Connect with us

NCAA

Beharangozzuk a harmadik forduló legjobb NCAA meccseit

A második forduló talán még az elsőhöz képest is jobban összekuszálta az esélyeket. Egyedül az első két (három) csapat tűnik stabilnak, utánuk óriási a tömörülés és hétről-hétre új csapatok kerülnek kiemelt helyekre. A harmadik fordulóban több olyan mérkőzés is lesz szombaton, amely hatással lehet a top15 csapataira, így érdemes végig követnünk az eseményeket. Akik nézni szeretnék a történéseket, azoknak az Arena4+ ezúttal is két mérkőzést hoz el, amihez nem kell mást csinálnotok, mint díjmentesen regisztrálni a honlapjukon és élvezhetitek is a közvetítést magyar kommentárral és szakértéssel.

Alabama Crimson Tide (1.) @ Florida Gators (11.) 21:30

Az első mérkőzés, amit ajánlunk, az rögtön egy valódi, hamisítatlan SEC derby, ahol a tavalyi konferenciadöntő két csapata vesz részt. Azon a mérkőzésen 98 pontot termelt a két gárda, amely végül 18 játékost adott a draftnak. Éppen ezért teljesen átalakultak a csapatok, főleg az offense-ek, mind a két csapattól távozott a kezdő irányító (Jones, Trask) és a két legjobb célpont (Smith, Waddle, Toney, Pitts), de mindezek ellenére izgalmas meccs elé nézünk.

Az Alabama idén is a liga legjobb csapatának tűnik, jelenlegi quarterbackjük, Bryce Young a Heisman legfőbb esélyese két forduló után, hét touchdownja mellé még nem adta el a labdát. A kiszolgálószemélyzete talán eggyel visszafogottabb, mint az Alabama elmúlt éveinek fegyverei, de John Metchie és Jameson Williams meg-megvillantotta mennyire eklektikus tud lenni (sajnos a tight endjeikről ez már nem mondható el).

A siker kulcsa azonban továbbra is a rendszerben keresendő, nagyon sokat vannak a célpontok üresen, a támadófal pedig Evan Neal és Chris Owens vezérletével nagyon jól teszi a dolgát passz- és futásblokkolásban is.

A védelem pedig előre tudott lépni tavalyhoz képest, eddig három labdaszerzés mellett, a garbage time-ok kivételével 14 pontot engedtek csak az ellenfeleknek.

A Florida ezzel szemben egészen üde színfoltját hozza az idei támadósoroknak. Az év elején mindenki Emory Jonesról beszélt, mint lehetséges breakout player, ehhez képest két meccs után négy interceptionje nem túl biztató. Annál inkább a backup Anthony Richardson, aki nem csak hatékonyan passzol (majdnem 200 yard 11 passzjátékból), de két meccs után több mint kétszáz futott yardnál is jár, pedig kevesebb mint 12 futósnapen lépett pályára. Az Alabama ellen eljöhet a fordulópont a szezonban, ha Jones továbbra is szenved, akkor Richardson átveheti a kezdő posztot.

A védelemből a cornerback Kaiir Elamet nézzük, aki potenciális jövő évi elsőkörös draft pick, de úgy általánosságban nem ők fogják megizzasztani Bryce Youngékat.

Cincinnati Bearcats (8.) @ Indiana Hoosiers Arena4+ (online) 18:00

Az első meccs, amit magyar kommentárral élvezhetünk a Group of 5-ból érkező, azaz elvileg nem az öt legerősebb konferencia tag Bearcats (korábbi cikkünkben említettük, hogy 2025-től valószínűleg csatlakoznak a Power 5 konferencia BIG12-hez) és az idényt még a top20-ban kezdő Hoosiers összecsapása lesz.

Mindkét fél számára nagy a tét, ugyanis a vendégek ha idegenben megvernek egy erős Power5 csapatot, akkor erős jelöltek lehetnek arra, hogy a rájátszás gondolatával játszhassanak, míg a jelenleg nem rangsorolt Indiana egy győzelemmel visszakerülne a pollokra.

Cincinnati legnagyobb sztárja és legnagyobb fegyvere, a jövő évi drafton magasra taksált irányító Desmond Ridder, aki hét touchdown mellett egyszer adta el a labdát és vezetésével 465 yardot átlagol a gárda. Kisebb meglepetésre nem minden a passzjáték a vendégeknél, ugyanis Jerome Ford vezetésével a futójáték is előlépett.

A fantasztikus offense mellett a védelem is kiveszi a részét abból, hogy az eddigi két összecsapást átlag 35 ponttal nyerte a gárda, ahol a két cornerback Coby Bryant és Ahmad Gardner nevét mindenképpen illik felírni magunknak.

Az Indiana az első heti csalódást keltő teljesítménye után a második fordulóban már javított és mindkét csapatrésze fejlődött. Michael Penix tavaly év végén berobbant és sokan azt várták tőle, hogy idén meglepetést fog okozni. Az Iowa ellen azonban kiderült, hogy a komolyabb védelmekkel meggyűlik a baja. Legfőbb fegyverhordozója Ty Fryfogle nem teljesített ugyan rosszul, de kicsit visszarepült a radarok alá ő is a tavalyi kirobbanás után. A védelmük szintén összekapta magát, a múlt héten nem engedtek 260 yardot, különösen a védőfalukat lehetett dicsérni.

Georgia Tech Yellow Jackets @ Clemson Tigers (6.) Arena4+ (online) 21:30

A következő Arena4-es összecsapás elsőre nem tűnik izgalmasnak, de aki szereti nézni a draftra érkezőket, illetve a nagy játékokat produkálókat, azokat becsalhatja a monitorok elé. A Clemson a második fordulóban hiába nyert meggyőzően, a mögötte lévők nagy győzelmeinek köszönhetően tovább lépdel hátra, egészen a hatodik helyig szorulva.

Ez pedig azt jelenti, hogy a nagyon könnyű sorsolásuk alatt egyetlen egyszer sem lassíthatnak le. D.J. Uiagalelei egyelőre stabilnak tűnik, de nem tartozik a Heisman favoritok közé, mégpedig jogosan. Jól játszik, de nem akad fenn a szemünk a teljesítményén. Meg kell mutatnia, hogy hiába tud futni, legalább olyan veszélyes passzjátékokban is. Leginkább azt nézzük, hogy Joseph Ngata és Justyn Ross mire képes a labdáiból, de az Etienne helyén felbukkanó Lyn-Dixont is érdemes követni a szemünkkel.

A védelemből James Skalski nevével minden playben találkozhatunk, a linebacker ugyanis örök motorral bír, még ha nem is ér oda minden coverage helyzetre. Andrew Booth pedig egy újabb corner név, aki képes lehet a drafton is magasan elkelni.

A vendégeknél leginkább a futójátékra figyeljünk, Jahmyr Gibbs vezetésével dinamikusak a földön, de az elkapó Malachi Carter is képes virtuóz dolgokra.

Nebraska Huskers @ Oklahoma Sooners (3.) 18:00

Az Oklahoma az előző fordulóban 76 ponttal nyert és most is 22 pontos favoritként léphet pályára, de egyáltalán nem gondolom, hogy ekkora esélyesek lennének. Spencer Rattler ugyan villantott valamit abból, miért beszél róla még mindig 1/1-esként mindenki, de az eddigi két győzelem inkább Lincoln Riley és a védelem sikere. A két találkozó alkalmával nyolc különböző elkapót talált meg az irányító.

A Nebraska az elmúlt két meccsén 537 yardot átlagolt Adrian Martinez vezérletével, a védelme pedig öt labdát szerzett – ha nem koncentrál a hazai gárda akkor annak AP csúszás lehet a jutalma.

Auburn Tigers (22.) @ Penn State Nittany Lions (10.)

A két csapat merőben más értékekkel bír: míg a Penn State bombaerős védelmére alapoz, amely az eddigi két meccsen 11.5 pontot engedett átlagban, addig az Auburn a hatékony támadójátékára, elsősorban a futásaira támaszkodik. A Tigers a földön majdnem 10 yardot átlagol és nem csak Tank Bigsby, de Jaquez Hunter is kiválóan teljesít.

Ugyanakkor mindkét gárdában vannak tehetségek a másik csapategységben is. A hazaiaknál elsősorban az elkapó, Jahan Dotsontól várhatunk szép dolgokat, a vendégek védelméből pedig Derick Hall lehet kulcsjátékos.

Személyes top10 rankingom (zárójelben az AP rangsora)

  1. Alabama (1.)
  2. Georgia (2.)
  3. Oklahoma (3.)
  4. Iowa (5.)
  5. Clemson (6.)
  6. Oregon (4.)
  7. Ohio State (9.)
  8. Cincinnati (8.)
  9. Texas A&M (7.)
  10. Coastal Carolina (16.)

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!