Connect with us

Érdekességek

Egyik irányítót sem segítik jobban a körülmények, mint Brock Purdyt

Az idei szezon egyik, ha nem a legnagyobb sztorija, hogy a 2022-es drafton utolsóként kiválasztott Brock Purdyvel konferenciadöntőig menetelt a 49ers – és lehet nem is ez lesz a végállomás. Vele a volánnál veretlen eddig a csapat, ő pedig Patrick Mahomes mögött a második legjobb EPA/play mutatót tudja felmutatni a ligában.

Azt persze tudjuk, hogy az EPA alapvetően inkább csapategység, jelen esetben offense statisztika, és azt is tudjuk, hogy Kyle Shanahan az egyik, ha nem a legjobb támadóguru a ligában, plusz a 49ers kisegítőszemélyzete is az egyik, ha nem a legjobb az NFL-ben. Adódik tehát a kérdés, hogy valójában mennyire jó Purdy és mennyire jó körülötte a csapat, kinek milyen arányban tulajdonítsuk a sikereket.

Ezt persze pontosan megmondani gyakorlatilag lehetetlen, de lehet kísérleteket tenni ennek kvantifikációjára. Létezik az adjusted quarterback efficiency (AQE), tehát kiigazított irányító hatékonyság mutató, amit Kevin Cole vizualizált még a divisional kör előtt (egy meccs sokat nem befolyásol rajta, de jegyezzük meg, hogy az utolsó mérkőzés nincs benne a számokban). Ebben az EPA/play számokat kiigazítják az elkapókkal, sémával, dropokkal, interception és fumble szerencsével, blokkolással, sorsoláserősséggel, időjárással.

A grafikon pedig így néz ki, minden irányítónál a pötty jelzi az EPA/play adatot, az arckép pedig a kiigazított mutatót.

Purdyre koncentrálva ez azt jelenti, hogy ugyan EPA/play alapján ő volt a második legjobb a ligában, de ha a körülményeit figyelembe vesszük, akkor csak a 13. helyre ér fel. A teljesítményének kétharmadát külső tényezők adják, ezáltal magasan ő a leginkább kisegített irányító a ligában. És egyébként Jimmy Garoppolo a második legjobban kisegített irányító idén, bár jóval kevésbé, mint Purdy (McCaffrey érkezése nagyot dobott a támadósoron), így a faktoroktól mentesen még jobb teljesítményt is nyújtott az újoncnál.

Érdekes lehet összehasonlítani Purdyt és Garoppolót a kisegítő faktorok fényében, erre is összerakott egy szemléltető ábrát Cole:

A legnagyobb különbséget ezek alapján a dropok jelentik, ugyanis míg Purdy esetében csak 2,2% volt a drop mutató, ami a legalacsonyabb a ligában, addig Garoppolónál 6,3%, ami a 10. legmagasabb volt. Ezen kívül elég könnyű ellenfelekkel kellett szembenéznie Purdynek, csak egy top10-es passzvédelemmel találta szemben magát (eddig a pontig, mert a divisional körös Cowboys elleni még nem volt benne a számokban), míg ezen kívül csak bottom15-ös passzvédelmek ellen lépett pályára. Az is feltűnő, hogy mindkét irányítót mennyire segítik az elkapás utáni yardok egyrészt a séma, másrészt a skill playerek hathatós közreműködésével.

Mindemellett mindenképp érdemes kiemelni, hogy ez a 13. legjobb teljesítmény még mindig rendkívüli egy hetedik körös újonctól. Természetesen ez az AQE mutató sem tökéletes, de biztosan jobb képet ad a sima passzstatisztikáknál és az EPA mutatónál is. Lehetne egy sokkal mélyebb elemzést is készíteni Purdyről és a 49ersről belemenni a részletekbe, hiszen a hiányosságain vagy a szinte tökéletes helyzetén túl azt is ki lehet emelni, hogy van amiben többet hozzátesz a játékhoz Garoppolónál (elsősorban improvizáció, játékok meghosszabbítása).

*Biztos vagyok benne, hogy sokatoknak feltűnt Daniel Jones második helye, ebben nagy szerepet játszott a sok futott first downja, ami elég magas EPA-vel rendelkezik és kevés benne a kisegítő faktor. 

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!