Connect with us

Minden ami NFL

FK! Franchise Draft – I. rész

Az offseason számos NFL rajongó életét megkeseríti, főleg a június-július, amikor semmi_nem_történik. Mivel szeretünk közös cikkeket csinálni, illetve a GM-eket kritizálni, ezért elhatároztuk, hogy megrendezzük az első FK! Franchise Draftot, amit 5 részben fogunk nektek publikálni a hét folyamán! Mindenki a saját szempontrendszere szerint választhatott ki 11 védőt és 11 támadót, de így is sokszor ment a zrikálás amiért valaki kiszemeltjét vitték ki az orra elől.

 

 

A szempontrendszerünk egyszerű volt: nagy megbeszélés után arra jutottunk, hogy az előttünk álló 5 évre draftolunk magunknak franchise-t, hiszen abba beleférnek a fiatalok mellett a középkorúak is, és egy fokkal nehezebb, mintha csak 1 illetve 3 évre draftolnánk. A felállás csak részben volt megkötve: a támadósorban 1 QB, 5 OL (2 OT, 2 OG, 1 C), 1 RB, 2 WR és 1 TE volt az alap, a maradék egy helyre pedig a RB/WR/TE hármas közül választhattál. Védelemben a 4 védőfalas felállás volt az alap, tehát 2 DE (EDGE rusher, azaz 4-3 DE vagy 3-4 OLB) és 2 DT (INTERIOR, azaz 4-3 DT vagy 3-4 DE vagy 3-4 NT) mindenki csapatában kötelező volt. A back 7 meg úgy állt össze ahogy akartad, akár 3 LB, 2 CB és 2 S, akár 2 LB, 3 CB és 2 S, vagy akár az 1 LB, 3 CB, 3 S felállás is szabadon választható volt. A draftsorrendet véletlenszerűen generáltuk ki, és a fantasy draftok módjára snake módszerrel választottunk, azaz a páros körökben visszafelé haladtunk, cserélni pedig nem lehetett. Ne is szaporítsuk tovább a szót, jöjjön az első négy kör!

 

 

 1/1 KGYM
 David Johnson
 RB, Arizona Cardinals

Teljesen egyértelmű pick, az egész ligában gyakorlatilag a legnagyobb upside-dal játszó DJ a leginkább indokolható. Fiatal, agilis, és középszerű támadósorokban is képes lenne HoF-játékot bemutatni. Ugyan saját magammal megyek szembe, mikor értékes pickre futót húzok, benne egész egyszerűen akkora tehetséget látok, hogy ezt nem tudtam kihagyni.

 

 1/2 chester
 Aaron Rodgers
 QB, Green Bay Packers

Egy franchise alapítása egy irányítóval kezdődik, és szerencsére KGYM nem vitte ki azt, akivel én meg akartam alapozni a sajátom. Aaron Rodgers szerintem a legsokoldalúbb irányító az NFL-ben, aki egymaga képes meccseket nyerni a csapatának a zseniális improvizálásaival vagy a tűpontos passzaival. Itt ráadásul nem is lesz egyedül, hiszen egy elég bika támadósort szeretnék köré építeni, illetve egy olyan védelmet, ami miatt nem kell agyonhajszolnia magát a győzelmekért.

 

 1/3 balentin
 Andrew Luck
 QB, Indianapolis Colts

Eredetileg azt a játékost akartam, aki pont előttem ment ki, így viszont maradt a második legjobb elérhető opció az irányítók közül. Minden remény szerint Luck köré – 2012 után – végre sikerül egy olyan csapatot építeni, amely ütőképes lehet, legfőképpen a támadófalra és a védelemre fókuszálva. Ha ez többé-kevésbé sikerülni fog Chris Ballardéknak, akkor fényes jövő elé néznek, mert Luck egyértelműen a legjobb kvalitású fiatal QB, akiben még sok év van. Bízom benne, hogy ki tudja hozni magából a rejtett tartalékait és legalább egy gyűrű is összejön neki, mert ilyen korszakos tehetség nem sűrűn érkezik a ligába.

 

 1/4 Leonidasz007
 Tom Brady
 QB, New England Patriots

Minden franchise-t egy irányítóval kell kezdeni. Jelen esetben ez ellen csak az szólt, hogy kevesen voltunk, így biztos volt, hogy a draft végén is lesz még minőségi irányító. Na de ilyen? Milyen érvet kell felhozni, hogy minden idők legjobb irányítóját húztam a csapatom élére? Igazából semmit, adja magát. Az egyetlen kontra érv, hogy 5 évre draftoltunk, Brady pedig már nem fiatal, de elmondása szerint még akár ennyit is képes játszani. Nekem meg az sem baj, ha csak a következő 3 évet bírja a csapatomban, a többi már csak ajándék.

 

 1/5 katonadani
 Aaron Donald
 DT, Los Angeles Rams

A legjobb irányítók kimentek, és úgy voltam vele, hogy már szinte mindegy, hogy a negyedik vagy a hetedik legjobb QB-t viszem ki, nincs akkora különbség, így a végére hagytam az irányító-választást. Ehelyett én viszem ki az első védőt és a liga legjobb játékosát. Posztja nem olyan értékes, mint sok másik, de szerintem nagyon fontos, hogy egy védelem belülről nyomást tudjon helyezni az irányítóra, hiszen akkor a QB nem tud fellépni a zsebben, ráadásul ez a legrövidebb út az irányító felé. Donald messze kiemelkedik a posztján passzsiettetésben, és már az edge defenderekkel vetekszik a teljesítménye, ami azért elég nagy szó. Az edge rusherek között kisebb volt a különbség az én szememben a legjobb és mondjuk az ötödik legjobb között, mint a DT-knél. De lehet túlzottan is sok karaktert fecséreltem az indoklásra, mikor Donald a legjobb játékos a ligában, nem kéne ezt jobban indokolni.

 

 1/6 renningan
 Julio Jones
 WR, Atlanta Falcons

Hiába imádom a kemény védelmeket, valahogy nem tudtam nem az offense-be húzni. Ráadásul az sem bosszant, hogy Antonio Brown még bent volt, nálam Julio a Megatron utáni éra legjobb elkapója, nem volt kérdés, hogy őt húzom be és vele kezdem meg a legjobb offense felépítését.

 

 1/7 jimboy
 Rob Gronkowski
 TE, New England Patriots

 

Az első körben olyan játékost illik választani, aki a franchise-od legmeghatározóbb játékosa, nem tettem én sem másként. Danihoz hasonlóan álltam hozzá az irányító pickhez, úgyhogy egy olyan posztra draftoltam, ahol a legjobb játékos nagyságrendekkel kiemelkedik a többiekhez képest, ez pedig a tight end poszt és nyilvánvalóan Gronk. A sérülékenysége megkérdőjelezhetővé teszi a picket, de úgy gondolom, hogy megéri a kockázatot egy ilyen képességű játékos.

 

 2/8 jimboy
 Mike Evans
 WR, Tampa Bay Buccaneers

 

Ha már a támadósorom egyik alapköve megvan, akkor igyekeztem keresni egy igazi mélységi célpontot a leendő irányítómnak, akit nyugodtan lehet tömni labdákkal és biztosan képes lesz betölteni egy esetleges Gronk sérülést követően a támadósor legfontosabb játékosa által hagyott űrt. Habár még Antonio Brown is elérhető volt, vele olyan hosszú távon már nem számolnék, ugyanis pár napja töltötte be a 29. életévét, így döntöttem a 2014-es class legjobb elkapója mellett.

 

 2/9 renningan
 Matthew Stafford
 QB, Detroit Lions

Ezt be kell ismerni, hogy egy hülye húzás volt. Nem azért, mert Stafford ne lenne top 10-es irányító, de mivel öt évre húzunk, a liga két legjobb és mellé a legtehetségesebb fiatalja kiment, valamint csak páran draftoltunk, így Staffordot az utolsó körben is kihúzhattam volna. Ám a választás pillanatában valamiért azt hittem, hogy két QB-t választunk, szóval ezt csúnyán benéztem. Mondjuk összességében nem olyan nagy tragédia, amúgy sem akartam volna mást rajta kívül, de így sajnos egy picit gyengítettem a csapatomat.

 

 2/10 katonadani
 Antonio Brown
 WR, Pittsburgh Steelers

Renningan nagyon meglepett Stafforddal, de ennek csak örültem és a védőoldal után most a támadóra húztam a liga második legjobb elkapóját. Szerintem nem lehet rosszallni ezt a választásom, így rövidre is fogtam.

 

 2/11 Leonidasz007
 Khalil Mack
 DE, Oakland Raiders

Ami a támadóoldalon az irányító, az a védőoldalon a pass rusher. Minden franchise-nak szüksége van egy domináns passzsiettetőre, aki meccseket képes eldönteni. Khalil Mack pedig kétségtelenül a liga egyik (véleményem szerint a) legjobb siettetője. A meccsdöntő faktort nem is jelzi semmi jobban, mint hogy sackjeinek több mint 60%-át a negyedik negyedben jegyezte.

 

 2/12 balentin
 Odell Beckham Jr.
 WR, New York Giants

Jelenleg talán Antonio Brown és Julio Jones az a két elkapó, akik a legjobbnak vannak titulálva, de a hihetetlenül fiatal Beckham évek múlva le fogja körözni ezt a párost és konszenzus #1 wide receivere lesz a ligának. Láthattuk, hogy mindent meg tud oldani, minden route-ot könnyű szerrel meg tud futni, hihetetlenül gyors és agilis. Az irányítók álma, aki minden szorult helyzetből képes nagy játékot szállítani, csak szuperlatívuszokban lehet róla beszélni. Egyetlen negatívum a díva hozzáállása, melyet remélem, hogy némileg le tud vetkőzni és felnőttesebben tudja majd kezelni a kihívásokat.

 

 2/13 chester
 Luke Kuechly
 LB, Carolina Panthers

Miután kiválasztottam a támadósorba az agyat, ideje volt a védőoldalon is megtennem ugyanezt. Luke Kuechly elképesztő játékintelligenciával bír, bejátssza az egész pályát, és a posztja minden aspektusában (futás elleni védekezés, coverage képességek, pass rush) közel elit szinten teljesít. Nagyon örülök, hogy lecsúszhatott hozzám, még ha az agyrázkódások meg is nehezítették az utóbbi két szezonban a dolgát.

 

 2/14 KGYM
 Joey Bosa
 DE, Los Angeles Chargers

Bosa jelenleg életkor és képességek arányában a legjobb EDGE játékos. Ha képes akár csak minimális mennyiségben is fejlődni, teljesen biztosan szupersztár lesz. Bosa egymaga összehozza egy csapat teljes passzsiettetését, így az ő húzásával a második kör végén el is intéztem a DEF egyik sarokkövét.

 

 3/15 KGYM
 Eric Weddle
 S, Baltimore Ravens

Nála már gondban voltam, hiszen nem teljesen biztos, hogy kibírja még azt a néhány évet, amit figyelembe kell vennünk a csapat draftolásánál, viszont ő tipikusan Woodson-típusnak tűnik, aki ezer évesen is még ott van a pályán és okítja a zöldfülűeket. Vele együtt már van egy életképes secondary-bázisom is, és sokat nyomott a latba a presztízse, nem tagadom.

 

 3/16 chester
 Earl Thomas
 S, Seattle Seahawks

Nekem három poszt volt az, ahová a legjobb játékosok kellettek: az irányító, a belső (középső) linebacker, és a free safety. Én ezt a három posztot tartom a legfontosabbnak egy NFL csapatban, és örömmel vettem tudomásul, hogy erre is sikerült a liga legjobbját beszákolnom! Earl Thomas lábtörése kicsit megijesztette a játékost és szurkolókat egyaránt, de kész visszatérni a pályára. Azt meg tavaly láthattuk, hogy mennyit jelent a játéka még a bivalyerős Legion of Boomban is, ez csak megerősítette, hogy mennyire pótolhatatlan játékos valójában. Bár nem a fiatal korosztályt képviseli, 5 évig még jól helyt fog állni a csapatomban.

 

 3/17 balentin
 Von Miller
 DE, Denver Broncos

Bár nem kifejezetten fiatal játékos Miller, azért úgy gondolom, hogy öt év múlva, 33 évesen is képes lesz elit szinten teljesíteni a ligában. Az ötvenedik Super Bowl MVP-je a liga talán legjobb pure pass rushere, aki bármelyik downon képes olyat előhúzni, ami romba dönti az ellenfél aktuális támadójátékát. Hihetetlenül dinamikus, robbanékony játékos, külön game plant kell rá alkalmazni, hogy sikeresen lehessen felépíteni egy drive-ot. Nem zárnám ki azt se, hogy karrierje során még egynél többször fogja a ligát vezetni szerzett sackekben.

 

 3/18 Leonidasz007
 Bobby Wagner
 LB, Seattle Seahawks

Egy stabil védelmet sokkal többre értékelek mint egy támadósort, sokszor láttuk, hogy a legjobb offense-k is összeomlanak, ha falnak ütköznek. Miután a pass rusherem megvolt, a védelem agyát és központját kerestem. Wagner pofátlanul fiatal mégis az egyik legdörzsöltebb linebacker a ligában, akinek képességeihez csak Kuechly mérhető.

 

 3/19 katonadani
 Chris Harris Jr.
 CB, Denver Broncos

Clowney, Watt és Harris volt a radaromon erre és a következő pickre, és úgy voltam vele, hogy jimboy szereti Harrist, így inkább őt választom, Clowney-t pedig én talán többre tartom, mint a többiek, így ő még pont elérhető lesz számomra 5 pickkel később. Szóval Harris lett a kiválasztott, aki a liga egyik legjobb cornere, és az emelte nálam mondjuk Sherman vagy Peterson felé, hogy a slotban is tökéletesen használható, és elit slot cornert nem nagyon találunk a ligában, mellé pedig a szélre talán könnyebben találok nagyon jó opciót még. És ha épp a szélen kéne játszatnom, akkor is a liga legjobb 3 cornere között van. Őszintén, utólag a következő két pick tudatában kicsit megbántam, hogy Harrist választottam, de ettől még nagyon jó alkotóeleme lesz a csapatomnak.

 

 3/20 renningan
 J.J. Watt
 DT, Houston Texans

Ezzel a húzássom gyakorlatilag semlegesítettem a Stafford reachet, hisz a liga messze legjobb védőjátékosa a harmadik kör végén akkora potya, hogy ihaj. Köszi mindenkinek érte, Dani ki is akadt, hisz egymás után húztuk ki jimboy-jal a kiszemeltjeit.

 

 3/21 jimboy
 Jadeveon Clowney
 DE, Houston Texans

 

Oda rúgok, ahol igazán fáj. Dani elvitte előlem Harrist, akkor én elviszem előle Clowney-t. Valójában nem egy ilyen banális ok miatt választottam a korábbi 1/1-est. Sokáig ugyan lenéztem és egy bohócnak tartottam a Texanst amiért képesek voltak kihúzni, azonban a tavalyi évben meggyőzött arról, hogy akár egy olyan rendszerben is képes lehet első számú pass rusher lenni, amelyik rá épül a játék ezen aspektusában. Még fiatal, úgyhogy a fizikai adottságaival még jó ideig lehet számolni. Ideális jelölt erre a posztra.

 

 4/22 jimboy
 Le'Veon Bell
 RB, Pittsburgh Steelers

 

 

Támadóoldalon úgy tűnik egy boom or hospital csapatot hozok össze egyelőre. Nem tulajdonítok nagy jelentőséget azon futóknak, akik képtelenek passzjátékban produktívan részt venni, így gyakorlatilag kétfősre szűkült a listám, DeMarco Murray vagy Bell jöhetett nálam számításba. A futók azonban 30 fölött már kevésbé használhatók, így Murrayvel sem feltétlen lehet hosszú távra tervezni. Úgyhogy hiába van ott a nagy piros felkiáltójel Bell neve mellett a sérülékenysége miatt, rá esett a választásom.

 

 4/23 renningan
 Ezekiel Elliott
 RB, Dallas Cowboys

 

Visszatértem az offense-hez. Nem vagyok a futójáték nagy híve, de mindenképp kell egy jó futó, Zeke pedig jelenleg a messze legnagyobb tehetség. Persze ennek még bekavarhat, hogy ha huzamosabb ideig eltiltják/lecsukják vagy bármi, de mivel már ekkor tudtam, hogy űr offense-t fogok csinálni, muszáj voltam egy elit futót is behúzni.

 

 4/24 katonadani
 Landon Collins
 S, New York Giants

Nagyon mérges voltam, hogy Watt és Clowney is kiment, így kicsit felkészületlenül ért ez a választás. Pánikra azonban nem volt okom, hiszen Donald és Harris után egy újabb posztra vihettem el a boardomon a legjobb, pontosabban a következő 5 évre legjobbnak gondolt játékost. Collins elképesztő fejlődésen ment át gyengébb első éve után és már nem csak egy box safety, mint prospectként volt, hanem coverage-ben is kiváló. Ez a sokoldalúsága pedig számomra azt jelentette, hogy mindkét S poszton is tudom játszatni, ha a későbbiekben úgy alakulnak a dolgok, ez sem volt mellékes a kiválasztásakor.

 

 4/25 Leonidasz007
 Richard Sherman
 CB, Seattle Seahawks

Tovább építem a védelmet, azon belül is a secondaryt, hiszen a mai passzorientált ligában megkérdőjelezhetetlen a cornerbackek szerepe. Richard Sherman hangját talán kevesebbet halljuk, mint 2-3 éve, de teljesítménye semmivel sem rosszabb. A fizikális, emberezős játékot preferálom, ebben pedig kevés jobb van nála. Az elmúlt három évben ő engedte a legkisebb passer ratinget az ellenfél irányítóinak.

 

 4/26 balentin
 Tyron Smith
 OT, Dallas Cowboys

Smith még csak 26(!) éves, de a következő szezonja már a hetedik lesz, amit a NFL-ben tölt. Ez idő alatt a legjobb offensive tackle-ök közé nőtt fel, játékában szinte semmi hiba nincs. A Cowboys vakoldali tackle-je gyakorlatilag olyan, mint egy jó vörösbor, az idővel csak egyre nemesebb és jobb lesz. Attól pedig nem kell félni, hogy 31 évesen nem fog tudni jól teljesíteni, hiszen az idősebb falemberek is tudnak elit szinten játszani, elég csak Joe Thomast vagy Andrew Whithworth-öt emlegetni. Remélem, a hátproblémái sem fogják hátráltatni a Hall of Famer karrierjében.

 

 4/27 chester
 Casey Hayward
 CB, Los Angeles Chargers

Rodgers draftolása után úgy voltam vele, hogy a támadósor már akkor is megvan, ha csak a végén pakolom be oda a játékosokat, így a védelem építése kezdődött el. Az utóbbi évek bizonyították, hogy a secondary milyen fontos egy bajnok csapat számára, márpedig én bajnok csapatot építenék! Ezért a már meglévő Thomas mellé csatlakozott a 2016-os interception király ShowCase is a secondarybe, aki évről évre egyre jobb formát mutat. Plusz tudtam, hogy KGYM bele van szerelmesedve, így gyorsan kihúztam előle, mert a következő pickemről sejtettem, hogy bent fog maradni, így az utána lévő Hayward pickelése következett.

 

 4/28 KGYM
 Zach Martin
 OG, Dallas Cowboys

 

Tyron Smith kettővel korábbi kimenetele után inkább a belső falra mentem rá, mert jó fal –> jó offense, ilyen egyszerű. Martin meg a legjobb fiatal guard a ligában, nincs több kérdés.

 

Így állunk 4 kör után:

 

 

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!