Connect with us

Playbook

Az emberezést és a zónázást ismerjük, de mi az a Man Match és a Zone Match?

Mikor az ember elkezd amerikai focit nézni és már van egy kis fogalma a játékról, akkor megtanulja, hogy passzjátékok esetén a védők vagy embereznek vagy zónáznak – tehát vagy az emberüket figyelik az egész játék során vagy egy adott területért felelnek a pályán. Ez így leegyszerűsítve rendben is van, azonban nem mindig ilyen egyszerű a helyzet.

Mielőtt belemennénk a mai fő témánkba, a pattern matchingbe, a biztonság kedvéért ismételjük át röviden, mi is az az emberezés és a zónázás.

Az emberezés elméletben nagyon egyszerű, hiszen az öt skill játékosra rááll öt védő, figyelik elsősorban a csípőjük ringását mozgását és csak azt az egy embert követik az egész játék során (a maradék 6 játékos vagy megy irányítót siettetni vagy hátsó zónát véd). Előnye, hogy semmiféle kommunikációt nem igényel, azonban hátránya, hogy gyakorlatban sokkal nehezebb megvalósítani, mint elméletben, és kellenek a jó képességű, atletikus védők a kivitelezéshez, plusz mivel a CB-k háttal vannak az irányítónak, így az interceptiont is nehezebb szerezni.

zónázás esetén a védők, akik nem az irányítót siettetik, a pálya egy meghatározott részére lépnek hátra és azért a területért felelősek. Ezt szokás “spot drop”-nak hívni, hiszen egy adott helyre lépnek hátra a védők. Ez sem bonyolult elméletben, ráadásul itt az irányítót nézik a védők, tehát nagyobb az interception veszélye és hamarabb odaérnek többen is a labdás játékosra. Emellett előnye, hogy nem feltétlen kellenek hozzá atletikus, top játékosok. Hátránya, hogy sok lyuk van a zónák közt, nem lehet minden négyzetcentit lefedni ennyi emberrel, emellett engedik a rövid underneath passzokat, amikből sok elkapás utáni yard hozható ki.

Ezek azonban elavultak, kellene valami fejlődés

A mai fociban a támadóknál az elkapók sokszor a védők pozíciója szerint módosítják az útvonalaikat és épp zónázást vagy emberezést verő route-okat futnak meg (nyilván előre megbeszélten, az irányító is így számol). Vannak bizonyos koncepciók, amik zónázás vagy épp emberezés ellen hatékonyabbak, a támadók pedig ezt nagyon jól ki tudják használni. Zónázol? Jöhet egy four verticals vagy egy flood concept. Emberezel? Itt egy pick play vagy egy rub concept.

A védelmeknek valami választ kellett erre találniuk, mert a statikus emberezés vagy zónázás már nem volt fenntartható. Ez a válasz a zónázás/emberezés hibrid coverage, a pattern matching. Ahelyett, hogy megvárnák, míg valaki beér a zónájukba, vagy egyből elkezdenek követni egy embert, a védők úgy állapítják meg, hogy mit csináljanak, hogy megnézik, az elkapók mit csinálnak. Ennek nagy előnye, hogy nem hozza külön nehéz helyzetbe a védőket, azaz egy külső védő nem fog befelé irányuló útvonalat követni és ugyanez igaz belülről kifelé.

Ha ez így még nem teljesen világos, az nem baj, a továbbiakban kitisztul majd a kép. A pattern matchingnek két vállfaja van, a zone match és a man match.

Man Match

A cikk folytatódik! Mindössze havi 3$ (+ÁFA) és több tucat extra cikket olvashatsz el, illetve korlátlan hozzáférést kapsz minden korábbi anyagunkhoz. Vagy légy a támogatónk további előnyökért! Ha már előfizető vagy, ne felejts el bejelentkezni (fent a menüben)!

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!