Connect with us

Szabadügynök

FA kitekintő – Támadófal kerestetik olcsón

De nem annyira olcsón, mint 2015-ben… A Seattle-nek számos szabadügynöke van, akiknek egy részét véleményem szerint nem csak hogy érdemes, hanem kötelező is lenne megtartani, másik részükre meg elköszönés nélkül kell rájuk csapni az ajtót, mehetnek amerre látnak. A korlátozott mennyiségű rendelkezésre álló pénz ugyanakkor az igazán nagyszabású igazolásoknak gátat szab.hawks_oline

 

Cap-helyzet

 

Jelenleg 23 millió dollárnyi helye van a csapatnak a sapka alatt, ehhez jön még hozzá a Marshawn Lynch visszavonulásával felszabaduló összességében 6,5 millió dollár, igaz ezt az utóbbi összeget nagyjából egy-az-egyben elviszik majd a frissen draftoltak. Kivágni igazából nem érdemes és nem is lehet senkit, akivel szabad szemmel is látható összeggel növekedne az elkölthető keret, így summa summárum 23 millióval játszhatnak Schneiderék a szabadügynök piacon. Ahogy azt tavaly láttuk, ebből egy támadófalat mindenképpen össze kéne tákolni valahogy, illetve számos szabadügynöke is van a csapatnak, ugyanakkor az elmúlt évek játékos mozgásának hála, több kompenzációs picket is kap az idei draftra a Seahawks.

 

Szabadügynökök és hiányposztok

 

Volt egy eddig nem hangoztatott elméletem tavaly, mely szerint Carrollék három okból vállalták be, hogy a szezont ennek a támadófalnak nevezett izével csinálják végig. Az első, hogy bíztak Wilsonban, hogy majd megoldja. Nos, mondhatjuk, hogy ez a harmada működött, a srác élete legjobb idényét zárta, több franchise rekorddal. A másik része, hogy valahol spórolni kellett, és a támadófalra esett a választás (ld. még: Wilson úgyis megoldja), mert azt még Seattle-ben sem sikerült megvalósítani, hogy egy 20 milliós irányító mellett mindenkit meg tudjanak fizetni. A harmadik (és itt végre elérkezünk posztunk témájához), hogy tudták, hogy a fal döntő része az év végén FA lesz, szóval ez kvázi prove-it év volt az egész falnak.

 

A fal „éke” Russell Okung, ezt a címet azzal érdemelte ki, hogy a PFF-nél a 77 tackle közül a 31. helyen zárt, cserében több, mint 8 milliót keresett. Ez eleve wtf, de még sérülékeny is, fele ennyiért akár maradhatna, de még az is sok lenne, így nem valószínű, hogy sikerül „megtartani”. Következő delikvensünk J. R. Sweezy, aki a liga legrosszabb guardjai között van, puszi-pacsi, viszlát, de ő már legalább csak félmillióba került évente, ahogy Alvin Bailey (T) is, őérte sem lenne kár. Ha valami csoda folytán Richie Incognitot nem tartja meg a Bills, akkor érte versenybe lehetne szállni, bár már 33 éves. A két center is szabadügynök lett, közülük Lemuel Janpierre-t igazán nem szükséges maradásra bírni, Patrick Lewist viszont valami minimum körüli összegért már igen. Amikor ő kezdett a szezon második felében, vele azért jobb volt az egység. Azt gondolom, hogy a falat már márciusban el kell kezdeni újra felépíteni, mert a korábbi évek alapján sok minden nagyon jól megy a Schneider-Carroll párosnak a drafton, de a támadófal emberek kiválasztása nem tartozik ezek közé.

ahtyba rubin

 

Támadófal után védőfal, Ahtyba Rubin futások ellen egészen jól muzsikált, az eddigi 2,6 millió körüli pénzénél kicsit többért szó nélkül meg kell tartani. Brandon Mebane már kérdésesebb, eddig 5 milliót keresett, a PFF szerint pedig a 64. legjobb DT volt 71-ből, ez meglepett. Érzésre ennél sokkal jobb volt, de ha így van, akkor ennyiért őt el lehet engedni. Fairley-vel a Hawks szurkerek legnagyobb része boldogan kiegyezne. Bruce Irvinnek most járt le az újonc szerződése, ésszerű összegért meg kéne próbálni maradásra bírni, mert bár voltak lyukas meccsei, és a seattle-i pass rush-sal úgy általában nem vagyok teljesen kibékülve, de összességében jól játszott. A valószínűbb azonban, hogy távozni fog, jó eséllyel a Falconsba a korábbi védőkoordinátorához, Quinnhez.

Jan 18, 2015; Seattle, WA, USA; Seattle Seahawks punter Jon Ryan (9) throws a 19 yard touchdown pass on a fake field goal past Green Bay Packers defensive end Datone Jones (95) and Davon House (31) during the third quarter in the NFC Championship Game at CenturyLink Field. Mandatory Credit: Kirby Lee-USA TODAY Sports

 

A punter Jon Ryant egy ideális világban sehova sem lenne szabad elengedni, speciel teamerek gyöngye ő, és fontos csapatember, de kérdés, hogy kell-e egy punter évi másfél millióért a rosterre, amikor egy fiatal majdnem ugyanazt tudná harmadannyiért? Aki válaszol: Meskó Zoltán. Maradását azért sokan szeretnék, és jó jel, hogy a csapat hajlandó megfizetni a kickereit, lásd tavaly Hauschkát. Ugyanide tartozik Tarvaris Jackson a csere irányító is, akinek szintén lejárt a szerződése. Wilson mögé még nem most igazolnék fiatalt, Jackson teljesen jó backup QB, inkább olyan üljön a padon aki ismeri a rendszert.

 

A secondaryből Jeremy Lane esetében a csapatnak jobban a zsebébe kell nyúlnia, Maxwell távozása óta a Shermannel átellenes CB poszt nem tekinthető megoldottnak, amíg Lane sérült volt ez feketén-fehéren ki is derült, neki be kell férnie a sapka alá. Ugyanitt Deshawn Shead (S) maradása nem biztos.

 

Skillposztokon a legfontosabb szabadügynöke a csapatnak Jermaine Kearse (WR). Amekkora nihil lesz idén a FA piacon a WR-ek terén, még el is csábíthatja egy másik csapat, de az eddigi fizetéséért (2,6 millió) teljesen ésszerű befektetés lenne. Wilson egyik megbízható kezű célpontja (már amikor el bír szakadni…), jól blokkol, de igazság szerint a keretben csak úgy nyüzsögnek a fiatal elkapók, jövőre Richardson is visszatér, szóval egyáltalán nem vagyok benne biztos, hogy maradni fog. A futóknál Lynch búcsújával Rawls lesz a kezdő, mögötte viszont nagy talány, hogy ki kerülhet pályára, mert Fred Jackson és Christine Michael is FA.

 

A drafton több kompenzációs pickre is számíthat a csapat, közte Byron Maxwell miatt már egy harmadik kör végire is, így azokat a lyukakat, amelyeket márciusban nem sikerül betömni, bőven lehet orvosolni a játékosbörzén is. Természetesen támadófalemberekre lenne a legnagyobb szükség, de egy-egy CB, DT, és hátrábbról RB és SS draft is elképzelhető.

 

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!