Connect with us

Érdekességek

Ismeritek azt a rúgást, amit senki sem használ?

Az NFL-ben van egy olyan rúgási lehetősége a csapatoknak, amivel meccseket lehetne megnyerni, mégsem használja ki senki. Ez az úgynevezett fair-catch kick. Az NFL szabálykönyve ugyanis kétféle lehetőséget enged meg arra az esetre, ha egy punt után fair catchet mutat egy játékos. Játékba hozhatják a labdát a megszokott módon, az elkapás helyén egy normális snappel, vagy rúghatnak egy fair-catch kicket. Ez úgy néz ki, mint egy hagyományos kickoff, ugyanis az ellenfél játékosainak legalább 10 yardra kell felállniuk a labdától, így a blokkolás lehetetlen.

 

A fair-catch kick ugyanúgy három pontot ér, mint a mezőnygól, azonban a rúgó teljesen nyugodtan futhat neki jó messziről, nem kell odafigyelni a long snapperrel és a holderrel való összehangolt folyamatra, így sokkal nagyobbat tudnak rúgni. Elég sokszor látjuk, hogy kickoffból akár át is rúgják a kickerek a póznák között a labdát, ugyebár a saját 35 yardosukról.

 

 

Miért nem használják ezt többet? Igazából nem tudom. Mármint persze, alapból kevés olyan eset van, hogy csak körülbelül 10-15 másodperc maradt hátra a meccsből és épp puntol az előnyben lévő csapat. Ezen kívül nagyon nehéz betalálni 60-70 yardról a póznák közé. A történelem során tizenegyszer próbálkoztak fair-catch kickkel a csapatok, ebből pedig csak egy volt sikeres (1976-ban). Legutóbb Phil Dawsontól láthattunk egy 71 yardos próbálkozást, amikor szinte senki sem értette, mi is folyik a pályán. Az 1/11 arány azért elég csalóka, hiszen rengeteget fejlődtek a kickerek az utóbbi időkben, szerintem Justin Tucker például nagyobb arányban találna be, mint sem, ha lenne rá lehetősége.

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!