Connect with us

Beharangozó

2016 FK! Premium Selection #8

premium-selection-szeles

 

Heti Premium Selectionünket a SWOT analízis jegyében írom meg a hazai csapatok szempontjából. Tehát minden esetben az otthon játszó együttes erősségeit, gyengeségeit, lehetőségeit és fenyegetésit vizsgálom, ahol természetesen a másik együttes tulajdonsági is megjelennek, mint tényezők. Az előttünk álló hétvége talán a hazai NFL egyik legnagyobb ünnepe, ugyanis az időátállításnak és a londoni mérkőzésnek köszönhetően már délután fél háromkor megkezdődik a vasárnapi dömping, ráadásul az esti mérkőzések is fél tíz előtt kezdetüket veszik, így a másnap munkába indulók is végigizgulhatják az előttünk álló találkozókat. A Kandallóban a szokásos FK! Klub már a londoni mérkőzéssel megnyitja kaput, így várunk mindenkit szeretettel 14:30-tól.

 

Washington Redskins @ Cincinnati Bengals

 

Erősségek

 

A Bengals legnagyobb erénye már-már évek óta a kiegyensúlyozottság a labda mindkét oldalán. Andy Dalton hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt két évben és A.J. Greennel a liga egyik legjobb kémiáját alakították ki. Mellette a fantasy tulajok legnagyobb rémálma is megszületett a backfielden, a Jeremy Hill és Giovanni Bernard duóval. Ugyan Jones és Sanu is elhagyta a csapatot, de a passzjáték továbbra sem szorult vissza, sőt, egyenesen a negyedik legtöbb passzolt yardot átlagolják a ligában. Ebbe ez amúgy is jól működő egységbe Tyler Eifert múlt héten visszatért és a héten tovább növekedhet szerepe. A Washington passz elleni védekezése Norman kivételével nem tartozik a liga elitbe, így ha a kiváló corner nem tudja vállalni a játékot, akkor Green könnyedén lubickolhat a secondaryben. Mindenképp meg kell és meg is fogják nyitni vertikálisan pályát segítségével, hogy teret engedjenek a két kiváló futónak.

 

Gyengeségek

 

Ami kicsit hiányzik a támadójátékból az a Red Zone hatékonyság. Ezt persze egyfelől lehet magyarázni Eifert hiányával, de okos playhívásokkal ki lehet küszöbölni a beszűkült pályát is. Greenen kívül a többi elkapó nem tudja rendszeresen megverni az emberét és ez az end zone-ban kulcsfontosságú. A támadók oldaláról nem érzek több gondot, ha erre tudnak találni ellenszert akkor nem fog gondot okozni nekik a Redskins ellen sem a pontszerzés. Illetve érdemes még megjegyezni, hogy a tavaly kiválóan teljesítő támadófal idén borzalmas, főleg önmagához képest. Ez főleg a passzblokkolásban látszik meg, Daltonon több mint 3 sacket átlagolnak a csapatok.

 

r1omvwp

 

A védelemben sincs feltétlenül kulcsfontosságú probléma, de az hiányzik belőlük, ami egy igazi elit védelemben megvan. Nem csikarnak ki elég turnovert. Hiába nem engednek óriási játékokat és egyik mutatóban sem állnak nagyon hátul, a labdaszerzések nem jönnek. Ez valamilyen szinten indokolható azzal, hogy főleg az LB sorban és a secondaryben nincs igazi playmaker, egy igazi vezér aki bármikor képes megvillanni.

 

Lehetőségek

 

Ahogy említettem a Redskins egyetlen igazán jó secondary tagja Norman. Ha ő hiányzik, akkor azt könyörtelenül ki kell használnia Daltonnak és Greennek. Ha lesz, akkor feltehetőleg ő fogja Greent követni és ebben az esetben kell kitalálni, hogy fogjanak ki a kiváló backen. Még a Panthersnél Normant nagyban segítette a kiváló linebacker-sor, ami most nincs mellette és ez lehet a kulcs. Ha zónáznak, akkor Greenre több olyan játékot kell hívni, ami a pálya befele felé vezet, ahol Norman átadja a zónáját, de még nincs meg az a kémia közte és társai közt, mint Kuechly-ékkel volt. Továbbá ahogy említettem a Bengals nem a labdaszerzéseiről híres, de Redskins ellen erre rá kell feküdni. Azért érdemes, mert a fővárosi csapat hajlamos rá, hogy elhagyja a labdát, ez pedig értékes field pozíciókat jelenthet a „hazai” csapat számára.

 

Fenyegetések

 

A Bengals passzjátékát említettem, hogy negyedik legjobb a ligában. Nos, az előttük álló alakulat pont a Redskins, tehát a Cousinséknál különösen a passzjáték fog dominálni. Reed állapota ugyan még nincs tisztázva (igaz, nagyon jók az előjelek) de a Redskins elkapó alakulata így is nagyon veszélyes. Van több deep target, több jó slot receiverként funkcionáló elkapó is és a Red Zone-ban sem jönnek olyan nagyon zavarba. A Bengalsnak mindenképpen a passzjátékot kell limitálni, mert a futás már sokkal rosszabb a washingtoniaknál. Matt Jones múlt héten 2 fumble-lel hagyta el a pályát, ráadásul sérüléssel bajlódik, ezért az sem biztos, hogy ő kezd, de a cserék sem elit futók. Várhatóan Rob Kelley lehet a beugró. Ha Kirk kapitány limitálva lesz, akkor akadozni fog a Redskins játéka és Bengals könnyedén behúzhatja a meccset.

 

wascin

 

Arizona Cardinals @ Carolina Panthers

 

Erősségek

 

Furcsa módon az idei évre a Panthers futójátéka kicsit hanyatlásnak indult. Ez sok okra vezethető vissza, de a nagy fordulatszámon pörgő offense mindenképp itt szenved hanyatlást. Persze így is a liga elejéhez tartoznak, de már nem olyan rém rettegettek, mint tavaly. A passzjáték Benjamin visszatérésével megtartotta korábbi szintjét és ezért a pontgyártás nem szenvedett nagy károkat. Offense oldalon nehéz kiemelni, hogy mi lehet a csapat erőssége, főleg úgy, hogy a Cardinals inkább passz ellen erős, így Newtonéknak nem lesz könnyű dolga. Ha nagyon akarunk azonban egy biztos pontot találni, ami az igazi erőssége ennek az idei Panthersnek, akkor Greg Olsenben kell keresni. Olsen a liga legjobb tight endje jelenleg, még Rob Gronkowskinál is jobb grade-eket érdemelt ki. Ha route-ot fut, akkor a liga egyik legnagyobb százalékával teljesít elkapást és ezt rövid és hosszú útvonalakon is megbízhatóan teljesíti. A Panthers támadójátékának egyértelmű alappillére idén.

 

Gyengeségek

 

A passz elleni védekezés. Ez nem igazán érdemel komoly magyarázatot. Eddig minden szembejövő ellenfél gond nélkül passzolta szét a csapatot, a secondaryt jobban befolyásolta Norman távozása, mint azt az edzők gondolták volna. Szerencséjükre a Cardinálsnál inkább a futójáték pörög, amire éppen még lehet is ellenszerük, de Palmerékben egy ilyen secondary ellen bármikor benne van egy nagy meccs. Igazából nehéz megvédeni a Pantherst, mert a rutintalan, fiatal cornerek aligha fogják tudni egy az egybe levédekezni az elkapókat. Ami még gondot okozhat, az David Johnson elkapó skilljei. Thomas Davisék ugyan még mindig nagyon jó munkát végeznek, de a tavalyi isten mód után idén coverage-ben ők is gyengébbek. A fiatal futó pedig tovább építi születő mítoszát, így gondot okozhat középen.

 

during the NFC Championship Game at Bank of America Stadium on January 24, 2016 in Charlotte, North Carolina.

 

Lehetőségek

 

A futás élénkítése lenne a cél és Stewart visszatérésével ez el is képzelhető. Newtont az év eleje óta darálja minden védelem, de az ő képességeinek kamatoztatása nélkül nehéz lesz a passz ellen jól védekező Cards ellen. Egy kicsit a tavalyi Panthers támadójátékhoz való bátrabb visszanyúlást várok tőlük, mert különben meg sem közelíti a mérkőzés képe a tavalyi NFC döntőjét. Védőoldalon pedig ha valakik, akkor Shorték limitálhatják Johnsont és a mérkőzés elején ez lesz a kulcs.

 

Fenyegetések

 

A gyengeségek között már felsoroltam, hogy hol fogható meg ez a csapat és ha tökös Bruce Arians, akkor ezt ki is fogja használni. David Johnsont nem félnék hosszabb route-okra sem elküldeni, nincs az a Panthers játékos aki meg tudja állítani a liga jelenlegi (egyik) legjobb futóját. A nagy hátrányt jó lenne elkerülniük a mérkőzés elején, mert akkor egyrészt nem fogják tudni futtatni a labdát, másrészt nem sikerült még megnyerniük nagy hátrányból egyik találkozójukat sem és szükségtelen turnoverekbe hajszolhatják magukat a labdaszerzésre érzékeny Cardinals defense ellen.

 

aricar

 

Seattle Seahawks @ New Orleans Saints

 

Erősségek

 

Még mindig ott tartunk, hogy Drew Brees. A Saints első a ligában átlagosan passzolt 339.3 yardjával, Brees pedig otthon 421.3 yardot átlagol idén. Igazából tényleg akárkiből fegyvert képes csinálni, de idén ehhez kiváló ügynökei is vannak. Brandon Cooks már két 80 yard feletti touchdownt szerzett idén, Michael Thomas pedig egyelőre a legígéretesebb elkapó az újoncok közül, és akkor még Fleenerről és Sneadről nem is beszéltünk. Nagyon sok lehetőség adott Brees számára, ennyi embert pedig még egy Seahawks defense-nek is embert próbáló feladat levédekezni.

 

Gyengeségek

 

Aztán nagyjából ezzel el is lőttük a Saints összes igazi erősségét. A futás idén is átlag alatti, Ingramhez minden évben úgy áll hozzá az amerikai futball társadalom, hogy na majd idén, de egyelőre nem tudja teljesíteni az elvárásokat. Most pedig a Seattle ellen nem sok babér fog teremni neki. Az igazán elborzasztó dolog azonban továbbra is a védelem. Futás ellen csak a középmezőny végén helyezkednek el, passz ellen azonban ismét a legrosszabb háromban vannak, közel átlagosan kapott 300 yarddal. A Seahawks ugyan már évek óta a futásorientált csapatok közé van beskatulyázva, de ez már évek óta nem igaz. Idén például míg passzolva 260 yardot haladna előre, addig futással csak 80-at, ami a legrosszabb hét csapat között van a ligában. Russell Wilsonéknak tehát adott a lehetőség, hogy tovább építsék a franchise passzolás felé tendálását és ezzel verjék meg a Saints csapatát.

 

ryeptu9

 

Lehetőségek

 

Nehéz lehetőségeket keresni a Saints játékába, mert az igazi erősségüket a Seahawks könnyedén megölheti, ha jó formába vannak. Én abban látom a Saints sikerét, ha nem akarják hosszú passzokkal verni Seattle gárdáját, hanem rövid, gyors passzos játékkal, fokozatosan haladnak előre. A futók kulcsszerepet játszhatnak, de elsősorban nem futásokkal, hanem elkapásokkal, menekülő opcióként akár. A védelem pedig akkor járhat sikerrel, ha Russell Wilsonhoz még azelőtt odaérnek mielőtt passzolhatna. A ’Hawks támadófala a leggyengébb a ligában, ez pedig lehetőség lehet a gyenge secondaryvel rendelkező Saints számára.

 

Fenyegetések

 

A Seattle Seahawks védelme egyetlen egyszer engedett 400 yardot az elmúlt 70 találkozójából, tehát fel lesz adva a lecke Breeséknek. Még akkor is, ha ezt a teljesítményt pont ők érték el 2012-ben. Bármennyire is hasítanak idén, nehezen tudom elképzelni, hogy képesek legyenek erre megint. A Seahawks defense múlt héten csúcsra pörgette magát, egy ilyen felspannolt gárdával szemben pedig őrült nagy a turnover-veszély. Higgadtan mérkőzésben kell maradni és nem kockáztatni azt, hogy Shermanék megbüntetik őket.

 

seano

 

San Diego Chargers @ Denver Broncos

 

Erősségek:

 

A két héttel ezelőtti mérkőzésnek máris eljött a visszavágója és így sokkal könnyebb megvizsgálni, mit is várhatunk a két gárdától. A Broncos számára bebizonyosodott, hogy támadóoldal futás nélkül életképtelen, így a vasárnapi összecsapáson is ezen lesz a hangsúly. C.J. Anderson snapszámait megfelezték és az újonc Booker már ugyanakkora szeletet kap a tortából, mint társa. Ez mindkét futó teljesítményére pozitívan hatott és a támadófal jó teljesítményével újra működik az offense. Most ugyan Anderson térdsérülése miatt minden feladat Bookerre vár, de a fiatal futónak pont egy ilyen mérkőzésre van szüksége, hogy megmutathassa mit is tud igazából. Az már az eddigi mérkőzések alapján is látszott, hogy ő a dinamikusabb running back a csapatban, csak kevesebb rutinja van és kevésbé vigyáz jól a labdára. A Chargers persze egyszer már megmutatta, hogy a futások ellen milyen eredményesen tud fellépni, de ha a támadófal közepe olyan jól játszik, mint az elmúlt héten, akkor nehéz lesz megismételni a jó teljesítményt a vendégek részéről. A támadóoldal persze továbbra is csak kiegészítő szerepben van a védelem mellett, akik a liga legjobb passz elleni mutatóját tudják magukénak. Riversre mindenesetre nem vár könnyű mérkőzés és ezzel a Chargers méregfogát ki is tudják húzni.

 

Gyengeségek

 

A futás elleni védekezés továbbra is borzasztó, főleg a múlt évhez képest. A Texans is 140 yardot rakott fel a földön és a liga legtöbb touchdownját szerző Gordon ellen ez nem jó előjel. A másodéves futót mindenképpen rosszabb számokra kellene kényszeríteni, mert különben a Denver ellen oly jól működő labdabirtoklására alapozott futball teret nyerhet.

 

hi-res-26a23b331636b0dda85ee190ad6844dc_crop_north

 

Lehetőségek

 

A Chargers  két hete betömörítette a line of scrimmage-hez közeli 10 yardos távolságot, így a futást és a rövidyardos passzolást is megölték. Kérdés, hogy hasonló esetben Siemian mennyire esik pánikba. Nyilván Kubiakék készülnek erre, így nem lepne meg, ha végre elővennék a tight endeket, akik kicsit hosszabb seam útvonalakon tudnák verni a felhúzódott védőket.

 

Fenyegetések

 

A Chargers nyilván megpróbálja ugyanazt mint két hete és úgy akarják majd megverni a Denvert, hogy sokat birtokolják a labdát. A Broncos ellen a possessionre épülő játék általában eredményes, úgy meg különösen, hogy a futás ellen amúgy is gyengék idén. Védőoldalon pedig a támadófal megzavarása lesz a Chargers célja, mert ha az szétesik, akkor Siemian könnyen pánikba esik, a gyors döntések meg amúgy sem tartoznak az erősségei közé.

 

sdden

 

Green Bay Packers @ Atlanta Falcons

 

Erősségek

 

A csapat passzjátéka ligamásodik idén és még dominánsabb mint az elmúlt években, e mellé zárkózik fel a futójáték, ami szintén top7-es a ligában. A Packers megtépázott secondary ellen (igaz, több sérült is visszatér, de még nem lesz 100%-os formában) ez különösen jó hír a szurkolók számára. Ha Matt Ryan és legénysége tudja folytatni ezt az up-tempo támadófutballt mint eddig, akkor a Packers védelemnek se sok jót jósolok. Ráadásul a Green Bay linebacker szekciója idén sem a veretes kategória, a Falcons futói pedig a legjobbak receiving skilleket tekintve. Igaz most Coleman nem lesz, de Freeman bőven jó opciót nyújt Ryan számára.

 

Gyengeségek

 

A védelem továbbra sem képes konzisztensen jól játszani. Még egy mérkőzésen belül is hullámzó a játék. Van hogy 5 sacket szereznek, de van hogy egyet is kínkeserven. Van, hogy 3 and outtal küldik vissza a támadókat és van hogy 2 perc alatt gázolnak át rajtuk. Ha ez így fog működni vasárnap is, akkor bajban lehetnek, mert Rodgers még ha csak keresi is önmagát, múlt héten megmutatta, hogy össze tudja tenni a játékát. Ez a csapat hajlamos a mérkőzések végére kicsit kiengedni és ennek most a Chargers ellen már meg is volt a böjtje, nem engedhetik meg maguknak, hogy ne 60 percen keresztül koncentráljanak.

 

divisionalplayoffsgreenbaypackersvatlanta69ktieenscbl

 

Lehetőségek

 

A Packers a statisztikák szerint még mindig a top10-ben van futás ellen, még ha ezt az első hat fordulóban érték is el. Múlt hét előtt azért láttuk, hogy egy jól futó alakulat tudja sokkolni a védelmüket. Bár Coleman kiesése nem jön jól a Falconsnak, Freeman az igazi futó RB a kettőjük közül, ezért őt továbbra is lehet bátran erőltetni. Ehhez persze társítani kell egy eredményes passzjátékot is, ami nem gondolom, hogy nehezükre fog esni. Szerintem a Packers visszatérő cornerei még lesznek olyan rozsdásak, hogy jól kevert route-okon könnyen lemaradhatnak, ez pedig Julio Jonesék ellen a mérkőzésbe kerülhet.

 

Fenyegetések

 

A Packers végre elkezdett sokkal kombinatívabban játszani, mint tette azt a szezon elején, ez pedig pozitívan hat a támadások eredményességére. Lehet, hogy ehhez kellett az, hogy konkrétan ne maradjon egészéges futó a keretben, de a lényeg a végeredmény. Knile Davis ugyan nagyobb szerepre számíthat a hírek szerint, de szerintem Ty Montgomery hasonló szerepkörben marad, mint a Bears ellen. Ez pedig sok változatos playhívást ígér, amit a Falconsnak is nehéz lesz lereagálnia. Továbbá Rodgers 56-szor passzolt, márpedig hiába a gyenge teljesítmény, ilyen nagy mennyiségből még mindig kijön a zsenije. Ha a Bears elleni teljesítményt, különösen a második félidőt meg tudják ismételni, akkor a Falcons is bajban lehet.

 

gbatl

 

 

 

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!