Connect with us

Prémium cikkek

Üdítő a változás – Redskins FA-értékelő

Az elmúlt években a Redskins az NFL egyik legkevésbé vonzó franchise-a volt, ami egy fővárosi csapat esetében különösen kínos. Ron Rivera érkezése viszont azonnal éreztetni kezdte hatását: megfontolt igazolások, jó döntések – nem ehhez voltunk szokva.

 

Rivera a kinevezése után rögtön nekilátott a roster kitakarításához: elküldte a CB Josh Normant, a TE Jordan Reedet, a safety Kenny Ladlert, a védőfalember Chris Odomot és a WR Paul Richardsont, felszabadítva ezzel 24,5 millió dollárt. Továbbá még a piac nyitása előtt lehívta Adrian Peterson opcióját, így sok saját háztáji mozgásra nem lehetett számítani:

 

 

A szerződéssel rendelkező játékosok közül mindössze három említésre méltó távozott a csapattól. Quinton Dunbar egy kiváló corner a maga nemében, de a korábbi stáb miatt annyira megutálta a Redskinst, hogy mindenképp menni akart. Egy 5. körös pick korrekt ár érte, ráadásul 3,4 millió dollár is felszabadult a távozásával, így tulajdonképpen mindenki jól járt. Továbbá két DB-t, Coty Sensabaugh-t és Montae Nickolsont is elküldött Rivera: kettejükön összesen 2,3 milliót spórolt a gárda. Nem voltak jó játékosok, de ennyi pénzért elférhettek volna a rosteren, ezek szerint nem illettek a főedző elképzeléseibe.

 

A saját lejáró szerződésű játékosok között sem találunk nagyobb nevű távozót. Egyedül Case Keenumot érdemes kiemelni, ő egy nagyon jó csereirányító, de 6 milliót nem ért meg egy újjáépülő csapatnak. Illetve örülhetnek Washingtonban, hogy az előzetes tervekkel ellentétben nem küzdöttek Ereck Flowers játékjogáért, a Dolphins az idei FA egyik legrosszabb döntését hozta, amikor 10 milliós fizetést ajánlott a bukott falembernek.

 

Legfontosabb érkezők/maradók

 

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

 

Mindent egybevetve a Redskins 67,6 millió dollárral vágott neki a piacnak. A Dolphinsszal ellentétben viszont jól gazdálkodott az erőforrásaival a csapat, Rivera egyetlen igazolására sem lehet azt mondani, hogy rossz lett volna.

 

Először franchise taget tett a kiváló guard Brandon Scherffre. A támadófal mindig is kulcsfontosságú volt Riveránál, a guardokhoz pedig különösen jó szeme van – ha Scherff egészséges tud maradni, ráadásul még egy előnyösebb, hosszú távú szerződést is sikerül aláírni, akkor senkinek nem lehet egy rossz szava sem a döntéssel kapcsolatban. Mellé érkezett továbbá Wes Schweitzer, aki egy közepes képességű guard, de minden bizonnyal kezdő lesz a támadófalban – túlzás lenne azt állítani, hogy óriási fogás, ugyanakkor nagyjából olyan fizetést kapott, amilyet Flowersnek kellett volna adni, így abszolút rendben van a dolog.

 

A támadósor nagyjából ennyi is volt, a két guardot leszámítva csak kiegészítő emberek érkeztek. JD McKissic egy korrekt 3. downos futó,  Peyton Barber RB2-3 lehet a még mindig csak 22 éves Derrius Guice egészségügyi állapotától függően, Logan Thomas meg egy korrekt speciális egység játékos, akit trükkös játékoknál akár a támadósorba is fel lehet küldeni. Illetve említsük még meg Kyle Allent, aki a csereirányító szerepét fogja betölteni. Egy 5. kört adott érte a Redskins a Panthersnek, amit én sokallok (a szerződése már csak egy évig érvényes, de ERFA és RFA tenderrel még két évig bagóért megtartható), viszont jóval olcsóbb, mint Keenum lett volna, illetve Riverát is jól ismeri – összességében rendben van a lépés.

 

 

A védelembe két sztárpotenciállal rendelkező játékos érkezett, Kendall Fuller és Ronald Darby. A slot corner egészségesen az egyik legjobb a posztján, még mindig csak 25 éves, és ismerős is Washingtonban: eredetileg a Redskins draftolta, de az előző rezsim két éve elcserélte egy harmadik körös pickkel együtt Alex Smith-ért. A 10 milliós fizetés ár/érték arányban rendben van, hiányposztra jött, nem nagyon lehet belekötni. Ami pedig Darbyt illeti, ő ennyi pénzért egyenesen ajándék: a tehetsége alapján Pro Bowler szintet képvisel, de a tavalyi rossz szereplése és a sérülékenysége miatt (az elmúlt három évben 20 meccset hagyott ki) sikerült nagyon jó áron leigazolni – Low risk, high reward.

 

Az érkezők közül nagyobb névnek számít még Sean Davis, aki az elmúlt három évben kezdő volt a Steelersben, de tavaly sérülések miatt csak egy meccsen lépett pályára. Ennyi sérülésből lábadozó DB talán már túlzás, de ár/értékben rendben van, kezdő is lesz a csapatban. Valamint említsük még meg Thomas Davist, aki a Panthersnél évekig dolgozott együtt Riverával és tavaly még 36+ évesen is kezdett a Chargersben. Már messze nem az a klasszis, aki korábban volt, de az öltözőben egy igazi vezér, a fiatal és tapasztalatlan védelembe pedig kellenek az hozzá hasonló veteránok.

 

Szintén kezdő lesz jelen állás szerint Jon Bostic is, aki bár nem klasszis, de egy hasznos kiegészítőember, ráadásul kevesebb mint feleannyiért maradt, mint amire az optimistább becslések szerint számítani lehetett. Kevin Pierre-Louis leigazolása már annyira nem tetszik, egy teljesen átlagos LB, aki nem jobb, mint Bostic, viszont drágább. Persze egy 3 milliós játékosról nehéz lenne azt mondani, hogy pénzkidobás, a linebacker-sorra pedig nagyon ráfért a mélyítés, így végső soron ez is védhető.

 

Összegzés

 

A táblázatból is látszik, hogy Rivera minden igazolása minimum rendben volt. Nem szabadult be a piacra, mint tette azt a Dolphins, hanem okosan, megfontoltan, szisztematikusan kezdte a képére formálni a keretet.

 

A támadófalat sikerült szinten tartania, bár itt nem lehet szó nélkül elmenni Trent Williams helyzete mellett. A kiváló LT a legjobban fizetett játékos szeretne lenni a posztján, és amennyiben ezt nem adja meg neki a Redskins, akkor cserét kér. A csapat árulja is a játékost, de ilyen körülmények között nem nagyon van, aki megadná érte a kért eső kört, de lassan már a második napos pick is necces (tavaly simán el lehetett volna adni egy első körért, Jay Grudenék dilettantizmusa még most is árt a csapatnak). Megtartani és megfizetni nem érdemes, nem akar ő a Redskinsben maradni, így minél hamarabb túl kellene adni rajta, ha 2. vagy 3. körös cetliért, akkor annyiért.

 

 

Az elkapó-piac nem volt jó, így jól tette a csapat, hogy nem igazolt nagyobb pénzekért közepes játékosokat, és egyedül Amari Cooperrel próbálkozott (nem jött össze, pedig állítólag többet és jobb feltételeket ajánlottak a fővárosiak, mint a Cowboys). A draft ugyanakkor tele van kezdő kaliberű elkapóval, így ezt a problémát lehet orvosolni a 2-3. napon.

 

Ami a védelmet illeti: a secondary a nevek alapján már egy erős közepes szintet megüt, ha Darby és Fuller egészséges tud maradni, akkor még jobb is lehet az egység. A linebacker-sorban inkább csak mennyiség van, mint minőség, de egy offseason alatt nem lehet egy bottom 2-es csapatot felhúzni. Edge rusher sem érkezett, de arra ott az 1/2-es pick és Chase Young, ennél jobb lehetőség pedig aligha kell.

 

Összességében nagyon rendben van ez a piaci tevékenység. A Redskins okosan költött, nem ment bele értelmetlen licitháborúkba és olyan posztokra fókuszált, amiket a draftról nehezen tudott volna orvosolni. Már csak Williamst kellene valahogy értékké tenni és nagyon patent lenne Rivera első fővárosi FA-ja. Értékelés: A-

 

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!