre 70 millió dollárt is akár, szóval továbbra is lehet ezerrel nyomni az all in-t. Bizonyára Aaron Donald utolsó egy-két idényét és Matt Stafford még többé-kevésbé egészséges szezonjait nem akarja teljesen elengedni a Rams, de valószínűnek tűnik, hogy egy visszafogottabb játékos politikát fog folytatni a gárda.

Erre enged következtetni, hogy a csapat a hírek szerint kivágja Bobby Wagnert, illetve egyre több a riport arról, hogy Ramsey-t elcserélhetik. Ezzel a két lépéssel már majdnem pozitívba jönne a csapat, ráadásul utóbbiért még legalább egy első körös pick is járna, ami a hosszabb távú építkezés szempontjából nem elhanyagolható. Továbbá Leonard Floyd és Allen Robinson távolról sem játszik olyan jól, hogy el kellene mellettük köteleződni, de ide sorolhatnánk Noteboomot is, így jó eséllyel az ő szerződésükhöz sem nyúlnak hozzá.

Donald és Kupp viszont egyértelműen a franchise arcai, akik mellett simán el lehet köteleződni, és mivel már csak rajtuk lehet 35 millió dollárt spórolni idén, így nincs is szükség más szerződésének a módosítására. Kisebb neveket persze még el lehet küldeni, de 3 millió fölött csak Tyler Higbee-n lehet spórolni, ennyiért meg nem éri meg a csapat legjobb tight endjének a kivágása. Mindent összevetve tehát 25-30 millió dolláros cap space-szel gazdálkodhat a Rams, ha szeretne legalább közepesen agresszív csapatépítést folytatni.

Legfontosabb Szabadügynökök

Tavaly rengeteg elit játékost veszített a csapat, idén viszont nem kell emiatt aggódni, nincs olyan Los Angeles-i FA, akiért vérre kellene menni.

Taylor Rapp, S

A korábbi második körös védő folyamatosan fejlődött karrierje során, tavaly pedig tényleg jól teljesített (főleg futás ellen), de még így is legfeljebb egy évi 8-10 milliós safetyről beszélünk. Elférni bőven elférne a rosteren, de jó piaca lehet és messze nem pótolhatatlan kaliber.

És ezzel véget is ért a lista. A’Shawn Robinson egy hasznos DT, de ilyenből rengeteg van pár milliós fizetésért, rajta kívül pedig nincs egyetlen olyan lejáró szerződésű játékosa sem a Ramsnek, aki nemhogy egy top 50-es, de akár egy top 100-as listára felférne.

Hova kell erősítés?

Wagner és Ramsey potenciális távozásával elveszíti két top 3-as védőjét a Rams, őket pedig elég nehéz lesz pótolni, pláne relatíve olcsón. Ráadásul a corner poszt eddig is nagyon vékony volt, a safety pozícióra is ráférne a mélyítés, illetve jó lenne legalább egy átlagon felüli pass rusher a védőfalba. A támadósorban túl sok mozgástere nincs a Ramsnek, mert bár jó lenne megerősíteni a támadófalat, de mivel így is elég sokat költött már az egységre a menedzsment, így nem nagyon van értelme további milliókat beleölni – reménykedni kell, hogy a játékosok egyrészt egészségesek lesznek, másrészt fejlődés jeleit mutatják. Emellett jó lenne egy potens WR2, mert Robinson óriási bust, Kupp pedig bármilyen jó, egyedül ő sem tud mindent megoldani.

A csapatnak elsősorban fiatal, nagy potenciállal rendelkező, olcsó játékosokra, vagy magas szintet képviselő, de olcsó veteránokra van most szüksége. A secondaryben jól nézne ki a safety Jordan Poyer vagy Jimmie Ward évi 6-8 millióért, a fal szélére pedig jó opció lehetne a veterán pass rusher Jadeveon Clowney vagy a feltörekvő Ogbonnia Okoronkwo (szintén 6-8 millió dolláros összegért). A cornerek drágák lesznek a piacon, Ramsey-t pedig nem sok értelme van lecserélni egy hasonlóan drága, de kevésbé jó játékosra, elkapóból pedig olyan borzalmas a piac, hogy minden középszer óriási pénzt fog kapni, így marad a draft (esetleg Robert Woods térhetne vissza pár millióért).

San Francisco 49ers

A 49ers kis túlzással csak egy egészséges irányítóra volt a Super Bowltól, most azonban egyéb problémákat kell megoldani: egyben kellene tartani, sőt erősíteni kellene a rostert.

Cap helyzet és rugalmasság

A csapatnak jelenleg 8 millió dollárnyi cap space áll a rendelkezésére, de mivel eddig csak mérsékelt win now-ban volt a gárda, a lehetőségek tárháza végtelen. Amennyiben a szükség úgy hozza, akkor a 49ers át tudja alakítani Trent Williams (LT), Arik Armstead (DL), Fred Warner (LB), George Kittle (TE), Nick Bosa (Edge), Charvarius Ward (CB) és Christian McCaffrey (RB) szerződését is. Ez alsó hangon 60 millió dollárnyi extra capet eredményezne, amivel bármikor bárki megszerezhető a piacról.

Anyagi korlátai tehát nem nagyon vannak a csapatnak, pláne hogy a rosteren lévő játékosok közül csak CMC vágható ki 2 millió dollárnál nagyobb spórolással, mindenki más be van betonozva. Már csak az a kérdés, hogy mit akar a csapat, de egy óvatos becsléssel is azért 20-25 millió dollárnyi tőkével alighanem számolhatunk.

Legfontosabb szabadügynökök

Ahogy az előző bekezdésben is láttuk, azért a legjobb játékosok szerződés alatt állnak, tehát a csapat magja miatt nem kell aggódni. Ugyanakkor nem egy olyan hasznos kezdő szerződése járt le, akit jó lenne újraigazolni.

Mike McGlinchey, RT

Soha nem sikerült felnőnie a top 10-es mivoltához, de összességében azért átlagon felüli kezdő lett McGlinchey-ből. Persze ebben sokat segít az, hogy nagyon jó fit Kyle Shanahan wide-zone blokkolós rendszerébe és az egyik legjobb futásblokkoló OT a ligában. Passzblokkolásban már annyira nem jeleskedik, de a fejlődés jelei látszanak és egyértelműen jó piaca lesz. Ártani nem ártana, ha vissza tudnák igazolni, de valószínűbb, hogy egy OT hiányos csapat túlzásba viszi majd a licitet, és egyébként is sokat költenek már a posztra Trent Williamsszel, így nem várható a maradása.

Jimmy Garoppolo, QB

Shanahan többször is elmondta, hogy a veterán irányító nem fog visszatérni. A piacon 20+ millió dolláros szerződésre számíthat, talán a 30 millió sem elképzelhetetlen, pedig milyen jó lenne, ha megint hajlandó lenne pár millióért vállalni a csereposztot, így már csak két QB-t kellene igazolni, hogy legyen legalább egy egészséges a Super Bowlra.

Jimmie Ward, S

Kényszerűségből kénytelen volt safety mellett slot cornerként is helytállni tavaly, de nagyon jól sült el a dolog. Top 15-ös szintet nyújtott coverage-ben és továbbra is elit futás elleni védő, de a kora miatt (idén tölti a 32-t) óriási összegeket nem fognak neki ajánlani. Ha sikerülne 6-8 millióért megtartani, az hatalmas húzás lenne a csapattól.

A fentiek mellett pedig lejár két viszonylag fiatal pass rusher Charles Omenihu és Samson Ebukam szerződése is. Nick Bosa mellett nehéz volt kitűnni, de mindkét védő kiemelkedően hasznos tagja volt a 49ers védelmének. Ketten együtt 1300 snapen voltak a pályán és 13 sack mellett 112 nyomást generáltak. Elég jó piacuk lehet, ami 8-10 millió dollárt is jelenthet a számukra, miközben legalább az egyiküket jó lenne újra igazolni – rajtuk és Bosán kívül a csapat többi pass rushere 30 nyomást és hat sacket tud felmutatni. Illetve említsük meg Azeez Al-Shaairt, aki ugyan Dre Greenlaw és Fred Warner mellett csak epizódszereplő volt, de így is nagyon hasznos eleme volt a védelemnek és bőven az a kategória, akit érdemes lenne visszahozni.

Hova kell erősítés?

Ez leginkább a távozóktól függ. A 49ers safety sora Ward nélkül is rendben van, viszont ő nagyon kellene a CB-sorba, amire még ezen kívül is ráférne a mélyítés. Az edge pozíció is nagyon vékony, a védőfal közepére is kellene valaki a bust Javon Kinlaw helyére, az offense-ben pedig leginkább a támadófal belsejét kellene megerősíteni, illetve vagy McGlinchey-t kellene visszaigazolni, vagy hozni egy hasonlóan jó RT-t.

Amennyiben a 49ers idén már mindenképp bajnokságot nyerne, akkor Javon Hargrave óriási segítség lenne a fal közepére – Armsteaddel és Bosával valami félelmetes pass rusher triót alkothatnának (Daron Payne is jól nézne ki, de érte alighanem cserélni kellene, illetve Dalvin Tomlinson is korrekt megoldást jelentene, ha a Vikings nem tud hosszabbítani vele). A CB-posztra is az Eaglesből hoznék embert James Bradberry személyében, aki olcsóbb és jobb, mint Jamel Dean. Mondanám, hogy a guard posztot is meg lehetne erősíteni mondjuk Isaac Seumalóval, de három Philly játékosra egyszerre nem sok esély van.

A kevésbé top vagy felkapott nevek közül a corner Patrick Peterson még 33 évesen is nagy segítség lehetne, ráadásul olcsón, vagy ha hisznek a csapatnál a fiatalok fejlesztésében, akkor Byron Murphy is megérhet egy próbát. Illetve bedobom ide is Jadeveon Clowneyt, hátha Bosa mellett végre kijön belőle az 1/1-es állat így lassan 30 évesen.

Seattle Seahawks

A Russell Wilson utáni korszak zseniálisan kezdődött, a Seahawks ugyanis nemcsak, hogy talált magának egy potensnek kinéző irányítót, de még a rájátszásba is sikerült bejutni. Most jön viszont a neheze, Geno Smith-t ugyanis meg kellene tartani.

Cap helyzet és rugalmasság

Mielőtt rátérünk a szabadügynökökre, nézzük hogyan áll a csapat a fizetési plafonnal. Röviden: nagyon jól. A Seahawks jelenleg 24,44 millió dollárnyi cap space-en ül, ami a nyolcadik legtöbb, ráadásul további 30 millió dollárt lehet felszabadítani Uchanna Nwosu (Edge), Shelby Harris (DL), Quinton Jefferson (DL), Gabe Jackson (G) és Al Woods (DL) kivágásával. Az nem valószínű, hogy mindenkitől elköszön a csapat, pláne hogy például pass rusherekből nem áll valami jól, de a Jefferson-Woods duóra kár lenne kidobni 8 millió dollárt (pláne, hogy a drafton sok olyan belső védőfalember lesz, akik már újoncként is tudják hozni ezt a szintet), ahogy az évek óta alulteljesítő Gabe Jacksonnál is vannak jobb játékosok 6,5 millió dollárért.

Mellettük hozzá lehet nyúlni a két safety, Jamal Adams és Quandre Diggs szerződéséz, amivel megint fel lehet szabadítani 15-20 millió dollárt, de ilyen módszerrel lehet spórolni az elkapó Tyler Locketten is. Így vagy úgy, de szükség esetén akár 50 millió dollárnyi cap space-t is különösebb megerőltetés nélkül képes létrehozni a csapat, amire több okból is szüksége lehet.

Legfontosabb szabadügynökök

A lista nem lesz hosszú, ugyanis mindössze egyetlen érdemleges FA-ja van a csapatnak, viszont ő a legfontosabb poszton. Geno Smith a tavalyi holtszezonban még Drew Lockkal küzdött kezdőért, majd 4282 yardot, 30 TD-t és 11 INT-t passzolva lehozott egy top 10-es szezont és rájátszásba vezette a Seahawkst. Ráadásul nem egy sima game manager QB volt, hanem egy igazi playmaker: 14 TD-je volt 20+ yardos, ami kettővel több, mint bárki másnak a ligában, emellett a passzainak az 5,6 százaléka extra dobás volt, aminél csak négy irányító teljesített jobban.

Ugyan egy év után még lehetne óvatoskodni, de már 2021-ben is jól nézett ki, amikor lehetőséget kapott, nagyon lubickol a Seattle rendszerében. Ha nem is 100 százalékig biztos, de erősen valószínű, hogy képes egy top 12-15-ös szintet stabilan fenntartani, aminek viszont ára van, és meglepő lenne, ha évi 35 millió dollárnál rosszabb szerződést kapna. Idáig viszont nem lesz egyszerű eljutni, ami miatt a franchise tag elég biztosnak tűnik, arra pedig kell majd a cap space.

Hova kell erősítés?

Tavaly mindenkit meglepett a Seahawks, de aligha akarnak Pete Carrollék itt megállni, ehhez pedig erősíteni kell. Egy jó belső védőfalember és egy minőségi pass rusher nagyon elférne ebbe a védelembe, illetve egy jó corner sem ártana. A támadóoldal papíron nagyon jól néz ki, egyedül a támadófal belsején lehetne némi ráncfelvarrást csinálni (már amennyiben a Geno-kérdésre sikerült kielégítő választ adni).

A pass rusher piac nem jó, így esetleg olyan olcsóbb megoldásokkal lehet próbálkozni, mint Charles Omenihu. A védőfal belsejébe már nagyobb a választék, de így is sokat költ oda a csapat, ennek ellenére jó áron Dre’Mont Jones vagy David Onyemata nem nézne ki rosszul. A támadófalba Dalton Risner lehetne nagy fogás, igazi mindenesként ugyanis hatalmas hozzáadott értéke lenne a Seahawks támadósorához. Mondanék cornert is, de nagy pénzért úgysem hoz senkit Carroll, így a piaci viszonyokat látva leginkább pár közepesnél jobb játékos leigazolása tűnik reálisnak a legnagyobb hiányposztokra, a lényeg most úgyis Geno Smith megtartása lesz.

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!