Connect with us

Draft

A jövő sztárjai – Tristan Wirfs

Az utóbbi évek egyik legerősebb offensive tackle felhozatala jön idén a drafton, már ami a rögtön kezdő tehetségű játékosokat illeti. Ahogy az elkapók esetében, úgy itt is elég különböző stílusú emberek érkeznek meg a draftra, akik közül Wirfs az, aki talán a legsokoldalúbbnak mondható.

 

Tristan Wirfs az Iowa right tackle-je ugyanis a profik között több poszton is elképzelhető. Az egyetemen főleg jobb oldalon állt fel, de a bal oldalon is bevethető lett volna, mindössze így jobban összeállt az Iowa támadófala. Méreteiből és képességeiből adódóan azonban akár lehet guard is, mert top versenytársaihoz képest kevésbé megnyúlt testalkatú, robosztus, nem rendelkezik olyan hosszú karokkal, ami a prototípus tackle-ök sajátja.

 

Ezek ellenére egyáltalán nem kell lemondania arról, hogy valaki mégis a szélen számít majd rá, mert rengeteg olyan tulajdonsága van, amivel helyettesítheti fizikai korlátait. Nagy emberhez képest ugyanis rendkívül mobilis, könnyen és természetesen mozog, ráadásul közel tökéletes egyensúlykontrollja van. Ez azt jelenti, hogy nehéz kibillenteni az egyensúlyából, alacsonyan tartja a súlypontját, így nehéz elnyomni lendületből, de körbefutni sem lesz egyszerű.

 

 

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Mindezek mellé rugalmas a csípője, könnyen veszi fel a passzsiettetok irányváltásait és nem kell kifacsarodott testhelyzetben megtartania az ellenfelét. Ebben segítségére van a gyors lábmunkája is, amely legalább annyira kiváló, mint az egyensúlya. Könnyedén, szellősen helyezkedik, de ez nem azt jelenti, hogy el lehetne nyomni, mert nem használja a testsúlyát kitámasztásánál. A Combine-on például egyértelműen ő volt a legdominánsabb tackle, már ami az atletikusságot illeti. 20 és 40 yardos ideje megmutatta a valódi sebességét és a többi gyakorlat során is bizonyította, hogy lábon nagyon nehéz lesz megverni.

 

Annak ellenére, hogy nem a fizikai dominancia jut először eszébe az embernek a játékáról (és steril körülmények között fekve nyomásban sem szerepelt például jól), még simán tud erőből dolgozni, mert a lendületességét a javára fordítja és erősebb védők ellen is készen áll. Nem nehéz kitalálni, hogy atletikussága és egyensúlya révén inkább a zónablokkolásos sémákban lehet sikeres a nagyok között, de nem csak és kizárólag. Talán kicsit abszurd módon pont a passzblokkolás az erőssége, corner szakszavakkal élve képes tükrözni a pass rusherek mozgását, így végig ellenfelével szemben tud maradni, így nem igazán nyit rést, ahol az ellenfele támadhat.

 

 

Amikért sokan kritikusak vele kapcsolatban és küldenék be guardba, hogy a kézhasználata és hossza nem biztos hogy elég a profik szintjén. Tény hogy nem ez az erőssége és az NFL legjobb pass rusherei kihasználhatják, ha a szélen nem tudja a kezével időben terelni őket, de talán nagyobb az aggodalom, mint kellene. Nem ő lesz az, aki elsőnek megragadja az ellenfelét és sok csatát fog veszíteni elsőre, de mivel gyors reakcióideje van, így nem kizárt, hogy vissza tudja venni a kontrollt vagy legalábbis kizökkenteni a támadóját. Legnagyobb bajban akkor lehet, ha az első ütésnél annyira elszáll, hogy védtelenül marad a teste, mert akkor könnyen be fogják forgatni és nehezen lesz visszaút.

 

A futójátékoknál is ez a kettősség jellemezheti a játékát. Egyrészt mozgékony, így könnyen helyezkedik majd a blokkoknál és ér fel a második szintre is, de a kezeit hatékonyabban kell majd használnia, ha stabil futásblokkoló szeretne lenni. Elég jók az ösztönei és jól lát a pályán, így többnyire érezni fogja, hogy kerülhet előnybe a védőkkel szemben, ez pedig sokat segíthet abban, hogy a kézhasználatából eredő problémákat visszaszorítsa.

 

 

Már fiatal korában is sokat és sokszínűen sportolt, így a mentalitásával és a versenyhelyzettel aligha lehet gondja, ráadásul általában rögtön a mélyvízbe is bedobták, így első napos kezdő lehet az NFL-ben is. Az egyetemen nagyszerű képzést kapott, a technikája talán az egyik legjobb a classban és nem nevezhető kiforratlan gyémántnak sem, mint Becton. Mentalitása és kiegyensúlyozottsága révén van esélye, hogy olyan karriert fusson be, mint a legnagyobb OT tehetségek az NFL-ben, de hosszú út áll előtte és nem lenne hátrány, ha olyan csapatba kerülne, ahol nem az első naptól neki kell felhúznia a teljes egységet.

 

Wirfs szinte biztos első napos tehetség, minden valószínűség szerint az első kör első felében csapatot talál magának. A Combine-on nyujtott jó teljesítményével ezt még jócskán fel is turbózta, így sok csapat radarján ő lehet az elsőszámú tackle. Nehéz megítélni, hol lenne jó fit, mert egyelőre azt sem lehet megmondani, hogy tackle-ként vagy esetleg guardként lehet sikeres a jövőben. Mindenesetre a legkorábban a Giants viheti ki, legkésőbb pedig talán a Broncos a 15. pick gazdájaként.

 

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!