Connect with us

Minden ami NFL

Mi volt az Eagles és a Saints terve ezzel a cserével?

Az Eagles és a Saints felkavarta az állóvizet tegnap, mikor bő három héttel a draft előtt cserét hajtottak végre, amiben több első körös cetli is gazdát váltott. Na de mi volt a terve a két csapatnak ezzel a trade-del, és ki járt jobban? 

Mielőtt belemennénk a két csapat gondolkodásába, íme a részletek még egyszer:

  • Az Eagles adja: 1/16 + 1/19 + 6/194
  • A Saints adja: 1/18 + 3/101 + 7/237 + 2023/1.kör + 2024/2.kör

Tehát gyakorlatilag az Eagles egy idei első körös picket kicserélt egy jövő évi első körösre, egy 2024-es második körösre és egy idei harmadik körösre.

Mi volt az Eagles terve?

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Az Eagles oldaláról egyszerű a történet. Egyrészt ez egy nagyon jó ellenérték, az 1/16-os picket elcserélték egy első-, egy második- és egy harmadik körre, és persze lehet diszkontálni valamennyire a jövőben lévő cetliket, de egy nem win now módban lévő csapatnak, egy várhatóan jobb classban, egy jó eséllyel nem SB-contender első köre nem ér sokkal kevesebbet, mint az idei 1/16 – egy kicsit persze igen, de ezt bőven kompenzálja a másik két pick.

Igazából bármilyen terv nélkül is megéri ez a csere az Eaglesnek, a legtöbb csapat helyében erre rábólintottam volna, ráadásul vannak egyéb tényezők is. Alapvetően nem szerencsés, ha ennyire egymás hegyén-hátán vannak egy franchise pickjei, mint ahogy voltak a csapatnak (15, 16, 19), érdemes jobban elosztani őket a manőverezés és a diverzifikáció érdekében, hogy a board alapján minél jobb értéken tudják az adott játékosokat kiválasztani.

Ám ami a legfontosabb, hogy ugyan az Eagles idén ad még egy esélyt Jalen Hurtsnek, de az látszik, hogy nem teljes a bizalom az irányába. Ha nem bizonyít 2022-ben és lehetősége lesz a csapatnak, akkor le fogja cserélni egy jobb opcióra. A jövő évi class jónak ígérkezik irányítókból (persze ezt még biztosra nem lehet tudni), így a plusz drafttőke sokat jelenthet, ha felcserélne a csapat egy QB-ért. Arra persze nincs garancia, hogy elegendő lesz a két első kör erre vagy egyáltalán akar-e valaki lecserélni a draft tetejéről, de mindenképp növelte esélyeit erre a lépésre a franchise ezzel a cserével, és sosem tudni, milyen lehetőségek nyílnak majd még meg – ezért fontos a drafttőke felhalmozása azoknak a csapatoknak, ahol nem megoldott a QB-helyzet.

Az Eagles kétségkívül jól járt ezzel a cserével, mind értékben, mind minden másban. Jár a kalapemelés Howie Rosemannek, mert ugyan várható volt, hogy megpróbál jövő évi első kört szerezni valahogy, de nem hittem, hogy tényleg sikerül is, főleg nem ilyen jó értéken.

Értékelés: A

Mi volt a Saints terve? 

Nos, ez már fogósabb kérdés, hiszen ahogy fent láttuk, értékben nem a Saints járt jól, egyértelműen túlfizettek. Főleg mivel a New Orleans nem is igazi SB-contender, így nem várható, hogy az első kör legvégén lesz a pickje – fogadóirodák szerint határeset wild card csapatnak tekinthető a gárda.

Két terv képzelhető el szerintem. Az egyik, hogy kinéztek egy irányítót és szeretnének felcserélni érte, és ez volt az első lépése ennek. Lehet, hogy beleszerettek Malik Willisbe, esetleg Kenny Pickettbe, akik magasabban elkelhetnek, mint az eredeti pickjük lett volna, és most akarják megoldani a QB-helyzetüket. Nekem annyiban sántít ez az elgondolás, hogy ha így van, akkor nem igazán kellett volna ez a lépés az Eaglesszel, hiszen annyit nem mozogtak előre, hogy ilyen dupla-ugrásnak tekinthessünk egy esetleges dupla-cserét.

Tehát ha fel akarnak menni a top5-be a Panthers elé, akkor jó eséllyel elég lehetett volna egyben odaadni az 1/18-as picket, a jövő évi elsőt és a 2024-es másodikat, meg akár az idei harmadikat, és akkor ugyanott tartanának, nem kellett volna ez a köztes lépés – valószínűleg lett volna vevő erre mondjuk a Giants személyében. Szóval ha ez a terv, kicsit felesleges lépésnek érzem ezt az Eagles-cserét, kivéve ha a Giantsnek (vagy behelyettesíthetjük ide a Texanst és a Jetset is) az volt a kikötése, hogy mindenképp két idei első kör közepét akarnak cserébe. Ebben az esetben ez lehet egy valid terv, és akkor draft napján várhatunk még egy ilyen trade-et.

A problémám itt az, hogy ebben az esetben túl korán köttetett meg ez a csere, ezt igazából ideális esetben a draft napján kellett volna, amennyiben tényleg elérhető lesz a kiszemeltjük. Azt persze már most meg lehet beszélni, le lehet egyeztetni, hogy ha bent lesz a kiszemelt, akkor mehet mindkét csere és így nem kell a szűkös időre figyelni draft közben. De mi van akkor, ha a Saints Willist nézte ki, őt viszont elviszi a Lions (ami egyáltalán nem zárható ki)? Akkor nincs hová felcserélnie a Saintsnek (az 1/1 még így is nagyon messze van) és hoppon marad.

Én most úgy gondolom, hogy nem ez a terv, nem irányítóért akar felmenni a Saints még egy cserével. Szerintem egyszerűen a csapat a mában él és továbbra is igyekszik contender maradni, amihez most akar két jó játékost szerezni. A Saints két legnagyobb needje a left tackle és az elkapó, ezen kívül egyébként a kezdő jól néz ki mindkét oldalon (a mélység már kevésbé). Ha ezt a két hiányposztot ki tudják pipálni, akkor azért jó esélyük lesz a rájátszásra.

Ha minden jól megy, akkor ezt a két needet meg tudják oldani ezzel a két cetlivel, ráadásul ez a konszenzus boardok és mock draftok alapján teljesen reális vállalásnak tűnik jelen állás szerint.

A Chargerst meg kellett előzni a tackle-ök miatt, ugyanis várható volt, hogy a Los Angeles-iek azt húzhatnak, így viszont a Saintsnek 1/15-ön jó esélye lehet Charles Crossra, vagy ha ő esetleg kimenne korábban, akkor Trevor Penningre – persze a csere mostani megkötésével kockáztatják, hogy a Chargers majd átugorja őket. Pár húzással később, 1/19-re pedig még bent lehet (valószínűleg bent is lesz) az egyik top5-ös elkapó, például Chris Olave, vagy “legrosszabb esetben” Treylon Burks, így egyáltalán nem irreális, hogy ezzel a két első körös pickkel jön az említett két támadó és a Saints úgy gondolja, megoldotta a két legnagyobb problémáját.

Abból a szempontból is jó lehet ez a Saintsnek, hogy azért előbb-utóbb csak csökkenteni akarják a fizetési sapka problémákat, ez pedig két olcsó, mondjuk azt hogy prémium játékossal (ezzel persze lehet vitatkozni a kör közepén) működhet, legalábbis részben. Persze működne ez úgy is, hogy idén egy és jövőre egy másik, de így most egy évvel előrébb hozzák a könnyítést a sapkában.

Nem lepne meg feltétlenül, ha végül irányítóért menne tovább a Saints, de úgy gondolom, hogy ebben az esetben stratégiailag az időzítés nem volt megfelelő. Szerintem két játékost (még pontosabban támadót) akarnak húzni idén és ezzel úgy gondolják, hogy jól állnak a rájátszásra – amiben igazuk is lehet az NFC-ben. Ismerjük azért a Saintst, sosem riadtak vissza attól, hogy jövőbeli értékeket ideire váltsanak, akár a drafton, akár a fizetési sapka tekintetében.

Az biztos, hogy túlfizették ezt az első körös picket, de olyan nagy hülyeségnek azért nem gondolom a cserét a részükről sem. Majd jobban lehet értékelni ezt a Saints oldaláról, ha látjuk a végső tervet és a kihúzott játékosokat, de ha sikerül behúzniuk akár Malik Willist (ezt a két első kört összecsomagolva és elküldve mondjuk New Yorkba), akár a Charles Cross – Chris Olave párost, akkor nem járnak rosszul az én szememben.

Értékelés: B-

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!