Connect with us

Szabadügynök

Folytatódik az építkezés – Colts FA-kitekintő

Nem indult eseménytelenül Indianapolisban az offseason, hiszen már szóban megegyeztek mindenben Josh McDanielsszel, hogy ő váltja Chuck Paganot. Azonban az utolsó pillanatban meggondolta magát, így végül a csapatnál nem ismeretlen Frank Reich lett az új HC. Az idei holtszezon egyik legfontosabb kérdése, hogy Luck folytathatja-e karrierjét vagy be kell fejeznie, másik fontos feladat, hogy végre egy ligaátlaghoz közelítő védelmet sikerüljön összerakni.

Fontos szabadügynökök 

A csapatnak összesen 14 lejáró szerződésű játékosa van, ezek közül szemezgetünk, hogy kit érdemes megtartani, vagy kit nem.

Frank Gore, RB: A 34 éves futó az előző szezonban is az első számú RB volt a csapatban és nem éppen egy elit fal mögött közel 1000 yardos szezont hozott, majdnem 4 yardos átlaggal. Mögötte egy újonc futó szerepelt, Marlon Mack. A fiatal futó és Gore teljesen más típusú játékos, még Macket általában az első védő leviszi, addig Gore egy mínusz yardos futásból is ki tud hozni 3 egységet. Azonban nagyobb az esély, hogy Gore nem kap Indianapolisban új szerződést, mivel jelenleg a rosteren is ott van Robert Turbin, aki akár pótolhatja is Gore-t, de akár a piacról vagy a draft hátsó köreiben is lehet olcsóbban pótolni a rutinos futót.

Rashaan Melvin, CB: Talán a legfontosabb szabadügynök idén a Coltsnál. A cornerback élete egyik legjobb szezonját futotta idén és a csapat egyik legjobb védője is volt, pedig a szezonban sérüléssel is bajlódott. A jelenleg nagyon fiatal védelemben szinte biztos, hogy meg fogja tartani a csapat, amennyiben sikerül egy korrekt árban megegyezni az ügynökével. Melvin elvesztése nagy érvágás lenne a csapatnak, így akár egy komoly szerződést is ki tud alkudni magának.

Darius Butler, S és CB: A védelem másik rutinos játékosa, ebben a szezonban CB posztról át lett téve safetynek, de ott sem vallott kudarcot. Tavalyi évben kapott egy egyéves szerződést, tehát idén ha meg akarják tartani, az semmikép sem lesz olcsó a csapatnak. Safety poszton mögötte három fiatal játékos van: Malik Hooker, T.J. Green és Clayton Geathers. A pályán és azon kívül is mentora a fiataloknak, idén pedig még a Walter Payton díjra is őt jelölték a csapatnál. Hiába fog sok pénzt elfoglalni a cap space-ből, egy rutinos és az öltözőben is meghatározó játékos elengedése luxus lenne, főleg, hogy Butler két poszton is bevethető.

Jon Bostic, LB: Elérkeztünk a csapat talán leggyengébb pontjához, a linebacker sorhoz. Bostic a Patriotstól került a csapathoz és nem váltotta meg annyira a világot, hogy mindenképpen meg kellene tartania a csapatnak. Bostic esetleg egy kisebb összegű szerződéssel maradhat, hiszen az LB sor tele van fiatalokkal és a rutin oda sem árt.

Jack Mewhort, G: Mewhort amikor játszott, egy kezdő szintet megütött a posztján, de utolsó két szezonjában összesen volt 15 alkalommal a pályán. Térdsérülése után nem sikerült jól visszatérnie és ezért meglehet, hogy a csapat nem fogja megtartani.

Donte Moncrief, WR:  Moncrief a második számú elkapó Hilton mögött, de idei szezonjára nem lehet büszke. Nagy valószínűséggel a csapat nem fog neki új szerződést ajánlani, így tesztelheti a piacot és a Colts FA-ról bővítheti az irányító célpontjait.

Adam Vinatieri, K: Vinatieri egy legenda, ehhez semmi kétség nem férhet. A 45 éves rúgó még mindig a megbízható játékosok közé tartozik a posztján, így valószínűleg nem rajta fog spórolni a csapat, hiszen egy rúgó amúgy sem foglal el sok helyet a rendelkezésre álló pénzből.

Luck vagy nem Luck? Ki fog irányítani? – a támadósor

A Colts jelenleg a második legtöbb elkölthető pénzösszeggel rendelkezik, körülbelül 77 millió dollárral. A legnagyobb kérdés, hogy Andrew Luck fog-e irányítani a következő szezonban, de ez csak akkor derül ki, ha elkezd edzeni, mert akkor meglátja mindenki, mennyit bír a válla. Frank Reich legnagyobb feladata, hogy egy olyan támadóegységet építsen fel, mint az sikerült neki az Eaglesnél Pedersonnal és DeFilippóval. Ehhez biztosan nem kevés időre lesz szükség, így az építkezést kell elkezdeni. A támadósorban a legnagyobb hiányposztok a falban keresendők, két játékos helye biztos csak, a center Ryan Kellyé és a tackle Anthony Castonzoé. Jelenlegi kerettel még Joe Haeg, Le’Raven Clark és Denzelle Good lenne a kezdő, tisztán látszik, hogy itt van mit erősíteni. A piacon talán a legjobb elérhető játékos Andrew Norwell, a Panthers guardja, aki nagy valószínűség szerint komoly pénzt fog leakasztani, mivel több csapat is érdeklődni fog iránta. Guard poszton még elérhető lesz Zach Fulton (Chiefs), Justin Pugh (Giants) és James Hurst (Ravens), valamint kérdéses, hogy mit fog kezdeni a csapat Jack Mewhorttal. Tackle poszton erősítés lehet Cameron Fleming (Patriots), amennyiben kikerül a piacra.

Elkapó poszton is ráférne az erősítés a csapatra, hiszen T.Y. Hilton kivételével nem sok komoly célpont lesz a következő irányítónak, főleg ha Moncrief is kikerül a piacra. Hilton inkább a hosszabb route-okat futja meg, így idő kell az irányítónak, hogy tisztára játszhassa magát. A csapatból hiányzik egy slot elkapó, hogy esetleg a rövid yardos szituációknál is lehessen biztos célpont. A piacon elérhetők játékosok közül el tudnám képzelni a csapatnál Jarvis Landryt, akit ha kell, meg tud fizetni a csapat ésszerű határok között. Watkins egy biztos magas célpont lehet, akit ha kell, Luck meg tud találni.

Futó poszton Gore távozása esetén kelleni fog ember, aki képes lesz több yardot hozni egy látszólag halott játékból. A piacról jelenleg Dion Lewist tudnám elképzelni Gore pótlására vagy nem túl nagy szerződés esetén Blount is hozhat plusz yardokat a csapatnál. Ez a poszt az, ami könnyen pótolható a draft hátsó köreiben, így ha nem piacról hoz játékost a Colts, akkor a draftról is megteheti, de semmikép sem az első körben, az nagy luxus lenne a csapatnál most.

A 4-3-as védelem több sikert hoz, mint a 3-4-es? – a védelem

A védelem egy komoly kérdés a Coltsnál az utóbbi években. Szinte kijelenthető, hogy “ezer éve” nem volt ligaátlaghoz közelítő védelem Indianapolisban. Ballard érkezése után elkezdte a rendberakást, amit idén folytathat. Nagy változás lesz, hogy a megszokott 3-4-es védelemről áttér a csapat Eberflus vezetésével 4-3-ra.

A legfontosabb feladat a linebacker sor megerősítése lesz, hiszen jelenleg szinte csak fiatal játékos van, akiknek nincs megfelelő tapasztalatuk ahhoz, hogy hozzásegítsék a védelmet a jó szerepléshez. A sajtóban megjelentek olyan híresztelések is, hogy a következő szezonban három új LB-vel fog fellépni a csapat a pályára. A piacról a következő játékosok elérhetők, akik segíthetnek a csapatnak: Avery Williamson (Titans), Zach Brown (Redskins), Preston Brown (Bills), Todd Davis (Broncos), Tahir Whitehad (Vikings), Anthony Hitchens (Cowboys) és Corey Nelson (Broncos). Hitchens érkezését sokak már szinte fixre veszik, lehet hogy követi Eberflust a csapathoz.

A passzsiettetés sem éppen a Colts fő erénye, így itt is erősíteni kell a csapaton. Barkevius Mingo kerülhet ki a piacra, amennyiben nem tartja meg a csapat. Azért is fontos a passzsiettetés, mert az idei szezonban a 32 csapatból a 2. legkevesebb sacket érte el a csapat (ami igazából holtversenyben utolsó). A csapatban elméletileg megvan a tehetség, hogy odaérjenek az irányítóhoz, csak sokszor ezt nem sikerül megkoronázni azzal, hogy az irányítót földre is vigyék. A csapatban az előző szezonban 5,5 sack elég volt, hogy Jabaal Sheard vezesse ezt a statisztikát a csapatnál. Az 1/3-as draft pickre könnyen lehet, hogy érkezik az egyetemről Bradley Chubb, aki nagy erősítés lenne. A piacról is lehet segíteni a problémán a következő játékosakkal: DeMarcus Lawrence (Cowboys), Ezekiel Ansah (Lions) és Alex Okafor (Saints).

Összegzés

A Colts esetében még mindig az építkezés folyamatáról beszélhetünk. A védelem megerősítése lesz a legfontosabb ebben a pár hónapban, a rendelkezésre álló 77 millió dollár sok pénz, amit okosan elköltve már a következő szezonban látványos fejlődés lehet észlelhető a csapaton. Az LB sor megerősítése elsődleges feladat lesz most, ide akár 3-4 játékos is érkezhet piacról és draftról. A másik fő feladat, hogy a következő idényben a passzsiettetés is fellendüljön a csapatnál, jelenleg Hankins és Al Woods helye lehet biztos a kezdőben a védőfalnál. Eberflusnak rengeteg munkája lesz, hogy átalakítsa a védelmet. A 4-3-as védelemre való átállás sem lesz egyszerű munka, de megfelelő játékosok igazolásával elindulhat egy olyan folyamat, aminek a végén 1-2 éven belül értékelhető védelem lesz Indianapolisban.

A támadó szekcióról nehéz úgy beszélni, hogy nem tudjuk jelenleg, ki lesz a csapat irányítója. Biztosan meg kell erősíteni a falat, hogy az aktuális irányítónak legyen esélye megszabadulni a labdától, mielőtt odaérnek a védők, valamint a futásnak is sokat segíthet egy jó támadófal. Második fontos feladat, hogy az elkapó sort meg kell erősíteni, mert jelenleg nincs elég megfelelő célpont és persze Gore távozása esetén egy futóra is szükség lesz.

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!