Connect with us

NCAA

College Football I. – Kit nézzünk?

Ma kezdődik meg az egyetemi foci 2015-ös idénye, így somaombre vendégszakért a college legígéretesebb prospectjeiről.

college-football-2015-2015-season-logo

Vendégíróként először az oldalon, a college football rejtelmeibe foglak bevezetni titeket, és heti rendszerességgel fogom szállítani a posztokat, általában összefoglaló, vagy playoff ranking formájában. A hajnali  szezonkezdet előtt azonban nem jósolok, inkább bemutatom azokat, akik miatt érdemes bekapcsolni a tévét akkor is, ha nem a kedvenc csapatunk játszik. Ők lehetnek a jövő évi draft legígéretesebb játékosai:

 

Először jöjjenek az irányítók

1. Connor Cook, Michigan State

A Spartans senior irányítójából még 1/1-es is lehet, ha egy olyan csapat kerül oda, akiknél a QB a legnagyobb need(Jets, Redskins?). Cook nem hoz hihetetlen számokat, a tavalyi szezonban 3, 214 yarddal és 24 TD/8 INT-tel zárt, azonban ezt egy olyan offense-ben, ahol majdnem 200-szor többet futtatták a labdát. Idei szezonját kedvenc elkapója és az első számú futójuk elvesztése után kezdi, és nagy kérdés, hogy meg tudja-e ismételni tavalyi 149.4-es QB ratingjét.

 

 

2.Jared Goff, California
Goff harmadik szezonját kezdi a napsütötte Californiában, ahol az előző évben 3,978 yardot termelt(35 TD/ 7 INT). Aaron Rodgers óta a legjobb irányító a Golden Bearsnél, azonban nála nagyobb kérdőjelek vannak.
Ugyanis 2 szezon alatt 55 sacket kapott, és bátran felvállalja a hiteket, így a sérülés nagy kockázati tényező lehet. Alapvetően pocket passer, de jól tud kimozogni a zsebből, bár futás közben pontatlanabb, és a hosszú passzokat egyáltalán nem tartalmaz a Cali playbookja, így bizonytalan a pontossága deep playeknél. Ezzel együtt erős karja van, és ő tartja az egyetem rekordját legtöbb passz labdaeladás nélkül kategóriában (Rodgers pedig az NFL-ben, Californiában úgy látszik ez a fő szempont ;)

 

 

cardale-700 (1)3. Cardale Jones,Ohio State

A tavalyi szezont még harmadik számú irányítóként kezdte, azonban a sérüléshullám miatt ő vezette győzelemre a Buckeyest. Óriás (6-5, 250) termete miatt nagy upside-dal rendelkezik, mint mobile QB, és a karerősségével sincs gond. De a rájátszásban egy végtelenül lebutított playbookot  használtak, a fejbeni felkészültségével nincs minden rendben (persze ezt lehet fejleszteni, de azonnal nem lehet kezdetni). Eddig 3 mérkőzése van kezdőként (ebből 2 playoff), így idén látjuk majd először, hogy milyen mutatókat tud hozni egy regular szezonban.


Még top irányítók: Christian Hackenberg, Penn State; Dak Prescott, Mississippi State


Futók

 

Ezekiel Elliott, Ohio State

Elliott volt az igazi vezére a tavalyi playoffban a Buckeyesnak, az Alabama ellen 11,5-es átlaggal futott 230 yardot, az Oregon ellen pedig 4 TD-t pakolt fel a táblára,év közben 1,878 yardot futott. Jó sebessége van, jól ismeri fel a lyukakat a falban, és jók a számai YAC-ben is Sokan Heisman-esélyesnek tartják.

 

Derrick Henry, Alabama

Henry már a tavalyi szezonban is majdnem felezte a snapeket Yeldonnal, 990 futott yardot és 11 touchdownt ért el. Igazi power back, és egy olyan offense-ben játszik, ahol előtte olyan futók játszottak, mint Mark Ingram, Eddie Lacy,Trent Richardson, T.J. Yeldon. Az idei lehet az ő boom éve.

 

Futottak még: James Conner, Pittsburgh, Devontae Booker, Utah

 

Elkapók

 

Tyler Boyd, Pittsburgh
Boyd hihetetlen nagy playmaker, nagyon gyors, jó route runner, kitűnő a red zone-ban és  tapad a kezéhez a labda. Méretei alapján (és elkapásai miatt) Dez Bryantre hasonlít, de könnyebb, így gyorsabb nála. Heisman-esélyes.


Laquan Treadwell, Ole Miss
Treadwell is első körös lehet, gyors, jól játssza tisztára magát, és biztos kezei vannak. Azonban ha az első testcselével nem veri meg a védőt, akkor általában nem tud további yardokat hozni. Tavaly a szezon közepén térdsérülést szenvedett, ez sok csapatnál ronthatja az értékét.


Tight End

Hunter-Henry-Arkansas

A tight end felhozatal idén se túl vastag, a top prospect Hunter Henry (Arkansas). Remekül blokkoló TE, aki elkapónak se rossz, de a sebessége nem annyira jó (bár ebben sokat fejlődött freshman évéhez képest). A Razorbacks run-heavy offense-ében a receiver képességeit nem tudja igazán megmutatni, így csak azoknak ajánlom a játékát, akik blokk-fetisiszták (plusz az Arkansas-fanok, és akik csak TE elkapásokat hajlandóak nézni.)

 

Offensive Line

Úgy gondolom, hogy a többség a látványos játékot szereti, így az OL prospecteket majd csak a draft előtt érdemes részletesen bemutatni, de ha valakit a blokkolás művészete érdekel, vasalja be rajtam kommentben

 

Defense

Fear The Defensive Line

Itt a DE-k és a DT-t együtt szerepelnek:
a védőfal idén tele van olyan játékosokkal, akik játékát érdemes nézni sőt, több honlap 8játékost vár az első körbe. Innen emeltem ki az első hármat:

ncf_u_bosa_cmg_600

1. Joey Bosa,DE, Ohio State
Joey Bosa egy szörny. Tavaly 13,5 sack, 21 tackle for loss, 4 forced fumble, 55 tackle a mérlege. A fő fegyvere a gyorsasága, de nem csak egydimenziós speed rusher. Sokan JJ Watthoz hasonlítják.
Az Ohio State meccseit amúgy is érdemes nézni, de ő az elsőről eltiltás miatt hiányozni fog (megszegte a csapat szabályait).

 

2. Malliek Collins,DT, Nebraska

Sokan azt mondják, hogy a tavalyi Nebraska-falból nem Gregory volt az egyetlen első körös tehetség. Collins 4,5 sacket és 45 tackle-t (17 for loss) szerzett, illetve 13-szor siettette az ellenfél irányítóit, miután második szezonjára kiharcolta a kezdő pozíciót. Az idei lehet az igazán nagy éve, most, hogy a scoutok szeme rá szegeződik.

 

3. Shilique Calhoun, DE, Michigan State

A Spartans defensive endje tavaly 8 sacket szerzett, 12,5 tackle for loss mellé. Calhoun az előző év első felét is elég álmosan kezdte, úgyhogy az ő játékát talán október végétől érdemes figyelni, de majd meglátjuk. Kulcskérdés az idei szerepléséhez, hogy sikerült-e híznia a nyáron, illetve, hogy mennyi új mozdulatot újított be a rusher repertoárjába.

 

Linebacker Boom?

 

1.Scooby Wright III, OLB, Arizona
Ő egyértelműen 3-4-es OLB, és megvan benne a potenciál, hogy az elsők között húzzák ki. Tavaly elképesztő 14 sack, 29 tackle for loss, 6 forced fumble állt a neve mellett. Az Oregon elleni győzelem alkalmával a földbe döngölte Mariotát (sack+forced fumble). A nagy hitek kedvelői szeretni fogják a játékát.

 

2.Myles Jack,OLB,UCLA
Jack a 4-3 defense-ekbe remekül fog illeszkedni, ugyanis OLB létére nagyon jól védekezik passz ellen (7 leütött passz, 1 INT), freshmanként 11 leütött passz, 2 INT, és 2013-ban a Pac-12 Offensive és Defensive Freshman of the Year díjakat is elnyerte, ugyanis akkor running backént is bevetették(263 yard, 7.0 yard/carry, 7 TD). A scoutok szerint egyértelműen linebackerként van jövője, de egy kreatívabb HC húzhat vele egy JJ Wattot a red zone-ban (én vele futnék az 1-yardosról). Erős, gyors, nagy upside-dal.

 

3. Reggie Ragland, ILB, Alabama

A Crimson Tide legjobb belső linebackerének lenni is elég nagy elismerés (hát még felkerülni az én listámra :D), de sokaknak többet mond, hogy az C.J. Mosley pótlásában kulcsszerepe volt. Tavaly 95 tackle-lel zárt. Igazi in-the-box linebacker, futás ellen minden csapatban helye van.

 

The Air Security Secondary

3235129

1.Vernon Hargreaves III, CB, Florida
A Gators sztárja a legjobb cornerback lehet a drafton Patrick Peterson óta. Igazi emberező back, megvan a sebessége a hosszú labdák ellen, és nagyon nehéz elszakadni tőle, viszont  a nagytestű receiverek sok gondot okoznak neki, tavaly Amari Cooper 201 yarddal zárt ellene.

 

2.Jalen Ramsey, CB/S, Florida State
Ramsey két évig safetyt játszott a Seminolesban, de Jimbo Fisher víziója, hogy elit corner lesz belőle. Safetyként mind futás, mind passz ellen remekül teljesített, egyértelműen csapata legjobb védője. Idén a pálya szélén fog kezdeni, de szerintem az NFL-ben safetyként fog egy szép pályát befutni.

 

Kendall Fuller, CB, Virginia Tech
A kisebbik Fuller testvértől nagyjából azt fogjuk látni, mint a bátyjától, ugyanúgy első körös tehetség. Első évében 6 INT-tel zárt, és az ACC Defensive Rookie of the Year volt, és beválasztották a Freshman All-American csapatba. Tavaly 17 leütött labdával, 2 INT-tel hozta a szintet, miközben a Pittsburgh sztárját Tyler Boydnak 86 yardot engedélyezett.

 

Úgy gondolom, hogy róluk egy összefoglalót érdemes legalább nézni, de ha megtehetitek, nézzetek meg mindenkit egy meccsen. Legközelebb az első forduló után az érdekesebb eredményekkel jövök!

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!