Connect with us

Beharangozó

FK! Preview #4

Visszatér a londoni foci, úgyhogy már 15:30-tól élvezhetjük az NFL-t vasárnap! Később Dolphins@Bills szupermeccs, csoportrangadó az AFC North-ban, az NFC Eastben és az NFC Southban is, és ne feledjük el a két kiesési rangadót, ahol a Bears akár megkaparinthatja magának a draft első két pickjét! És végre valahára Mahomes vs. Rodgers… ja az nem. 

London, baby!

Atlanta Falcons @ Jacksonville Jaguars (-3)

Már-már impresszív, ahogy a Jaguars lábon lövi magát. Ők bukták eddig a legtöbb EPA-t dropokkal (9-cel vezetik a ligát), és ebben benne sincsenek az éppen kilépések az end zone szélén. Múlt héten 404 yardot tettek fel a táblára és csak kétszer puntoltak, ebből sikerült 17 pontot összehozni. Azért az teljesítmény. Én még kitartok mellettük, bármikor átszakadhat a gát, mert Lawrence nagyon jól játszik, most Ridley-nek bosszúmeccs is lesz ráadásul (mondjuk jó lenne Doug Pedersonnak visszaadni a playhívásokat), habár az is benne van a pakliban, hogy a Falcons fut 200 yardot és elviszi a győzelmet a Wembley-ből.

Mindezzel együtt a legérdekesebb kérdés a meccs kapcsán az, hogy Drake London tud-e touchdownt szerezni Londonban. Utoljára 2017-ben fordult elő, hogy valaki abban a városban szerezzen touchdownt, ami a vezetékneve: Llamar Houston szerzett egy fumble return TD-t a Texans pályáján. Keresztnévvel gyakoribb a dolog, például Dallas Goedert a Cowboys ellen, de vezetéknévvel szinte példa nélküli.

Tipp: Jaguars -3

19 órás sáv

Miami Dolphins @ Buffalo Bills (-2,5)

Egyértelműen a hét meccse az AFC East rangadó, konkrétan ez a két legjobb csapat a ligában DVOA mutató alapján (és egyébként EPA szerint is). A múlt heti 70 pont miatt mindenki a Dolphinsról beszél, de Josh Allen eddig 5-ből 5-öt nyert a Miami ellen hazai pályán, ráadásul 37,4 pontot átlagolt ellenük (rájátszással és idegenbeli meccsekkel együtt 9-1 a mérlege 34,3 pontos átlaggal). Szóval ha van csapat és irányító, aki fel tudja venni a versenyt Tuáékkal, az valószínűleg épp a Bills.

A Buffalo védelme jelenleg a 2. legjobb a ligában DVOA alapján, és azt is tudjuk évek óta, hogy nagyon összehangoltan működnek a hátsó alakzatban, nem vétenek kommunikációs hibákat, ami elég fontos ez ellen a Dolphins ellen. Ugyanis a rekordmennyiségű, sokoldalú és taktikailag nagyon hasznos motionök miatt nem igazán lehet emberezni Tuáék ellen, de még zone match coverage-eket sem hívni, mert szinte mindenki elváltja magát és lemarad. Talán a Bills ezt jobban tudja kezelni, de azért itt is vannak aggasztó jelek. Például hogy a buffalóiak gyors passzoknál a 2. legrosszabb sikerességi rátát tudják felmutatni és kontakt utáni engedett yardokban is a legrosszabbak közt vannak – ezek pedig ugyebár a Dolphins erősségei, főleg hogy Tua 2,28 másodperc alatt szabadul átlagosan a labdától, ami egy abszurd alacsony szám, főleg ilyen magas átlagos passzmélységgel.

Kíváncsi vagyok, hogy kitalálnak-e valami gameplan specifikus dolgot vagy hozzák a kényelmes megszokott játékukat, de egyelőre nem látom, mi lehetne az ellenszer a Miami ellen (persze nálam sokkal nagyobb koponyák próbálják ezt megfejteni). Mert még ha ki is találsz valamit a passzjáték elvételére meg a pálya közepének semlegesítésére, akkor az azzal jár, hogy több embert kell hátra allokálnod, a Dolphins pedig idén megmutatta, hogy most már a földön is képes parádésan teljesíteni. Így pedig nem igazán van megoldás ellenük.

Ha mégis ilyet akarunk keresni, akkor az talán az lenne, hogy szerezzen a támadósor még több pontot ellenük. És erre a Bills fel lehet vértezve, hiszen a második legtöbb pontot átlagolják idén drive-onként és szerintem jól meccselnek a Dolphins védelmével, már amennyiben Allent nem kapja el a gépszíj és nem akar minden áron 50 yardos bombákkal operálni. Tudjuk, hogy képes a rövid játékokra, ráadásul a futójáték is úgy tűnik beindult, ezek a play actionökkel kiegészítve pedig nagyon jól működhetnek Fangio védelme ellen, ami messze-messze a legtöbb könnyű boxot használja korai downokra.

Kíváncsi vagyok melyik védelem tud kitalálni valamit az ellenfélre, de alapvetően egy sokpontos meccsre számítok. Talán egy fokkal a Bills védelmében látok több lehetőséget ebben a párharcban, de nem tudok ez ellen az ezer fokon pörgő Dolphins ellen menni.

Tipp: Dolphins +2,5

Baltimore Ravens @ Cleveland Browns (-3)

Hihetetlen ez a Browns defense. Összesen 21 first downt engedtek eddig a szezonban, a második Bills 41-gyel áll – csak múlt héten volt 12 csapat, amely 21 first downt engedett. Játékonként 3,2 yardot engednek, ami a legjobb mutató 1999 óta három fordulót követően. Most azért egy erősebb ellenfél jön, hiszen a Ravens offense alapvetően elég jól teljesít, a 3. legjobb a sikerességi rátájuk passzoknál, csak a fumble-ök és sackek leviszik az EPA-t. És ahogy jósoltuk Greg Roman leváltása után, nagyon jól működnek a futásaik, ha széthúzzák a pályát, magasan vezetik az 11 personnel futás sikerességi ráta mutatót. A probléma a sérülésekkel van, hiszen ahogy visszatérnek a falemberek, most az elkapók estek ki… Így azért nem egyszerű a dolguk.

De a túloldalon sem lesz egyszerű a haladás, hiszen a Ravens engedi a harmadik legkevesebb yardot passzjátékonként, illetve futás ellen is a top10-ben vannak EPA és sikerességi ráta alapján. Sok futás, kevés pont, védelmi csata lesz itt. Én nem tudok ez ellen a Browns defense ellen fogadni jelenleg, de azt is tegyük hozzá, hogy a Ravens Lamar Jacksonnal 12-2-es mérleget tud felmutatni underdogként a spreaddel szemben. Szóval szerintem a Browns nyer, de a Ravens hozza a spreadet.

Fontos részlet, ami a cikk megírása után derült ki, hogy Deshaun Watson kérdőjeles. Ha az újonc Dorian Thompson-Robinson játszik, az mindenképp érdekes lesz, de ebben az esetben valószínűleg átteszem a sima pickem is a Ravensre.

Tipp: Ravens +3

Washington Commanders @ Philadelphia Eagles (-9)

Ugyan egyelőre nem lehengerlő az Eagles, leginkább passzjátékban, de az elég hihetetlen, hogy a tavalyi szezon kezdete óta Jalen Hurtsszel a kezdőben 17-1 a Sasok mérlege. Az egy vereség viszont épp a Commanders ellen jött tavaly.

Az Eagles OL és a Commanders DL között epikus csata lesz, legalábbis passzjátékoknál mindenképp – futásoknál azért verhetőbb az a védőfal. A túloldali falak csatájában viszont dominálnia kellene az Eaglesnek, főleg ha hozzávesszük Sam Howell játékstílusát, aki rekordszámban nyeli a sackeket. A washingtoni támadósor meccsenként 9 sack+turnovert átlagol, ami egy ilyen védőfal és a jelenleg labdamágnes védelem ellen nagy problémákat vetít előre.

A Sasok magasan vezetik a ligát futott yard különbségben, tehát hogy mennyivel futnak ők többet, mint amennyit engednek. Ez pedig jól le is írja a játékstílusukat. Talán most a passzjáték is eggyel jobban nézhet majd ki, mert eddig megkapták a legbizarrabb gameplaneket, ugyanis ellenük futtatták a legtöbb cover0-t és a legtöbb drop8 coverage-et is, a Commanders viszont egy egyszerűbb védelem ilyen szempontból, még ha nagyon tehetségesek is.

Tipp: Eagles -9

Cincinnati Bengals @ Tennessee Titans (+2,5)

Ha touchdownokat vártok, akkor ne ide kapcsoljatok. A Bengals szerezte eddig drive-onként a legkevesebbet, a Titans pedig a harmadik legkevesebbet. Ellenben ha szeretitek a three-and-outokat, akkor ez a ti meccsetek, mivel a Bengals a 2. legtöbb ilyen hozza össze, a Titans pedig a harmadik legtöbbet.

Burrow jelenleg nagyon durván limitált a vádlija miatt, nem tud beleállni dobásokba, ennél alapabb és egysíkúbb támadósort pedig nehéz lenne futtatni az NFL-ben. Abban bízhatnak, hogy ezekkel a rekordgyors passzokkal legalább kiveszik a Titans védelem méregfogát, a védőfalat, illetve hogy hátha Ja’Marr Chase majd alkot valamit elkapás után. Futni nem tudnak shotgunból, és a Titans is nagyon jól fogja a futást, szóval ez az egyetlen megoldásuk. Ez pedig nagyon kevés. Ha valaki ellen elég lehet, akkor az épp a Titans, amelynek hasonlóan gyenge támadósora van, ráadásul a Bengals defense azért képes a hátán cipelni Burrow-ékat – példának okáért Trey Hendrickson nagyon jól játszik és szétszedheti Andre Dillardot a szélen, meg úgy összességében a Bengals DL-nek dominálnia kellene.

Nehéz tippelni két ilyen gyenge támadósor csatáján, és először a Bengals felé húztam, hiszen mégis csak ők a Bengals és majdcsak megoldják valahogy, de igazából nem tudom, hogy ennyire limitált támadósorral mire lehet menni az NFL-ben. Ráadásul a Titans hazai pályán underdogként mindig felszívja magát, szóval legyen Titans, de egyáltalán nem magabiztosan.

Tipp: Titans +2,5

Pittsburgh Steelers @ Houston Texans (+3)

A Steelers offense nem működik: 38 támadásukból mindössze 5-ször jutottak el a vörös zónáig (vagy azt megelőzően a célterületig), ami simán a legrosszabb mutató a ligában. A Texans defense nem a legerősebb ellenfél, de DeMeco Ryans jól felkészíti fiait és keményen játszanak. A túloldalon a Steelers DL agyondominálhatja a Texans 4/5 részben csere támadófalát, de ez a CJ Stroud srác elég jól tolja, és szerintem össze tud rakni egy Steelersnél jobb támadósort. Ha most sem adja el a labdát, akkor szerintem ezt meglepetésre behúzhatja a Texans.

Tipp: Texans +3

Tampa Bay Buccaneers @ New Orleans Saints (-3)

Mayfield vs. Winston, 1/1 bustok egymás ellen! Winston ráadásul volt csapata ellen! Érdekes mérkőzésnek ígérkezik olyan szempontból, hogy mindkét csapatnak a védelem az erőssége. Ez látható abból is, hogy a Saints 11 meccse nem engedett 20 pontnál többet, de abból is, hogy a Saints puntolt idén a legnagyobb arányban, a Buccaneers pedig a 6. legnagyobb arányban. A négy egység közül a Saints védelemben bízok a legjobban, ami elég is lehet a győzelemhez, de egyértelműnek nem gondolom a helyzetet, szóval ha kapok 3 pontot a Bucs mellé, akkor bizony azt választom egy védőfociban.

Nem lesz egy látványos meccs, de a Mike Evans vs. Marshon Lattimore csatáért megéri ide kapcsolni.

Tipp: Buccaneers +3

Los Angeles Rams @ Indianapolis Colts (-1)

A holtszezonban eléggé lenéztük ezt a két csapatot és mindenképp pozitív csalódások eddig. A Rams védelme a tehetséghiány ellenére elég jól edzett, a támadók pedig hasítanak Stafforddal és a Puka-Tutu kettőssel. Múlt héten meccs közben esett ki a left tackle-jük és nem tudtak rá megoldást találni, de most volt idejük felkészülni és előállni valamilyen tervvel, amivel nem torpedózzák meg a támadósort. Persze ettől még a Colts védőfal, főleg belülről okozhat nagy gondokat, de alapvetően bízok McVayben és Staffordban, hogy ezt tudják menedzselni. A túloldalon Richardson visszatér, emiatt pedig már alapból is érdemes rájuk kapcsolni, úgyhogy egy jó kis élvezetes meccs lehet ebből. Szerintem a Rams a levegőben jól tud majd haladni, ez pedig elég lehet.

Tipp: Rams +1

Minnesota Vikings @ Carolina Panthers (+4)

Nyeretlenek csatája, első felvonás. Oké, kinevettük magunkat a Vikingson, hogy mennyire visszafordult a szerencséjük, de azt hiszem mondhatjuk, hogy elég volt, visszaállhat minden egy normális kerékvágásba, már ha létezik ilyen Minnesotában. A Vikings offense alapvetően elég jól muzsikál, csak lábon lövik magukat a turnoverekkel (2. legnagyobb arányban adják el a labdát a ligában). Futni mondjuk nem tudnak, de a jó hír, hogy a Panthers meg nem tud futás ellen védekezni (31. EPA). Azt gondolom, hogy Cousinséknak menni fog a haladás.

A túloldal érdekesebb számomra. A Vikings teletolja blitzekkel az ellenfelet (63,9%-ban, miközben a ligaátlag 27,1%), mert nem tudnak enélkül nyomást generálni (és még így sem sokat), hátul meg nem bírnak coverage-ben védekezni, nincs meg az emberállomány. Így egy valamilyen szinten kellemetlen ellenfélnek számítanak, de ha megvan az orvosság, akkor utána nagyon egyszerűen kijátszhatók. Nagyon kíváncsi vagyok Bryce Young mit kezd velük fejben, mert eddig nem nézett ki olyan magabiztosan az 1/1-es. A támadófala nem fogja segíteni a dolgát, de talán Adam Thielen bosszújában bízhat.

Szerintem a Vikings magabiztosan behúzza ezt.

Tipp: Vikings -4

Denver Broncos @ Chicago Bears (+3)

Nyeretlenek csatája, második felvonás. Ez ráadásul a legszomorúbb, legnyomorúságosabb szurkolók csapatainak mérkőzése lesz, tényleg nehéz szavakat találni a kínjukra. A Bears zsinórban 13 meccset bukott, mindegyiken legalább 25 pontot kaptak, amivel egy 1963-64-es rekordot állítottak be. Ebben a periódusban minden egyes NFL-csapat legalább 3 meccset nyert és mindenkinek legalább 80-nal jobb a pontkülönbsége, mint a chicagóiaknak (-190).

Ugyan nagyon illene a Broncoshoz, ha ők szakítanák meg ezt a szériát, de azért ez a denveri támadósor egyértelműen jobb a chicagóinál, szóval szerintem ezt behúzzák a vendégek. Ha bejön a fenti és ez a tippem, akkor az lenne a helyzet, hogy vasárnap késő estére a Bears birtokolná az 1/1-es és az 1/2-es picket is.

Tipp: Broncos -3

22 órás sáv

New England Patriots @ Dallas Cowboys (-6,5)

Két bomba védelem lesz a pályán, amit jól mutat, hogy a Patriots engedte eddig a második legkevesebb, a Cowboys pedig a harmadik legkevesebb pontot drive-onént. Az kifejezetten érdekes statisztika erre a meccsre, hogy a Patriots ellen tudnak a csapatok a második legkevésbé eljutni a red zone-ba, ellenben a Cowboys a második leghatékonyabb abban, hogy eljusson a 20 yardoson belülre – a dallasiaknál itt akad meg a tudomány, hiszen a tavalyi első helyezés után jelenleg 27.-ek a ligában vörös zónás touchdown arányban.

Mindkét védelem nagy gondokat okozhat az ellenfélnek (Micah Parsonsra például fogalmam sincs mit talál ki Bill O’Brien), de a Cowboys támadósora szerintem magasabb padlóval és plafonnal is rendelkezik, ezért behúzzák a meccset otthon.

Tipp: Cowboys -6,5

Las Vegas Raiders @ Los Angeles Chargers (-5)

A Chargers kettőssége durván tetten érhető a statisztikákban. Övék a második legtöbb 20+ yardos játék, de ők is engedik a legtöbb ilyet. Az ötödik legnagyobb arányban jutnak el legalább a red zone-ig, de a második legnagyobb arányban engednek ellenfeleket el ugyanaddig. A mostani ellenfélben az a jó, hogy a védelmük nekik is nagyon gyenge (még a Chargersnél is több pontot engednek támadásonként), ellenben a támadósoruk az első negyedben ugyan top10-es, utána viszont csak a 25. EPA/play alapján. Tehát jól összerakják a scripted játékaikat, de ennyi volt az egész. Ráadásul a legnagyobb arányban adják el a labdát, minden negyedik támadásukból.

A nagy kérdés persze az, hogy ki fog irányítani a vendégeknél. Ha az újonc O’Connell, akkor arra mindenképp kíváncsi leszek. Ha a veterán Brian Hoyer, akkor nagyon nem. Ha Jimmy, akkor közepesen. Ráadásul a Raidersnél Maxx Crosby is erősen kérdőjeles, nélküle meg a csapat legjobb védője…. Divine Deablo?

Azt is fontos megjegyezni, hogy ritka az olyan meccs, ahol a Los Angeles-ieknél van a főedzői fölény, de az most egy ilyen. Úgyhogy nálam ez magabiztos Chargers.

Tipp: Chargers -5

Arizona Cardinals @ San Francisco 49ers (-14)

Ki hitte volna, hogy három hét után ott lesz a Cardinals a DVOA toplista 10. helyén? Én nem, az biztos. Eddig háromból háromszor égettek meg a spread tippjeimmel, úgyhogy most nem megyek ellenük! Ebben persze nagy szerepe van a 14 pontos spreadnek, mert amúgy magabiztos 49ers sikert várok. A meccset az döntheti el, hogy melyik csapat tudja korlátozni az ellenfél hosszú futásait, ugyanis ez a két csapat ott van a top3-ban a 10+ yardos futások kategóriájában. Arizonai oldalról a probléma az, hogy nekik a védelmük is ott van a 3 legtöbb ilyet engedő között.

Tipp: Cardinals +14

Sunday Night Football

Kansas City Chiefs @ New York Jets (+8,5)

Hozhatnék statisztikákat, de szerintem mindenki tudja, hogy a Jets támadósor gyenge, a Chiefs támadósor szuper, a Jets védelem nagyon jó. Azt talán kevesebben tudják, hogy a Chiefs védelem is nagyon jó, konkrétan a második legnagyobb arányban harcolnak ki puntokat. Ez azért jó, mert a Jets offense hasonlóan sokat szeret puntra kényszerülni, úgyhogy jól megtalálták egymást. Nem ragoznám túl ezt a meccset: hisz bárki abban, hogy Zach Wilson tudja tartani a lépést Patrick Mahomesszal? Na ugye.

Tipp: Chiefs -8,5

Monday Night Football

Seattle Seahawks @ New York Giants (+1)

A szezon előtt eléggé hasonló volt a két csapat. Tavaly meglepetést okoztak a rájátszással, az építkezési szakaszukat nézve idő előtt értek el a playoffba, majd megfizették közepes irányítójukat tavasszal. Aztán a szezonban már nagyon más irányba indultak el és egyértelműen a Seahawks néz ki jobban. Az is érdekes egybeesés, hogy a Hawks mindkét kezdő tackle-jét elvesztette, és a Giants is az elit LT-je nélkül volt kénytelen kiállni, de ezt is a seattle-iek bírták ki jobban.

A Giants az első félidőben -57-es pontkülönbséget tudott eddig felmutatni, ami ebben az évezredben a legrosszabb mutató, így meg azért elég nehéz győzelmeket összehozni. Védelme egyik csapatnak sincs, hiszen a 28. és 30. legtöbb pontot engedik támadásonként, és a nagy játékokat is a 2. és 4. legnagyobb arányban nyelik be. A támadósoroknál viszont nagy a különbség, hiszen a Seahawks a 4. legjobb EPA és sikerességi ráta mutatóban is, a Giants viszont a top20-ban sincs egyikben sem.

Ami ezt a meccset illeti nekem nagyon meglepő volt, hogy csütörtökön még a Seahawks volt 1 pontos underdog, ami mostanra megfordult, de még így is nagyobb különbséget érzek köztük. Főleg hogy Daniel Jones 1-12-es mérleget tud felmutatni főműsoridőben, míg a Seahawks 28-12 hétfő esti rangadók során. Sőt, az utóbbi hat egymás elleni meccsükből ötöt a Seattle nyert. Nálam ez sima Seahawks.

Tipp: Seahawks -1

Magabiztosabb spread tippek

A magabiztos tippekkel annyira nem voltam jó múlt héten, de még mindig pozitívban vagyunk, a sima spread tippek viszont elég jól alakultak múlt héten és a szezonban is.

Nézzük mit érzek most kicsit magabiztosabban:

  • Seahawks -1
  • Rams +1
  • Vikings -4 (mi baj lehet?)
  • Broncos -3 (valami nincs rendben velem)
  • Chargers -5 (de komolyan, mentsetek meg!)

Magabiztos tippek múlt héten: 3-3
Magabiztos tippek a szezonban: 8-6

Spread tippek múlt héten: 8-5-2
Spread tippek a szezonban: 25-18-3

Szerkesztőségi tippverseny állása

Straight up:

  1. Patrik 35-13
  2. balentin 33-15
  3. renningan 33-15
  4. chester 32-16
  5. Höri 31-17
  6. Támogatók 31-17
  7. atreus 30-18
  8. katonadani 30-18
  9. jarred 29-19
  10. alatriste 28-20
  11. kronikk 26-22

Oddsokkal kiigazított:

  1. Patrik 59,56
  2. chester 53,99
  3. renningan 53,42
  4. balentin 51,5
  5. Höri 48,85
  6. jarred 48,62
  7. Támogatók 48,29
  8. atreus 46,61
  9. alatriste 46,54
  10. katonadani 46,09
  11. kronikk 39,7

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!