Connect with us

Szabadügynök

Hiányzik egy guard meg egy tackle – FA-kitekintő

 

Az Atlanta Falcons nem gyenge szezont pakolt össze 2016-ban, még akkor sem, ha a Super Bowlban sikerült 28-3-ról leolvadniuk. Minden elismerésem a csapaté, elsősorban a támadósoré az érdem, de a fiatalokkal teli védelem is összeszedte magát az évad végére. A csapat magja nagyjából együtt fog maradni, de még így is rájuk fér az erősítés, főleg a támadó- és védőfal belső részén.

 

Szabadügynök-listájuk nem rövid, tizennyolc játékosuk válik free agentté és bár nincs kirobbanóan nagy sztár, akit vissza kellene igazolni, mégis hasznos elemek lehetnek újra tagjai a csapatnak, vagy éppen távozhatnak onnan. A hír, hogy a fizetési sapka 167 millió dollárra emelkedik 2017-re, nem jött rosszul a Falconsnak, hiszen így sincsen túl nagy mozgásterük, a rendelkezésükre álló csupán 17,87 millió zöldhasú nem számít soknak az NFL-ben. A csapat szerencséjére már olyan nevekkel nem kell törődniük, mint Alford vagy Shraeder, de így is akad jó pár név, akikről érdemes beszélni:

 

Jonathan Babineux, DT

Patrick DiMarco, FB

Dwight Freeney, DE

Chris Chester, RG

Matt Schaub, QB

Paul Warrilow, LB

Sean Weatherspoon, LB

Courtney Upshaw, DE

Jacob Tamme. TE

Levine Toilolo, TE

Aldrick Robinson, WR

 

A tizennyolcas listából csak a nagyobb nevekről ejtenénk szót, akiknek komolyabb hatása lehet/lehetne a csapat jövőbeni teljesítményére. Az egyik legnagyobb hiányposzt a defensive tackle, ahova igazán elférne egy vaddisznó, hogy valamennyi downon beomlassza a támadófal közepét. Egyelőre ő még várat magára, de azért nem árt, ha van egy olcsó Babineaux a háznál, már csak a mentorálás szempontjából sem, de csak akkor szerencsés megtartani, ha tényleg jutányos áron “adja magát”. Ha van ember, akit gondolkodás nélkül vissza kell hozni Atlantaba, akkor az a liga egyik legjobban teljesítő fullbackje, DiMarco. A futójáték és a hatékony play action is részben neki köszönhető, igazán hasznos tagja volt az offense-nek Kyle Shanahan kezei alatt. Akit érdemes lenne visszaigazolni, a szintén veterán Dwight Freeney, aki még 32 évesen is olyan spin move-ot csinál, hogy Tom Brady arccal landol a fűben. Ő is betölthet egy kvázi-mentor szerepet, míg Beasley&Co. felnő végre az igazán nagy feladatokhoz, de emellett azért gyűjtögetheti szépen a sackeket is.

 

dimarco_falcons

 

Aki már egy érdekes kérdés a visszaigazolás szempontjából, az a right guard (és nem a szerkesztőtársunk – a szerk.) Chester, a Falcons támadófalának talán leggyengébb pontja. Ha valamilyen úton-módon sikerülne egy Zack Martin-féle hiperatletikus guardot húznia a drafton, akkor ki lehetne pipálni a csapat másik legnagyobb needjét is. Az igazság az, hogy 1/31-en erre bőven megvan a lehetőségük, ilyenkor nem luxus a guard pick és még értékben is fognak találni megfelelőt. A távozók listáját “erősítheti” majd Schaub is, aki lehet, hogy követi San Franciscoba Shanahant és nem valószínű, hogy sok fájdalmat fog okozni távozásával a szurkolóknak,annak ellenére, hogy nem rossz opció csereirányítóként. A két linebacker közül az egyik biztosan menni fog, jó eséllyel a fiatalabbik, Worrilow, míg Weatherspoon maradni fog otthon, hiszen olcsóbban vissza lehet igazolni és maradhat vészmegoldás a megfiatalított LB-sorban.

 

Courtney Upshaw érdekes, hiszen ha a playoffban mutatott játékából indulunk ki, akkor mindenképp érdemes megtartani, főleg akkor, ha jutányos áron ír alá. Tavaly 1,25 millió dollárért focizott Georgiában, ennyi 2017-ben is megérhet, jó lehet az endek rotációjában, ha kap egy 1-2 éves szerződést. Ahogy Upshaw, úgy Tamme és Toilolo jövője is kérdéses Atlantaban. A tight end poszt megoldottnak tűnik a fiatal és ígéretes Austin Hooperrel, aki mögött a szintén tehetséges Joshua Perkins csücsül. Kérdés már csak az, hogy az újonnan kinevezett Steve Sarkisian hogy építi be újra a TE-játékot a Falcons támadásaiba. Ha megnézzük az idei Egyetemi Nagydöntőt, akkor nincs miért aggódnia egyik Atlanta-szurkolónak sem. Pont emiatt nem valószínű, hogy a két veterán tight enddel fognak majd tervezni a jövőben.

 

fairley_falcons

 

Ahogy arról korábban szó volt, két dolgot lenne életbevágóan fontos megoldani: igazolni egy jó guardot és egy jó defensive tackle-t. Ezek mellett, még a pass rush-t sem szabad figyelmen kívül hagyni, ahova szintén elkél egy-két segítő kéz. Ennek megfelelően, a “ki érkezhet” rovatba a G, a DT és a DE posztok szabadügynökei között kell kutatnunk. Adja magát, hogy nagyobb neveket hozzunk itt fel, de először érdemes elgondolkodni Terrell McClain nevén, akit a Dallas nem fog majd tudni megtartani. Persze aztán jöhet Nick Fairley, Calais Campbell vagy éppen Glenn Dorsey, akiket akár jó pénzért is el lehet csábítani egy kimondottan Super Bowl-esélyes franchise-hoz. Az világos, hogy szupersztár tackle nem fog jönni, így inkább kisebb nevű/korosodó játékosokkal kell elvégezni a tűzoltást. És ha már feljött a dallasi kapcsolat, akkor több Falcons-rajongó nagy álma Ron Leary, aki szintén nem fiatal, de az egyik legjobb guard a szabadügynökök között, ezért nem kis lóvét fog majd kérni jövőbeni csapatától. Igaz ez Kevin Zeitlerre is, akit szintén Chester helyén képzelhetünk el.

 

Dallas Cowboys v New York Giants

 

Mivel a védőfal szélső részére is ráfér némi ráncfelvarrás, ezért néhány defensive end nevét is érdemes megvitatni. Itt leginkább a két, frissen bajnoki címet szerző edge rusher, Long és Sheard neve merülhet fel. Ez előbbi öregebb, melyből van elég a Falconsnál, míg Sheardben lehet fantázia, ha nem kér nagy pénzt. Ha nem is olyan égető need, de a free safety posztra is rá férne az erősítés/mélyítés, mint ahogy a cornerre is, ahol van két jó emberük, de ha az egyik kidől, akkor lehet kapkodni az utánpótlásért. Pont ezért, ha nem sikerül igazolni senkit, akkor a draft első két napján jó eséllyel húznak majd a secondary-be, illetve fontos lenne az első napon megcélozni egy elitnek számító belső falembert, akár a labda támadó, akár a védő oldalát nézzük.

 

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!