Connect with us

Összefoglaló

Pontháború és védelmi csaták

Érdekes vasárnapon vagyunk túl, kicsit deja vu érzésem van, mintha csak az első két forduló valamelyikét láttuk volna. Meglepő győzelmek születtek, sokan téphették darabokra tipszmiksz szelvényeiket például az Atlanta miatt. A nagy öregek is megmutatták, hogy hiába vannak közelebb a negyvenhez, mint a harminchoz, csak tudnak valamit. Közülük az egyikkel kezdjük ezt az adag értékelőt, avagy 3 dolog, amit megtudunk vasárnap este.

 

New York Giants – New Orleans Saints 49-52

 

Légi- és pontháborúba fulladt ez a találkozó a Superdome gyepén. Eli Manning 6, Drew Brees 7 TD-vel járult hozzá a 101 pontos mérkőzéshez. Az NFL története során még nem volt olyan mérkőzés, ahol 13 passzolt TD született volna. A negyedik negyed végéig gyakorlatilag csak passzolt TD-ből születtek pontok, se egy mezőnygól, se egy futott TD, semmi nem volt, csak a légiparádé. Az utolsó negyedre 14 pontos hátránnyal fordult a Giants, Eli Manning 2 TD-vel kezdte meg a zárkózást és egyenlített ki, majd McBride 62 yardos fumble return TD-vel növelte 7 pontra a New York előnyét. Erre a Saints egyből tudott válaszolni, majd Manning kezébe adta a labdát 36 másodperccel a vége előtt. Nem hogy FG távolságig nem sikerült elmenni, de a punt után egy csinos visszahordást is engedtek és Wing facemask szabálytalansága miatt további 15 yardot adtak a Saintsnek. Az órán 5 mp maradt, Forbath 50 yardról nem hibázott, a mérkőzés egyetlen mezőnygóljával beállítva a 52-49-es végeredményt a hazaiak javára. S most lássuk a három dolgot, amit megtudtunk ezen a mérkőzésen:

 

Tiszteld az öreget! Hiába 36 éves, hiába egyre erősödnek a pletykák, hogy a Saints tőle is megválna, hiába kárognak sokan, hogy indokolatlanul sokat keres, Drew Brees még mindig az irányítók legszűkebb elitének tagja. A nyolcadik irányítóként dobta meg a 7 TD-t egy mérkőzésen, 500 yard fölé jutott, 140.5-es passer ratinggel. Igaz, hogy egy interception is becsúszott, egy icipicit túldobta Cookst a double coverage-ben, de egy ilyen őrült találkozón ez is belefért. Értem én, hogy tényleg rengeteget kap Brees, de most gondoljunk bele mi lenne ha a Saints őt is elengedné? Ki maradna a csapatban, akire nyugodtan rá lehet bízni a támadásokat? Az egyszem Ingram? Mert hogy ez a védelem nem fog mérkőzéseket nyerni, az is biztos. Meg kell várni azt a 2-3 évet, ami még Brees karrierjében benne van, és élvezni, hogy ilyen klasszis irányítója van a Saintsnek. Mert ha ő visszavonul, hatalmas lejtmenet lesz New Orleansban.

 

Randy Moss reinkarnálódott! 141 elkapás, 1959 yard, 19 TD és ehhez csak 20 mérkőzés kellett. Odell Bechkam Jr. egészen brutális számokkal rendelkezik, és még nincs 23 éves! Ezen a mérkőzésen Eli Manning kilencszer vette célba Szőkesörényt, ebből 8 lett elkapás 130 yardért és 3 TD-ért. A Super Bowl éra óta mindössze a második játékos, aki ilyen fiatalon két meccsen is triplázni tudott. Igen, a másik Randy Moss.

 

Védelem nélkül nehéz lesz! Hiába született 101 pont a mérkőzésen, és az NFL szabályalkotói biztosan szétbulizták az éjszakát, hogy az évek óta támogatott passzjáték meghozta a látványos szórakozást a nézőknek, nem lesz ez mindig így.

ti8f7

Nem fog sem Brees, sem Manning minden meccsen 6+ TD-t kiosztani, ahhoz, hogy folyamatosan nyerni tudjanak, védelem is kell. Nah ebből most nem sokat láttunk, a két támadóalakulat összesen 1030 yardot pakolt fel a táblára, jelentősen rontva a másik csapat védekező statisztikáit. Náluk jobban talán csak a Packers védelme járt szarabbul a hétvégén, de róluk majd egy másik posztban.

 

Hova tovább? A Giants 4-4-es mérleggel is vezeti a csoportját, nyugodtan kijelenthetjük, hogy idén az NFC East a halálcsoport. Gyakorlatilag még bárki odaérhet, a Dallas van két győzelemmel lemaradva, de az az előnyük megvan, hogy csoporton belüli meccseken csak ők rendelkeznek pozitív mérleggel. A Saints a csoportgyőzelmet már rég eljátszotta, ha Brees ilyen lendületben marad akkor talán egy wild card helyet megcélozhatnak, látva az Atlanta bődületes buktáját talán még meg is lehet.

 

San Francisco 49ers – St Louis Rams 6-27

 

Újabb hazai győzelem, bár ez lényegesen simább volt, mint az előző. A Rams védelme leradírozta Kaepernickéket a pályáról, Todd Gurley pedig újfent lubickolt és a hátán vitte a támadókat. Az eredmény egy percig nem volt kérdéses. Foles csak a tutira ment, szépen asszisztált a remeklő futójátékhoz, míg a másik oldalon Kaep úgy szórta a homályokat, ahogy gazdasszony eteti a tyúkokat. Hyde sérülése miatt a futójáték is egyenlő volt a nullával, az egész 9ers offense 189 yardot tudott felmutatni, ennél az előbb említett Brees egymaga passzolt több, mint kétszerannyit. 3 and out hegyekkel nem lehet mérkőzést nyerni.

CSwD3s1XAAAzxl2

Ha jó a fal, jó a futód, nagy gond nem lehet! Azon felül, hogy Gurley érdemei elvitathatlanok, dicsérjük meg kicsit a Rams támadófalát, akik remek összhangban dolgoznak, ha futásblokkolásról van szó. Gurley idén 6,9 yardot átlagolt a két tackle közötti futásokból, ami messze a legjobb az egész ligában. Zsinórban negyedik meccse fut 100 yard fölött, amivel beállította a Rams rookie rekordját, erre rajta kívül csak Erick Dickerson és Jerom Bettis volt képes. Nem mellesleg az első a ligában, aki újonc létére 125 yard fölé jutott zsinórban négy mérkőzésen. Brutális, a futójáték Odell Beckhamje! Kétségtelen, hogy ebben a szezonban ő viszi a hátán a Rams offense-t, ha egészséges tud maradni, akkor hosszú évekig lehet a liga egyik legjobbja a posztján.

 

Meg kell csinálni a tackle-t! Ha odaérsz a futóhoz, akkor bizony szerelni kell! Ez a mondat vélhetően nem hangzott el a 49ers megbeszélésein, nem is törték magukat össze a védők, hogy eleget tegyenek ennek az alapszabálynak. Gurley az első kontakt után 3,8 yardot tett hozzá a futásokhoz, ami borzalmasan sok.

 

Ne nehezítsd meg a saját dolgod! Összesen 25-ször, 186 yardért repült sárga valamilyen szabálytalanságért a mérkőzésen, ez a mostani NFL-ben is rengeteg. Mindkét oldal több, mint 10-szer vétett a szabályok ellen, de amíg a Ramsnél legalább a támadójáték működött emellé, a 49ers teljesen impotens volt a labda mindkét oldalán. Ahmad Brooks 41 yardos visszahordott TD-jét sikerült saját magának annulálnia, miután sisakrácsnál fogva rángatta le a labdaszerzés előtt Cunninghamet.

 

Hova tovább? Miután csoportrangadóról volt szó, a 49ers ezzel a vereséggel 2-6-ra módosította a mérlegét és már biztosan készülhet a jövőévi draftra. A Rams bár pozitív mérleggel áll (4-3) nem sok vereséget engedhetnek meg maguknak, ha pályáznak valamelyik wild card helyre.

 

Minnesota Vikings – Chicago Bears 23-20

 

Újabb csoportrangadó, de ez sokkal szorosabbra sikerült, mint az előző, vagy ahogy azt várni lehetett. Bridgewater nem igazán volt a helyzet magaslatán, az egész mérkőzésen egy darab hatpontosra futotta a támadóktól, de Sherels remek visszahordásainak és Walsh sziklakemény lábának köszönhetően sikerült behúzni ezt a fontos mérkőzést.

 

Kezd felébredni a Medve! Nagy átalakuláson mentek át a Medvék a holtszezonban, de a kezdeti szenvedés után kezd összeállni a rendszer a labda mindkét oldalán. S bár ez volt zsinórban a második nagyon szoros vereségük, a mutatott játék alapján nem teljesen keserű a helyzet. Cutler futott TD-vel is megörvendeztette a szurkolóit, pályafutása kilencedik ilyen hatpontosát mutatta be. A védelem se volt teljesen fogalmatlan, passzok ellen kifejezetten jól muzsikáltak, s bár Peterson 100 yard fölé jutott, egy ilyen név ellen ez semmiképp sem szégyenletes.

 

Ha nem megy a támadóknak, segítsd ki őket! Bár a mai futball teljesen támadó-orientált, van hogy nem megy úgy a szekér, ahogy kéne. Packers drukkerként tudnék erről mesélni! Ezen a mérkőzésen a Vikings támadói sem úgy karcoltak, ahogy azt várni lehetett, de a többi csapatrész, különösen a speciális egység érdemben lépett előre. A visszahordások remekül működtek, Sherels punt return TD-t is jegyzett, a rúgó lába sem remegett meg, ez pedig elég volt a W betűhöz. A másik oldalon Gould 51 yardról hibázott, s ez a mérkőzésébe került a Bearsnek.

 

Cutler tud, ha akar! Jay Cutler a Bears fanok örökös céltáblája kezdi lecsendesíteni a szurkolókat, legalábbis nagyon remélem a hazai Bears fanok is így van ezzel. Mikor sérülés miatt kihagyott egy mérkőzést minden Chicago szurkoló egyként sírta vissza Cutty fiút, akkor is ha előtte agyon ekézte szerencsétlent. Azt azért tisztázzuk, hogy a Cutler a franchise történetének legeredményesebb irányítója! Sérüléséből visszatért, azóta volt itt minden, game winning drive, két nagyon szoros vereség, azt hiszem rá lehet a kevesebb panasz a csapatból. Ezen a meccsen is parádés összhangban volt Jefferyvel. Ha blitzelték rendre őt kereste a labdával, ilyen playekből 100 yardot és egy TD-t ért el a fiatal elkapó. 2007 óta nem volt ennyire eredményes egy irányító sem a blitzek ellen a Bearsben!

 

Hova tovább? Mivel itt is csoportrangadóról volt szó, duplán számít majd a végelszámolásnál a W betű a Vikings számára. A Packers botlásával lőtávolba került a csoport első helye is, és meg van az az előnyük a Sajtfejüekkel szemben, hogy csoporton belül már 3-0-val állnak. A Bears már biztosan nem harcolhat a rájátszásért, de ez talán nem is baj. A megkezdett úton kell haladni, építkezni lépésről-lépésre és egy jó drafttal jövőre egy szinttel feljebb lépni!

 

Seattle Seahawks – Dallas Cowboy 13-12

 

Egy rendkívül kiélezett és pontszegény találkozón sikerült idegenben nyernie a Hawksnak. Üröm az örömben, hogy egyetlen elért TD-jük se volt az, csak a vakegér New York-i agyamentek látták úgy, hogy Luke Willson beért a labdával mielőtt leseggelt a földre. De ezen lendüljünk is tovább, hiszen a Cowboys kezében még így is ott volt a lehetőség, csak hát Cassel nem egyenlő Romo. Negyedenkét nem elég egy-egy mezőnygólt értékesíteni, hiszen az barátok közt is csak 12 pont. A Russel Wilson nevével fémjelzett egyszemélyes offense bármikor képes ennyit felkarmolni az eredményjelzőre, igaz most csak 1 ponttal de felülmúlták a Boyzt. Hauschka bár a mérkőzés során egyet mellé rúgott, a végén mindent jóvátett és 24 yardról a Seahawks felé billentette a végeredményt. A Cowboyson kívül a mérkőzés nagy vesztese Lockette, aki egy play alkalmával akkorát kapott, hogy csoda a kiskocsin egyáltalán felbírta emelni a kezét miután hosszú percekig feküdt öntudatlanul.

 

Ha nem megy a passz, nem megy a futás sem! Matt Cassel kemény 97 yardig jutott ezzel csúfosan leégette a Denver passzjátékát. Igaz ugyan, hogy Dez Bryant visszatért, de hiába hisztizett jó szokásához híven, hogy ő bizony itt játszani fog, a Dallas vezetése kötötte az ebet a karóhoz, hogy limitálva lesz. Lett is, két elkapást jegyzett összesen 12 yardért. A trash talk legalább ment neki. Passzjáték tehát nem volt, ezáltal futójáték sem működött. McFadden 3,2 yardot átlagolt futásonként, és csak a betonlábú Cassel 24 scramble yardja javította 4 egészes átlag fölé a Dallasi futójátékot.

 

Hiányzik nagyon Romo! Kicsit tovább ekézve Cassel botrányos teljesítményét az eddig idén lejátszott 100+ alapszakasz mérkőzésen mindössze négy mérkőzésen fordult elő, hogy egy irányító nem tudott olyan passzt értékesíteni, ahol a labda legalább 10 yardot szállt volna. Ebből kettő Cassel nevéhez köthető, beleértve ezt a meccset is. Mondjuk nem is szakadt meg nagyon, mindössze négy alkalommal sült el a keze hosszabb passzra válalkozva, ebből háromszor Dez Bryant volt a célpont, az eredmény: 0/4. Mondjuk az se segítette, hogy Sherman őrizte a nagyszájú elkapót. 2003 óta nem maradt kezdő Cowboys QB 100 passzolt yard alatt.

 

Egy kis Seattle-i öröm. Russel Wilsont idén legendásan sokat verik az ellenfél védői, 31 benyelt sackkel vezeti a ligát. Ezen meccsen viszont megtört a 30 mérkőzéses széria, és idén először a fal megvédte Wilsont, egyszer sem került a zsákba. Greg Hardy törte magát rendületlen, de 3 QB-hitnél többet nem sikerült elérni.

 

Hova tovább? A Hawks 4-4-re módosította a mérlegét és továbbra is életben tartja a rájátszásról szőtt álmait, de azt azért halkan tegyük hozzá, hogy ehhez sokkal eredményesebb támadójátékra lesz szükség. Most mennek pihenni, aztán jöhet a Cardinals. A Dallas az Eaglest fogajda majd egy élet-halál meccsen, ha ott se nyernek akkor készülhetnek 2016-ra ők is.

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!