Connect with us

Beharangozó

Akik átvertek minket – Bills@Jets

A szezon előtt még úgy gondolhattunk a Bills és a Jets két összecsapására, hogy ezeken dől majd el az 1/1 sorsa. Ezzel szemben a szezon első felében mindkét csapat erőn felül teljesített. A Jets a három győzelmével bebizonyította a ligának, hogy okosan is lehet újjáépíteni, nem csak olyan full kretén módon, ahogy a Browns próbálkozik. A Bills pedig nem hogy a középmezőnyben tartózkodik, hanem fej-fej mellett haladnak a Patriotsszal a csoportelsőségért. Péntek hajnalban az AFC East két előre lesajnált csapata feszül egymásnak.

Szóval november elején ott tartunk, hogy a Jets úgy áll 3-5-ös mérleggel, hogy a három győzelmét zsinórban szerezte, a Bills pedig 5-2-vel áll a csoport második helyén, fél meccsel lemaradva a Patriots mögött. Ráadásul a trade deadline előtt sikerült is papíron erősíteni a keretet Kelvin Benjamin megszerzésével, más kérdés, hogy mennyire fog beválni egy olyan elkapó, aki szinte tökéletes mása annak a Sammy Watkinisnak abban a tekintetben, hogy képes meccsekre eltűnni, sérülékeny és ha nem kap megfelelő mennyiségű labdát, akkor már kezdődik is a hiszti. A törekvés azonban megvan a csapat részéről, hogy 17 év után ismét rájátszásba jussanak.

A szezon neheze azonban még hátra van a Bills számára, így a Jets elleni mérkőzést kötelező behúzni. A mérleget és az AFC-t látva nem lenne akkora probléma az esetleges vereség, 5-3-mal még jó esély van a rájátszásra, azonban látva a csapat hátralevő menetrendjét, ez az 5-3 a hónap végére könnyen átfordulhat 5-7-be is. A Jets mérkőzés után a Bills egymás után fogadja a Saintset, ellátogat a formába lendülő Chargershez, majd utazik a Chiefshez és végül a Patriotst fogadja. Finoman szólva sem ígérkezik egy könnyed sorozatnak, nyilvánvalóan jobb 6-2-es mérleggel neki vágni ennek a sorozatnak.

 

 

Azonban a Jets számára abból a szempontból tét nélküli a találkozó, hogy a szerzett három győzelmük miatt tulajdonképpen esélytelenek az 1/1-re a 49ersszel és a Brownsszal szemben, de a rájátszás is nyilván nagyon messze van. A Buffalo életét viszont még jó csoportriválishoz méltóan megnehezíthetik.

A Bills legnagyobb fegyvere a futójáték, ami ismét régi fényében tündököl. A csapat ezen a téren elég komoly mélyponton volt a második és az ötödik hét között, mindössze 85.8 yardot átlagoltak meccsenként, és öt meccs alatt mindössze két futott TD-t szereztek. Ez a teljesítmény pedig kritikán aluli attól a csapattól, aki az előző szezonban a liga legjobb futójátékával rendelkezett (164.4 yard/meccs, 29 futott TD). A bye week azonban jót tett a csapatnak és rájöttek, hogy el kell engedni a külső zónás futásokat és visszatérni ahhoz, amiben igazán jók: a középső, erőfutásokhoz. Jó döntés volt? Mondhatni. Ugyanis azóta a Bills előbb a Tampa Bay ellen 173 yardot, majd múlt héten az Oakland  ellen 166 yardot tett fel a táblára, 2-2 futott TD-vel megspékelve.

 

 

Tény, sem a Bucs, sem a Raiders nem tartozik a ligaelit futás elleni védelmek közé, azonban a Jets rosszabbul fogja az ellenfél futójátékát az imént említett kettősnél. Erre mi sem jobb példa, mint a szezonnyitó összecsapásuk, ahol a Buffalo hazai pályán 190 yardot pakolt fel futásokból a Jetsnek. Most főműsoridőben játszanak a felek, ami a Bills sztárjának, LeSean McCoynak kifejezetten fekszik, hat csütörtök esti mérkőzésén 140 scrimmage yardot átlagolt eddig. Ez sem a legjobb előjel a Jets számára.

A turnoverek minden mérkőzést alapjaiban dönthetnek el, a két résztvevő csapat pedig nagyon produktív a labdaszerzés terén. Van egy pont amiben van egy nagy a különbség a felek közt, a Bills javára, ez pedig az eladott labdák. Míg a Bills a liga legjobb turnover mutatójával rendelkezik +14-gyel (17 szerzett, 3 eladott), addig a Jets hiába erőszakolt ki eddig 13-at (ez a hatodik legtöbb a ligában), a 14 eladott labdájuk hazavágja az egészet.

Josh McCownék képtelenek vigyázni a labdára, minden mérkőzésen legalább egyszer elvesztik a játékszert – az eddigi 8 meccsükből 5-ször pedig több mint egyszer. A Jets irányítója, ambivalens szezonon van túl eddig. Pályafutása során idén a legpontosabb, passzai 70.5%-ából lesz elkapás, de már dobott 7 interceptiont és csak Jacoby Brissettet sackelték többször nála. A Bills hihetetlen sorozatban van, zsinórban négy mérkőzésen szereztek 3 vagy több labdát. A Micah Hyde vezette ball-hawk secondary pedig valószínűleg nem fogja megkönnyíteni a Jets passzjátékának produktivitását.

 

 

McCown egyelőre még élvezi a bizalmat a vezetőség részéről, hiszen neki van a legnagyobb rutinja a csapat irányítói közül, és amíg egy halvány esély is van a Jets rájátszására, addig minden bizonnyal ez nem is fog változni. Ráadásul nem is játszik rosszul, passzpontosságáról már megemlékeztem, de eredményességben is megnyilvánul olykor a 38 éves játékos teljesítménye. Emlékezhetünk, hogy a Patriots elleni meccs végén 354 yard állt a statisztikai lapján. A Bills ellen hasonlóra is lehet akár számítani, hiszen a kékmezesek zsinórban három mérkőzésen engedtek minimum 300 passzolt yardot az ellenfél irányítóinak. A Jetsnek egyértelműen akkor lesz esélye, hogyha a Bills 29. passz elleni védekezését fel tudják őrölni, ugyanis futások terén nem sok babér teremhet számukra, ha csak a statisztikát vesszük alapul.

Szerkesztőségi szinten úgy gondoljuk, hogy a Bills még ezen a héten győztesen hagyja el a pályát és sikerélménnyel vághat neki annak a négymeccses sorozatnak, ami eldöntheti a szezonjuk kimenetelét.

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!